Photoshop üzerine uzun süredir uygulama yaptıktan sonra artık işin biraz fantezi yanına geçebiliriz. İki bölüm halinde sunuyoruz. Birbirinden çok farklı iki nesneyi birlikte kullanmaya kalktığımızda birçok karmaşık işlemi yapmamız gerekecektir. Ancak bunların en başında “Select & Mask” gelir.
Bu uygulamada Photoshop’un birçok özelliğini kullanma imkanına sahip olacağız. Çarpıcı bir uygulama olması için ders çalışmaktan sıkılmış bu sevimli öğrencinin koluna metal parça eklemesi yapalım. Biraz sadistçe mi oldu?
Haklısınız. Ancak hayat acımasız……
- Önce “Ctrl+J” ile “Background”dan kopya oluşturalım (Layer 1).
- Metal parçayı yerleştireceğimiz kısmı “Pen tool” ile seçeceğiz.
- “P” tuşu ile “Pen Tool” seçilir.
- Seçim alanını belirle. Uzantıyı kaldırmak için imleci Pen tool çizgisinin ortasındaki noktaya getirip “Alt+klik” yapılır. Ve seçime devam edilir.
Önemli not: “Pen Tool” kullanırken “Application Menu” de yer alan ve “Pen Tool” seçim alanını belirleyen tercihler şöyle olmalıdır:
Fotoğraf: me02
Klavyeden kısa yol tuşlarını kullanırken yanlışlıkla bastığınız bir tuş kontrolünüz dışında bir etki yapabilir. Burada benim başıma gelen istemeden “Subtract Front Shape” seçilmiş. Dolayısıyla “Pen Tool” ile seçim yaptığımda “Inverse” yapmış oluyordu. Bu durum genelde “Shift”, “Ctrl” ya da “Alt” tuşlarıyla birlikte harf tuşlarına bastığınızda başınıza gelebilir. İşte bundan dolayı kısa yolları iyi bilmek ve elimizin alışmasını sağlamamız gerekiyor.
Çalışma konusu: burada yer alan ayar tercihlerini değiştirerek fotoğrafa ve seçim alanına nasıl etki ettiğini gözlemleyiniz.
- Mouse işaretlenmiş alanın içine getirilip “Sağ klik” yapılarak açılan panelde “Make Selection” tıklanarak seçim alanı belirlenir.
“Make Selection” tıklandığında bir panel daha açılacaktır. Burada “Feather radius” “0” seçelim.
- Yeni bir layer oluşturuyoruz (Layer 2).
- “B” ile “Brush” seçimi yaparız.
- “Eye Dropper” yani damlalık aracı ile arka plandan uygun yerden renk örneklemesi alarak seçilmiş alanı boyayacağız. Bu “i+klik” ile de yapılabilir. Kestirmedir.
- Bu işlem boyanan alan zeminle uygun olacak şekilde yapılır. Bu fotoğrafta zemin beyaz olduğu için işimiz kolaydır.
- İşlem bittikten sonra seçimi kaldıralım. Bunun için “M” tuşu ile dörtgen seçim alanı seçilir ve herhangi bir yere tıklanır.
- “Layer 1” ve “Layer 2” yi birleştirerek yeni bir adsız layer oluşturalım. Bunun için önce iki layer Ctrl+Klik ile işaretlenir (seçilir). Sonra Ctrl+Alt+E ile birleştirme işlemi yapılır. Böylece yaptığımız işlemler yeni bir layerda olur. Bu layerın adı Layer 3 (Merged) dir.
- Bu fotoğrafta gerekmemesine rağmen seçme alanı içinde boyama yaparak sildiğimiz yerlerdeki birleşim izlerini yok etmek için PS ana menüde; Filter> Blur> Gaussina Blur seçilerek istenilen seviyede flulaşma ayarlanır. Ancak bu gerekli görüldüğünde yapılmalıdır.
- Şimdi arka planda işlem yapmak için Layer 3 seçili durumda “Alt” butonu ile mask (PS ekranında bize göre en alt sağda. (“fx” in yanında) tıklanır. Böylece daha önce ki “Gaussian Blur” işlemi mu mask üzerine atanmış olur.
Pen Tool – kısa bir eğitim
Bunun için farklı bir fotoğraf kullanmayı uygun buldum.
