Fotoğrafçılığınızı geliştirmek istiyorsanız Fotoğraf Yarışması fikri bunun için harika bir yoldur. Fotoğrafçılık uğruna fotoğraf çekmek çok eğlenceli olsa da, bazen bir yarışmaya katılarak, eserinizin uzman bir jüri tarafından görülmesini sağlamak bile bir fotoğrafçı olarak çıtanızı biraz daha yükseltmenize yardımcı olabilir.
Fotoğraf yarışması katılım süreci
1. Yarışma kurallarını öğrenin ve takip edin
Okumak biraz sıkıcı olsa da katılmak istediğiniz yarışmaya girme koşullarını, girip girmeyeceğinizi ve yarışmanın nasıl yapılacağını detaylıca öğrenmek gerekir.
Burada iki temel konu var:
Fotoğraflar nasıl kullanılacak?
Bu konuyu iyi anlamakta fayda var. Her yarışmada farklı birtakım kurallar olabiliyor. Bir keresinde katılmış olduğum yarışmaların birinde, yarışmayı düzenleyen grubun, ödüle layık gördükleri fotoğrafları ve hatta seçilmeyen bazı fotoğrafları istedikleri yerlerde kullandıklarına şahit oldum. Katılımcıların fotoğraflarının, fotoğraf sahibinin onayı olmadan istedikleri şekilde paylaşılacağı yarışma kurallarında yazmıyordu. Ama bunun aksi de yazmıyordu. Bu fotoğrafların her yerde görünmeye başlamasıyla bir çok fotoğrafçı bu duruma çok kızdı tabi. O nedenle, bu konu sizin için önemliyse, ki bence önemli olmalı, bu kuralı mutlaka araştırın ve emin olun.
Kaç adet fotoğraf göndereceksiniz?
Bu, kazabileceğiniz bir yarışmayı kaybetmeniz anlamına gelebilir. Örneğin en fazla 3 adet fotoğraf gönderebileceğiniz bir yarışmaya 3’ten fazla fotoğraf gönderirseniz, gönderdiğiniz bu fotoğraflardan bir tanesi ödüle layık görülse bile, sırf bu kurala uymadığınızdan diskalifiye olabilirsiniz. Kaç adet fotoğraf gönderebileceğinizi iyice anlamak için fotoğraf yarışmasının kurallarını dikkatlice okuyun, ne zaman katılmanız gerektiğini, hangi formatta ve hangi ölçülerde istediklerini vs. belirleyin ve bu yönergelere uyun. Aksi durumda zamanınızı boşa harcamış olabilirsiniz!
2. Yarışmanın temasına bağlı kalın
Bir sonraki önemli ipucumuz; temaya bağlı kalmak. Bu biraz sübjektif olabiliyor. Çünkü önceden bir tema ile belirlenmiş bir fotoğrafta bence alakasız olan bir obje, durum, renk veya his, bir başkası için temayı çağrıştırıyor olabilir.
O nedenle, genellikle yaratıcılığın ve tema uygunlukların yorumlanması için bir odada toplanan jüri, fotoğrafta temadan sapıldığına dair karar vereceği çok şey bulabilir. O nedenle temaya bağlı kalmak en iyi yoldur.
Arşiviniz genişse yarışmanın “temasına” uyan bir eserinizi bulmak her zaman mümkündür. Katılmaya karar verirsem böyle durumlarda rekabeti de aklımda tutarak temaya uygun yeni bir şeyler çekmek isterim, böylece şansımı arttırabiliyorum. Bu şekilde daha iyi sonuçlar almakla kalmayıp, daha da önemlisi yeni fotoğraflar çekiyorum ve bunu yaparken fotoğrafçılıkla ilgili yeni daha fazla şey öğrenme fırsatı yakalıyorum.
3. Bazı araştırmalar yapın
Çekim yapmadan önce biraz mantıklı düşünür ve araştırma yaparsanız çok güzel fikirler bulabilir, bir fotoğraf yarışması kazanma şansınızı böylece arttırabilirsiniz.
