Daha

    Nikon Z8 inceleme ve karşılaştırma

    Nikon, yalnızca bu kadar yetenekli bir fotoğraf makinesini piyasaya sürmekle kalmayıp, aynı zamanda ona ana rakipleriyle aynı seviyede bir fiyat etiketi vererek, ben de dahil olmak üzere pek çok kişiyi şaşırttı.

    Yıllardır sırasıyla Nikon D800, D810 ve şu anda D850 kullanan iflah olmaz bir fotoğraf gönüllüsüyüm. Nikon Z9 kameraya son yurtdışı seyahatimde yeterli bir süre göz atma fırsatı bulmuştum. Nikon’un yeni piyasaya sürdüğü Nikon Z8 aynasız kamerasıyla ise birkaç gündür birlikteyiz.

    Öncelikle şunu söylemeliyim, ilkini şu anda okumakta olduğunuz Nikon Z8 ve 3 adet S sınıfı objektifi içeren video-yazılarımız bir seri halinde devam edecek. İlk video-yazımızı Z8’i genel hatlarıyla tanımaya ve önemli bazı özelliklerinden bahsetmeye ayırdık. Detay özelliklerini örnek çekimleriyle göreceğiniz videolar ve yazılar bu video-yazımızın arkasından gelecek.

    Nikon Z8 Genel Özellikler

    Nikon, 2017 yılında manzara, makro, spor, yaban hayatı, moda, düğün ve portreler de dahil olmak üzere her türden profesyonel fotoğrafçı için tasarlanan ve popülaritesini günümüzde halen devam ettiren amiral gemisi 35 mm tam çerçeve dijital SLR fotoğraf makinesi D850 ‘yi piyasaya sürmüştü.

    Nikon D850 kullandıysanız, Z8 ‘i elinize aldığınızda ilk hissettiğiniz şey, tutuş hissinin D850 ile bire bir aynı olması. Öyle ki, gözünüz kapalıyken size Z8 ’i versem D850 gövdeyi tutuyor zannedebilirsiniz. Z8, Nikon Z9 ’un D850 görünümlü küçük kardeşi gibi; Nikon’un en üst seviye Z9 fotoğraf makinesiyle aynı sensör ve işlemciyi barındıran, gövde ölçüsü ondan biraz küçük, tam kare yani full frame üst düzey bir aynasız kamera olmuş. Hemen hemen tüm özellikleri abisi Z9 ile aynı.

    Hiç uzatmadan genel özelliklerine bir göz atalım mı?

    • Nikon Z8’in, 45,7 MP arkadan aydınlatmalı Stacked CMOS tam kare algılayıcısı
    • 8K ve 4K 120 fps video çekme yeteneği
    • Abisi Z9 ‘dakinin aynısı çok gelişmiş üst düzey odaklama sistemi

    onu hemen sınıfındaki rakiplerinden farklı bir yere konumlandırıyor.

    Hiçbir fikrin, akımın, markanın fanatiği değilim; olamıyorum. Nikon Z8’in özelliklerine hakim olmaya başladıkça ve bağımsız ve tarafsız bir gözle değerlendirdiğimde, onun son zamanlarda üretilmiş en iyi hibrit kamera kategorisinde ilk sıralarda olmasına şaşırmadım.

    Şu anda elimdeki ekipman seti şunlardan oluşuyor:

    • Nikon Z8 gövde
    • Nikkor 24-120/4 S Lens
    • Nikkor 14-30/4 S Lens
    • Nikkor 50/1.8 S Lens

    Bu ekipmanın tamamı ile gerçekleştirdiğim test çekimleri ve denemelerini Youtube kanalımızda önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız.

    Nikon Z8’in fiyatı ABD’de 4Bin Dolar civarında,
    İki hafta önce döndüğüm Almanya’daki fiyatı da pek farklı değildi, 4.000 Euro.

    Türkiye fiyatı ise bugünün kurlarıyla yaklaşık 150 Bin Lira. Bunlar yalnızca gövde fiyatları, 24-120/4 S Lens ile kit olarak satın almak isterseniz fiyatı 180 Bin Lira’yı buluyor. Siz bu videoyu izlediğinizde bu fiyatlar kaç Lira olur onu kestiremiyorum, zaten böyle bir yeteneğim olsaydı sanırım çoktan zengin olmuştum 😀.

