Daha
    Ana SayfaFOTOĞRAF ve VİDEOFotoğrafın TemelleriLensin en keskin noktası nasıl bulunur?

    Lensin en keskin noktası nasıl bulunur?

    -

    Bulanık görüntülerden bıktınız mı? O zaman kullandığınız lensin en keskin noktası ‘nı bularak daha keskin görüntülerin nasıl çekileceğini öğrenmenin zamanı gelmiş demektir. Bunu bilmek bize daha fazla güven verir, zaman kazandırır ve daha iyi fotoğraflar çekmemize yardımcı olur. Fotoğraf çekmekten daha çok zevk almamızı sağlar.

    Lensin en keskin noktası nasıl bulunur?

    Bu yazıda değineceğimiz konular:

    • Lensimizin en keskin noktasını bulma (daha keskin görüntüler için)
    • Neden Diyafram Öncelikli çekim modu kullanmalı?
    • Her seferinde en keskin görüntüyü elde etmek için bir test gerçekleştirme
    • Objektifin keskin noktası ne kadar önemlidir? Farklara dikkat çekeceğiz.

    Yukarıdaki saat görüntülerinde sağdaki fotoğraf (f/7.1) daha keskin görünüyor.
    Sol alt köşesindeki cetvelin üzerindeki ölçek çizgilerine dikkatlice baktığımızda;

    Lensin en keskin noktası nasıl bulunur?

    Benim lensimin en keskin noktasında çekildiğinden f/7.1 diyafram ile çektiğim daha keskin, ama f/3.5 diyafram ile çekilen öyle değil.

    Önce lensimize bir göz atalım

    Biz burada başlangıç olarak giriş seviyesi bir değişken odaklı (zum) ve değişken diyafram değerli lensi kullanacağız. Çoğu kit lenslerin (DSLR gövdeler ile birlikte gelen standart lenslerin) en keskin sonuçları ürettiği noktalar genellikle orta açıklıklardaki Diyafram değerleridir.

    Lensin en keskin noktası nasıl bulunur?

    Objektifinizin orta diyafram açıklığını belirlemek için en açık (en küçük f/değer) ve en kısık (en büyük f/değer) diyafram ayarını bilmelisiniz.

    Bu değer objektifin kenarında veya ucunda bir yerde yazar şunun gibi görünür; “1: 3.5-5.6”.

    Örneğin, benim Nikon 18-55mm zum objektifim böyle görünüyor.

    Bunun anlamı şudur; bu objektifin 18mm odak uzaklığındaki en geniş diyafram açıklığı f/3.5 demektir. En uzak odak uzaklığı olan 55mm’de ise en geniş diyafram değeri f/5.6’dır; 55mm’de bu objektifin diyaframı bu değerden daha fazla açılamaz.

    Lenslerin en keskin diyafram değerinin bulunması için pratik kural, en geniş diyafram açıklığından iki tam durak (f/stop) kadar kısık değerinin alınmasıdır. Objektifim üzerinde en geniş açıklık f/3.5 olduğuna göre iki tam durak ilerisi f/7.1 olur, ki bu benim objektifimin en keskin diyafram açıklığını verir. Eğer bu objektifimi 50mm’de kullanacaksam, bu durumda en keskin diyafram (f/5.6 + 2 durak) f/11 olacaktır.

    F-Duraklarınızı saymak için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.

    Tabi, lensimin en keskin tek noktası bu diyafram açıklığı değil, burada çok kısa da olsa bir ara bölge var. Bu lens ile f/7.1’den f/10’a kadar keskin bir görüntü yakalayabilirsiniz, bu aralığa “Sweet SpotLensin tatlı aralığı” deniyor. Objektifinizin bu tatlı aralığını öğrendikten sonra en net görüntüyü elde etmek için kolayca bir test yapabilirsiniz. Testi gerçekleştirmek için “A” Diyafram Öncelikli mod kullanarak çekim yapmanız gerekecektir.

    “A” Diyafram öncelikli mod ile kontrolü ele alın

    Diyafram öncelikli modda çekim “P” Otomatik moddan daha yaratıcı fotoğraflar çekmemiz için istediğimiz diyafram ayarını seçmemizi sağlar. Diyafram ayarını kontrol ederek keskin bir görüntü elde etmek çok daha kolaydır; çünkü kameramız Perde hızını otomatik olarak seçer, kullanımı kolaydır.