Ne kadar kullansam da “Pen Tool” a kolay ısınamadım. Kendi içinde çok seçenek var. Burada bazı terimlerine ve kullanma özelliğine değinmem de fayda var:
“P” ile pen toolu seçip fotoğraf üzerine tıkladığınızda dört köşe mavi bir nokta bırakıyor. Bu noktanın adı “Anchor Point – kolaylık olsun diye bundan sonra “A-P” ile göstereceğim””. Türkçe karşılığı “Çapa” ya da “Dayanak Noktası” olarak ifade edilebilir. Daha sonra ikinci bir “Anchor Point” tıkladığınızda program ikisini otomatik olarak birleştiriyor. İkinci noktayı Mouse ile bırakmadan hareket ettirdiğinizde çizgiye istediğiniz eğri şeklini verebiliyorsunuz.
Ayrıca hangi “A-P” noktasına tıklarsanız o nokta aktif olur. Yine bir “A-P” yi Mouse ile “Ctrl+Klik” yaparak tutarsanız yerini değiştirebilirsiniz.
Burada “Mavi” olan aktif yanı seçilmiş olan “A-P” dir. Seçmeye devam etmek için seçim yönünde olan asıl “A-P” üzerine “Alt+Klik” yapmamız gerek ki seçim asıl “A-P” den devam edebilsin.
Bütün seçimi “Delete” ile silebilirsiniz. Ya da son yaptığınız “A-P” seçili iken “Delete” tıklarsanız sadece son çizginiz silinecektir.
Yani “Pen Tool” iyi kullanmak için üzerinde özel olarak emek harcamak gerekiyor. Ayrıca “Tool Menu” de “Pen Tool” üzerine “Mouse sağ+Klik” yaparsanız açılan panelde farklı seçenekleri de görebilirsiniz.
Tavsiyem tam bu noktada başka bir fotoğraf üzerinde “Pen Tool” alıştırması yapmanız olacaktır.
Kaldığımız yerden devam edelim:
- Yeni bir layer (Layer 4) ekleyelim. Bu layerda kolun üst kesik olan kısmında en başta yaptığımız gibi “Pen Tool” ile seçim yapalım,
- Daha önce yaptığımız gibi “Mouse “Sağ+klik” ile “Make Selection” yapalım.
- “B” yani”Brush” seçelim. “X” ile “Foreground” rengini siyah yapalım ve seçim alanını boyayalım. Bunu yapmamızın amacı kolu kesilmiş gibi göstermek. Bu siyah alanın içine “kan” görüntüsü için kırmızı alan ekleyeceğiz.
- Layer 4 seçili iken Mouse üzerinde iken sağ tıklama ile açılan pencereden “Blending Options” seçilir. Ya da “Layer 4” üzerine çift tıklayıp direkt “Blending Option” olan “Layer Style” panelini açabiliriz.
- Sekizinci sırada olan “Color Overlay” “+” tıklanarak seçilir. Ekranın orta kısmında yer alan “Blend Mode= Normal” iken yanındaki renk kutusu tıklanarak renk paneli açılır. Bu panelden “koyu kırmızı” seçilir.
- Altıncı sıradaki “Inner Shadow” “+” tıklanarak (bunu yerine “Inner Glow” da kullanılabilir) seçilir. Orta bölümden “Blend Mode”= normal seçilir. Renk panelini açmak için hemen “Noise” in altındaki seçim yapılır. Renk kutusu üzerine tıklanarak renk paneli açılır.
- “Elements” bölümünden “Size” değiştirilerek kırmız alanın büyüklüğü istenildiği gibi ayarlanır. Üst tarafta yer alan “Opacity” nini %100 olması gerekiyor. Ancak bu da yapılmak istenen şeye göre ayarlanabilir.
- Yine “Color Overlay” deki “opacity” kırmızının görünürlüğünü azaltır veya çoğaltır.
Benim yaptığım ayarlar şöyle: Opacity= %83, Distance= 7, Choke= %45, Size= 38 px, Contour: Gaussian, Noise= %34
Çalışma konusu: “Layer Style” daki diğer ayarlama seçenekleri denenmelidir.
- Önce “Blend Mode” daki diğer seçenekler denenerek yapılan işlemin sonucu gözlenir.
- “Blend Mode” sabit bırakılır ve “Angle” değiştirilir.
- “Distance”, “Choke” ve Size” ile denemeler yapılır.
- “Inner Shadow” daki değişik “Contour” lar denenir. “a”, “b”, “c” işlemlerinin her biri değişik “Contour” da denenerek sonuçlar gözlenir.
Buraya geldiğimizde artık cıvatayı ekleyecek alt yapıyı hazırlamış oluyoruz. Bir sonraki yazıda bu işlemi nasıl yapacağımız ele alacağız.
İşte şimdi tehlikeli sularda yüzmeye başladık. Photoshop ve manüplasyon.
Ellerinize sağlık Okyar bey 👏🏻👏🏻👏🏻