Daha
    Ana SayfaFOTOĞRAF ve VİDEOFotoğrafın TemelleriKamera Seçimi Sürecinde Yapılan Kritik Hatalar

    Kamera Seçimi Sürecinde Yapılan Kritik Hatalar

    -

    Fotoğrafçılıkla ilgilenmeye karar verdiğinizde kamera seçimi süreci kesinlikle heyecan vericidir. Nihayetinde yalnızca mevcut ihtiyaçlarınızı karşılamakla kalmayıp gelecekte de oluşabilecek ilave ihtiyaçlarınıza cevap verecek bir ekipmana sahip olmak istiyorsunuz. Satın aldığınızın ekipmanın yapacağınız yatırıma değer olduğundan kesinlikle emin olmak istersiniz, öyle değil mi?

    Bu yazıda yeni bir kamera veya herhangi başka bir fotoğraf ekipmanı alımı yaparken sıkça yapılan önemli ve en yaygın hatalardan başlıcalarına değineceğiz.

    Kamera Seçimi süreci ve yapılan hatalar

    Hata 1. Yanlış kişiden tavsiyeler almak

    Böyle bir satınalma kararını vermeden önce başkalarının fikirlerine danışmak, önerilerini almak normal ve akıllıca olacaktır. Fakat bu bilgileri doğru kaynaklardan edinmek önemlidir. Doğru sonuca varabilmek için yalnızca bir veya iki kişinin fikir ve önerilerinden faydalanmak yeterli olmayabilir.

    Onlar aslında sizin gerçekten ne istediğinizi biliyorlar mı? Bu kişiler kameralar ve fotoğrafçılık konusunda ne kadar uzmanlar? Gerçekten altı dolu bir görüşe sahip olmak için satın almak istediğiniz cihazla ilgili tüm özellikleri anlayabiliyor musunuz? Tüm bu sorulara sizin “evet” diyebilmeniz, kişilerin de aslında sizin (size özel) ihtiyaçlarınızı anlayabilecek düzeyde olmaları gerekir.

    Türkiye’de özellikle Nikon kullanıcılarının neredeyse tek adresi olan Nikontürk sitesine üyeyim ve aynı zamanda “Forum Editörü”yüm. Bu platformda fotoğraf ekipmanları hakkında görüş almak için her gün birçok soruyla karşılaşıyoruz.

    Tüm bunlardan edindiğim deneyimlere göre; birçok kişi neye ihtiyacı olduğunun farkında olmadan sorular yöneltiyor, ama bunun daha vahim olanı, birçok kişi de en iyisinin kendi önereceği ekipman olduğunu ve kendisinin bundan çok memnun olduğunu ısrarla ve büyük bir inançla savunuyorlar.

    Neyse ki bu konularda çok deneyimli üstadlarımız var, onların birinden tavsiye alıyorsanız şanslısınız, gerçekten çok faydalı geri bildirimler veriyorlar.  

    Gerçekten fotoğrafçı olmayan, fotoğrafçılık anlayışına sahip olmayan bir kişinin önerilerini kesinlikle kabullenmeyin, güvenilir uzmanlardan tavsiye isteyin. Ben bir araştırma sürecinden geçtikten sonra birbirine çok yakın birkaç seçenek üzerinde kararsız kalıyorsam pahalı olanı seçmeyi tercih ediyorum. Bunu çok param olduğundan yapmıyorum, aksine paramı daha iyi değerlendirmek için yapıyorum. Çelişkili geldiğinin farkındayım, ama şimdiye kadar hiç yanılmamam sizce benim şansımdan mı, yoksa bu tercihimin doğruluğundan mı? Ne dersiniz?

    Hata 2. Kalitenin fiyata eşit olduğunu varsaymak

    Evet, kaliteli ekipman bir yatırım olarak düşünülmelidir. Kesinlikle dikkatli bir şekilde yapılması gereken bir satın alma kararıdır, özellikle profesyonel bir fotoğrafçı iseniz. Bununla birlikte daha yüksek fiyat etiketinin otomatik olarak daha iyi bir öğeye eşit olduğunu varsaymamak önemlidir.

    Evet şimdi kafanızdaki düşünceleri okur gibiyim: “Daha birkaç satır önce pahalı olanı seçerim diyordun, şimdi ise tam tersini söylüyorsun” diyorsunuz, haklısınız. Ama bu düşünceniz doğru değil; ben pahalı olanı tercih ederim demiyorum, “birbirine çok yakın birkaç seçenek üzerinde kararsız kalıyorsam pahalı olanı seçmeyi tercih ediyorum” diyorum. Arada fark var.

    Para sizin için bir sorun değilse de daha fazla para ödemek, alımınızın aslında ihtiyaçlarınızı karşılayacağını, hayal ettiğiniz o muhteşem fotoğrafları size garanti etmez. En pahalı fotoğraf makineleri bile aslında fotoğraf çeken kişi kadar iyi olacaktır. Bu sitede sıkça duyacağınız mottomuzu hatırlayalım:

    Fotoğrafı önce göz, sonra lens, sonra kamera çeker!