    Muhtemelen en net alan derinliği olan fotoğraflar için f/16 ve f/22 gibi kısık diyafram değerleri kullanımının en iyi yöntem olduğunu duymuşsunuzdur. Bu bilgi doğru olsa da, net alan derinliği her zaman keskinlik demek değildir. Lensin tatlı aralığı bölgesinde bir diyafram açıklığı seçmek daha keskin görüntüler elde etmenizi sağlar.

    Test: Lensin En Keskin Noktası nasıl bulunur?

    Bu testi yapmak sadece birkaç dakikanızı alır. Başlamak için;

    • Kameranızı bir üçayak üzerine yerleştirin,
    • Kadrajınızı ayarlayın (modelinizi, nesnenizi belirleyin)
    • Fotoğraf makinenizi “A” Diyafram Öncelikli moda getirin ve en açık diyafram değerine ayarlayın (benim yukarıdaki lensimde f/3.5)
    • İlk fotoğrafınızı çekin,
    • Kadrajınızı ve zum halkanızı hiç oynatmadan diyaframınızı 1’er durak arttırarak her defasında bir fotoğraf daha çekin.

    Benim testimde şu diyafram değerlerinde çekim yaptım: f/3.5, f/5, f/7.1, f/9, f/14, f/20. Toplamda 6 tane fotoğraf çektim.

    Siz çekim aralıklarınızı 1 tam durak değil de 1/3 durak arttırarak yapabilirsiniz. Bu durumda çekeceğiniz fotoğraf sayınız 3 kat olacaktır (benim örneğimde 6 yerine 18 fotoğraf çekecektim). Fakat buna bence gerek yok, çünkü 1’er durak aralıklarla çektiğiniz fotoğraflar karar vermeniz için size yeterli veri sağlayacaktır.

    Fotoğraflarınızı bilgisayarınıza yükleyin ve yakınlaştırın. Hangi diyafram ayarlarının en net görüntüyü sağladığını net bir şekilde göreceksiniz. Benim fotoğraflarımda f/9 diyafram değeri ile çektiğim fotoğraf en net olanıydı. Aşağıda örneğini göreceksiniz.

    Lensin en keskin noktası nasıl bulunur?

    Tüm fotoğrafları doğal ışık koşullarında, netleme noktasını hiç bozmadan değişik diyafram değerlerinde çekmiştim. Yukarıda en keskin nokta olan f/9 ile lensimin maksimum açıklığı olan f/20 diyafram değerleri arasındaki farkı görüyorsunuz.

    Daha da yakınlaştırırsak:

    Lensin en keskin noktası nasıl bulunur?

    Sarı giyeceğin dokularına veya arkadaki saatin yazısına bakarsanız f/9 ile çekilmiş olan daha net görünüyor, f/20 ile çekilmiş olanda ışık saçılması (diffraction) etkisinden dolayı netlik kaybolmuş.

    Doğal ışık altında çekime bayılıyorum.
    Daha düşük ışık koşullarında daha net görüntüler yakalamayı öğrenerek çektiğim fotoğraflardan daha çok daha mutlu olmaya başladım.

    En güzel fotoğraflarınızı çekmeye başlayın

    Artık lensin tatlı noktası gerçeğini bildiğinize göre uygulama zamanı.
    Umarım sonuçlarından memnun kalırsınız!

    En net kareleri yakalamak için ipuçları:

    • Diyafram Öncelikli modda çekim yapın,
    • Orta ayarda bir diyafram seçin (yukarıda öğrenmiştik),
    • Kameranın sarsıntısını azaltmak için bir üçayak ve bir kablolu/kablosuz deklanşör tetikleyici (veya varsa makinenizde “Pozlama Gecikme Modu“nu) kullanın,
    • Keskinlik özellikle önemli olduğunda lensin tatlı aralığı değerlerinde bir dizi çekim yapın.

    Fakat burada durmayın. Diyafram öncelikli modda diyafram ayarlarıyla oynamaya devam edin. Keskin olan görüntüler elde etmek harika, ancak alan derinliği gibi konuları da unutmayın, özellikle manzara fotoğrafı çekiyorsanız.

    Özet

    Daha net görüntüler almak için diyaframı olabildiğince kısmak doğru bir yöntem değildir. Her objektifin en keskin olduğu bir diyafram açıklığı vardır.

    Eğer objektifiniz değişken odaklı yani zum lens (örneğin 16-35mm gibi) ise lensin en keskin noktası için yalnızca diyafram değeri yeterli değildir, odak uzaklığı da ayrı bir etkendir. Başka bir deyişle; elinizde bir 16-35mm f/4 zum lens varsa; “Bu lensin en keskin noktası, f/8 ile f/11 diyafram açıklığıdır” diyemezsiniz, daha doğrusu bu tek başına doğru değildir. Bu lenslerden en net sonuçlar alabilmek için odak uzaklığının da 18-24mm arasında olması gerekir. Bu da bir başka yazı konumuz olsun.

