Merhaba Kristal.
Amacımızın övgüye layık eserler üzerinden sizleri aydınlatmak olduğu için bu kez fotoğraf bilincinin gelişmesi için çaba gösteren bir değerin eseri üzerinden sohbet etmeyi arzuladım.
Fotoğraf için bir değerden söz etmek istiyorum derken, bu ismin gerçek bir fotoğrafçı olması yanında paylaşımcı ruhuna duyduğum saygıyı kast etmek istedim. Paylaşımcılıktan, sosyal medyada bol bol bir şeyler paylaşma özelliğini öne çıkardığım sanılmasın. Sosyal medya; günümüzde çok değerli veri ve isimlere kaynak olduğu kadar, kimilerinin de kendini gösterip mutlu olduğu bir ortam haline gelmiştir. Bu ortamda gelen her methiye, başarılı olduğumuzun ve iyi işler çıkardığımızın da kanıtı değildir.
Eleştiri övgüden değerlidir, alınganlık yaratmamalıdır, önemli olan eleştirilenin ortaya bir şeyler çıkarmış olmasıdır. Bizi geliştirecek olan eleştirilerle, ne yazık ki çok az karşılaşıyoruz ve aslında istemiyoruz da. Hoşumuza giden övgünün, teşvik gücü de vardır ama aldatıcıdır. Eğer uzman bir isim beğeni yerine yapıcı öneride bulunuyorsa bu çok değerlidir, eleştiriyi alan için büyük bir kazançtır.
Başarmak hiçbir zaman kolay olmamıştır, şans eseri kimsenin avcunda bulduğu şey ya da Allah vergisi de değildir. Başarı için; yaşamınızın analiz temelli mücadele ile dolu olması, cesaretle riske girilmesi, ret edilmelerin, başarısızlıkların, üzüntü, kırılganlıkların yaşanması ve bütün bunların iz bırakması gerekmektedir ki; işte buna tecrübe veya deneyim diyoruz…
Sonucunu bilmediğimiz bir uğraşı içine girerek, bir hedefe doğru inanç ve tutkuyla ilerlemeliyiz. Riske girmiş ve belki de vardığımız noktada hedeflediğimiz değeri yakalayamamış olabiliriz. Olsun, hiç önemli değil, kendimize kendimizi göstermiş olmamız ve edindiğimiz tecrübe değerlidir. Gelişmiş özgüven ve neyi yapmamamız gerektiği konusunda edinilen bilince, paha biçilir mi?
Rumi’nin “Hamdım, Piştim, Yandım” diyerek özetlediği şekilde başarısızlıklar ve acılar yaşayarak evrilmemiz gerekmektedir.
Girişte paylaşımdan kast ettiğim, bir insanın bildiklerini paylaşmasıdır ki, İstifçi’nin ülkenin birçok yerinde fotoğrafta ışığın kullanılması konusunda eğitimler verdiğini ve fotoğrafın gelişmesine çaba gösterdiği bilgisiyle karşılaştığımı hatırlıyorum.
Eğer bir usta bildiklerini öğretiyorsa işte o zaman saygı duyulması gereken gerçek bir ustadır. Bence hoca ve usta kelimeleri saygın anlama sahip sıfattırlar. İnsanları mutlu etmek ya da sevgilerini çekmek için kullanmamalı, hak eden değerlere yönlendirilmelidir.
Gerçek fotoğrafçı derken, Türk Fotoğrafında önemli bir ismin, Mehmet Turgut’un tanımlamasıyla ekmeğini fotoğraftan kazanan fotoğrafçıdan söz etmek istiyorum. Sayın İstifçi özellikle reklam sektöründeki başarılı üretimleriyle tercih edilen bir isim olmalı.
Konu buraya gelince sanat ve zanaat konusuna değinmeden geçmek yanlışlık olur. Bir işle zanaat ile sanat boyutunda uğraşanları ayırmak gerekir. Zanaat; nitelikli el emeğinin gücüyle, para kazanmak ve ihtiyaç duyulan bir şeyi üretmek için yapılan iştir. Sanat ise kazancı umursamadan, bir anlatıya sahip, özellikle hayal gücüyle yaratıcılık içeren ve duygusal esintiye sahip eser üretmektir.
İşte Sayın İstifçi’nin bu işi hem zanaat ve hem de sanat boyutunda yürüttüğünü sosyal medyadaki ayak izlerinden anlıyoruz. Böylesi vasıfların bir kişi üzerinde toplanması, ender karşılaştığımız kıymetli ve takdire layık bir olaydır. Çünkü üretilen fotoğraf para ile satın alınıyor, sosyal medya beğenileriyle ya da yarışmalarla değer kazandığı zannedilen bir fotoğraf üretilmiyor.
Sevgili Kristal bu mektubumda fotoğrafın yapısı üzerinde hiç konuşmadık, “Fotoğrafçı Olmak” üzerine konuştuk çünkü bu hiç işlenmiyor. Biz her an milyonlarca üretilen ve kıymeti sadece o karede bulunanlar ya da çekenler için plan görsel çekmiyoruz.
Biz fotoğraf yapıyoruz… Ruha sahip, anlatan ve hissettiren, duygu yüklü fotoğrafın ardına düştük. İşte böylesi içeriği yakalamak; ardında büyük bir bilinç, kültürel birikim ve emeğin olduğu sanatsal bir olgudur. Eğer sanatsal bir yapıya ulaşmak istiyorsak, popüler ve geleneksel kültürle ulaşamayız. Belki ürettiklerimizle ve geri dönüşlerle, sosyal medyanın beğenileri gözümüzü kamaştırır ama eğer fotoğraflarımız bu platformun dışında bir yerlerde değere sahip olmamışsa bu çok değerli işareti iyi anlamalıyız.
Selam, kendinin farkına varıp, yollarındaki çakıl taşlarını temizleyenlere gitsin…
Mikdat Besni
Hem yazarı hemde fotografçıyı kutluyorum.Başarılar dost selamlar…
Değerli dost…
Selamlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum.
Ellerinize sağlık Mikdat abim. Yine çok güzel bir yazı kaleme almışsınız.
Selam ve saygılarımla.
Değerli dost, selamlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum.
Sevgili Mikdat Hocam,
Sizin bu değerli görüşlerinize nail olmak, benim için ne büyük gurur, ne büyük mutluluk anlatamam. İyi ki varsınız…
Kaleminize ve yüreğinize sağlık…
Selam sevgi ve şükranlarımla, ellerinizden öpüyorum…
Kadir Beyim bu güzel sözler benim için çok değerlidir.
Teşekkürlerimi ve selamlarımı iletiyorum.
Merhaba bu sayfayı henüz keşfettim.Genç emeklilerdenim. Çocuklar artık kendi kanatlarıyla uçmaya başlayıp yuvadan uçunca resim, hikaye yazarlığı ve hatta seramik gibi ilgi alanlarımı ve çalışmalarımı bir alanda toparladığını düşündüğüm Fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümüne ikinci üniversite kapsamında girdim. Birinci sınıf 2.dönem öğrencisiyim. Pandemi ortamını yeni eğitim süreciyle geçirirken krizi de fırsata çevirdim. Zevkli bir bölüm ancak takıldığım yerleri internetten de destek alarak tamamlamam gerekiyor bazen. Sizi işte tam da bu gün tanıdım. Kova örneği ile kafamı öyle netleştirdiniz ki, Pozlama gözümün önünde canlandı. Çooook teşekkür ediyorum. Bundan sonra takipteyim
Teşekkürler Sn. Paker.
Aramıza hoşgeldiniz.
Saygılar.