Yarışma her yıl düzenli yapılıyorsa geçen yıl kazananlara bakın, bunları kopyalamak istemezsiniz elbette, ama bunlar size iyi görüntü türleri hakkında bazı ipuçları verebilirler.
Yarışma bir organizasyon tarafından yönetiliyorsa ya da büyük bir sponsora sahipse, bu da aradıkları fotoğraf türünü söyleyebildiği için kafanızda birşeyler oluşmasına yardımcı olabilir.
Son olarak, jürinin isimleri yayınlanırsa onların çalışmalarını tanımak için kendinize biraz zaman ayırın. Ne tarz bir iş yaptıklarını, ne tür bir kompozisyonu takdir edecekleri konusunda fikir edinmeye çalışın.
4. Klişelerden kaçının, Dikkat çekin
Yarışma belli bir temaya sahipse bazen harika bir çekim ile bir klişe arasında ince bir çizgi olabilir. Jürinin seçim sürecinde binlerce fotoğrafı görüntüleyeceğini ve sizin fotoğrafınızı da diğerlerininki gibi onların radarına girememesinin doğal olacağını unutmayın.
Herkesin bu tema için neler düşünebileceğini tahmin etmeye çalışın, siz bunlardan farklı neler üretebileceğinize kafa yorun ve bu şekilde fotoğraflar türetin, kendinizden de birşeyler katmayı deneyin. Bunu söylemek kolay elbette. Bu deneyimle gelen bir yetenektir, ancak öğrenmeye de değerdir.
Zorlayıcı konuları, çarpıcı renkleri, alışılmadık ama güçlü kompozisyonu seçerek öne çıkın ve dikkat çekin. Kompozisyon kuralları hakkındaki öğrendiklerinizi gösterme zamanı, ancak artık çok iyi biliyorsunuz ki bu kurallar gerekirse kırmak içindir, kırmaktan korkmayın. Bazen aynı kareyi çok değişik bir açıdan çekmek bile çok büyük bir fark yaratabilir, unutmayın.
5. Dikkat dağıtan unsurlardan kaçının
Fotoğraf yarışmalarına katılan eserlerde görülen en büyük yanlışlardan biri fotoğrafçının çerçevesinin her bölümünde dikkat etmediği karışıklık yaratan unsurlar, arka planlar, ön planlar, renkler vb. görüntülerdir.
6. Reaksiyon yaratın
Hikayeyi fotoğrafınızla anlatın, duyguları olan insanlara odaklanın, görüntüye bakanlara bir tür tepki veren ve bakış atan bir şeyler olsun fotoğrafınızda.
Teknik olarak harika ama ‘ruhsuz’ fotoğraflar jürileri çok fazla etkilemeyecektir, biraz daha fazla şeyler istemek zorunda bırakacaktır onları. ‘Teknik açıdan mükemmel’ ile teknik açıdan daha az mükemmel ama izleyicisine çok şey anlatan, onlarla bütünleşen fotoğraflar jürinin dikkatini hemen çekecektir.
7. Başka bir yarışmaya daha katılın
Kazandınız mı?
Başarınızın üzerine yeni bir başarı daha inşa edin ve başka birine daha katılın.
Kazanamadınız mı?
Tekrar deneyin! Bir fotoğraf yarışması kazanamama kötü hissi zamanla kaybolur, ancak yarışmalar süresince öğrendiğiniz dersler sonsuza dek sizinle ve size sadık kalır.
Fotoğrafları yarışma kurallarına göre hazırlamak
Diyelim ki katılacağınız yarışma koşullarının arasında şöyle bir kurala rastladınız:
Bunun nasıl yapılacağına birlikte bakalım. Ben bu işlemler için Lightroom kullanıyorum, o nedenle örneklerim bu uygulama üzerinden olacak.
