Daha
    Ana SayfaBLOGFotoğraf Çekenler Daha Mutlu Oluyor

    Fotoğraf Çekenler Daha Mutlu Oluyor

    -

    Fotoğrafçılar mutlu insanlar. Bunu ben demiyorum, Amerikan Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi tarafından yayımlanmış kapsamlı bir çalışma söylüyor. “Fotoğraf çekin, her şeyden daha fazla keyif alacaksınız” diyor. Araştırma, fotoğraf çekenlerin günlük aktivitelerin keyfini daha iyi çıkaracağını düşünmekle birlikte, fotoğraf çeken insanların edindikleri deneyimlerden, karşılaştıkları olaylarda ortalama insanlardan daha fazla mutlu olduklarını söylüyor. Bunlar daha mutlu insanlar! Fotoğraf çekmek mutlu ediyor.

    Fotoğraf sizi daha mutlu biri yapar

    Neden fotoğraf çekiyorsunuz? Bireysel anları yakalamak veya sanat için? Motivasyonları ne olursa olsun fotoğrafçıların daha mutlu insanlar olduğu iddia ediliyor.

    Manzara fotoğrafları çekmekten zevk alan bir fotoğraf gönüllüsü olarak, manzara fotoğrafçılarının hayattan daha fazla keyif aldıklarını fark ettim, çünkü ortalama turistlerden çok daha dikkatli oluyorlar. İlginç, güzel ve heyecan verici bir yere gittiklerinde, bölgedeki olası kompozisyonlar için bölgeyi, çoğu akıllı telefon fotoğrafçısının veya turistin yaptığı şekilde taramıyorlar. Manzarayı, tepelerden, alanlardan ve gökyüzünden ibaret değil, bir dizi doku, şekil ve renk olarak görüyorlar. Yolun sadece manzarasını değil, özünü yakalamak istiyorlar.

    Fotoğrafçılar, önlerindeki sihirli anları bazen kaçırabilirler

    Çünkü kadranlarla ve menülerle uğraşırken neredeyse batmakta olan günbatımının güzelliğini göremezler. Bazen hızla hareket eden bir sahnede, doğru filtrelemeyi gerçekleştirmek için acelece menüler ve ayarlarla uğraşmamız, sonrasında fotoğraflarımıza baktığımızda önümüzde olan güzelliği görmediğimizi fark ettirir. Fotoğrafçılara bazen ara sıra kameralarını bırakmaları ve sadece sahnenin önünde eğlenmeleri önerilir.

    Her yıl milyarlarca fotoğraf çekiliyor ve bunların bir kısmı satın alınıyor. Fotoğraf sadece bir fotoğraftan ibaret değil. Güçlü bir ödüllendirici bileşeni var. Fotoğrafçılık duygusal memnuniyet de gerektirir. Her yıl satın alınan fotoğrafların sayısındaki artış katlanarak devam ediyor. 2010’dan 2016 yılına neredeyse üç kat artış göstermiş ve 2016 sonunda 1,3 trilyona ulaştığı tahmin ediliyor.

    Yukarıda bahsettiğim çalışma, fotoğrafın insanların deneyimlerinden aldıkları keyfi nasıl etkilediğini incelemiş ve fotoğraf çekenlerin, çekmeyenler göre, deneyimlerinde karşılaştıkları olumlu ve olumsuz durumlardan daha olumlu düşünceler geliştirdiklerini saptamış.

    Fotoğrafçılık sadece anları zamanında yakalamak ve belgelemek için değil aynı zamanda deneyimlere bir angajman olarak da verilmekte ve “fotoğraf çekmenin zevk almak üzerine önemli bir etkisinin olduğunu” kanıtlamaktadır. Örneğin, yiyeceğiniz yemeğin fotoğrafını çektiğinizde, ondan daha fazla tat aldığınız tespit edilmiş.

    Bir deneyde, bireylere göz hareketlerini takip eden gözlükler takılmış ve bir rehber eşliğinde bir müzeyi gezmeleri talimatı verilmiş. Araştırmacılar, fotoğraf çekenlerin sergideki eserlere diğerlerine kıyasla daha fazla zaman harcadıklarını keşfetmişler.

