Daha
    Ana SayfaFOTOĞRAF ve VİDEOFotoğrafın TemelleriAlan Derinliği nedir, fotoğrafı nasıl etkiler?

    Alan Derinliği nedir, fotoğrafı nasıl etkiler?

    -

    Fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız “Fotoğrafta Alan derinliği” (DoF – Dept of Field)) kelimesini duymuş olmalısınız. Fotoğrafçılık alanında yeniyseniz henüz alan derinliğinin fotoğraflarınızı nasıl geliştirebileceğini tam olarak bilemeyebilirsiniz. Bu terim için temel bir tanım yapacak olursak: bir fotoğrafta odak noktasının önünde ve arkasında görünen, kabul edilebilir netlik bölgesidir. Her fotoğrafta fotoğrafın odak noktasındaki nesnenin önünde ve arkasında kalan belirli bir alan bulunur.

    Bu bölge fotoğraftan fotoğrafa değişim gösterir. Bazı görüntülerde sığ alan derinliği denilen çok küçük bir net alan olabilir, bazıları ise çok geniş bir net alana sahip olabilirler.

    Fotoğraflarımızda alan derinliğini etkileyecek üç ana faktör mevcuttur:

    1. Diyafram değeri (açıklığı, f-stop),
    2. Öznenin kameraya olan uzaklığı ve
    3. Kullandığımızın objektifin odak uzaklığıdır.

    Diyafram ve fotoğrafta alan derinliği ilişkisi

    Diyaframın açıklığı mercekten kamera algılayıcısına (sensöre) gidecek ışığın miktarını belirler. Diyaframınızın açıklığı (ışığın kameraya girdiği delik çapı) merceğinize giren ışık miktarını kontrol eder. Objektifinizin diyafram açıklığını (f-stop) kullanmak kompozisyonunuzu oluştururken alan derinliğini kontrol etmenin en basit yoludur.

    Geniş diyafram = Küçük f-sayısı = Sığ (küçük,dar) alan derinliği
    Küçük diyafram = Daha büyük f-sayısı = Daha derin (daha büyük) alan derinliği demektir.

    Bu basit konsepti hatırlamanın en kolay yolu:
    F-numaranız ne kadar düşükse, alan derinliğiniz o kadar azalır.
    Aynı şekilde, F-numaranız ne kadar yüksek olursa, alan derinliğiniz o kadar artar.

    Örneğin,
    Diyafram değerinin f/2.8 ayarlanması çok sığ bir alan derinliği verirken,
    f/11 diyaframda bu derinlik daha geniş olacaktır.

    Soldaki görüntüyü 1/320 saniyede f/1.4 diyafram kullanılarak çektim ve çok sığ bir alan derinliği oluştu. Bu nedenle arka plan odak dışında kaldı ve dikkatin en öndeki objeye çekilmesi sağladı. Sağdaki görüntüyü 1/6 saniyede f/11 diyafram değerinde çektim, alan derinliğim daha derin oldu ve daha net bir arka plan yarattı.

    Nesneye uzaklık alan derinliğini etkiler

    Nesneniz kameraya ne kadar yakınsa alan derinliğiniz de o kadar sığ olur. Bu nedenle, konudan uzaklaşmak alan derinliğini arttıracaktır.

    Aşağıdaki iki fotoğraf da f/4 diyafram değeriyle ve 1/40sn perde hızıyla çekildi. Netleme, en önde solda duran objeye (soliste) yapıldı.

    Soldaki fotoğrafta objeler, önden arkaya doğru belirli boşluklar bırakılarak dizildi.

    Sağdaki fotoğrafta ise arkadaki objeler en öndeki objeye değecek şekilde dizildi.

    Her ikisi de aynı diyafram değeriyle çekilmelerine karşın,

    Soldaki fotoğrafta önde duran obje hariç diğer objeler flu bir şekilde görünürken,

    Sağdaki fotoğrafta neredeyse hepsi net bir şekilde görünüyorlar.

    Objektif odak uzaklığı alan derinliğinizi etkiler

    Kamera algılayıcı (sensör) boyutu alan derinliğini etkiler mi?

    Birçok kaynakta kameranın algılayıcı boyutunun alan derinliğine etkisi olduğunu, Tam Kare (Full Frame) kameralarda çarpanlı (DX) kameralara göre daha sığ bir alan derinliğini verdiğini okumuş olmalısınız. Aslında kameralarımızın algılayıcı boyutunun alan derinliğine direk bir etkisi yoktur. Bu etki dolaylı olarak gerçekleşir. Bu nasıl olur?