    Tutuş, Kullanım Rahatlığı ve Ergonomi

    Z8 gövdeyi elinize aldığınızda tutuş rahatlığını hemen hissediyorsunuz. Ayar kadranları ve düğmeler elinize çok iyi oturuyor. Bu rahatlığı D850 ’de yıllardır yaşayan biri olarak bu tasarımın beni fazlasıyla memnun ettiğini söyleyebilirim. Aynı zamanda olumsuz hava koşullarına karşı çok iyi yalıtılmış bir kasayı elinizde tutuyorsunuz.  

    Açma kapama düğmesi işaret parmağınıza hemen oturuyor. Kamerayı açtığınızda üstteki LCD ekranda ihtiyacınız olan hemen her şeyi görebiliyorsunuz. Kamerayı açtıktan sonra, açma kapama düğmesini bir kez daha sağa doğru itince kameranın üzerindeki düğmeler aydınlanıyor, aynı zamanda üst taraftaki LCD ekranın ışığı daha parlak hale geliyor. Özellikle karanlık ortamlarda çekim yapıyorsanız bunun çok faydasını görüyorsunuz. Düğme ışıklarını kapatmak için açma kapama düğmesini bir kez daha sağa itmeniz yeterli.

    Sol üstteki kadranın üzerindeki düğmelere sol baş parmağınızla basılı tutup sağ elinizin baş ve işaret parmaklarını kullanarak ön ve arka kadranı çevirdiğinizde, kamera çekim modları, beyaz dengesi ayarı, basamaklı çekim (BKT) ayarlarını hızlıca ve kolaylıkla yapabiliyorsunuz.

    Z8 ‘in açma kapama düğmesinin hemen yanındaki ISO butonuna basılı tutup ön kadranı kullanarak ISO ayarlarınızı yapıyorsunuz. ISO düğmesinin hemen sağında, poz telafisini yapacağınız poz telafisi düğmesi yer alıyor. Bu düğme kombinasyonuna çok kolay alışıyorsunuz ve deneyim kazandıkça hızlı ayarlamalar için ne kadar kullanışlı olduğunu fark ediyorsunuz.

    Z8’in arka yüzündeki kontroller

    Z8 ‘in arkasında yani bize bakan tarafında, vizörün solunda Kilit, Fn3 ve Silme düğmeleri bulunuyor. Fn3 düğmesi varsayılan olarak Picture Control olarak atanmış, bunu siz ayarlardan dilediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Kilit düğmesi, görselleriniz arasında gezerken seçtiğiniz görseli yanlışlıkla silmenizi engellemek için kullandığınız bir düğme; bu düğmeye basarak görselinizi “silinmeyecek” şekilde işaretliyorsunuz. Silme düğmesini açıklamaya gerek yok sanırım, üzerinde bulunduğunuz görseli siliyor.

    Vizörün sol yanında, vizörün ve LCD ekranın nasıl çalıştığını ayarlamak için bir düğme bulunuyor. Bu düğmeye basarak, LCD ekranı hiç açmadan “yalnızca elektronik vizör kullanımı”, vizör kapalı olacak şekilde “yalnızca LCD” veya “her ikisini de kullanabilecek” şekilde değiştirebiliyorsunuz. Batarya kullanımını minimum seviyede tutmak için mecbur olmadıkça otomatik moddan kaçınmak gerekiyor.

    Vizörün sağ tarafında, vizörü kendi görüşünüze göre netlemek için kullanabileceğiniz diyoptri ayar kadranı bulunuyor.

    Vizörün hemen üzerinde, Elektronik vizör ile LCD ekran arasında otomatik olarak geçiş yapan bir yakınlık sensörü bulunuyor. Varsayılan ayarlarda, gözünüzü vizöre yaklaştırdığınızda LCD ekran kararıyor. LCD ekran dışarı doğru döndürüldüğünde bu özellik otomatik olarak kapatılıyor.

    Kameranın arka yüzünde sağ üst köşede benim vazgeçilmezim olan AF-ON butonu ile karşılaşıyorsunuz. Sahip olduğum tüm kameralarımda ilk yaptığım ayar yarım deklanşör fonksiyonunu AF-ON düğmesini atamak olur. Bunu yapmamın sayısız faydaları var. AF-ON için bu konuya özel bir video yakında gelecek. Ama blogumuzda bu konuyla ilgili “Back Button Focus / AF-ON Tekniği” başlıklı detaylı yazımıza göz atabilirsiniz. Linkini videomuzun açıklama kısmına koyduk.

