Galileo’nin Olympus’u olsaydı
Galileo'nun Olympus fotoğraf makinesi olsaydı; elde edeceği fotoğraflar ile Kopernik’e ve kiliseye karşı çok iyi bir ispat sağlayacaktı. İspatında kullandığı med-cezir olayını pekiştirecekti. Gökcisimlerinin hareketinden kaynaklanan ışık akışının boyundan ve pozlama süresinden dünyanın dönüş hızını da hesap edebilecekti.
DxO DeepPrime ile eski fotoğraflara can suyu
Eski fotoğraflarımızı DxO DeepPrime'dan geçirmeyi denersek...
PPI ve DPI nedir? Farklarını bilmek ne işe yarar?
Fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başladığınızda şu iki kısaltma devamlı karşınıza çıkar: DPI ve PPI. Bu sıklıkla birbirine karıştırılan iki kısaltma, çok fazla yanlış anlaşılmayı da beraberinde getirir. Birbirlerine çok yakın harfler ile tanımlanmaları nedeniyle bu kafa karışıklığı normal karşılanabilir.
Manipülasyon, fotoğrafın günah keçisi midir?
İnsanlar gördükleriyle birebir uyuşan ve tekrarlayan fotoğraflardan etkilenmezler. Farklılık ararlar. Gerçeküstü arayış içinde olanların beklentisi ve beğenisi, değişimi tetiklemektedir.
Gerçek böyle iken fotoğrafta en çok tartışılan konu, ilk çekilen kare ile piyasaya sürülen fotoğrafın farklılığıdır.
Gerçek böyle iken fotoğrafta en çok tartışılan konu, ilk çekilen kare ile piyasaya sürülen fotoğrafın farklılığıdır.
Sıfır ayarındaki bazı ekipmanlarımı satıyorum
Belirli bir süre sonra ekipman parkınıza bakarsınız ve yeni anons edilen modellere sahip olabilmeniz için bunlardan bazılarına veda zamanının geldiğine karar verirsiniz. Ben de işte tam da bu aşamadayım; sahip olmayı arzu ettiğim yeni oyuncaklarım için elimdeki bazı ekipmanlarımı satışa çıkarıyorum.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
POPÜLER İÇERİKLER
Fotoğrafçılıkta kullanılan ışıklarda Lüks, Watt, Watt saniye, Kılavuz No karmaşası
Fotoğrafçılıkla ilgileniyor ve yardımcı ışık kullanıyorsanız, ışık çıkış güç birimleriyle ilgili kafa karışıklığı yaşayanlardansanız şu anda doğru adreste, doğru yazıyı okuyorsunuz.
Fotoğrafta Derinlik Yanılsaması
Görsel algımızın üç boyutlu olmasını sağlayan bu iki görüntüyü birleştiren beyindir. Beyin, görüntülerdeki değişimin büyüklüğüne göre nesneyi konumlandırır. Eğer değişim çoksa nesne yakın, değişim yoksa nesne uzaktır.
Fotoğraf nasıl çekilir, Fotoğrafı Kamera mı çeker Lens mi?
Farkındayım, konuya böyle bir soruyla girmek garip oldu. Elbette teknik olarak fotoğrafı kameramız çeker. Aslında soruyu şöyle sormak bu yazıda anlatmak istediğimi daha net açıklayabilir: "Fotoğrafın kalitesini hangisi belirler, kamera mı yoksa kullandığımız lens mi?
İyi Fotoğraf
Güzel bir bayan model, sevimli bir kuş ya da şirin bir çocuğun varlığıyla o fotoğraf “iyi” olmaz. Ya da kenar mahalleden arabesk bir görüntüyü de aynı kapsamda değerlendirmeliyiz. Sosyal medya beğenilerinin sayısı da fotoğrafın gücünü göstermez.
Generative Fill; Photoshop’dan fotoğrafçıya “Zor Gün Dostu”
Photoshop'ta yapay zeka özelliği birkaç uygulamasında mevcut olsa da, 25'inci sürümde bambaşka bir düzeye ulaşan, geliştirilmiş "Generative Fill - Üretken Dolgu" özelliği geldi.
Fotoğrafta film kullanma tutkusu…
Manşette yer alan fotoğrafları 48 yıl arayla birbirine bağlayan değişmeyen iki duygu var: Çocukların bakışlarındaki saflık ve masumiyet. Onlar bizim geleceğimiz.