Öncelikle fotoğrafımızı Lightroom’da açıyoruz, gerekli düzenlemeleri bitirdikten sonra “File > Export” (Dosya > Dışa aktar) seçiyoruz. Aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Ekrandaki bilgileri aşağıdaki gibi giriyoruz:
- Image Format: JPEG
- Quality: Bu alanı hep 100’de tutuyorum
- Limit file size to: İstenilen en fazla dosya boyutunu giriyorum
(4Mb = 1024 x 4 = 4096 Kb) - Resolution: RAW dosyamın çözünürlüğüne göre en fazla 200-300 arasında bir değer veriyorum
Bu şekilde dosyanızı kaydettiğinizde yukarıdaki yarışma koşullarını sağlayan bir fotoğrafınız olacaktır.
Bu işlemi çevrimiçi yapan siteler de mevcut. Elinizde hiçbir uygulama yoksa bu sitelere fotoğraflarınızı yüklediğinizde, istediğiniz özelliklere göre size çıktı üretiyorlar. Ben kullanmadım.
Ne eklemek istersiniz?
Siz hiç bir fotoğraf yarışmasına girdiniz mi? Nasıl gitti? Fotoğraf yarışmalarını kazanma şanslarını artırmak isteyenler için yukarıdakilere nasıl bir ipucu eklemek istersiniz? “Yorum yaz” kısmından bizimle paylaşır mısınız?
Işığınız bol olsun.
Sizin için seçtiklerimiz
Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız hemen abone olabilirsiniz.
Abonelik kaydınız başarıyla alınmıştır.
Bir hata meydana geldi, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.
Abi büyük bir yarama parmak bastın… Daha önce Çaykur’un düzenlediği bir yarışmaya katılmıştım, o yarışmadan sonra çok yarışmaya katılmak istememe rağmen, fotoğraf yarışmalarındaki aşağıdaki şu şart(lar)ın bir türlü nasıl yapılacağını bulamadım, bu yüzden de bir sürü yarışmaya kızarak/üzülerek katılamadım, çünkü aşağıdaki şartları onlarca program denememe rağmen nasıl yapılacağını anlamadım/bulamadım… işte o şartlar:
“Yarışmaya katılacak fotoğraflar, jpg/jpeg formatında, 150-300 dpi çözünürlükte, 8-12 sıkıştırma
kalitesinde kaydedilmeli ve dosyaların boyutları 1 Mb’den az olmamalı, 4 Mb’yi de geçmemelidir.”
Yani fotoğrafın 4 Mb’yi aşmaması ayrı bir sorun, hadi onu kalite/çözünürlük kaybı ile başardık diyelim; ki başka nasıl 4 Mb altında olur?
ikincisi 150-300 dpi nedir, dpi fotoğraf tarama ile ilgi değil miydi?!
üçüncü ve beni en delirten, 8-12 sıkıştırma nedir, o kadar (ücretsiz) program denememe rağmen o sıkıştırma ayarı nerededir bulamadım, Jpeg sıkıştırma ayarı illaki (bazı) programlarda vardı ama 8-12 diye bir ayar göremedim… son çare Photosop/Lightroom satın alacaktım az daha…
“8 ile 12 arasında Jpeg sıkıştırma ayarı” bir tek o 2 programda mı var?
Bu üç kural yüzünden, katılamıyorum, hiçbir yarışmaya, üstelik yarışmayı düzenleyenler ücretsiz bir program önerse katılımı arttıracaklar farkında değiller, benim gibi bu teknik şeylere takılanlar eminim soğumuştur o yarışmalardan… oysa ne özgün fikirlerim vardı o yarışmalardaki konular ile ilgili… teknik ayarlar yüzünden hiç çekemedim o fotoğrafları, çekseydim de o yarışmalara katılamayacaktım çünkü
Tamam, konu anlaşılmıştır.
Demek ki, en kısa sürede bu makaleyi güncelleyip, bu işlemin nasıl yapılacağını anlatmakta fayda varmış.
Yapacağım, söz.
