Daha

    Nikon Z8 – Görüşler

    Nikon D850 nasıl en dengeli DSLR'sa, Z8 de bence bugün en dengeli aynasız gövde. Belki Canon R5 ona en yakın aynasız gövde (fiyat olarak şu anda R5 daha avantajlı) ama gördüğüm kadarıyla odak takibinde ve videoda Z8 biraz daha iyi.

    Z8'ini ödünç verebilecek var mı? :)

    Nikon Z8 ‘e geçmeden önce….. Bugün dünyada yapay zeka, çip tasarımı ve üretimi, temiz ve yenilenebilir enerji, elektrik ve hidrojenle çalışan araçlar, otonom sürüşlü araçlar (kendi kendine gidebilen), kapitalizm fazlaca mı vahşileşti, 5G’den 6G’ye geçiş planları, global ekonomi nasıl ve ne zaman düzelir, elektrik depolama sistemleri (dev batarya çiftlikleri), otoriter iktidarların yükselişi, dünya savaşı olur mu gibi “gereksiz” konular tartışılırken, Türkiye’deki gündeme her baktığımda farklı bir gezegene veya bir fantazi romanına bakıyormuşum gibi geliyor. Togg adam gibi gelse de tüm sorunlarımız bitse…

    Togg yavaş geliyor ama Nikon Z8 her yerde! Geçtiğimiz Mayıs ayında Nikon’un aynasız ve DSLR sistemlerini karşılaştırma yazısını hazırlarken Nikon bir sürpriz yapıp Z8’i duyurdu. Gelin Z8’e kısaca bakıp fotoğraf dünyasındaki yerini bulmaya çalışalım.

    Z8 nedir, nereden gelir?

    Size Z8’in nereden geldiğini tek satırda anlatayım:

    D100 -> D200 -> D300, D700 -> D800 -> D810 -> D500, D850 -> Z8

    D6/5/4/3/2 serisini dışarıda bıraktım ve APS-C ve 35mm kameraları benzer grupta gösterdim. Dikkat ederseniz yukarıdakiler “normal” DSLR boyutunda, profesyonel ve ileri seviye kullanıcılar için üretilmiş ve duyuruldukları zaman Nikon’un hemen hemen en iyi özelliklerini barındıran gövdeler. Z8 işte bu serinin bir devamı.

    Z6 serisi D750/D780’in, Z7 serisi D850-D780 arası bir yerlerde. Z5’in DSLR tarafında karşılığı yok (basitleştirilmiş Z6 gibi düşünün).

    Z8’in öncülü

    Z8 neden önemli?

    D700 neredeyse D3’ün ufalmış haliydi (bazi maliyet azaltmalarını saymazsak). D500 ve D850’de D5’in otomatik odaklama teknolojisi kullanılıyordu (biraz farklılaştırılmış olarak, D5’in hala daha iyi takip yeteneği var). Hatta öyle ki bence D500’ün hala tam bir rakibi yok (belki Canon EOS R7) ve D850 de hala en dengeli DSLR. D850 aslında D500’ü de gereksiz kılmıştı çünkü D850’yi APS-C modunda kullanırsanız D500’ün piksel sayısını yakalıyorsunuz ve gerektiğinde de elinizde 45MP algılayıcı oluyor. Fiyat farkı olsa da ben biraz keseyi açıp D500 yerine D850 alırdım.

    Nikon aynasız gövde üretmeye geçince Z9’a kadar “işte budur” diyebileceğimiz bir amiral gemisi yoktu. Z6, Z7 ve Z50 gibi APS-C gövdeler çok iyi olmalarına rağmen Nikon’un becerisini tam yansıtmıyorlardı. Örneğin ben Z7’yi D850’nin altında görüyorum (burada da öyle demiştim).

    Z8 ilk duyurulduğunda internet “küçük Z9” söylemleriyle çalkalandı. Bu büyük bir iddia çünkü Z9 şu anda benim gözümde en iyi aynasız kamera (performans/fiyat oranı değil, toplam becerileri itibariyle). Z9’un becerilerini daha ufak bir gövdeye ve o fiyata sıkıştırmak önemli bir olay.