Still Life Fotoğrafçılığı. Durdurun hayatı, fotoğraf var…
Still Life fotoğrafçılığı alanındaki uğraşılarınızda her şey elinizin altında ve kontrolünüzde oluyor. An'ı yakalamak yerine, hareketsiz bir konudan bir görüntü yaratıyorsunuz.
Siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı neden bu kadar popüler
irçok nedenden ötürü siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı, fotoğrafçılıkla ilgilenen birçok kişi tarafından kabul görmüş şüphesiz en popüler çekim türüdür. Siyah-beyaz fotoğrafçılıkla özel olarak ilgileniyorsanız, “Siyah-beyaz görmek” ifadesini duymuş olabilirsiniz. Bu terim fotoğrafçılık eğitimi dünyasında sıklıkla kullanılan popüler bir terimdir.
Uzun pozlamalarda ışık kaçakları neden oluşur, nasıl önlenir?
Kuruyorsunuz sağlam bir üçayağı, üzerine kameranızı oturtuyorsunuz, filtrelerinizi de kullanarak an'ın keyfini çıkartıyorsunuz. Ancak dikkatli olmazsanız, uzun pozlama yaparken sizi büyük bir sorun bekliyor olacaktır; kameranıza lensiniz dışındaki başka bir kaynaktan giren ve fotoğraflarınızı mahvedecek olan ışık sızıntısı. Bu durum, fotoğrafınızın aşırı pozlanmasına neden olur ve beklediğinizden çok farklı bir sonuçlarla karşılaşabilirsiniz, dolayısıyla çok sinir bozucu bir durumdur.
Fotoğrafta gürültü, en düşük ISO en temiz fotoğraf mı demek?
Fotoğraflarımızda iki genel gürültü türü vardır: Çekim gürültüsü ve Dijital gürültü. Genel olarak, daha parlak bir fotoğraf elde etmek için ISO'yu yükseltmenin fotoğraftaki gürültüyü arttırdığı söylenir. Bu doğru mu? Şüpheliyim, haydi bakalım o zaman..
Samimi manzara fotoğrafçılığı
Bu tür çekimler tek başına yapabileceğimiz, zevkli, öğretici ve bir o kadar da rahatlatıcı bir aktivitedir. Doğal bir ortamda çok güzel görüntüler oluşturabilmek, aynı zamanda yenilenmek ve doğanın tadını çıkarmak için bir sebep yaratır.
Manzara fotoğrafçılığında en sık yapılan hatalar
Nerede okudum tam olarak hatırlamıyorum manzara fotoğrafçılığı alanında ünlü duayen özetle şöyle bir şey diyordu; “Fotoğrafını çekeceğim yeri defalarca gezerim, ortamdaki kokuyu içime çeker, sesleri dinlerim. Ortamın sıcaklığını, yerine göre soğukluğunu içimde hissetmeye çalışırım. Tüm bunları özümsediğimi hissettiğimde setimi kurar, fotoğrafımı öyle çekerim”.
Beyaz dengesi ayarı (White balance adjustment) denilen şey
Basitçe ışığın sıcaklık (Kelvin) değerinin renklerin doygunluğuna etki ettiğini söyledikten sonra devam edelim. Fotoğraf makinalarında "Beyaz Dengesi" ışığın kelvin değerine göre doğru renkleri veya başka bir ifade şekliyle renklerin dengesini elde etmek için fotoğrafçılara sunulan bir fırsat.
Filmler ve Tarayıcılar
Fotoğrafı konuşup yazarken bahsetmediğimiz ya da çok dikkatimizi vermediğimiz bir tarafında “Tarayıcılar” yer alıyor. Herhalde film kullanımının gündeme gelmediği teknoloji dünyasında bunu normal karşılamak gerekiyor.
Beyaz Dengesi nedir, fotoğrafı nasıl etkiler, nasıl ayarlanır?
İç mekanlarda fotoğraf çektiğinizde konularınızın neden sarılaştığını hiç merak ettiniz mi? Ya da kameranızın flaşının neden onları mavi gösterdiğini? Beyaz dengesi kavramını ve nasıl çalıştığını iyice anlamak dijital fotoğrafçılıkta çok önemlidir.
E-POSTA ABONELİĞİ
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp, “ABONE OL” butonunu tıklamanız yeterli.