    Yazımızda kullandığımız kit lensi, değişken odaklı ve değişken diyaframlı bir objektifti. Peki, “AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G ED” gibi her odak uzaklığında sabit diyafram verebilen bir zoom lenste durum nasıl olurdu? Bunun testini ve sonuçlarını “Sabit diyaframlı zoom lensin en keskin aralığı nasıl bulunur?” başlıklı yazımızda paylaştık.

    Diyafram ve alan derinliği hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

    Sizin de paylaşmak istediğiniz güzel püf noktaları var mı?
    Lütfen bunu aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşın.

    Işığınız bol olsun.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Live Composite; Uzun pozlamanın pek bilinmeyen gizemli modu

    Uzun pozlama yapmaya karar verdiniz ve 120 saniyelik bir görüntü almak istiyorsunuz. Kameranızın deklanşörüne basıp pozlamayı başlattınız. Geçen bu 2 dakikalık süre içerisinde sahnenizin o anki pozunu LCD ekrandan anlık olarak görmek ve dilediğiniz bir anda pozlamanın bitimini beklemeden, örneğin 80'inci saniyede çekimi durdurup tam o anki halini kaydetmek hoş olmaz mıydı?

    Flaş Çekim Teknikleri, Flaş Modları ve Kullanım Yöntemleri

    Birçok fotoğrafçı için flaşlar vazgeçilmez aksesuarlardır. Flaşlar, görüntülerimizi çarpıcı hale getiren estetik kareler oluşturmak için oldukça etkili ve yaratıcı araçlardır. Bu yazımda, flaş çekim teknikleri, flaş modları ve kullanım yöntemlerine örneklerle göz atıyoruz.

    Otomatik Yakalama ile Fotoğraf Kapanı nasıl kurulur?

    Otomatik Yakalama" ile, kameranız kendi kendine fotoğraf çeker - "nasıl yani?" diyorsanız bekleyin: Evet, gerçekten de kameranın yaptığı şey bu.

    Aksiyon fotoğrafçılığında Manuel Mod + Otomatik ISO kullanımı

    Manuel Mod + Otomatik ISO kullanmak, aşırı pozlama veya yetersiz pozlama konusunda endişelenmeden vahşi yaşam ve aksiyon fotoğraflarınız üzerinde yüksek düzeyde kontrol elde etmenin en iyi yollarından biridir. Daha da önemlisi, çok hızlıdır.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    25 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Çetin Yalçın
    Çetin Yalçın

    Elinize sağlık, çok açık ve anlaşılır anlatım, teşekkürler.

    Çetin Yalçın
    Çetin Yalçın
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Sebahattin bey merhaba, blogunuzu yeni keşfettim ve değerli bir hazine bulduğumu düşünüyorum. Uzun pozlama fotoğraflar benim de favorim. Pek çok deneme yaptım, hoşuma giden bir kaç fotoğraf elde ettim, ama sizin makalenizi okuyunca dikkatimden kaçan püf noktalarını gördüm. Şu anda ekranımda 6 sekmede farklı makaleleriniz açık birini okurken yeni bir konu görüyorum… Sanırım önümüzdeki günlerde sizin yazılarınızla bir hayli zaman geçireceğim. Özenli çalışmanız ve paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum. Okuduklarımla ilgili kafama bir sürü soru geliyor, ama yorumları da okumadan sormak istemiyorum belki aynı konular konuşulmuş olabilir. Selam ve saygılar.

    Bülent Erol
    Bülent Erol
    Makale Puanlama :
         

    Fotografın keskinliği konusundaki yukarıdaki bilgiler mükemmel olmuş. Bilinen bu gerçeklerle fotograftaki keskinlik doruk noktasına ulaşabilir. Mükemmel keskinlik son noktamıdır?
    Ben senelerdir portre fotografları çekerim.Beni çok keskin kareler içine çekmeyebilir. İçine biraz gren, biraz netsizlik katmak gerektiğine inanırım.
    Bu yorumum keskinlikle pek alakalı olmasada bir görüş, bir fikir ve punktumu elde etmede bir yoldur.
    Başarılar dost selamlar…

    Elif
    Elif
    Makale Puanlama :
         

