Daha

    İleri Seviye Fotoğrafçılık

    Fotoğrafta bulanıklığın sebepleri ve önleme yöntemleri

    Bu yazıyı kaleme alan biri için tuhaf kaçabilir, "Ben bir piksel avcısı değilim". Eskiden öyleydim, hatta bunun güçlü bir savunucusuydum. Zaman geçtikçe ve fotoğrafın teknikten başka bileşenleri de olduğunu öğrendikçe; çekimlerimde biraz kamera sarsıntısı, yumuşak odak veya hafif istenmeyen hareket bulanıklığı olmasını artık çok fazla umursamıyorum. İstediğim görünümü, efekti ve hikayeyi elde ettiğim sürece bu benim için yeterli.

    Sağa Dayalı Pozlama Tekniği; Fotoğraflarda Daha Fazla Detay

    Bu yazımızda farklı bir teknikten bahsedeceğiz; "Sağa dayalı pozlama" tekniği. Bu teknik dijital fotoğrafçılıkla uğraşanları kutuplaştıran tartışmalı bir konu. Bu tekniğin kullanımını destekleyen ve desteklemeyen çok insana rastlayabilirsiniz. Tartışmalı olduğu kadar yararlı bir fotoğrafçılık yaklaşımını da beraberinde getiriyor.

    Kameranızda bir gizli pozlama modu olduğunu biliyor musunuz?

    Hepimiz kameralarımızda kısaca "P/A/S/M" olarak bilinen çekim modlarını biliyoruz. Bu modların ne zaman ve ne için kullanıldığını da öğrenmiş durumdayız. Size bu listede olmayan bir gizli pozlama modu daha var desem? Bu moda "Turbo mod" diyorum.

    Prime lens mi, zoom lens mi? Bir fotoğrafçı dilemması!

    Çok yeni olmayan bu konuyla ilgili yazılmış çokça makale bulabilirsiniz. Amacım o makalelerde yazılanları tekrarlamak değil. Ben bu yazımda daha çok, gelişen lens teknolojilerinin günümüze yansımasından bahsetmek, prime veya zoom lens seçme / seçmeme konusunda yeni kriterlerin de var olacağına vurgu yapmak istedim.

    Tilt-Shift Lens nedir, nasıl çalışır ve ne amaçla kullanılır?

    Bize şimdiye kadar ne öğretilmişti; Alan derinliğini belirleyen en önemli faktör diyafram açıklığıydı, öyle değil mi? Peki size "f/2.8 diyafram ile fotoğraf çeksek dahi önden arkaya her yer net olabiliyor" desem? Evet olabiliyor!

    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

    POPÜLER İÇERİKLER

    Manipülasyon, fotoğrafın günah keçisi midir?

    İnsanlar gördükleriyle birebir uyuşan ve tekrarlayan fotoğraflardan etkilenmezler. Farklılık ararlar. Gerçeküstü arayış içinde olanların beklentisi ve beğenisi, değişimi tetiklemektedir.

    Gerçek böyle iken fotoğrafta en çok tartışılan konu, ilk çekilen kare ile piyasaya sürülen fotoğrafın farklılığıdır.

    Sıfır ayarındaki bazı ekipmanlarımı satıyorum

    Belirli bir süre sonra ekipman parkınıza bakarsınız ve yeni anons edilen modellere sahip olabilmeniz için bunlardan bazılarına veda zamanının geldiğine karar verirsiniz. Ben de işte tam da bu aşamadayım; sahip olmayı arzu ettiğim yeni oyuncaklarım için elimdeki bazı ekipmanlarımı satışa çıkarıyorum.

    Fotoğrafta film kullanma tutkusu…

    Manşette yer alan fotoğrafları 48 yıl arayla birbirine bağlayan değişmeyen iki duygu var: Çocukların bakışlarındaki saflık ve masumiyet. Onlar bizim geleceğimiz.

    Siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı neden bu kadar popüler

    irçok nedenden ötürü siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı, fotoğrafçılıkla ilgilenen birçok kişi tarafından kabul görmüş şüphesiz en popüler çekim türüdür. Siyah-beyaz fotoğrafçılıkla özel olarak ilgileniyorsanız, “Siyah-beyaz görmek” ifadesini duymuş olabilirsiniz. Bu terim fotoğrafçılık eğitimi dünyasında sıklıkla kullanılan popüler bir terimdir.

    Uzun pozlamalarda ışık kaçakları neden oluşur, nasıl önlenir?

