Daha

    Amatör Foto-Graf ortamından bir Avni Karadoğan gelip geçti

    Doksanlı yılların ilk yarısıydı; takım elbiseli, kravatlı, gri saçlı, gayet zinde, ışıl ışıl emekli bir zat AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi olmuştu. Çalışanlara göre daha fazla vakti olduğu için son derece prensipli bir şekilde neredeyse her akşam aynı saatlerde dernekte bulunuyor, ortamın derli toplu kalması için çabalıyordu. İlerleyen zamanda amatörlere iyi paspartunun nasıl yapılacağına dair, bizim de katıldığımız uygulamalı seminerler verdi.

    -

    Rivayet olunur ki gürültüsüz patırtısız, yalın, sağlıklı yaşamında asrı devirdikten sonra üzerine 10-15 yıl daha ömür ilave etme şansına nail olan, görmüş geçirmiş yaşlı bir zat son demlerinde yatağında huzur içinde Azrail’i beklerken, gören gözlerle ve işiten kulaklarla kırgınlıkları gidermek ve herkesten helallik almak için cemaatin toplanmasını istemiş. Saygıyla etrafında toplanan eş-dost her fert hakkını helal ettikten sonra, cemaatten biri ihtiyarı söz ile oyalamak için, “Söyle hele ulu çınar, koca bir ömürde ne gördün, ne yaşadın?” diye sormuş. Torununun torununu, muhtemelen onun da torununu görecek kadar ömür tüketen yaşlı adam işaret parmağıyla pencereyi göstermiş ve güçlükle, “Şu pencerenin önünden bir atlı geçti” demiş.

    Doksanlı yılların ilk yarısıydı; takım elbiseli, kravatlı, gri saçlı, gayet zinde, ışıl ışıl emekli bir zat AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi olmuştu. Çalışanlara göre daha fazla vakti olduğu için son derece prensipli bir şekilde neredeyse her akşam aynı saatlerde dernekte bulunuyor, ortamın derli toplu kalması için çabalıyordu. İlerleyen zamanda amatörlere iyi paspartunun nasıl yapılacağına dair, bizim de katıldığımız uygulamalı seminerler verdi.

    Amatör Foto-Graf ortamından bir Avni Karadoğan gelip geçti

    Seneler geçti, yakından tanıdık ve dost olduk. Her zaman ‘Avni baba’ diye hitap ettik merhum Avni Karadoğan’a. Evinin balkonunu camla kapatıp küçük bir atölyeye çevirmişti. Orada paspartularını yapıyor, amatörlere paspartu yapmayı öğretiyor, ihtiyaç halinde sergiler için paspartu hazırlıyordu. Zaman geçtikçe dostluk bağları da güçlendi. Bayram günlerinde kendilerini ziyaret eder, kimi zaman kıymetli eşi Yıldız teyzeyle birlikte alıp eve getirir, sonra tekrar evlerine bırakırdık. Sadece biz de değildik sağlam dostluk geliştiren. Foto-graf ortamında başka insanlar da vardı, Karadoğan çiftiyle görüşen. Eminiz herkes bizim gibi iyilikle-güzellikle yâd ediyordur onları.

    Heyhat, ‘pencerenin önünden bir atlı geçti’ misali, zaman su gibi akıp geçiyor ve bir bir yolcu ediyoruz yakın dostlarımızı. Yıllar yılları kovaladı; Yıldız teyze de, Avni baba da yok artık aramızda. Geride kalan ise birkaç foto-graf ve belleklerde muhafaza edilen anılar, o kadar.

    FSK’daki (Fotograf Sanatı Kurumu) dostlarıyla da bağları güçlüydü. FSK’da yapılan hemen her etkinliği izlerdi. Takım elbise, kravat, fötr şapka ve baston Avni baba’da aristokrat bir hava oluştururdu. Hatırlıyoruz; Ankara’da (Kızılay’da) Milli Piyango İdaresinin sanat galerisinde açılan her sergiye gider, sergi broşürlerini alıp okur ve saklardı. Seksenli yaşlarında iken dahi aksatmadığı uzun yürüyüşlerinin yanında Ankara’daki sanat etkinliklerini kaçırmayışı ve tatlı mı tatlı Karadeniz şivesine çalan sohbetleri belleklerimizde hoş bir sadâ olarak kaldı.

    Sevgiyle, saygıyla, özlemle yâd ediyoruz.

    Tekin ERTUĞ

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Gönüllü Emek / Amatör Foto-Graf – Uğur Kavas

    Fotografçı, usta arşivci, araştırmacı, derlemeci, fotomuhabiri vb pek çok titri, son derece kıymetli çalışmalarıyla omuzlarına iliştirmiştir.

    Gönüllü Emek / Amatör Foto-Graf – Mebrur Hatunoğlu

    ENFOD’un (Engelsiz FotoGraf Derneği) kurucularından Mebrur Hatunoğlu’nun “SOYUT” denemelerini kalıcılaştırdığı, eni-boyu bir karış denebilecek kadar küçük ve fakat bir o kadar zarif aynı isimli albümünün dikkat çekici ölçüde güzel olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

    Gönüllü Emek / Amatör Foto-Graf – Ergün Karadağ

    Amatör foto-graf kulvarında çok ciddi etkinlikler gerçekleştiren, gönüllü çabalara destek veren hekim dostlar var. Son derece anlamlı çalışmalara...