    Bunu bir örnekle açıklayalım: Diyelim ki, Tam Kare Nikon D850 fotoğraf makinenize 50mm objektif taktınız ve 5 metre uzaklıktaki bir ağacı tam olarak kadraja yerleştirdiniz. Diyafram f/2.8 olsun. Bu durumda alan derinliğimiz 1,73 metre olacaktır.

    Aynı objektifi 1,5 çarpan faktörlü bir DX kameraya takıp, aynı mesafeden baktığınızda artık ağacın tamamını kadraja alamayacaksınız. Çünkü 50mm objektif DX kamerada 75mm bir açı verecektir. Ağacı FF kameradaki gibi kadraja yerleştirmek için 5 metre yerine 7,5 metre mesafeye açılmanız gerekir. Bu durumda Alan derinliğimiz 2,55 metre olacaktır. Bunların tamamının aşağıdaki gösterimde canlandırmaya çalıştım:

    Sonuç olarak Nesneye olan uzaklık arttığından alan derinliğimiz de artmış oldu.

    Bu ayarları bilmiyorsanız ne yapabilirsiniz?

    Bunları bilmiyorsanız alan derinliğini kontrol etmenin yolları vardır. Örneğin portre çekecekseniz, makinenizdeki “Sahne Modları” menüsünde portreler için olan kısma (bir insan kafası sembolü) bakın. Bu seçim ile otomatik olarak sığ (dar) bir alan derinliğiniz olacaktır. Manzara çekecekseniz aynı menüde, size geniş bir alan derinliğini kazandıracak olan dağ sembolünü göreceksiniz 😎 .

    Bir DSLR kameraya sahipseniz alan derinliğini kontrol edebileceğiniz ve otomatik çekim modunu kullanabileceğiniz bazı basit yollar vardır. Diyafram Öncelik modunu, yani kameranızda “A” çekim modunu seçerek diyaframınızı istediğiniz alan derinliğini elde edecek şekilde ayarlayabilirsiniz, bu durumda kameranız perde hızını otomatik olarak ayarlayacaktır.

    Alan derinliğini her durum için tam olarak ayarlayabilir miyiz?

    Diyaframı değerini değiştirmeniz perde hızınızı etkilediğinden elde edeceğiniz sonuç ihtiyaçlarını tam karşılamayabilir. Örneğin, diyaframınızı kısarak alan derinliğini artırmaya çalıştığınızda kameranız otomatik olarak perde hızınızı azaltacaktır. Bu durum belki çekeceğiniz sahnenin bulanık olmasına neden olabilecektir. Ancan tüm bunların nasıl çalıştığını anlayarak alan derinliğiniz üzerindeki kontrolünüzü artırabilirsiniz.

    Fotoğrafta alan derinliğinin dağılımı odak noktasının önünde ve arkasında eşit miktarda mı gerçekleşir?

    Hayır, genellikle üçte biri odak noktasının önünde, üçte ikisi arkasında oluşur.
    Ancak odak uzaklığınız arttıkça bu mesajeler daha eşit hale gelmeye başlar.

    Alanı derinliğini anlamak fotoğraflarımızı nasıl geliştirir?

    Keskin görüntüler elde etmek o mükemmel sonuca ulaşmanın en önemli faktörlerinden biri olduğu için alan derinliğini yönetmek elinizin altındaki en önemli araçlardan biridir. Görüntüyü oluşturan parçalarından hangisinin öne çıkarılacağını bilmek ve hangilerine odaklanılacağını bilmek muhteşem sonuçlar yaratmak için harika bir sanatsal araçtır.

    Sığ alan derinliğinin kullanımı

    Alan derinliğini sığ tutmak öznenizi arka planından sıyrılmasını sağlamak için iyi bir yoldur ve portre fotoğrafçılığı için mükemmeldir. Bu, nesnenizin öne çıkmasını istediğiniz yaban hayatı fotoğrafçılığında da yararlı olabilir. Birçok yaban hayatı fotoğraf fırsatı düşük ışıklı ortamlarda gerçekleştiğinden size daha fazla ışık sağlayacağı için de yararlıdır. Alan derinliğinin sığ olması sporcuyu arka plandan ayırmak ve dikkatleri ona yöneltmek için spor fotoğrafçılığında da etkilidir. Bu, size eylemi dondurmak için ihtiyacınız olan yeterince hızlı bir perde hızı fırsatı sağlayacaktır.

