Canon aynasız ve DSLR karşılaştırmasından sonra bugün Nikon aynasız ve DSLR karşılaştırması yapıyoruz. Tavsiyem, eğer Canon yazısını okumadıysanız, onu okuyup buraya öyle dönün.
Yazıda Nikon’un DSLR sistemine F, aynasız sistemine Z diyeceğim.
Kütle ve boyut
Nikon aynasızlar genel olarak Nikon DSLR gövdelerden daha hafif. Nikon sistemlerinde de Z gövdeler bayağı bariz şekilde eşleniği olan F gövdelerden hafifler……di. Taa ki Z8’e kadar 🙂 Z7 D850’den 240 gram daha hafif, aynı şekilde Z50 de D7500’den 270 gram daha hafif. Çok ciddi fark var. Diğer yandan bana göre Z50 D5600 ve D7500 arasında D7500’e yakın, Z7 de D850’den biraz daha alt seviyede gövdeler.
Diğer yandan, ben bu yazıyı yazarken duyurulan Nikon Z8, D850 ile aynı kütlede: 910 gram. Hatta boyut olarak da Z8 ve D850 çok benzerler. Bence Z8 tamı tamına D850’nin aynasız karşılığı olmuş. Z7 serisi bir alt kategorideydi, Z8 çıtayı yukarı taşımış (fiyatı da yukarı taşımış bu arada 🙂 ).

Lens konusunda APS-C tarafında da Z sistemin kütle olarak avantajı var. Z 16-50mm lens F 18-55mm AF-P VR lensten 70 gram daha hafifken Z 55-250mm lens DX 55-300mm VR lensten 170 gram daha hafif. Z sistemde telefotoda 50mm kaybediyorsunuz ama geniş açıda 27mm yerine 24mm lensiniz oluyor (bence daha önemli). Yani toplam kütlede APS-C’de Z sistem çok ciddi avantajlı.
35mm tarafında da Z sistemin avantajı var. D850 Z7 II’den tam 300 gram daha ağır. Lenslere bakarsak; Z 24-120mm f4 VR, eşleniği F 24-120mm AF-S f4 VR’dan 80 gram daha hafifken Z 70-200mm f2.8 VR, eşleniği F 70-200mm f2.8E FL VR’dan 70 gram daha hafif. Telefotoda avantaj çok değil gibi görünse de aslında toplamda Z sistem avantajlı: (gövde + 2 lens gibi düşünürseniz). Hatta ve hatta, Nikon Z’de 24-70mm f4 ve 70-200mm f2.8 alırsanız kütle ve boyut avantajı F sistemine göre daha da artıyor (F sisteminde 24-70mm f4 eşleniği yok).


Bakaç
Burada yazacaklarım aynen Canon yazısında “bakaç” başlığında yazdıklarım gibi. DSLRlarda büyük ve parlak bakaç yapmak pahalı ve zahmetli iş, ayrıca gövde de büyük olmak zorunda. Aynasızlarda ufacık gövdeye bile büyük elektronik bakaç koymak mümkün.
Tazeleme hızı konusunda da elektronik bakaçlar günden güne iyileşiyor. Çok inanılmaz hareketli şeyleri çekmiyorsanız Z6 II’nin bakacı herkese yeter bence, yani Z9 gibi bir canavara para bayılmanıza gerek yok.
Bakaç konusu kişisel tercih olsa da (bazıları optik bakaçtan vazgeçemez) benim tercihim artık elektronik bakaç.
Titreşim azaltma
Nikon DSLR gövdelerde titreşim azaltma yok, bu yüzden doğal olarak Nikon Z sistemi F sistemine göre bu konuda avantajlı. Aynasız 35mm gövdelerde genel olarak titreşim azaltma performansında benim sıralamam: Canon > Panasonic > Nikon > Sony.
Otomatik odaklama
Bu konu Canon’daki gibi “aynasızlar daha iyi” diyecek kadar basit değil. Şöyle ki:
İlk odağı yakalama: Nikon DSLRlar ilk odağı yakalamada Canonların arkasında. Bu bilinen bir gerçek. D5/D6 gibi aletler aradaki farkı kapatsa da ilk odağı yakalamada 1DX serisi her zaman D5/6 serisinin önünde. Diğer yandan, odak takibinde Nikon DSLRlar Canonların gerisinde değil, hatta aşırı hareketli objelerde D6 1DX III’ün önünde diyebilirim. Aynasız tarafta da durum biraz böyle. Z6/Z7 ilk odağı yakalamada D850 seviyelerinde (D6 daha iyi). Z9 D6’ya çok yakın ama Z9 bile ilk odağı yakalamada Canonların arkasında kalıyor (1DX III’ün de gerisinde). Diğer yandan Z50’ye bakarsanız o bile ilk odağı yakalamada en pahalı APS-C Nikon olan D500 seviyesinde, yani bence ilk odağı yakalamada aynasız Z sistemi F sisteminin önünde.