    İlginç bir saptama ise, hantal kamera donanımlarıyla uğraşmak zorunda kalan fotoğrafçıların bir tek bu durumda fotoğraf çekmekten zevk almadıkları saptanmış. Teste katılan kişilerin çoğunluğu, fotoğraf makinesi ekipmanları için, kullanımı kolay, deneyimlerini arttıracak tüm fonksiyonlara sahip olanları tercih edeceklerini belirtmişler. Hafif ekipmanların tercihi ise bir tartışma konusu olmuş. Çünkü, kullanımı kolay, aradıkları fonksiyonların tümüne sahip fotoğraf makineleri için kimi katılımcılar hafif olmasını birinci sırada tercih ederken, kimi katılımcılar bunu son sıraya atmışlar.

    Fotoğraf çekenler yediklerinden daha fazla tat alıyorlar

    Bir başka deneyde, fotoğraf çeken ve çekmeyen grubu bir öğle yemeğine götürmüşler. Fotoğraf çeken gruptan yedikleri yemeklerden en az 3 fotoğraf getirmeleri istenmiş. Yemek sonunda yapılan ankette, fotoğraf çeken grubun yedikleri yemekten çok daha farklı tatlar aldıkları, yemekten daha fazla zevk duydukları belirlenmiş.

    Bazen fotoğrafçılık tatsız bir deneyimi daha da kötüleştirebiliyor. Bir keresinde, katılımcılar sanal bir safariye gitmişler ve çoğu insanın heyecanla seyrettiği, bufaloya saldıran bir aslan gurubunu seyretmişler. Fotoğraf çekenlerin aynı sahneyi görenlerden daha fazla ürperdikleri ancak fotoğraf çekmedikleri tespit edilmiş.

    Fotoğrafın aldığımız zevklere olan etkisi kendiliğinden gelişmiyor, aktif katılım gerektiriyor. Bir sahnenin herhangi bir anını – fotoğrafçının neyin yakalanacağına ilişkin aktif kararı olmadan – kendi başına statik kayıt yapan bir kameranın aynı etkiyle sunması muhtemel değildir.

    2,005 adet deneğin katıldığı dokuz deney üzerinden yapılan çalışmada, “fotoğraf çekenlerin değişik gerçek yaşam koşullarında olumlu deneyimlerden keyif aldığını gösteren tutarlı kanıtlar” olduğu sonucuna varılıyor: çünkü fotoğraf çekmek etkileşimi arttırıyor ve farkındalık yaratıyor.

    İllaki sanatsal fotoğraflar çekmek, çok ilginç, özel anları çekmek değil, günlük hayattaki genelde görmezden geldiğimiz tamamen normal şeyleri yakalasak bile, bu mutluluk hissini arttırabiliyor.

    Sonuç olarak;

    Fotoğraf çekmek insanı daha mutlu ediyor.

    Yukarıdaki fotoğrafa bakın 🙂

    Işığınız bol olsun.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Yolların hikayeleri vardır; görmesini bilirsen!

    Umutlarımızın ve hayallerimizin peşinde koşarken bir yandan da önümüze çıkan engeller ile mücadele ediyoruz. İçinde bulunduğumuz durumdaki inişler ve çıkışlar hedefimize ulaşmamızı geciktirse de sebat ederiz. Hedefimize ne kadar sıkı kilitlenip onu zihnimize ne kadar derin kazırsak, karşılaşabileceğimiz dönemeçler ne kadar çok olursa olsun bizi rotamızda tutar.

    Fotoğraf nasıl çekilir, Fotoğrafı Kamera mı çeker Lens mi?

    Farkındayım, konuya böyle bir soruyla girmek garip oldu. Elbette teknik olarak fotoğrafı kameramız çeker. Aslında soruyu şöyle sormak bu yazıda anlatmak istediğimi daha net açıklayabilir: "Fotoğrafın kalitesini hangisi belirler, kamera mı yoksa kullandığımız lens mi?

    Fotoğrafta Ritim ve Fotoğraf Okuma Alışkanlığı

    Bu yazıyı, o zamanlar üyesi olduğum İFOD'un (İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği) bir etkinlik akşamında yıllık geleneksel serginin konusu olan “Ritim” üzerine bir söyleşinin çağrıştırdığı fikir üzerine yazmaya karar verdim.

    Fotoğrafçılık hafızamızı geliştirir mi?