    Gönüllü Emek / Amatör Foto-Graf – S. Haluk Uygur

    “Benim asıl gayretim, ‘Fotoğraf 1826 yılında Niepce tarafından icat edilmiştir’ diye bahsedilip geçilen ‘Fotoğraf’ tarihinin bu kadar basit olmadığı savıyla, fotoğraf için yapılan ‘200 yıllık genç bir sanat’ yakıştırmasını tartışmaya açmak. Kısaca ‘Fotoğraf tarihini, sadece fotoğraf makinesi tarihi’ olmaktan öte, bir düşünme faaliyeti tarihi olduğu iddiasını öne sürmek.”
    - S. Haluk Uygur

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    4 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Okyar Atilla
    Editör / Yazar

    Tanıyıp sohbet etmek isterdim…

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    İyilikle, güzellikle yad edilebilmek. Ne kadar güzel bir duygu.
    Biz şahsen tanıma fırsatı bulamadık belki ama, sizin değerli anılarınız ve övgülerinizle iyiliğinden, güzelliğinden emin olduk Avni baba’nın. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.
    Yazınız için teşekkürlerimi sunarım Tekin hocam. Sağolun, varolun.

    Meltem Çolak
    Meltem Çolak
    Makale Puanlama :
         

    Avni Hocayı ve eşini tanıma şansım oldu Hatta bir fotoğrafımda desteklerini de almıştım. Arşivimde önemli bir yere sahip bu fotoğraf üzerinde tekrar düşünüp tam da yeni bir çalışma içine girdiğimde yazıyı okumam benim için çok büyük sürpriz oldu. Ruhları şad olsun. Her zaman sevgi, saygı ve özlemle anacağım. Böylesine değerli insanları unutturmadığınız için de ayrıca teşekkür ederim.

    Gülay Karadoğan Özelsel
    Gülay Karadoğan Özelsel
    Makale Puanlama :
         

    Merhabalar,
    Ben Avni Beyin kızı Gülay (Karadoğan) Özelsel. Bugün babamın dernekdeki çalışma arkadaşlarından biri sayesinde makalenizden haberdar oldum. Ne kadar duygulandığımı ifade edecek kelime bulmakta zorlanıyorum. Makalenizi ve akabinde yapılan yorumları göz yaşlarımı tutamadan defalarca okudum.
    Bu dünya’dan son derece enerjik, çalışkan, dürüst, üretken, prensip sahibi ve her şeyi insana hayat üniversitesi öğretir tezini savunan; rahmetli babam Avni Karadoğan ve yine sevdiği tanıdığı insanlar için uğraşıp didinen, insanları mutlu etmekle mutlu olmanın hazzını yaşayan iyilik meleği annem Yıldız Karadoğan geçtiler. Onları tanıyan her insan bugün dahi çok güzel duygularla yad ediyorlar.
    Annemin ve babamın evladı olmak, onların genlerini taşımak büyük gurur veriyor bana. Onlardan öğrendiğim her şey varlığıma değer kattığı için her gün şükrediyor aynı değerleri bende evladıma öğretiyorum.
    Sayın Tekin Ertuğ size her bir cümleniz için şahsen teşekkür etmek isterdim, kim bilir belki bir gün. Babacığımı yad ettiğiniz için sonsuz teşekkürler, yüreğinize, kaleminize sağlık.
    Ve Avni baba için yorum yazan Hanımefendi ve Beyefendilere de çok teşekkür ediyorum. Sağolun, varolun.

    İnşallah sağlıklı günlerde Ankara’da tanışmak ve görüşmek dileği ile.

    Sevgi ve saygılarımla.

    Makale yazarı

    Tekin Ertuğ
    Tekin Ertuğ
    İlk gençlik yıllarında amatör olarak uzun süre resim ve karikatür yaptı, edebiyat dünyasına yakın durdu. Üniversite sonrası amatör olarak Halk Müziği ve Kültürü konusuna eğildi. 90’lı yılların başlarında amatör olarak fotografa başladı. Resmi ve Özel Kurum ve Kuruluşlarda Temel Fotoğraf Eğitimi Seminerleri ve İleri Düzey Fotograf Seminerleri verdi, Atölyeler gerçekleştirdi. Basılı ve sanal ortamda Felsefe, Yazın ve Fotograf dergilerinde fotografa ve sinemaya dair yazıları yayınlandı. Sinemaya, edebiyata, müziğe, fotografa ilişkin okumalarını sürdürmekte, çeşitli metinler kaleme almakta, denemeler ve/ya eleştirel denemelerle yazı serüveni devam etmektedir.Ulusal ve uluslararası fotograf yarışmalarında jüri üyesi oldu, çeşitli platformlarda gösteriler ve söyleşiler gerçekleştirdi, panelist oldu, çalıştaylarda bildiri sundu.Fotografın farklı kulvarlarındaki usta fotografçılarla bir dizi söyleşi/röportaj gerçekleştirmek suretiyle onların yaşam öykülerini, fotograf serüvenlerini, duygu ve düşünce dünyalarını kitaplaştırıp sonraki kuşaklara aktarmaya çalıştı. Kitapları: “Fotograf Sanatı Üzerine” 4 cilt. “Fotoğraf Ustaları” 10 cilt “Işıkla Resmedenler” 16 cilt “Handan Tunç ile Sanat (Özelde Fotograf) Üzerine Söyleşi “Kan Çiçekleri” (Ressam Hikmet Çetinkaya’nın otobiyografisi) “Sicim” (Ressam Ahmet Yeşil’in biyografisi) “Bir Lisan-ı Münasip Foto-Graf” “Dikensiz Kirpi” (Eleştirel Deneme) “Köhne Bahar” (Roman) “Demir Çıra” (Öykü) “Kırık Köşe Taşları” (Öykü)

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    4
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x