    Fotoğrafta alan derinliği

    Geniş alan derinliğinin kullanımı

    Manzara fotoğrafçılığında sahnenizin çoğunu net olarak çekmek önemlidir. Geniş açılı bir lens ve kısık bir diyafram değeri kullanarak sahnenizi odakta tutmak için alan derinliğinizi en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

    Fotoğrafta alan derinliği

    Fotoğrafta alan derinliğinin belirlenmesi

    Kamera ve lensleriniz için alan derinliğinin hesabını yapabileceğiniz birçok çevrimiçi site mevcuttur. Ayrıca akıllı telefon kullanıcıları için sahada olduğunuz sırada kullanılabilecek birçok uygulama bulunmaktadır. Çoğu kamerada vizörden bakarken önizleme yapabileceğiniz “Alan derinliğini önizleme” düğmesi bulunur (Bu en kolay ama en az kullanılan yöntemdir). Bu düğmeye bastığınızda sahneninizin vizörden daha koyu görünmesine neden olabilir; endişelenmeyin. Pozlama ayarlarınız doğru olduğu sürece çekeceğiniz fotoğraf doğru şekilde oluşacaktır.

    Alan derinliğimiz sahnedeki her şeyin odaklanmasını sağlamak için ayarlanabilir mi?

    Evet, hiperfokal odak uzaklığını kullanarak bunu sağlayabilirsiniz. Hiperfokal mesafeye odaklandığınızda alan derinliğiniz netlediğiniz alan ile aranızda kalan mesafenini yarısından sonsuzluğa kadar uzanır. Hiperfokal mesafenizi bulmak için bir DoF uygulaması kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer böyle bir imkanınız yoksa en iyi kural sahneyi üç parçaya bölmek ve size en yakın olan 3’te 1’lik alana odaklamaktır. Geniş açılı bir objektifle yaklaşık f/11 veya daha kısık bir diyafram kullanmak alan derinliğini en üst düzeye çıkaracaktır.

    Makro fotoğrafçılığında alan derinliğinin önemi

    Çoğu makro fotoğrafı düşük ışıkta ve daha uzun bir odak uzunluğuyla üretildiğinden alan derinliğimiz genellikle çok sığdır. Objektifinizi ışığın sağlayacağı en kısık diyaframa ayarlayın. Nesnenizi düzgün bir şekilde açığa çıkarmak ve alan derinliğinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmak için ISO’unuzu artırmanız da gerekebilir. Yine de birçok makro görüntüde alan derinliğimiz çok dar olur. Bir üçayak (tripod) kullanmak gerekir çünkü kameranın en ufak bir hareketi bile makromuzu alan derinliğinin dışına taşır.

    Fotoğrafta odaklama teknikleri

    Bokeh nedir?

    Bokeh, Japonca bir sözcüktür ve bulanıklaştırma anlamına gelir. Bu efekt görüntünüzdeki alan derinliğinin ötesinde odak dışında kalan alanlar tarafından üretilir. Bokeh yaygın olarak mercek açıklığının şekli nedeniyle hoşa giden daire biçimlerini ifade eder. Genellikle geniş diyafram açıklığa sahip f/2.8 gibi ayarlarda çekim yapılırken arka plan yeterince uzaksa bokeh daha küçük açıklıklar ile oluşturulabilir ve hoş bir görüntü elde edilir.

    Özet;

    Alan derinliğini artırmak için;

    – Diyaframınızı kısın (daha büyük f/nosu)
    – Konudan uzaklaşın
    – Odak uzaklığını kısaltın

    Alan derinliğini azaltmak için;

    – Diyaframınızı açın (daha küçük f/nosu)
    – Konuya yakınlaşın
    – Odak uzaklığınızı arttırın.

    Işığınız bol olsun.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Fotoğraf nasıl çekilir, Fotoğrafı Kamera mı çeker Lens mi?

    Farkındayım, konuya böyle bir soruyla girmek garip oldu. Elbette teknik olarak fotoğrafı kameramız çeker. Aslında soruyu şöyle sormak bu yazıda anlatmak istediğimi daha net açıklayabilir: "Fotoğrafın kalitesini hangisi belirler, kamera mı yoksa kullandığımız lens mi?