    Fotoğrafçılar Dikkat!
    Fotoğraf Çekmek Görsel Belleği Güçlendiriyor,
    Peki ya Görsel Olmayan Bellek?

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    12 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Cafer Aydın

    Fotoğraf çekerken huzur buluyorsun. Kafanın içini boşaltıyorsun. Keyif alıyorsun. Her türlü zorluğa katlanıyorsun. Normal zamanda, yağmurda, çamurda üzerimize bulaşmasın diye itina gösterirken,
    fotoğraf çekerken çamurun içine de giriyoruz, yağmurda da ıslanıyoruz. Ama mutlu oluyoruz.
    Işığımız bol olsun.

    Sebahattin DEMİR
    Sebahattin DEMİR
    Yorumun sahibi  Cafer Aydın

    Aynen öyle Cafer bey,
    Fotoğraf çek(e)mediğim zamanlar huzursuz hissediyorum.
    Blogumla ilgili olumlu/olumsuz yorum ve önerilerinizi duymak isterim.
    Eklenmesi gereken, olmaması gereken bölüm, sayfa vs var mı aklınıza gelen?
    Selamlar, sevgiler.

    Feyza Dolayman
    Feyza Dolayman
    Makale Puanlama :
         

    İyi günler. Ben yıllardır cep telefonlarıyla fotoğraf çektim durdum. Fotoğraf benim hep heyecanımı kamçılayan, tutkuyla peşinden sürükleyen hobi olmuştur. En büyük hayalim makine alıp, kursa katılmak ve çok iyi bir fotoğrafçı olmaktı. Çocuklarımın biraz büyümesi bekledim bu arada telefondan hep çekmeye devam ettim. Bu yıl kamera aldım, lens araştırırken sitenizi buldum çok beğendim. Linkten linke atlayıp buraya kadar geldim. Bu arada sayenizde şimdilik lens almaktan vazgeçtim.
     
    Fotoğraf çekmek gerçekten mutluluk verici bir şey. Ek olarak şunu söylemek isterim doğa fotoğrafçı gözüyle bambaşka güzel. Boş bir arsanın yanından geçerken ot gibi görünen yeşilliklerin içine girip detay fotoğraf çekerek çok güzel kareler yakalamak mümkün. Bitkiler Allah’ın yaratma sanatının en çarpıcı delillerindendir. Göz alıcı renkler, simetrik uyum,muhteşem estetik ve binlerce farklı tür.

    Ercan D
    Ercan D

    hakkımda sayfanızdaki biyografinizi okudum. çok etkileyici gerçekten. bu hayalimi gerçekleştiren şanslı izmirlilerdenim diye yazmışsınız. bence şansın yanında çok cesur bir karar almışsınız. ben bu kararı alamadım. herhalde çok uzun bir süre daha alamayacağım. bence sizi sadece fotoğraf çekmek mutlu etmiyor, hayallerinizi gerçekleştirme cesaretiniz ve sonuçta bunları gerçekleştirmiş olmanız mutlu ediyor. valla darası başıma diyorum. izmire geldiğimde fırsatınız olursa tanışmak isterim. belki de sizi yakından tanıyınca ben de daha cesaretlenirim 🙂
    Selamlar

    Oğuz
    Oğuz

    Merhaba, teşekkürler paylaşım için, kesinlikle katılıyorum. Makalenin orijinal linki mevcutsa görmek isterdim. Selamlar

    Turgut Aydın
    Turgut Aydın

    Fotoğraf çekmek büyük bir bağımlılık çok güzel bir şey,ben 1978 den beri resim çekiyorum Fotoğraf makinemi elime almasam rahatsız oluyorum, elimde makinemle kendimi mutlu hissediyorum, ve başkalarını mutlu etmeyi çok seviyorum buda benide mutlu ediyor.

    Havva Ateş
    Havva Ateş

    Merhaba. Ben geçen Eylūle profesyonel bir fotoğraf makinası aldım. Bazen uzun zamanlar fotoğraf çekmeye ara verdim. Ancak son aylarda tekrar başladïm. Gökyüzūnde uçan güvercinleri çekmekten büyük keyif alıyorum. Henüz tam anlamıyla makinaya hakim değilim. Ama güvercin fotoğraflarï çekerken mavi gökyüzünde onlarla uçarmışçasına mutlu oluyorum.

    Bu makaleyi paylaş

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    12
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x