    Özellikler

    • 45.7MP arkadan aydınlatmalı yığınlanmış algılayıcıi AA filtresiz
    • Algılayıcı okuma hızı 1/270 saniye (Sony A1 1/260, Canon R5 1/60, Nikon Z7 II 1/16)
    • 6 durağa kadar titreşim azaltma
    • Saniyede 20 kareye kadar fotoğraf çekimi (45 MP’de). APS-C modunda (19MP) saniyede 60 kare, 11MP’de saniyede 120 kare çekim imkanı var (aynen Z9’daki gibi)
    • 1000 çekimlik tampon bellek
    • 8K video, saniyede 60 kareye kadar, 12-bit N-RAW veya ProRes RAW HQ
    • 4K saniyede 120 kareye kadar
    • Dahili N-Log çekimi (10-bit Prores 422 HQ)
    • Waveform gösterebilme
    • Mikrofon ve kulaklık girişleri
    • Mekanik perde yok (Z9’daki gibi)
    • 900 saniye – 1/32000 saniye perde hızı
    • ISO 64-25600 (ISO32 ve 102.400’e açılabilir)
    • 493 nokta faz bazlı odaklama sistemi (-7EV’ye kadar, Yıldız modunda -9EV’ye kadar otomatik odaklama yapabilme (f1.2 lensle)
    • Yüz, gözü kedi, köpek, kuş, bisiklet, tren, uçak algılayabilen 3 boyutlu odak takibi yeteneği
    • 2.1 milyon noktalı dokunmatik ve hareketli 3.2″ ekran
    • 3.69 milyon noktalı 0.8x büyütmeli kararmayan elelktronik bakaç
    • 1/200 flaş senkronizasyonu (AutoFP’de 1/8000)
    • BT 5.0, iki USB 3.2, WiFi 802.11ac
    • Bir CFExpress B (XQD ve CFe destekli), bir SD UHS-II kart yuvası. Eğer çift karta aynı anda yazdırmak istiyorsanız seri çekim hızı bundan etkilenecek.
    • Bakaçla çekimde 330 kare pil ömrü (CIPA standartlarında). Normal çekimde 500’ü rahat geçersiniz, seri çekimde 1500leri geçen var
    • Pil ve kartla beraber 910 gram kütle, boyutları D850 kadar
    • 4000 Dolar çıkış fiyatı
    Nikon Z8

    Özellikler iştah açıcı. Diğer yandan, Z8’in çıkış fiyatı D850’den 750 Dolar daha fazla. D850’nin çıkışından bu yana olarn enflasyon etkisini ekleseniz de aradaki fiyat farkı ciddi.

    Nikon Z8 ve Z9: Birbirlerine ne kadar benziyorlar?

    Benzer şeyler:

    Algılayıcı, işlem hattı (EXPEED 7), algılayıcı filter ve kaplaması, aynı çekim hızı, benzer çevresel koruma (toz/nem geçirmezlik)

    Farklı şeyler:

    Z8’de eternet yuvası yerine ikinci USB-C var, GPS yok, kart yuvası çifti farklı (Z9’da iki adet CFe Tip B, Z8’de bir CFe Tip B bir SD), pil tutacağını ayrıca takıyorsunuz (Z9’da dahili), 8K film çekme süresi biraz daha az (Z9’un boyut sayesinde soğutma avantajı var herhalde). Z8 ayrıca kadrajdaki daha ufak yüzleri tanıyabiliyormuş ve uçakları tanıyabilme modunu ayırmış (Z8’de uçak tanıma modunu ayrıca seçebiliyorsunuz), tam metal çerçeve yerine yarısı polikarbonat çerçeve (sağlamlık olarak farkeder mi bilmem ama Nikon bu sistemi önceki bazı profesyonel gövdelerinde de kullandı).

    Aslında “farklılıklar” listesine bakınca gözünüz korkabilir ama temel özelliklere bakarsanız Z8 gerçekten de mini bir Z9. Eğer en en kaliteli video istemiyorsanız veya büyük kamera istemiyorsanız Z9 yerine Z8 düşünülebilir.

    Not: Z8’in gerçek hayatta en ağır video formatlarında (örneğin dahili 8K RAW) Nikon’un verdiği sürelerden daha önce ısındığını söylüyorlar. Youtube’da Z8 ve Z9’u yanyana koyup bunu gösteren videolar var.

    Rakipler

    Z8’in rakiplerini sorarsanız, amacınıza ve zevkinize bağlı olarak Nikon Z7 II, Nikon Z9, Canon R5, Canon R3, Sony A1, Sony A7R V listesini verebilirim. Dikkat ederseniz Nikon Z9, Canon R3 ve Sony A1 Haziran 2023 itibariyle fiyat açısından başka kulvardalar (A1 en pahalıları) ama beceri olarak Z8 onlardan çok da geride değil.

    Açıkçası bu fiyat aralığında artık gövdeye değil elinizdeki veya ihtiyacınız lenslere veya alıtığınız sistem neyse göre seçim yapın derim ben. Elinizde 5-6 adet Canon EF lens varsa ve Canon’a çok alışıksanız R5 veya R3’e geçin.

    Peki ya D850?

    D850 çıktığı tarihten beri en dengeli DSLR, ve hala da piyasadaki en iyi gövdelerden biri (aynalı-aynasız). Z8’in öncülü diyebiliriz.