Odak doğruluğu: Tartışmasız aynasızlar önde, çünkü DSLRların odaklama sistemi mekanik hatalara açık (odaklamada kullanılan prizmalardaki mikron seviyesindeki hatalar odak sorununa yol açabiliyor). Diğer yandan odak takibinde D6’nın Z9’e göre biraz avantajı var çünkü D6’nın odak noktaları hem yatay hem düşeye duyarlıyken (çapraz odak noktası) Z9’un odak noktaları sadece yatay değişime duyarlı. Ama ama ama, Z9’daki obje tanıma sistemi (vücut, göz, hayvan, araba, uçak vs..) sayesinde Z9’un odak takibi genel olarak daha doğru diyebilirim. Benzer şekilde D7500’deki odaklama sistemi dengesiz hareket eden objelerin takibinde Z50’ye göre daha başarılıyken Z50’deki yüz, göz tanıma sistemi sayesinde aşırı hareket etmeyen hareketli cisimlerde Z50 D7500’ün önünde. Portrelerde ve makro çekimlerde aynasızlar kesin avantajlı. Bir de not: Sanıyorum ki çapraz odak noktalarına sahip tek aynasız gövdeler Olympus EM1 II ve üzerindeki EM1 serisi, diğer tüm aynasızların odak noktaları tek yöne duyarlı.
Odak takibi: Yukarıdaki paragrafta biraz değindim. Nikon DSLRlar ani yön değiştiren cisimlerin takibinde aynasız Nikonlardan biraz daha iyiyken aynasız Nikonlardaki obje tanıma sistemi aradaki farkı kapatıyor ve aşırı hareket etmeyen cisim takibinde öne geçiyor. Ben Z6’yı bile odak takibinde başarılı buldum (Youtube’daki zıpırların yerden yere vurduğuna bakmayın).
Düşük ışıkta odaklama: Çok düşük ışıkta D5/D6 veya D850, aynasız akranlarından biraz daha iyi odak takibi yapıyor sanki. Halbuki teoride aynasız Z sistemindeki gövdeler daha düşük ışıkta otomatik odaklama yapabiliyorlar. Diğer yandan tekil çekimlerde odak doğruluğu açısından aynasız Z sistemi bariz avantajlı. Hatta kişisel tecrübemden örnek: D780 ve 85mm f1.8G ve Z50 ve Z 85mm f1.8 ile portre çekimine katılmıştım. D780’in odaklayamadığı ters ışıkta Z50 her seferde gözü yakaladı ve doğru şekilde odakladı.
Manuel odaklama: Tabii ki Z aynasızlar avantajlı. Hem bakaçtan görüntüyü büyütebilirsiniz, hem de titreşim azaltma sayesinde bakaçtaki görüntü titreşimsiz olacak. Z lenslerde manuel odaklama mekanik değil, bu yüzden mekanik lens gibi rahat olmayabilirsiniz ama gene de ben elle odaklamada Z sistemde zorlanmadım.
Düşük diyaframda odaklama: En iyi Nikon DSLRlar maksimum diyafram açıklığı f8’den daha ufak olan lenslerle otomatik odaklamayı bıraksa da Nikon Z gövdeler f16’ya kadar otomatik odaklama yapabiliyor (bunu tam doğrulayamadım, Z6 gövdede benim deneyimim bu şekilde. Bazıları f11’de diyor). Örneğin Nikon AF-S 800mm f5.6E VR lense 2.0x adaptör takıp Z6 üzerinde otomatik odaklamayla kullanırken aynı lens+adaptör ikilisini D5’te otomatik odakla kullanamazsınız.
Video: Tabii ki Z sistemi daha iyi 🙂
Özetle, otomatik odaklama konusunda Z sistemini seçerdim ama Nikon DSLRların (orta ve üst seviye) aşırı hareketli obejeleri takip etmede biraz daha iyi olduğunu da unutmayın.
Ek: Ben bu yazıyı yazarken Nikon Z8’i duyurdu. Bu alet ufak ve biraz daha ucuz Z9, bu yüzden otomatik odaklaması çok çok iyi. Birebir karşılaştırma görmedim henüz ama tahminen Nikon D6 seviyelerinde, yani en iyi otomatik odaklamaya sahip Nikon DSLR seviyesinde.
Lensler
Tüm Z lensler eşlenikleri F lenslerden performans olarak daha iyi. Hem daha hızlı odaklıyorlar, hem daha keskinler, hem titreşim azaltmaları daha iyi, hem videoya daha uygunlar. Hatta öyle ki bazı Z lensler kategorilerinde piyasadaki en iyileri (örneğin S 50mm f1.8).