Eyvallah, büyüksün abi… bu arada yazımda belirttiğim Çaykur’un yarışmasına da o ayarları yap(a)madan katıldım… sadece 4 mb altını deneye deneye başarmıştım, ki tahminim o şartları karşılayamadığımdan yarışmaya almamışlardır… oysa hanımla ne kurgular hazırlayıp ne harika kareler çekmiştik, mesela masanın üstüne sandalye koyup, arka plana cami yerleştirip, tüten çay bardağı resmi (f1.8’de) gibi… bir tanesine en azından mansiyon gelirdi :)…
sabırsızlıkla bekleyeceğim, saygılar…
Makalemin sonuna “Fotoğrafları yarışma kurallarına göre hazırlamak” adlı başlığın altına ekledim.
Teşekkürler… Lightroom öğrenmem için bir bahane daha…
Selahattin bey güzel bir konuya değinmişsiniz bu konu ile ilgili bir sorum olabilir mi aceba?
Elbette, buradan sorabilirsiniz.
Benim sıkıntımda yuarıda Osman bey bahsetmiş onunkine benzer bir konu.Nikon D3300 kameram ile 6000×4000 çözünürlüğünde ve çekimleri sürekli raw olarak yapıyorum.Şimdi sorum şu A fotoğraf yarışmasında diyorki “…….kısa
kenar en az 1920 piksel olacak”
şimdi ben bu şarta uymak için photoshopta görüntü boyutuna geliyorum
(mevcut çözünrlüklerim genişlik=6000x yükseklik=4000) yükseklik değerini 1920 yaptığımda genişlik otomatik 2880 oluyor.Bu yaptığım işlem doğrumudur? İlave olarak aşağıdaki kaydetme seçeneklerinden hangisini tavsiye edersiniz?
1.Farklı kaydet.
2.Dışa aktar.
Tanju bey,
Kısa kenar “EN AZ” 1920 piksel olacak diyor, sizin bunu 1920 piksele indirmeniz gerekmiyor ki. Neden indirmeye çalışıyorsunuz? Yani gönderdiğiniz fotoğraf bundan da küçük olmasın diyor.
Ayrıca varsayalım ki 1920 piksel şart olsun; yaptığınız işlem doğru, yani siz en kısa kenarı 1920 piksel yaparsanız diğer kenar otomatikman 2880 piksel olacaktır.
Farklı kaydet seçeneği ile yarışma koşullarında hangi formatta isteniyorsa (JPEG, TIFF vb) o şekilde kaydedebilirsiniz.
Saygılar.
Kıymetli cevabınız için teşekkür ederim sitenizde hiç bir soru yok ki karşılığı verilmemiş olsun gerçekten samimiyetinize minnettarım.
Saygılar
Ben yapamadım. Fotoğraf yarışması şartlarına uygun fotoğraf hazırlamayı yardımcı olabilir misiniz? Bir de önerebileceğiniz başka bir program yok mu?
Lightroom veya Photoshop dışında önerebileceğim bir yazılım yok ne yazık ki! Ben Mac kullanıyorum, Windows’da çalışan uygulamalar olabilir.
Yazımdaki adımları izlerseniz yapabiliyor olmanız gerek
O programdaki menü ingilizce sıkıştırma kalitesini bulamadım mesela. Bir de düzenlediğim dosyayı nasıl kaydedeceğim.
“Resolution” kısmı mı sizin sorduğunuz, “Pixels per inç” değerinden hesaplanan kısım.
O bahsettiğiniz 300 dpi çözünürlük için bir de ayrı olarak 12 sıkıştırma kalitesinde yazıyor onu nasıl yapacağız
Kenar boşluksuz fotoğraf ne demek? Nasıl yapabilirim bunu?
Adı üzerinde, kenarlarında boşluk olmayan fotoğraf demek. Şöyle düşünün; bir A4 kağıdına döküm aldığınızda kağıdın kenarlarında boşluklar olur ya, sizden istenen fotoğrafta bu boşluklar olmasın demek.
Bunun için sizin birşey yapmanıza gerek yok. Kameranızdan indirdiğiniz fotoğraf zaten kenar boşluksuzdur. Siz o dosyayı istenen boyutlarda küçültüp yollarsınız, hepsi bu kadar.
Teşekkürler yardımcı olduğunuz için.