    Özellik karşılaştırması yapmadan Z8’in avantajlarını verelim:

    • Z8’de titreşim azaltma var
    • Z8’de odak hatası yok (lens-gövde uyuşmazlığı veya gövdedeki aynanın mikron seviyerinde hatalı duruşu yüzünden)
    • Z8’de video özellikleri çok daha gelişmiş
    • Z8’de videoda odaklama çok daha iyi
    • Z8’de odak noktaları neredeyse çerçevenin her yerinde
    • Z8 daha seri çekim yapabiliyor
    • Elektronik bakaçtan pozlamayı ve hemen her ayarı görebiliyorsunuz
    • Z8 daha sessiz çekim yapıyor (perde yok)
    • Z8 100 gram daha hafif
    • Z8 daha düşük ışıkta odaklayabiliyor

    D850’nin avantajları:

    • Optik bakaç (bazılarının tercihi)
    • Pil daha uzun süre gidebilir (çekim şartlarına bağlı olarak)

    D850’si olanlar aynasıza geçmek için Z8’e yakından baksın ama unutmayın ki D850 hala çok çok iyi gövde.

    Sonuç

    Nikon D850 nasıl en dengeli DSLR’sa, Z8 de bence bugün en dengeli aynasız gövde. Belki Canon R5 ona en yakın aynasız gövde (fiyat olarak şu anda R5 daha avantajlı) ama gördüğüm kadarıyla odak takibinde ve videoda Z8 biraz daha iyi.

    Z8’ini ödünç verebilecek var mı? 🙂

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Nikon gövdeleri kılavuzu

    Elinizdeki Nikon gövdeyi yenilemek istiyorsunuz diyelim. Hangi Nikon'a geçmek daha mantıklı? Bu yazıda size rehber olmaya çalışıyoruz.

    Nikon DSLR veya Nikon Aynasız: Hangisi?

    Nikon aynasızlar yıllar içinde olgunlaştı. Bugün Nikon aynasız mı DSLR almak mı mantıklı? Bu yazıda buna bakıyoruz.

    Siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı neden bu kadar popüler

    irçok nedenden ötürü siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı, fotoğrafçılıkla ilgilenen birçok kişi tarafından kabul görmüş şüphesiz en popüler çekim türüdür. Siyah-beyaz fotoğrafçılıkla özel olarak ilgileniyorsanız, “Siyah-beyaz görmek” ifadesini duymuş olabilirsiniz. Bu terim fotoğrafçılık eğitimi dünyasında sıklıkla kullanılan popüler bir terimdir.

    Nikon Z6 II İnceleme

    Nikon, D5, D6, D500 ve D850 modelleri ile ortaya koyduğu teknolojik gelişimi “Zxx” serisine aktarmış. Harika bir netleme sistemi, renk doyumu ve iyi bir dinamik aralık ile fotoğrafçının tatmin olmasını sağlıyor. Gerisi ise teferruat olarak kalıyor.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Makale yazarı

    Ertan Öztürk
    Ertan Öztürk
    X tarihinde doğdum Y tarihinde öleceğim. Bu iki an arasında insanlara bildiklerimi aktarmak istiyorum. Şu anda Norveç’te yaşıyorum. Yedisi uzun süreli olmak üzere 12 ülkede çalıştım. Proje yönetimi, nicel (quantitative) risk analizi, iş planı, maliyet analizi, projede iş takibi (ilerlemesi), fotoğraf, bisiklet, Uzay Yolu 😊 gibi konularda bildiğim kadarıyla yardımcı olabilirim; konuyu bilmesem bile beraber araştırıp öğreniriz. Olabildiğince düzgün yazmaya çalışırsanız iyi anlaşırız.

    POPÜLER İÇERİKLER

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    5 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Okyar Atilla
    Editör / Yazar
    Makale Puanlama :
         

    Sevgili Ertan,
    D600, 610, 750, 850 modelleri kullanımından sonra Z6 II gövdeye geçen fanatik (!) bir Nikon kullanıcısı olarak bu yazından ve bir önceki yazından yaptığım çıkarım Nikon sanki pazardaki konumunu yeniden tanımlama çabasında. Z8 ve çok hızlı piyasaya verdiği Z serisi objektifler bunu işaret ediyor. Eline sağlık.

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Çok güzel görünüyor.
    Yazı için ellerinize sağlık Ertan bey.
    Selam ve saygılarımla.

    Mehmet kılıç
    Mehmet kılıç
    Makale Puanlama :
         

    Merhaba z6- ii kullanıcısyım gerçekten sensör kalitesi hat safhada z8 inki ise müthiştir diye düşünüyorum. Size bir şey sormak istiyorum elektronik vizörden bakıldığında neden daha çok pil tüketiyorbunu anlamış değilim resmi sitelerinde de elektronik vizör den çekim yapıldığında daha çok pil tükettiğini yazıyor

    Mehmet kılıç
    Mehmet kılıç
    Yorumun sahibi  Ertan Öztürk

    Ertan bey cevapladığınız için çok teşekkür ederim ben de daha az pil tüketsin diye elektronik bakaçtan fotoğraf çekiyordum 😂😂fakat yine de bakaçtan çekmeyi tercih ederim çok daha fazla zevkli

    5
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x