Bu uygulamada eskiden çektiğim dans fotoğraflarını kullanacağız. Bu fotoğrafları aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. Tabii siz kendi fotoğraflarınızdan da seçerek dans ya da farklı fotoğraflar kullanabilirsiniz.
Bildiğiniz ya da tahmin edeceğiniz üzere “Blur” fotoğrafımızdaki bir modelde ya da nesnede hareket etkisi oluşturmak için kullanacağımız çeşitler olacaktır. Bu şekilde kullanabileceğim kaç çeşit “Blur” var?

Bir tanesi “Filter > Blur > Motion Blur” dur. Diğerleri ise

“Filter > Blur Gallery” içinde yer alan “Path” ve “Spin” çeşitleridir.

Bu uygulamada temel bilgiler ve örnek sadece “Motion Blur” ile verilecektir. Diğerlerine benzer şekilde uygulayabilirsiniz. Ya da birden fazla “Blur” çeşidini aynı fotoğrafta kullanabilirsiniz.
Daha önceki uygulamalardan bildiğiniz gibi öncelikle
- Asıl fotoğraftan “Ctrl+J” ile kopya alalım.
- Bu kopyada dansçıları “Quick Selection Tool (kısa yolu “W”) ile seçelim. Burada seçme işlemini hassas ve iyi yapmak için üstteki “Application Menu” de “Select & Mask” tıklayıp açılan ekranda “Refine Edge” fırçasını kullanmanızı öneririm.

Bu işlem özellikle dansçıların kıyafetlerinin çizgilerindeki siyah izleri yok etmek için bire birdir. Bunu yaparken fırçanın “+” ve “-“ özelliğini kullanmaktan çekinmeyin. Ayrıca fırçanın diğer özelliklerinde yapacağınız tercihler seçim alanınızı etkileyecektir. Ve “OK” ile bu panelden çıkış yapalım.
- Şimdi “Layer Panel” de “Mask” tıkladığımızda seçili alanımız fotoğrafın yanına mask olarak işlenecektir.

- Elde ettiğimiz son halinden bir kopya daha alalım. “Ctrl+J”
- Artık arka planı yok ederek sadece dansçıların kalmasını istiyorum bunun için “Apply layer mask” özelliğini kullanacağız:

Budur:

- Şimdi sihir zamanı. “V” tuşu ile “Move Tool” seçimi yapalım. Dansçıları Mouse ile tıklayıp (bırakmıyoruz) tutup kenara hareket ettirelim 😊

- “Blur” kısmına ancak gelebildik. Şimdi “Filter> Blur> Motion Blur” seçimini yapalım


Ve açılan ayar panelinden harekete uygun tercihlerimizi yapıp “OK” ile işlemi kapatalım.
- Artık “Ctrl+J” ile bu işlemi istediğimiz kadar kopyalayıp yeni layer olarak açılmasını sağlayabiliriz. Üç defa kopyalanmış hali:

Baletin ayağı kadraj dışına taştığı için daha fazla kopya almıyorum. Ancak dediğim gibi fotoğrafa uygun istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.
- Bu kopya layerların her birinde “Filter> Blur> Motion Blur” panelini açıp her biri için farklı “Blur” değeri belirleyebilirsiniz.
- Şimdi bu kopya layerların “Opacity” değerlerini azaltalım.

- Bir şey daha: bu üç layerı “Ctrl+klik” ile seçip “Ctrl+E” ile tel layer haline getirelim. Ve bu layera da “Motion Blur” uygulayalım.

Ve fotoğrafı bitmiş halini görelim:

- Eğer asıl fotoğrafın üstüne gereğinden fazla girişim olduysa bunları “Layer 1 copy 4” seçili iken “Erase” ile silebilirsiniz. Burada silgi ayarları yaptığınız işlemin şiddetini ve kalitesini etkileyecektir.