    Kuruyorsunuz sağlam bir üçayağı, üzerine kameranızı oturtuyorsunuz, filtrelerinizi de kullanarak an'ın keyfini çıkartıyorsunuz. Ancak dikkatli olmazsanız, uzun pozlama yaparken sizi büyük bir sorun bekliyor olacaktır; kameranıza lensiniz dışındaki başka bir kaynaktan giren ve fotoğraflarınızı mahvedecek olan ışık sızıntısı. Bu durum, fotoğrafınızın aşırı pozlanmasına neden olur ve beklediğinizden çok farklı bir sonuçlarla karşılaşabilirsiniz, dolayısıyla çok sinir bozucu bir durumdur.

    “Fotoğrafın Tanrısı”ndan “Fotoğraf Gönüllüsü”ne evrilme sürecim

    Fotoğrafçılık gerçekten yapmak istediğiniz bir şey mi, yoksa gördüğünüz ya da okuduğunuz bir şeyin ardından heyecanla aklınıza gelen bir düşüncenin sonucu oluşan geçici bir heves mi?

    Sabit diyaframlı zoom lensin en keskin aralığı nasıl bulunur?

    Bir merceğin keskinliği onun ayrıntıyı çözme yeteneğidir. Bir lens odaklandığı noktada ne kadar çok ayırt edilebilir ayrıntı yakalayabiliyorsa, o lense o denli keskin diyoruz.

    Fotoğraf; düşüncenin biçim kazanmasıdır. İster doğrudan ister dolaylı…

    Fotoğrafın icadıyla sanatın içeriği değişmiş, fotoğrafsız bir sanat dalı düşünülemez hale gelmiştir. Kavramsal sanatın gelişmesinde de fotoğraf önemli olmuştur.

    Fotoğrafın Sanatla İlişkisi

    Bir zamanlar sanatçıyla zanaatçı arasındaki fark, sanatçıyı centilmenler sınıfına terfi ettirebilmek uğruna, zihinsel iş ve el işi ayrım çerçevesinde tanımlanıyordu.

    Telefoto lens nedir, nasıl kullanılır

    Telefoto lens ne için kullanılır? Tabii ki uzağı çekmek için! ..... mi? Bazen “400mm lense ihtiyaç var mı, 70-300mm lensler neyimize yetmiyor?” soruları geliyor bana… Böyle soruların birkaç sebebi olabilir:

    Kavramsal Fotoğrafın Gelişimi

    Sanat yapıtı, belirlenmiş özellikleri, nitelikleri olan bir objedir. Bütün özellikleri ve varlığındaki nitelikler; isim, kavram altında toplanır. Dolayısıyla, içinde kavram olmayan sanat eseri yoktur. 

    Fotoğrafta Kurgu ve Tasarım

    Bir fotoğraf aynı anda hem belgesel kategorilerden birine sahipken Kavramsal da olabilir. Ya da Kavramsal bir fotoğraf aynı zamanda Belgesel bir fotoğraf da olabilir. Aradaki sınır TASARIM VE KURGUDUR.

    Fotoğrafta gürültü, en düşük ISO en temiz fotoğraf mı demek?

    Fotoğraflarımızda iki genel gürültü türü vardır: Çekim gürültüsü ve Dijital gürültü. Genel olarak, daha parlak bir fotoğraf elde etmek için ISO'yu yükseltmenin fotoğraftaki gürültüyü arttırdığı söylenir. Bu doğru mu? Şüpheliyim, haydi bakalım o zaman..

    Manzara fotoğrafçılığında en sık yapılan hatalar

    Nerede okudum tam olarak hatırlamıyorum manzara fotoğrafçılığı alanında ünlü duayen özetle şöyle bir şey diyordu; “Fotoğrafını çekeceğim yeri defalarca gezerim, ortamdaki kokuyu içime çeker, sesleri dinlerim. Ortamın sıcaklığını, yerine göre soğukluğunu içimde hissetmeye çalışırım. Tüm bunları özümsediğimi hissettiğimde setimi kurar, fotoğrafımı öyle çekerim”. 

    Dinamik aralık nedir, fotoğrafa katkısı ya da zararı var mıdır?

    Fotoğrafçı, sahnemizdeki en parlaktan en karanlık alanlara kadar, tüm detayları aktarabilmek ister. Çünkü ton zenginliği fotoğrafı daha anlaşılır yapar ve sanatsal özellikler yükler.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yeni yazılarımızdan haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp, “ABONE OL” butonunu tıklamanız yeterli.

    EN ÇOK YORUM YAPILAN MAKALELER