    Fotoğrafta Ritim ve Fotoğraf Okuma Alışkanlığı

    Bu yazıyı, o zamanlar üyesi olduğum İFOD'un (İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği) bir etkinlik akşamında yıllık geleneksel serginin konusu olan “Ritim” üzerine bir söyleşinin çağrıştırdığı fikir üzerine yazmaya karar verdim.

    Beyaz dengesi ayarı (White balance adjustment) denilen şey

    Basitçe ışığın sıcaklık (Kelvin) değerinin renklerin doygunluğuna etki ettiğini söyledikten sonra devam edelim. Fotoğraf makinalarında "Beyaz Dengesi" ışığın kelvin değerine göre doğru renkleri veya başka bir ifade şekliyle renklerin dengesini elde etmek için fotoğrafçılara sunulan bir fırsat.

    Beyaz Dengesi nedir, fotoğrafı nasıl etkiler, nasıl ayarlanır?

    İç mekanlarda fotoğraf çektiğinizde konularınızın neden sarılaştığını hiç merak ettiniz mi? Ya da kameranızın flaşının neden onları mavi gösterdiğini? Beyaz dengesi kavramını ve nasıl çalıştığını iyice anlamak dijital fotoğrafçılıkta çok önemlidir.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    15 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Orhan ali
    Orhan ali

    Hocam merhaba
    Alan derinliği hakkında ne kadar çok şey bilmediğimi anladım bu yazıdan. “Kabul edilebilir” alan derinliği terimini bilmiyordum. Sayenizde alan derinliğini düşünmeden fotoğraf çektiğimi ve manzaralarımın neden tam istediğim gibi net olmadığını fark ettim.
    Tebrikler ve teşekkürler.

    Nezahat Bulut
    Nezahat Bulut
    Makale Puanlama :
         

    Her bir yazı son derece bilgilendirici, sorulara verdiğiniz cevaplar daha da bir bilgilendirici, geçiştirmemişsiniz ayrıntılı cevap vermişsiniz .Emeğinizie sağlık .

    ufuk
    ufuk

    Sebahattin hocam
    Sizi nikontürk forumundan tanıyorum. Tek kelimeyle harika işler çıkartıyorsunuz hem forumda hemde blogunuzda. Bilmediklerimi sizin yazılarınızdan okumak hem çok öğretici aynı zamanda eğlendirici hiç sıkılmıyor insan.
    Selamlar saygılar

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ

    Daha önce okuduğum, sonra dönüp dönüp tekrar okuduğum, ve her okuduğumda kafamda taşların yerine oturduğu, keyif aldığım yazılarınızdan biri.
    Tıpkı diğerleri gibi.
    Teşekkürler Sebahattin bey.

    Oğuzhan
    Oğuzhan

    Merhaba
    Google da aramalar yaparken bir forum sitesinde tesadüfen buldum sizi. Bu yazınızı ve blogunuzdaki diğer yazılarınızı okuyunca çok şanslı olduğumu hissettim. Yazı için teşekkürler. Çok iyi basitleştirmişsiniz konuyu, çok iyi anlaşılıyor. Bu konuyu ne zamandır tam olarak özümseyememiştim.
    Bir sorum var
    Enstantaneyi değiştirerek aynı denemeyi yaptınız mı? Şu sıralar bir arkadaşımın şirketinin ofis içi fotoğraflarını çekiyorum. Farklı çekim hızlarının alan derinliğini etkilediğini hissettim. Belki daha fazla deneme yapmalıyım.
    Tekrar teşekkürler.

    Dilara
    Dilara

    Acaba bakış yüksekliği alan derinligini etkiler mi

    Cevat
    Cevat
    Yorumun sahibi  Dilara

    Sebahattin Bey merhaba,
    Genelde sizin de belirttiğiniz gibi alan derinliğini etkileyen 3 etkenin dışında bazı makalelerde sensör boyutunun da alan derinliğini etkilediğinden bahsediliyor, ”FF sensörlerde alan derinliği daha sığ”deniyor, bunun mekanizmasını nasıl açıklarız?Şimdiden açıklamalarınız için teşekkür ediyorum.

    Cevat Başkaya
    Cevat Başkaya
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Tekrar teşekkür ediyorum Sebahattin Bey, iyi günler diliyorum.

    Bu makaleyi paylaş

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    15
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x