    Joystick ve Navigasyon düğmeleri

    AF-ON düğmesinin hemen altında bir joystick bulunuyor. Dokunmatik ekranı kullanmak istemiyorsanız çerçeve içerisinde AF noktasını hareket ettirmek için bunu kullanabiliyorsunuz. Vizörü ve dokunmatik ekranı aynı anda kullanamıyorsunuz; bu nedenle, hızlı AF noktası değişiklikleri yapmak için genellikle joystick’i kullanmak daha pratik olabiliyor.

    Joystick aynı zamanda ana menüde veya hızlı menüde gezinmek için de kullanılabiliyor, ancak öncelikle bu seçeneği menünün özel kontrol ayarları bölümünde etkinleştirmeniz gerekiyor.

    Joystick’in hemen altındaki “i” düğmesine basarak hızlı menüye erişiyorsunuz. Buradan, Picture Control, Görsel kalitesi, Çekim Modu, AF Alanı Modu, Beyaz Dengesi ve daha birçok ayarlamaları hızlıca ve kolayca yapabiliyorsunuz. Eğer aktif ettiyseniz joystiği veya hemen altındaki “OK” butonunu çevreleyen gezinme tuş takımını kullanarak menüde gezinebiliyorsunuz. Doğru ayara ulaştığınızda OK tuşuna basarak onaylamanız gerekiyor. 

    Hızlı menüde çok sık kullanmadığınız ayarlar varsa, bunları çıkarabiliyor ve sık kullandığınız diğer ayarlarla kendinize göre özelleştirebiliyorsunuz. Bunu yapmak için “MENU” adımından “ÖZEL AYARLAR MENÜSÜ” ve ardından “f Kontroller” ve “f1 i menüsünü özelleştir” kısmına girip gerekli gördüğünüz değişiklikleri yapıyorsunuz. Değişiklikleri onaylamak için “MENU” düğmesine basmayı unutmuyorsunuz.

    “OK” butonunu netleme noktasını merkezlemek için de kullanabiliyorsunuz. Bazen, ekran o kadar renkli ve karmaşık oluyor ki, özellikle Tek Nokta AF kullandığınızda netleme noktası kolay görünmeyebiliyor. “OK” düğmesine bir kez basarak bu noktayı ekranın tam ortasına taşıyabiliyorsunuz.

    Diğer düğmeler

    Navigasyon düğmelerinin hemen altında, fotoğrafını çektiğiniz sahneyi yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak için kullanılabilecek bir çift düğme bulunuyor. Bu, özellikle manuel odaklama kullanıyorsanız, kritik odaklamayı kontrol etmek için çok kullanışlıdır. Çerçeveyi yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak için dokunmatik ekranın kullanımına alternatif olarak, izleme sırasında görüntüleri yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak için de bu düğmelerden yararlanabiliyorsunuz.

    Yakınlaştırma (+) düğmesinin sağında “MENU” düğmesi yer alıyor ve sizi kameranın ana menüsüne yönlendiriyor. “MENU” düğmesinin hemen altında oynatma düğmesi bulunuyor.

    Z8’in Otomatik Odaklama Sistemi Z9 ile aynı

    Z9 gibi, Z8 ‘in de ön sol alt kısmında, tüm Nikon DSLR gövdelerdeki artık geleneksel hale getirdiği AF mod anahtarının bulunduğu yerde bir AF modu düğmesi bulunuyor. Düğmeyi basılı tutarak ön kadran yardımıyla AF modlarını değiştirirken arka kadranı kullanarak AF alan modunu değiştiriyorsunuz.

    Z8 ’in otomatik odaklama sistemi de abisi Z9 ile aynı. Çok hızlı, çok kararlı, nesneyi yakaladığında %99 gibi yüksek bir doğrulukta sonuç veriyor. Bunun, kullanılan yapay zeka yazılımı geliştikçe daha da iyileşeceği kesin.

    Eğer benim gibi tecrübeli bir Nikon DSLR kullanıcıysanız, Z8 ‘in otomatik odaklama sistemi size de çok tanıdık gelecektir. Z8, tek bir noktadan tam alanı kapsayacak şekilde değişen bir AF alanı seçeneği sunuyor ve bu 2 uç nokta arasında özel boyutlarda dikdörtgen AF bölgeleri belirleme olanağı sağlıyor. Ayrıca, bu alan içerisindeki her şeye kilitlenen ve ardından onu sahne boyunca takip eden tek bir AF kutusu oluşturan, DSLR tarzı ‘3D İzleme’ özelliği de bulunuyor. Birçok markanın da izlediği bu yolu, Nikon’un aynasız fotoğraf makinelerine de getirdiğini görmek çok güzel. Teşekkürler Nikon.