    Özellikle bir kamera satın alırken fiyat etiketine daha az, ondaki özelliklerin sizin için ne kadar doğru olup olmadığına ise daha fazla odaklanın. Sizin şu anki beceri seviyenize uyuyor mu? Ondaki tüm işlevleri ve araçları biliyor musunuz? Yaptığınız araştırmaya göre çekmek istediğiniz fotoğraf türleri için uygun mu? Kullanmayacağınız ya da anlamadığınız tonlarca farklı ayara gereksiz para mı veriyorsunuz?

    Hata 3. Gerçekçi bir bütçe oluşturulamaması

    Doğru planlama başarının anahtarıdır ve bu kural yeni bir fotoğraf makinesi veya fotoğraf makinesi ekipmanı alışverişinde de geçerlidir. Planlamanın en önemli kısmı bütçelendirmedir.

    Oldukça pahalı bir kamera yeni başlayan birinin National Geographic kalitesinde görüntüler çekmesini sağlamaz. Ayrıca ucuz bir kamera için dünya çapındaki fotoğrafçılık yapanları göz ardı edemeyiz, değil mi?

    Birçoğumuz bütçeleme aşamasında yalnızca ana ekipmana odaklanıyoruz. Fakat onlarla birlikte kullanmak zorunda olduğumuz aksesuarları bütçemize koymayı unutuyoruz. Peki, diyelim ki manzara fotoğrafçılığınızı bir üst düzeye çıkarmak için ihtiyacınız olan yeni kamera seçimi konusunda ödevinizi tam yaptınız. Bunun yanında ihtiyaç duyacağınız lensleri de göz önünde bulundurdunuz mu? Yedek bataryalar, üçayak, üçayak kafası, hafıza kartları, filtreler vb diğer şeyleri düşündünüz mü? Tüm bu detayları baştan sona kapsamlı olarak planlamak önemlidir.

    Hata 4. İndirimler, kampanyalar ve satıcılar tarafından dikkatiniz dağılır

    Tamam, şimdi nihayet mağazaya girip satın alma işlemlerinizi yapmaya hazırsınız, ödevinizi yaptınız, hangi fotoğraf makinesinin hem şimdiki hem de gelecekteki ihtiyaçlarınız için doğru olduğunu anladınız. Aksesuarları ve onunla birlikte almanız gereken diğer ekipmanları da seçtiniz. Ne aradığınızı tam olarak bildiğinizden eminsiniz.

    Sonra içeriye girersiniz ve bu ekipmanlar konusunda pazarlık yapmak için fiyatlandırma yaparsınız. Tüm bu süreçte odak noktanızı kaybediyor musunuz yoksa gerçekten oraya neleri almak için gittiğinizi net hatırlıyor musunuz? Umarım ikincisidir.

    Özel kampanya başlığı altında fiyatları aşırı düşürülmüş, sizin ihtiyacınız olmayan herhangi bir fotoğraf ekipmanını asla satın almayın. Bir satış elemanı aslında sizin gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu ısrarla savunacaktır, onun işi bu. Bir şey doğru olamayacak kadar iyi görünüyorsa oradan uzaklaşın. Gözünüz listenizde olsun ve gerçekten ihtiyacınız olan şeylerle o dükkandan çıkın.

    Hata 5. Yeterince gerçekçi olmamak

    Çoğumuz fotoğrafçılığa olan ilgimiz konusunda bir gün gerçekleşeceğini umduğumuz büyük hayaller ile yaşıyoruz. Ve bu hayallerimizle orantılı yatırımlar yapıyoruz. Ya hayallerimiz kısa vadeli veya geçiciyse? Aldığımız onca ekipman için para batırmadan önce kendimize bunu sormak ve gerçekçi yanıtlar vermek önemlidir.

    Fotoğrafçılıkta yenisiniz, ama dünyayı dolaşıp birkaç ay içinde bir seyahat fotoğrafçısı olarak büyük para kazanmayı hayal ediyor olabilirsiniz.

    Mobil cihazınızdaki Instagram uygulamasından daha karmaşık bir şey kullanmamış olsanız bile, bir sürü yeni, pahalı aletle doğrudan profesyonel fotoğrafçılığa atlama arzusu duyuyor olabilirsiniz.

    Şu anda yeni kamera ekipmanına çok para harcayarak başarmak isteyeceğiniz şeyler konusunda önce kendinizden emin olun. İhtiyaçlarınızın ve beceri düzeyinizin şu andaki seviyesine göre alışveriş yapın, “birgün” olacağını umduğunuz seviyeye göre değil. Satın alma işlemlerinizde mutlu olacağınız zaman sadece şimdiki zaman değil unutmayın, gelecekte de mutlu alışverişler yapabilirsiniz. Hem belki o zaman zevkleriniz değişecek, deneyimleriniz artacak, böylece başka şeylere ihtiyaç duyacaksınız. Kim bilir?