Video
Elbette aynasız Z sistemi daha iyi. D850 ve D780 de fena olmayan video çekiyor ama Z6, Z6 II, ve özellikle Z9 çok iyi video gövdeleri.
Pil ömrü
Nikon F sistemi genel olarak daha iyi, diğer yandan Z6, Z7 ve Z9 gövdelerin pil performansı normal kullanıcıyı yarı yolda bırakmaz. Z50 ve D7500 karşılaştırmasında durum bayağı farklı: Z50 size 300 çekim verirken D7500 950 çekim veriyor (CIPA standartlarında).
Fiyat

Canon yazısında yazdığımın aynısı burada da geçerli: F sistemi o kadar yaygın ve eski ki, hem fiyatlar daha oturmuş hem de çok geniş bir ikinci el piyasası var. Bu yüzden F sisteminin Z’ye göre avantajı var. Diğer yandan, uygun fiyatlı ikinci el bir Z6 veya sıfır Z5 ve 24-200mm lens alırsanız elinizde çok iyi bir 24’ten 200mm’ye lens ve çok iyi bir gövde olarak: F sisteminde bunun bir karşılığı yok.
Fotoğraf kalitesi
Lensler ve genel olarak odak doğruluğu sayesinde Z sistemi bence daha iyi. Yukarıda bahsettiğim Z5 veya Z6 ve 24-200mm lens alırsanız F sisteminde benzeri olmayan sağlam bir sisteminiz olabilir (hem de tek lensle).
Özet
Aynen Canon’daki gibi, burada da bence Z sistemi genel olarak F sisteminden daha iyi olsa da fiyat burada seçimi belirleyen değişkenlerin başında geliyor sanıyorum.
Nikon Z8’e özel bir özet yapayım: Nikon Z8 şu anda belki de piyasadaki en dengeli aynasız gövde. Mükemmel otomatik odaklama, mükemmel ergonomi, mükemmel algılayıcı. Hemen herşeyi çok iyi yapıyor. D850’nin aynasız versiyonu gibi düşünün. Sizi tahminen en az 5 sene götürür. Hatta D850’nin bugün bile en iyi 10 gövde arasında olduğuna bakarsanız tahminen 7-8 sene sizi mutlu eder. Yalnız çıkış fiyatı D850’den 700 Dolar daha fazla. Enflasyonu göz önüne alsanız bile 4000 Dolar bugün ciddi para.

Yorumlar ve sorularınızı aşağıdaki “Yorumlar” kısmında bekliyoruz.
Bir süre önce Z6 II ye geçiş yapmıştım. akabinde de izlenimlerimi paylaşmıştım. Eğer dediğin gibi Nikon Z8 de gövdeyi fiziksel olarak büyüttüyse aynasız olmasının bir anlamı kalmıyor. Oldu olacak “orta formata geçiş yapsaydı” diyeceğim ama Nikon hiç orta format makina çıkarmadı. Necati Bey gibi ben de 24-70 f4 ile kullanıyorum. Gayet memnunum. Aslında istediğim Z28-75 mm F2.8 idi. Ama bu kit dışına çıkınca fiyat değişiyordu. Bir de Z40 mm f2 var. Fiyatı da oldukça uygun. ancak genel olarak Nikon objektif fiyatlarını yükseltti. Bunda flanş çapının büyümesinin etkisi olduğunu düşünüyorum.
Çok uzun bir süredir sırasıyla D800, D810 ve şimdi de D850 kullanan biri olarak büyük gövdeye alışkın olduğumdan mıdır bilmiyorum, Z8 gövdesinin büyük olması benim bakacağım en son kriter olurdu. Hatta böyle olması tercih nedenim bile olabilir.
Z8, D850 tutuş ergonomisinin bire bir kopyası, ki bu tam da isteyeceğim şey olur.
Ben de Z6 elimde ergonomik olarak çok küçük kaldığından rahat edemeyince SmallRig L-bracket alarak daha rahat kullanmaya başladım.
Güzel değerlendirme yazınız için teşekkürler… Ben de yüksek ISO performansı ve geniş dinamik aralığı nedeniyle Z6’yı tercih ettim. Nikon Z 24-70 mm f4 lensi ile harika bir keskinlik elde ediyorum. Tek sorunum S serisi lenslerin aşırı pahalı olması bu nedenle 70-200 mm f2.8 lens için alternatif olarak ne önerebilirsiniz?
Teşekkürler Necati Bey. Tamron’un 70-300mm lensi var en uygun fiyatlı (Z bayonet), ya da FTZ adaptörle Nikon F 70-200mm f2.8VR kullanabilirsiniz.
Ne kadar iştah kabartıcı. Akşam gidip piyango alıyorum hemen. 😉
Yazı(lar) içir teşekkürler Ertan bey. Ellerinize, emeğinize sağlık.
Selam ve saygılarımla.