    AF Alanına ilave olarak kameranın otomatik bulmasını istediğiniz insanlar, hayvanlar, araçlar veya uçaklar gibi konu türünü de belirleyebiliyorsunuz. Eğer, odaklanmak istediğiniz konu bunlar değilse, kameranın bu konu türlerinin bulamayıp dikkatinin dağılmasını önleyen bir ‘Kapalı’ modu da bulunuyor. Bunun tersi de var; örneğin ev hayvanınızı çekmek istiyorsunuz ve sadece ona odaklanmasını ve izlemesini istiyorsunuz. Bunun dışında odaklanabilecek bir şey bulsan dahi bundan ayrılma diyebileceğiniz bir menü seçeneği de var.

    Konu algılama, yalnızca Bölge, Tüm lan veya 3D izlemeli AF alanı modları kullanıldığında etkin oluyor. Kamera, belirlediğiniz AF alanının içindeki ve yakınındaki nesneleri arıyor ancak belli bir mesafede bir şey seçmeye çalışıyorsanız tanınan başka bir nesneye atlamıyor; dolayısıyla çoğu çekimde nesne algılamayı sürekli açıp kapatmaya gerek kalmıyor. Z8, konu takibi ile çerçevedeki küçük gözleri bile tanıyabiliyor ve takip edebiliyor. Kişi maske, kask veya güneş gözlüğü taksa bile bu özellik mükemmel çalışıyor.

    Nikon Z8 ile şu anki rakiplerinin benzer sistemleri arasındaki en büyük fark, sahnedeki doğru konuyu hatasız bir şekilde tanıyabilen bir ‘Otomatik’ konu modu sunuyor olması; böylece bunlar arasında manuel olarak geçiş yapmanıza gerek kalmıyor. Kameranızın yalnızca belirli bir konuyu algıladığından emin olmak istiyorsanız manuel geçişi yine de yapabilirsiniz, ancak çoğu durumda Otomatik mod oldukça iyi bir iş çıkarıyor.

    Odaklandığında kırmızıdan yeşile dönen odak noktaları

    Z9 ‘daki bir özellik daha genetik olarak Nikon Z8 gövdeye de geçmiş; odaklandığında kırmızıdan yeşile dönen odaklama noktaları. Birçok fotoğrafçının hoşuna gidecek bu özellik varsayılan olarak aktif olmuyor, bunu menüden sizin aktif etmeniz gerekiyor. Menüye giriyorsunuz, buradan “ÖZEL AYARLAR MENÜSÜ”ne geçiyorsunuz. “Netle” adımından a11: Netleme noktası görüntüleme ve “AF-C” netleme ekranı” ayarını “ON” yani aktif yapıyorsunuz. Hepsi bu kadar.

    Elektronik Vizör

    Nikon Z8, Z9 ‘daki ile aynı 45.7 MP CMOS sensöre sahip demiştik. Sensör, aynı zamanda Nikon tarafından özel olarak geliştirilen istiflenmiş bir tasarım içeriyor.

    Z8, Z9 ile aynı olan 1280 x 960 yani 3.690.000 noktadan oluşan elektronik vizöre sahip. Stacked CMOS çipinin paralel okuma başarımından gelen çok düşük gecikmeli besleme, şu ana kadar üretilmiş en duyarlı ve gerçekçi vizör olma özelliğini getirmiş. Bu son cümleyi tarafsız birçok uzman da söylüyor.

    Özel tasarımı sayesinde, Z8 ‘in özel elektronik deklanşörünün panjur distorsiyonu endişesi duymadan hızlı hareketleri dondurmasını sağlarken, siz de aynı zamanda 120 fps’de bile karartmasız yenilenen, 3.690.000 noktalı, 0.8x büyütmeli OLED elektronik vizörden nesnenizi kaybetmeden takip etmenin keyfini çıkarıyorsunuz.

