Handan TUNÇ ile söyleşi (Tanıtım metni)
Post-insan olmanın ne anlama geldiğiyle başa çıkmak için, son derece etkili bir post-fotoğrafa ihtiyaç duyacağız.
…
Pazar ideolojilerinin yerkürenin her yerinde kazandığı zaferle sarsılan toplumlarda sanatçı kimdir? Yaşamın neresinde kendisine bir sığınak buldu? Kaybettiği entelektüel kostümünün çıplaklığını, hangi kreasyondan edindiği ikinci el giysi ile örtüyor? 3. Dünya’nın kolektif toplumsal kimliğinden sıyrılıp; özgün, özerk, özgür sanatçı kimliğine dair ütopyayı kendileştirmesi olanaklı mıdır?
…
Olmayan şeyi satınalabilmemiz için, bizim bilinç geliştirmemiz… Bunun gerçekleşebilmesi için de bizim bilincimizin üzerinde, bizim farkedemeyeceğimiz çeşitli çalışmalar yapılması gerekir. Farklı alanların uzmanlarının elbirliğiyle hazırladığı ve hayata geçirdiği projelerdir bunlar. İşte böyle projelerin ana konularından biri de sanat pazarıdır. Yani, kültür pazarının en büyük reyonu olan sanat pazarı.
Böylece her zaman bir hurdayı büyük bir başyapıta dönüştürme becerisine sahip ve aynı zamanda bir başyapıtı da çoğaltıp beşer kuruşa satılabilecek bir tuvalet kâğıdına dönüştürme becerisine sahip sanayi ekibiniz olacak.
…
Zaten postmodernin ürettiği nedir? Küreselin pazara sunduğu nedir? Sıradan beğeniyi, sıradan ilgiyi, sıradan tüketme tutkusunu doyurmaktır. …Çoğunluk sıradanı veya gündeliği temsil ettiği için, üretilen de sıradan ve gündeliktir.
…
Tam da bu noktada fotoğraf sanatçısı durumun en kazançlı aktörü haline geldi.
…
Bazı insanlık acılarını paylaşmak bir insani sorumluluk iken, küresel pazar, insanlık acılarını bile bir pazar metaına dönüştürüyor.
…
Modernizmin karşıtı, tüm eleştirel tutumuna rağmen Postmodernizm olamaz.
…
Tekin Ertuğ ve Handan Tunç. Fotoğrafta iki harika insan sohbet ederse neler konuşulur. BU kitap başucu kitabımdır. Her daim elimin altındadır. Tekin Bey, her şeyin bedeli olan bir dünyada fotoğrafın Don Kişot’u. Bıkmadan usanmadan pes etmeden üretmeye devam ediyor.
Bu kitaba muhakkak sahip olun derim.
İyi ki varsınız…
Sevgi ve saygılarımla
Tekin bey,
Enerjinize hayran olmamak mümkün değil. Değer görüyor mu, o ayrı konu!
Ama en azından bizim platformumuzda çok değerli olduğu kesin.
Herhangi bir ticari beklentisi olmayan platformumuzun amacı da bu zaten; fotoğraf sanatına gönül vermiş, Okyar’ın benzetmesi ile fotoğrafın Don Kişot’larına kapımız her zaman sonuna kadar açık.
Emeklerinize, enerjinize sağlık.
Selamlar, saygılar.
Okyar Bey’in Tekin Hocamla ilk röportajını okuduktan hemen sonra, kitaplarının birçoğunu almış ama bu kitabı daha sonraya bırakmıştım. Okyar bey’in ikinci tavsiyesi ile sonradan alıp, iyi ki almışım dediğim bir eser. Ellerinize emeğinize sağlık.
Selam ve saygılarımla.
“Zaten postmodernin ürettiği nedir? Küreselin pazara sunduğu nedir? Sıradan beğeniyi, sıradan ilgiyi, sıradan tüketme tutkusunu doyurmaktır. …Çoğunluk sıradanı veya gündeliği temsil ettiği için, üretilen de sıradan ve gündeliktir.”
Doğru söze ne denir…
Teşekkürler…