Dinamik aralık nedir, fotoğrafa katkısı ya da zararı var mıdır?
Fotoğrafçı, sahnemizdeki en parlaktan en karanlık alanlara kadar, tüm detayları aktarabilmek ister. Çünkü ton zenginliği fotoğrafı daha anlaşılır yapar ve sanatsal özellikler yükler.
Fotoğrafta bulanıklığın sebepleri ve önleme yöntemleri
Bu yazıyı kaleme alan biri için tuhaf kaçabilir, "Ben bir piksel avcısı değilim". Eskiden öyleydim, hatta bunun güçlü bir savunucusuydum. Zaman geçtikçe ve fotoğrafın teknikten başka bileşenleri de olduğunu öğrendikçe; çekimlerimde biraz kamera sarsıntısı, yumuşak odak veya hafif istenmeyen hareket bulanıklığı olmasını artık çok fazla umursamıyorum. İstediğim görünümü, efekti ve hikayeyi elde ettiğim sürece bu benim için yeterli.
İkinci el ekipman alırken dikkat edilmesi gereken noktalar
İkinci el bir ürün almak her zaman riskler barındırır. Bu durum kamera gövdesi için de geçerlidir. Almış olduğunuz cihaz, yukarıdaki tüm testleri geçmiş olsa bile gözden kaçan başka bir şey sonradan canınızı sıkabilir.
Sağa Dayalı Pozlama Tekniği; Fotoğraflarda Daha Fazla Detay
Bu yazımızda farklı bir teknikten bahsedeceğiz; "Sağa dayalı pozlama" tekniği. Bu teknik dijital fotoğrafçılıkla uğraşanları kutuplaştıran tartışmalı bir konu. Bu tekniğin kullanımını destekleyen ve desteklemeyen çok insana rastlayabilirsiniz. Tartışmalı olduğu kadar yararlı bir fotoğrafçılık yaklaşımını da beraberinde getiriyor.
Oyuncak fotoğrafçılığı serüvenim böyle başladı
Kızımız, eşi ve torunumuzla birlikte yurtdışında yaşıyorlar. Her yıl bu zamanlardaki gibi yine onlarla birlikteyiz. Nasıl geçtiğini anlayamadığımız zamanımızın büyük bir kısmı, dört yaşındaki prensesimizle birlikte geçiyor. Ve tabi ki onun oyuncaklarıyla 😀 .
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
POPÜLER İÇERİKLER
Manipülasyon, fotoğrafın günah keçisi midir?
İnsanlar gördükleriyle birebir uyuşan ve tekrarlayan fotoğraflardan etkilenmezler. Farklılık ararlar. Gerçeküstü arayış içinde olanların beklentisi ve beğenisi, değişimi tetiklemektedir.
Gerçek böyle iken fotoğrafta en çok tartışılan konu, ilk çekilen kare ile piyasaya sürülen fotoğrafın farklılığıdır.
Gerçek böyle iken fotoğrafta en çok tartışılan konu, ilk çekilen kare ile piyasaya sürülen fotoğrafın farklılığıdır.
Fotoğrafta film kullanma tutkusu…
Manşette yer alan fotoğrafları 48 yıl arayla birbirine bağlayan değişmeyen iki duygu var: Çocukların bakışlarındaki saflık ve masumiyet. Onlar bizim geleceğimiz.
Still Life Fotoğrafçılığı. Durdurun hayatı, fotoğraf var…
Still Life fotoğrafçılığı alanındaki uğraşılarınızda her şey elinizin altında ve kontrolünüzde oluyor. An'ı yakalamak yerine, hareketsiz bir konudan bir görüntü yaratıyorsunuz.
Siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı neden bu kadar popüler
irçok nedenden ötürü siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı, fotoğrafçılıkla ilgilenen birçok kişi tarafından kabul görmüş şüphesiz en popüler çekim türüdür. Siyah-beyaz fotoğrafçılıkla özel olarak ilgileniyorsanız, “Siyah-beyaz görmek” ifadesini duymuş olabilirsiniz. Bu terim fotoğrafçılık eğitimi dünyasında sıklıkla kullanılan popüler bir terimdir.
Uzun pozlamalarda ışık kaçakları neden oluşur, nasıl önlenir?
Kuruyorsunuz sağlam bir üçayağı, üzerine kameranızı oturtuyorsunuz, filtrelerinizi de kullanarak an'ın keyfini çıkartıyorsunuz. Ancak dikkatli olmazsanız, uzun pozlama yaparken sizi büyük bir sorun bekliyor olacaktır; kameranıza lensiniz dışındaki başka bir kaynaktan giren ve fotoğraflarınızı mahvedecek olan ışık sızıntısı. Bu durum, fotoğrafınızın aşırı pozlanmasına neden olur ve beklediğinizden çok farklı bir sonuçlarla karşılaşabilirsiniz, dolayısıyla çok sinir bozucu bir durumdur.