    LCD Ekran

    Sıra geldi yüksek çözünürlüklü hareketli LCD ekrana. 2.1 milyon çözünürlükteki Ekranı, yukarı aşağı sağa ve sola hareket ettirip eğebiliyorsunuz. İlk kullanımda bu hareketli mekanizma sizi biraz zorlayabilir, deneyim kazandıkça alışıyorsunuz. Bu ekranın Selfi fotoğraf ve video çekimi için daha fonksiyonel olmasını tercih ederdim doğrusu. Çünkü LCD ekranı sol yana açıp arkaya doğru kıvıramıyorsunuz. Bu özellik Z9 ’da da aynı. Nikon mühendislerinin bu konuda biraz daha çalışması iyi olur bence. Ben, böyle karmaşık mekanizmalı ekranları çok sık kullanmaktan yana değilim, en azından nazik ve dikkatli kullanılmasından yanayım. Çünkü bunlar doğru kullanılmadığında en kolay arızalanacak mekanizmalar bana göre.

    Kamerayı taşıyacağınız çanta da çok önemli. Çünkü Z8 ‘in LCD ekranının önünde bir koruma bulunmuyor. Böylece çizilmeye, sert cisimlerle temas ettiğinde hasar görmeye müsait durumda. Bu, D850 ‘de de böyle. Ben, çantamda kameram için özel bir bölme ayırıyorum ve kameramı her defasında aynı yere ve aynı şekilde koyuyorum.

    LCD ekran dokunmaya duyarlı; AF noktasının ayarlanmasından deklanşör basışlarına, menü sistemlerinde gezinmeye ve oynatma sırasında görsellerinize göz atmaya kadar her şeyi kontrol etmenize olanak tanıyor. Kullanımı keyifli, son derece hassas ve duyarlı bir yapıya sahip.

    Ekran, kendi sınıfındaki en iyi çözünürlüğü sunmuyor ama çok düşük bir gecikmeyle çalışıyor. Aksiyon, spor ve vahşi yaşam fotoğrafları ve videoları çekerken hareketi kaçırmadan sorunsuz izlemenizi sağlıyor.

    Depolama

    Kamera, bir CFExpress B tip ve bir adet UHS II SD kart yuvasına sahip. Video veya çok yoğun seri çekimler yapacağınız aksiyon çekimleri için kullanmayacaksanız bir SD kart bile işinizi görebiliyor. Kameradan en iyi verimi almak için 1500 Mb/sn’nin üzerinde yazma hızını destekleyen bir CFexpress kartı kullanmak gerekiyor. 8K video veya yüksek fps’li seri çekimler yapmayacaksanız bu kadar hızlısına ihtiyacınız olmuyor. Ama zaten bunları yapmayacaksanız neden Z8 alasınız ki, öyle değil mi!

    Haberleşme ve çalışırken şarj özellikleri   

    Gövdenin sol yanında, üstte mikrofon, kulaklık soketleri ve HDMI çıkışı yer alıyor. Alttaki kapağı araladığınızda sizi büyük bir sürpriz bekliyor; iki adet USB-C bağlantı noktası. Bunu şimdiye kadar başka bir gövdede görmemiştim. Varsa da ben bilmiyorum. Bunlardan birini kamerayı çalışırken bile şarj etmek için kullanırken diğerini haberleşme/veri aktarımı için aynı anda kullanabiliyorsunuz. Çok arzuladığım halde Nikon D850 kameramla yıldız ve gece fotoğrafları çekemiyordum. Çünkü D850, en kısası 6-7 saat süren kesintisiz bir çekime yetecek kadar dayanabilecek bir pile sahip değil. Üstelik bu çekimi soğuk bir havada gerçekleştirdiğinizde pil ömrünün neredeyse yarıya indiğini düşünürseniz ne demek istediğimi anlıyorsunuzdur. “Bir pil tutucu (battery grip) neden almadın?” diye sorabilirsiniz. Elbette ki maliyeti yüzünden. Ama şimdi Nikon Z8, bir power bank’e ya da güç adaptörüne veya notebook bilgisayarınıza bile bağlanarak çok uzun süreli çekimler gerçekleştirebilir durumda. Şarj edildiğinde ekrandaki pil göstergesinin sağında bir fiş resmi görüntüleniyor. Teşekkürler Nikon.

    Gövde üzerinde ayrıca yerleşik Wi-Fi ve Bluetooth ile tümleşik USB 3.2 Tip-C, tam boyutlu Tip A HDMI, 10 pinli uzaktan kumanda/aksesuarlar için bağlantı noktaları da mevcut.

    Z8 ‘de, Z9 ‘da olan yerleşik GPS izleme özelliği bulunmuyor; bunun yerine akıllı telefonunuza Bluetooth aracılığıyla bağlanmanız ve SnapBridge uygulamasını kullanmanız gerekiyor.