    Sizin bunlardan başka ekipman satın alma ipuçlarınız varsa lütfen aşağıdaki “Yorumlar” kısmında benimle paylaşın.

    Işığınız bol olsun.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Fotoğraf nasıl çekilir, Fotoğrafı Kamera mı çeker Lens mi?

    Farkındayım, konuya böyle bir soruyla girmek garip oldu. Elbette teknik olarak fotoğrafı kameramız çeker. Aslında soruyu şöyle sormak bu yazıda anlatmak istediğimi daha net açıklayabilir: "Fotoğrafın kalitesini hangisi belirler, kamera mı yoksa kullandığımız lens mi?

    Fotoğrafta Ritim ve Fotoğraf Okuma Alışkanlığı

    Bu yazıyı, o zamanlar üyesi olduğum İFOD'un (İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği) bir etkinlik akşamında yıllık geleneksel serginin konusu olan “Ritim” üzerine bir söyleşinin çağrıştırdığı fikir üzerine yazmaya karar verdim.

    “Bit” lerin gücü adına…

    Bilgisayar, daha doğrusu işlemci kullanan cihazlar günlük hayatımızın vazgeçilmezleri. Elimizdeki en basit telefon bile inanılmaz işlem yapma kapasitesine sahip. Ancak bunların hepsi aptal cihazlardır dersem sizi şaşırtır mıyım? Muhtemelen.

    Görüntü Sabitleme / Titreşim Azaltma: Lenste mi Gövdede mi?

    Uzunca zamandır SLR ve DSLR kameralar kullanıyorum. Son yıllarda bunlara aynasız kameralar da eşlik etmeye başladı. DSLR gövdelerimde...

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    6 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Mehmet Duman
    Mehmet Duman

    Çok iyi makale ve tam bana göre yazılmış. Amatör bir fotoğraf hayranıyım ve fotoğrafçılık alanında kariyer planlarım yok. Sadece iyi çekimler yapmak ve kolay işleyebilen yazılım istiyorum. Nikon D5300 DSLR kameram var ama kompak kameralara gittikçe daha fazla ilgi duyuyorum. DSLR genellikle hantallar ve her lens değiştirdiğinizde sensöre toz alma riskiniz artıyor. Kompak kameraların bana göre cazibesi lensi değiştirmenize gerek olmaması. Ama iyi bir şey almak isterseniz bir çok DSLR den daha pahalılar. Yani bir hobi meraklısı olarak bir kompak kameraya geçmek istiyorum ama fiyatları beni frenliyor. Sizin öneriniz ne olur?

    Bahri Ü.
    Bahri Ü.
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Kompak kameralar konusunda sizinle aynı fikirde değilim. Onlara “Lensiyle entegre kameralar” demeyi tercih ederim. 1 inç sensörlü Sony ve Panasonic fotoğraf makineleri bence mükemmel ve yetenekli kameralar. Panasonic FZ1000 kullanıcıyım.

    Sezgin Tandoğan
    Sezgin Tandoğan

    2009 yılında fuji compac kamera ile başladım ve iki yıl önce Nikon P610 compac aldım. Çok iyi bir kamera ama dslr nin bana verdiği esnekliği bulamadım. Şimdi iyi bir Canon dslr küçük iki tame lens ve filtrelerim var. Şimdi arabamla seyahat edeceksem tüm kitlerimi yanıma alıyorum eğer uçağa bineceksem yalnızca Nikon compac makinemi alıyorum.

    hacemmi
    hacemmi

    merhabalar Sebahattin Bey. Fotoğrafa ve fotoğraf ekipmanlarına dair ciddi ve objektif yorumlarınızdan faydalanıyoruz. Bu yüzden de sizin fikrinize de danışmak istedim. Normalde sokak fotoğrafçılığı ile ilgileniyorum. Uzun zamandır fotoğraf ile içli dışlıyım ve şu anda olympus omd em10 mark2 kullanıyorum. Amacına da gayet iyi hizmet ediyor. Lakin yakın zamanda hobi olarak yaptığım fotoğrafçılığı profesyonel şekilde yaparak para kazanmayı planlıyorum ve bu yüzden de daha ciddi bir makineye geçmeyi düşünüyorum. Araştırmalarım ve fiyat performans tercihi beni iki cihaz arasında bıraktı. Canon 6d mark ii ve Nikon D750… Nikon’un raw çıktılarına müdahelenin özellikle gölgeleri açma konusunda daha temiz sonuç verdiği biliniyor. Ama ekipman dizmek istediğimizde Canon daha makul kalıyor. En basiti Sigma’nın 35mm f1.4 lensinin fiyatlarını incelediğimizde Canon uyumlu modelinin Nikon uyumlu modelinden 1500tl daha uygun olduğu görülüyor. Size göre izlemem gereken yol nedir? Yada sizin tavsiyeniz hangi yönde olur ? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler. 🙂

    Bu makaleyi paylaş

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    6
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x