Sensör tozu kısık diyaframda neden daha çok görünür?
Hepimiz biliriz, ne kadar dikkatli olursak olalım algılayıcılar (sensörler) tozlanırlar. Her objektif değiştirdiğimizde potansiyel olarak toz biriktirmiş oluyoruz. Bu sorun sadece objektif değiştirirken de olmaz, kamera gövdelerinde bulunan buton, düğme vs gibi yerlerden de toz girebilir makine içerisine.
Kameranızda bir gizli pozlama modu olduğunu biliyor musunuz?
Hepimiz kameralarımızda kısaca "P/A/S/M" olarak bilinen çekim modlarını biliyoruz. Bu modların ne zaman ve ne için kullanıldığını da öğrenmiş durumdayız. Size bu listede olmayan bir gizli pozlama modu daha var desem? Bu moda "Turbo mod" diyorum.
Konu bulmakta zorlanıyorsanız çiçek çekin
Çiçekler, en usta fotoğrafçıların bile yönlendiremeyeceği en utangaç modellerdir. Onların benzersiz renkleri ve dokuları fotoğrafçılar için, fotoğraf teknikleri, fotoğraf makinesi ayarları, kompozisyon, sığ alan derinliği kontrolu gibi zor konularda kendini geliştirebileceği, eğitici ve bir o kadar da zevkli bir oyun alanıdır.
Perspektif sıkışması / yığılması nedir, fotoğraflarımızı nasıl etkiler?
Fotoğrafçılık ile ilgileniyorsanız çevrenizde birçok fotoğrafçının tele-foto lens ile çekim yaptığında arkaplanın “sıkıştığını” veya arkaplandaki nesnelerin olduğundan daha “büyük” göründüğünü söylediğini duymuşsunuzdur.
iPhone Günlükleri; Fotoğrafta doku
Doğadaki her şeyin kendine has bir dokusu vardır ve bunların çoğu her an gözümüzün önünde öylece durmaktadır. Cep telefonumuzda veya elimizde tuttuğumuz bir fotoğrafta gördüğümüz kayalıkların üzerindeki kıvrımları ve dikenli çalıları fiziksel olarak hissedemeyiz.
TTL ve TTL-BL flaş modları nedir, hangi sahnelerde işe yarar?
Bu bir teorik çalışmadan çok pratik bir çalışmadır. Bu çalışmada ilgilendiğim ilk şey, karanlık bir arka planda aynı mesafede yer alan basit bir nesneyi çekerken bile TTL ve TTL-BL'nin nasıl farklılaştığını göstermektir.
Prime lens mi, zoom lens mi? Bir fotoğrafçı dilemması!
Çok yeni olmayan bu konuyla ilgili yazılmış çokça makale bulabilirsiniz. Amacım o makalelerde yazılanları tekrarlamak değil. Ben bu yazımda daha çok, gelişen lens teknolojilerinin günümüze yansımasından bahsetmek, prime veya zoom lens seçme / seçmeme konusunda yeni kriterlerin de var olacağına vurgu yapmak istedim.
Fotoğrafta gürültü, en düşük ISO en temiz fotoğraf mı demek?
Fotoğraflarımızda iki genel gürültü türü vardır: Çekim gürültüsü ve Dijital gürültü. Genel olarak, daha parlak bir fotoğraf elde etmek için ISO'yu yükseltmenin fotoğraftaki gürültüyü arttırdığı söylenir. Bu doğru mu? Şüpheliyim, haydi bakalım o zaman..
Samimi manzara fotoğrafçılığı
Bu tür çekimler tek başına yapabileceğimiz, zevkli, öğretici ve bir o kadar da rahatlatıcı bir aktivitedir. Doğal bir ortamda çok güzel görüntüler oluşturabilmek, aynı zamanda yenilenmek ve doğanın tadını çıkarmak için bir sebep yaratır.
Manzara fotoğrafçılığında en sık yapılan hatalar
Nerede okudum tam olarak hatırlamıyorum manzara fotoğrafçılığı alanında ünlü duayen özetle şöyle bir şey diyordu; “Fotoğrafını çekeceğim yeri defalarca gezerim, ortamdaki kokuyu içime çeker, sesleri dinlerim. Ortamın sıcaklığını, yerine göre soğukluğunu içimde hissetmeye çalışırım. Tüm bunları özümsediğimi hissettiğimde setimi kurar, fotoğrafımı öyle çekerim”.
E-POSTA ABONELİĞİ
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp, “ABONE OL” butonunu tıklamanız yeterli.