    Alanındaki en hızlı ve kararlı Elektronik Deklanşör

    Nikon Z8 için bir sürpriz daha, kamerada mekanik deklanşör yok. Yani açılır kapanır perde bulunmuyor. Yalnızca, lens değiştirirken toz girişini önlemek için kamera kapalıyken kapanacak şekilde ayarlanabilen bir deklanşör mekanizması var. Nikon, Z8 ‘i hem profesyonel fotoğrafçılara hem de kameramanlara yönelik çok yönlü bir ürün olarak tanıtıyor, bu nedenle mekanik deklanşörden tamamen vazgeçmek gerçekten çok cesur bir karar olmuş. Bu da bizi kullanıma bağlı deklanşör yıpranması ve tamiri konusunda endişe etmekten kurtarıyor.

    Sensörün okuma hızı gerçekten çok hızlı, yaklaşık 1/280 saniye, ki bu da en yakın rakiplerinden Sony A1’den bir tık daha hızlı. Z8 saniyede 20 kareye kadar RAW, 30 kareye kadar JPEG fotoğrafı seri olarak çekebiliyor. Elektronik deklanşör sayesinde 1/32.000 saniyeye kadar hızlı çekim yapılabiliyor.

    Ve dahası, arabellek 1.000 kareyi alacak kadar geniş tutulmuş. Bu da 50 saniyeye kadar RAW seri çekim yapabilme imkanı demek, ki bu inanılmaz bir başarı. RAW için 20 fps ve JPEG için 30 fps sizin için yeterince hızlı değilse, fotoğraf çözünürlüğünden ödün vererek, 11 megapiksellik fotoğraflar kaydedecek şekilde 120 fps çekim yapabileceğiniz başka bir avantaj daha sunuyor.

    Ama bunlardan daha da etkileyici bir özellik daha var: Z8, tüm sürekli çekim modlarında, hatta 120 fps modunda bile tam AF/AE takibi yapabiliyor. Nasıl ama! Bir aksiyon fotoğrafçısıysanız daha ne istersiniz ki?

    Nikon, kare hızının yakında gelecek bir donanım yazılım güncellemesiyle bundan daha da fazla olacağını off the record paylaşıyor, göreceğiz.

    Çekim Sesi / Sessizliği

    Mekanik deklanşörden vazgeçme kararının Z8 kullanıcıları için pek çok avantajı var; kamera aslında çok sessiz, o kadar ki, deklanşöre tam bastığınızda fotoğrafı çekip çekmediğini anlayamıyorsunuz. O nedenle, gerçekte ne yaptığı hakkında geri bildirim almak için çeşitli yapay deklanşör sesleri ve seviyeleri arasından seçim yapmak zorunda kalıyorsunuz.

    Flaş senkronizasyon hızı

    Mekanik bir deklanşör olmamasına rağmen 1/200 saniyeye kadar flaş senkronizasyonu hala destekleniyor. Bunun nedeni ise kullanmış olduğu işlemcinin hızından kaynaklanıyor. Bu hız mekanik deklanşörlü D850 ‘nin 1/250 saniyesi ile neredeyse aynı. 

    15 dakikaya kadar ayarlanabilen deklanşör hızı

    Nikon Z8 900 saniyeye kadar yani 15 dakika deklanşör hızı sunuyor, tek şartı Manuel çekim modunu kullanmanız. Bu da çok düşük ışık koşullarında çekim yaparken Bulb modunu kullanma şartını ortadan kaldırıyor. Yıldız ve gece fotoğrafçılığı yapıyorsanız mükemmel bir özellik. Aktif etmek için “MENU”den “ÖZEL AYARLAR MENÜSÜ” altında “d Çekim/Ekran” ve ardından “d5 Uzatılmış deklanşör hızları (M)” ayarını “ON” yapıyorsunuz.

    Z8, 10 bit HDR, kayıpsız sıkıştırılmış ham dosya gibi birçok saklama seçenekleri sunuyor.

    Etkinlikleri fotoğraflarken, ani hareketler ve öngörülemeyen konular gibi kaçırmış olabileceğiniz anları yakalayabileceğiniz, çekim yapmadan önce bir saniyeye kadar kayıt yapma özelliği de sunuyor.