    Merhaba emekleriniz için teşekkürler, fotoğraf konusu gerçekten detaylarla dolu bir derya içine girdikçe battığımı hissediyorum bazen ve her şey çok karmaşıklaşıyor. Şu an ben de diyaframda kendimi eğitmeye çabalıyorum fakat elimdeki tek lens olan 18-135 zoom lens ile bu iş daha da zorlaşıyor. Genellikle TV ayarında daha keskin ve net fotoğraflar elde edebilirken Av modunda çok zorlanıyorum ve keskinliği yakalamak zulüm oluyor bu yorucu deneyim sonrası öğrenmeyi bırakmak geliyor içimden. En zorlandığım nokta da objeye olan uzaklığıma göre hangi diyaframı seçeceğimi belirleyememek. Zoom lens ile genelde evde obje çekimleri çalışıyorum kadrajımı dar tutmam gerekiyor dolayısıyla konuya oldukça yakın bir konumda olunca odaklama ile birlikte keskinlik sorununu sık yaşıyorum. Konudan uzaklaşınca da kadraja istenmeyen öğeler dahil oluyor bu sorunun üstesinden gelebileceğim bir yöntem var mıdır?

    Elif
    Elif
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Öncelikle teşekkürler mutlaka deneyeceğim. Makinem Canon 700D(crop sensor) ve pek kaliteli olmayan ama idare eder cinste bir tripodla yapıyorum çekimleri öyle ki makine tripoddan daha ağır:) Ayna kilitleme özelliğinin sarsıntıyı minimuma indirmek amacıyla uygulandığını okumuştum, zamanlayıcı çekim yapmak da mantıklı, manuel netleme de.. fakat tüm bunlar biraz zaman kaybettiren özellikler olduğu için pratik gelmiyor sadece. Uzaktan kumanda ise şu an temin edebileceğim bir ekipman değil ama ilk fırsatta temin etmeyi düşünüyorum. Aslında merak ettiğim; birçok profesyonel fotoğrafçı elde çekim yapıyor elbette tam kare sensörler ve açık diyafram lenslerle.. birçok kişi hareketli konuları elde rahatça net şekilde çekebilirken hareketsiz nesnelerde bile bu kadar zorlukla uğraşırken diğer alanlarda kendimi geliştirmek gözümü korkutuyor. Fakat her ne kadar “makinenin iyisi kötüsü olmaz en iyi makine elindeki makinedir” dense de bu sadece başlangıç aşaması için geçerli ve ihtiyaca göre kesenin ağzını açmak gerektiği de bir gerçek. Desteğiniz için teşekkür ederim sonuçları paylaşmak üzere buraya uğrayacağım iyi çalışmalar dilerim

    Redbhat
    Redbhat

    Harika bir yazı. Webde ki en anlaşılır dil.

    Numan Göktaş
    Numan Göktaş

    Gayet güzel ve anlaşılır bir yazı olmuş.

    Efe
    Efe

    Harika bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Keskinlik konusunda nerelerde hata yaptığımı sayenizde farkettim 🙂

    Ali Kemal Birinci
    Ali Kemal Birinci

    Merhaba, Nikon 810. lens 24-70’de otofocus sorunu yaşıyorum. AF-C, AF-S hangisi ile çekersem çekeyim, netlik odaklandığım kişinin arkasındaki kişiye gidiyor. Odaklandım kişi arkasında bir kafa yoksa net, bir kare sonra odaklandığım kişinin arkasına bir kafa girdiğinde netlik o kafaya gidiyor… Her şeyi denetim ama sorunu çözemedim. Yardımcı olursanız, beni mutlu edersiniz. Teşekkürler

    Harun SAĞSÖZ
    Harun SAĞSÖZ

    Emeğinize, elinize sağlık.

    banu mutluay
    banu mutluay

    Merhaba
    Sitenize bayıldım.Bilgilerinizi bizimle paylaştıgınız için teşekkür ederim.
    Ben panografik fotograf çekmeyi çok seviyorum.Ve o yüzden manuel de çalışıyorum.Yukarda diyefram agırlıklı tercih etmemizi söylüyorsunuz.Manuelde en kesik foto nasıl elde edebilirim.Önce diyaframda ölçüm yapıp enstantane belirleyip mi manuele dönmem gerekir.Şimdiden teşekkür ederim.saygılar.

    banu mutluay
    banu mutluay
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Sabahattin Bey ilginiz için çok teşekkür ederim.Saygılar sevgiler.

    Ali
    Ali
    Yorumun sahibi  banu mutluay

    nasılsınız banu hanım

    Nuran
    Nuran

    Merhaba, you tube kanalınız var mı?

    Bu makaleyi paylaş

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    25
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x