Bu uygulamayı ardışık çektiğiniz birkaç fotoğrafa uygulayıp etkileyici medyumlar yapma şansını yakalayabilirsiniz. Bu fotoğraftan hareket ederek yaptığım fotoğraf şöyle oldu:

Son olarak eğer bu işlemleri arka plana uygularsak fotoğraf makinasının “pan” etkisini elde edebiliriz. Bunu uygulamak size kalıyor.
Millet keskin lens peşinde koşar, biz bulanıklaştırma peşindeyiz 🙂
Şaka bir yana, bu filtreleri hareket algısı oluşturmak için hiş düşünmemiştim. Bayağı faydalı. Eski Formula 1 fotoğraflarına tekrar bakayım, belki benzer filtreyle enteresan kareler çıkar.
Sevgili Ertan,
Keskin fotoğrafı herkes çeker. Sen istediğin miktarda bulanık çekebiliyor musun? Bu önemli. Şaka bir yana bu tarz uygulamalarla fotoğraf başka bir hal alıyor. Formula-1 fotoğraflarında kullanacaksan “Path Blur”, tekerlekler için de “Spin Blur” iyi gider.
Kolay gelsin.
Birde, lens alırken “aman vinyet oluşturmasın” diye fazladan para ödeyip, sonra her fotoğrafa yazılımla vinyet eklemek gibi bir huyumuz var 🙂
Çok teşekkürler Okyar bey, faydalı bir yazı olmuş.
Okurken aklıma birşey takıldı, Filter menüsü altında Blur ve Blur Gallery neden farklı farklı acaba, Blur Gallery içerisindeki filtrelerin diğerlerinden farkı ne ?
Ellerinize, emeğinize sağlık. Yeni yazılarınızda görüşmek üzere.
Selam ve saygılarımla.
Sevgili Öner,
Açıkçası sorunun cevabını bilmiyorum. Dolayısı ile yorum yapmam doğru olmaz. Bana göre hepsi “blur” kategorisinde yer alıyor. Kullanmak istediğimin nerede olduğuna bakmıyorum. Ancak cevabı bulursan bizimle paylaşmanı rica edeceğim.
Sevgi ve saygılarımla
Yaptığım kısa bir araştırma sonucunda net bir açıklama bulamadım. Ancak bu filtre gruplarının çalışma şekillerine ayrı ayrı baktığımda şu temel farkı gördüm :
“Blur” menüsü altındaki bulanıklaştırma seçenekleri görselin tamamına uygulanıyor ve görselin belirli bir kısmına uygulanmasını/uygulanmamasını istiyorsak maskeleme yapılmak suretiyle eklenip çıkarılabiliyor. Yada etkisi azaltılıp artırılabiliyor.
“Blur Gallery” altındaki bulanıklaştırma seçeneklerinin ise gördüğüm kadarıyla ortak noktası görselde bir nokta belirleyerek, yani bir “raptiye” ekleyerek bölgesel olarak uygulanıyor. Aynı görselin farklı farklı noktalarına raptiyeler ekleyerek farklı filtreler uygulanabiliyor yada etkileri kontrol edilebiliyor.
İki farklı menü altında birbirine benzer filtreler var ama çalışma mantıkları farklı. Örneğin; Blur altındaki “Lens Blur” ile “Blur Gallery” altındaki “Iris Blur” benzer filtreler. Lens Blur belirli bir mesafeden öncesini/sonrasını bulanıklaştırırken, Irıs Blur görseldeki bir yada birkaç noktaya odaklamış gibi bulanıklaştırma etkileri oluşturuyor. Genel olarak “Blur Gallery” altındakiler daha gerçekçi sonuçlar veriyor.
Yazdıklarım kendi fikrim, yanılıyor olabilirim. Konuyu daha müsait bir zamanda detaylı araştıracağım.
Eline sağlık. Yazdıklarında haklısın. Ancak “mask” kullanarak “blur” menüsündeki filtreleri de istediğimiz alana uygulama şansımız var. Bu yazılımcıların ne yaptığı da anlaşılmıyor zaten 🙂