    Görüntü Sabitleme

    Z8, gövde içi titreşim engeleme görüntü sabitleme sistemi ile geliyor. Z8 ‘in mükemmel gövde içi beş eksenli görüntü sabitleme sistemi, Titreşim Azaltma (VR) sistemine sahip belirli Z serisi lenslerle eşleştirildiğinde 6 adıma kadar telafi sağlıyor ve Z bayonet lenslerde olan VR sistemiyle işbirliği içinde çalışacak şekilde tasarlanmış. Lens ve sensör eğimi ve sapmayı düzeltmek için birlikte çalışıyor ve sensör XY ve değişim hareketlerini yüksek başarıyla düzeltiyor.

    Z8 ‘in görüntü sabitleme özelliği, kamerayı siz hareketsizken tutmaya çalıştığınızda sabitleme konusunda çok iyi bir iş çıkarıyor. Benim gibi eli titrek biri bile 2 saniye enstantanede kabul edilebilir netlikte elde fotoğraf çekebiliyorsa, bu iyi bir özellik olsa gerek. Bazı uzmanların testlerinde aktif ‘Spor’ modu devredeyken kamerayla birlikte siz de hareketli şekilde fotoğraf çektiğinizde biraz dengesizleştiği söyleniyor. Ben bunu henüz test etmedim.

    Nikon’un Elektronik VR olarak adlandırdığı ek dijital titreşim azaltma, H.265, H.264 ve RAW olmayan ProRes modlarında 4K/60p’ye kadar çalışıyor. Ama bu durumda 1,25 kırpma ekliyor, yani çözünürlük o oranda azalıyor.

    Nikon Z8 ve Pil Seçimi

    Nikon EN-ELc

    Nikon, Z8 gövdede Z9 ’dakilerden küçük olan 16 Waat/saatlik EN-EL15c pillerini kullanıyor. Z9 ’da kullanılan pil kapasitesinin hemen hemen yarısı kadar. Ben pil çekim ömrü konusunda özel bir test yapmadım henüz. CIPA verilerine bakılırsa, kameranın arka LCD’sini kullanıyorsanız şarj başına 340 çekim, vizörü kullanıyorsanız 330 çekim yapılabiliyor. Enerji tasarrufu modunu açınca bu rakamlar sırasıyla 370 ve 340 oluyor.

    Z8 ‘in pil ömrü bir DSLR kadar iyi mi?

    Pil performansı D850 ’den sonra bende küçük bir hayal kırıklığı yaratmadı değil. Elbette bu gövdeyi bir DSLR ile kıyaslamak da haksızlık olur. Özellikle kameranın gücü göz önüne alındığında. Az önce bahsettiğim CIPA verileri ideal ortam koşulları için verilen değerler, pratikte kullanım için bunlara güvenmemenizi öneririm; özellikle soğuk hava koşullarında çekim sayısı önemli ölçüde azalabiliyor. O nedenle, Z8 ’i yoğun fotoğraf çekimleri yapacağınız bir proje için kullanacaksanız çantanızda her zaman tam şarjlı 2 ya da 3 yedek pil bulundurmanızı tavsiye ederim.

    Diğer güzellikler

    Zoom lens kullanmasınız bile Yüksek Çözünürlükte Zoom yapabilme

    Nasıl yani! Diyelim ki 35mm sabit lens kullanarak video çekiyorsunuz. Nikon Z8’de 2 kat dijital zoom yapabiliyorsunuz, üstelik bunu yüksek çözünürlükte yapabiliyorsunuz. Dahası da var; sahnenizde 3 farklı zoom hızı ve bölgesi belirleyebiliyor, bunları kaydedebiliyor ve fonksiyon tuşlarına atayıp, çekim yaparken bu hızlar arasında çok hızlı geçişler yapabiliyorsunuz. Bu özellik sensörün 8K özelliğini kullanıyor.

    Bunu yapabilmek için Video kayıt menüsünde [ Yüksek Çözünürlüklü Yakınlaştırma ] ayarını [ AÇIK ] olarak seçmeni gerekiyor.

    Bazı koşulları var: Örneğin FX modunda çekim yapmalısınız, sadece ProRes 422 HQ 10 bit veya H.265 10 bit veya 8 bit ve H.264 8 bit ile çalışıyor. 4K yani 3840 x 2160 çözünürlükte ve 24 – 30 p kare hızlarında çekim yapmalısınız. 1080p’de yani 1920 x 1080 çözünürlükte ise 24 – 120 p kare hızları kullanabiliyorsunuz. Bu özelliği açtığınızda odak alanı “Geniş Alan AF” olarak otomatik değişiyor, Tek Nokta AF kullanamıyorsunuz. Aynı zamanda Elektronik VR özelliği de çalışmıyor.

    Bu özelliği hep açık tutmamakta fayda var çünkü, kameranın video çekim sınırlarını ve seçeneklerini daraltıyor. Ancak, sabit lens kullanırken yüksek çözünürlükte dijital zoom kullanmak için çoğu çekimlerde çok faydalı işler çıkarabiliyor.

    Nikon Z8 ile portreler üzerinde daha fazla kontrol

    Portre çekerken, Gösterim Dengesi, tonda ve parlaklıkta ince ayar yapmanıza olanak tanıyor. ÇEkim esnasında, Cilt Pürüzsüzleştirme özelliği ile gözleri ve saçları keskin tutarken cilt görünümünü yumuşatma gibi ayarları yapabiliyorsunuz. Böylece post prodüksiyon aşamasında zamandan tasarruf ediyorsunuz.

    Ters ışıkta etkileyici fotoğraf çekebilme

    Gece sahneleri ve arkadan aydınlatmalı portreler çekerken artık Z8’in akıllı AF sistemi, sahneniz arkadan güçlü bir şekilde aydınlatılsa bile yüzlere netleme yapabiliyor. Konu algılama ve AF özellikleri, Yıldız Işığı modundayken ˗9 EV’ye kadar inerek çalışıyor. Güzel bir özellik!

    Her türlü havada ve her koşulda kullanabilme özgürlüğü

    Z8, tam ve yüksek performanslı hava sızdırmazlık özelliğine sayesinde toz, kir ve neme karşı çok korumalı bir gövde. -10 derecede güvenle çekim yapabiliyorsunuz. Hava yağmurlu, dondurucu soğuk ve karlı da olsa çekiminizi aksatmadan ve güvenle yapabiliyorsunuz.

    Özet

    Buraya kadar anlattıklarımızı birkaç cümle ile özetlersek, Nikon, yalnızca bu kadar yetenekli bir fotoğraf makinesini piyasaya sürmekle kalmamış, aynı zamanda ona ana rakipleriyle aynı seviyede bir satış fiyatı belirleyerek, ben de dahil pek çok kişiyi bir şaşırtmış durumda.

    Nikon fiyat performans kriterlerine göre bakıldığında gerçekten çok iyi bir kamera yapmış. Kullanım alanınıza ve bir kameradan beklentinize göre Z8 ’in sunduğu özellikler farklılıklar gösterebilir. Ancak bu, Z8 ’in sınıfındaki üstün nitelikleri olan bir profesyonel tam kare kamera olduğu gerçeğini değiştirmez.

    Yazımın başında da belirttiğim gibi bu video-yazıyı bir ön bilgilendirme gibi düşünün. Detaylı incelemelerimiz hazır oldukça bunları kısa süre içinde sizinle paylaşacağız.

    Videolarımızın devamına katkıda bulunmak için, Youtube kanalımızda videomuzu beğenmeyi, kanalımıza abone olmayı ve küçük de olsa bir yorum bırakmayı ihmal etmeyin. Bir dahaki videomuzda görüşmek üzere.

    İlgi ve desteğiniz için peşin teşekkürlerimizle…

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    8 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Ertan Öztürk
    Editör / Yazar
    Makale Puanlama :
         

    Reklam veya basın bildirisinin kopyası gibi olan “inceleme”lerden farklı nefis bir inceleme. Eline sağlık.

    Bulut
    Bulut
    Makale Puanlama :
         

    Hocam emeklerine sağlık
    Canon kullanıyorum ama şimdi eşimde bir z8 olsa hemen kullanmaya başlardım her halde
    Ne kadar tane tane anlatmışsın
    Tebrikler teşekkürler

    Ilyas
    Ilyas
    Makale Puanlama :
         

    Selam. 2 yil z5 ile gecirdikten sonra 3 ay once z8 satin aldim. Z5 le cok az video cekmistim asil kullanma amacim fotoraf cekmek. Z8 aldigimdan beri daha cok video cekmeye basladigimi gordum. Gercekten guzel makine yapmis nikon. Sizin vidyonuzu izleyip yaziyi okuyunca z8 hakkinda bilmedigim daha cok sey oldugunu gordum. Size hem tesekkur hemde tebrik etmek icin yazmak istedim. Cok emek verdigimizi goruyorum. Devaminin gelecegini duymak cok memnun etti. Slm

    Ümit
    Ümit

    Sebahattin hocam, d850’yi satışa mı çıkardınız?

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    8
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x