Daha
    Ana SayfaFOTOĞRAFÇILIKFotoğrafın TemelleriPozlama Nedir, Doğru Pozlama Nasıl Yapılır?

    Pozlama Nedir, Doğru Pozlama Nasıl Yapılır?

    -

    Blogumuzda “Pozlama” kelimesine birçok yazımda rastlamış olmalısınız. Birçok yerde “Pozlama nedir, doğru pozlama nasıl yapılır? – Pozlama değeri nedir, nasıl yapılır? – Uzun pozlama nedir? – Pozlama telafisi nedir? gibi sorular karşımıza çıkar.

    Pozlama nedir?

    Pozlama, elde ettiğimiz görüntünün aldığı ışığın doğru oranlarda olup olmamasıdır. Bir başka deyişle, bir fotoğrafın pozlaması, bir görüntünün kameranız tarafından yakalandığında ne kadar açık ya da koyu olacağını belirler. Çok fazla ışık almış, beyaza yakın tonlarda silik fotoğraflar için aşırı pozlama yada çok pozlanmış, çok az ışık almış, siyaha yakın tonlarda karanlık fotoğraflar için eksik pozlama ya da az pozlanmış terimleri kullanılır.

    Arthenos | Fotoğrafta pozlama nedir, doğru pozlama nasıl yapılır, aşırı pozlama, eksik pozlama, az pozlanmış, çok pozlanmış | Galata Kulesi, İstanbul
    Normal pozlanmış
    Arthenos | Fotoğrafta pozlama nedir, doğru pozlama nasıl yapılır, aşırı pozlama, eksik pozlama, az pozlanmış, çok pozlanmış | Galata Kulesi, İstanbul
    Çok Pozlanmış
    Arthenos | Fotoğrafta pozlama nedir, doğru pozlama nasıl yapılır, aşırı pozlama, eksik pozlama, az pozlanmış, çok pozlanmış | Galata Kulesi, İstanbul
    Çok pozlanmış
    Pozlama Üçgeni

    Pozlama kameranızda üç farklı ayar ile belirlenir:

    1. Diyafram
    2. Perde hızı (“Deklanşör hızı” veya “Enstantane” gibi farklı isimlerle kullanılır)
    3. ISO

    Buna “Pozlama üçgeni” denir. Fotoğrafçılığın vazgeçilmez temel bir parçasıdır.

    Doğru pozlama nasıl yapılır?

    Doğru pozlamaya (pozlama dengesi) ulaşmak bir kovaya yağmur suyunu toplamak gibidir. Yağış şiddetini kontrol edemeseniz de kontrolünüz altında olan üç faktör vardır:

    1. Kovanın genişliği,
    2. Yağış altında bıraktığınız süre,
    3. Toplamak istediğiniz yağmur suyu miktarı.

    Fotoğrafını çekeceğiniz ortamdaki ışık şiddetinin yağan yağmur olduğunu ve hep aynı şiddette yağdığını düşünün. Yani ışığınız sabit.

    Kovanıza dolan suyun temiz olması için kovanızın üstünde bir elek (filtre) olduğunu düşünün. Eleğinizin gözenekleri ne kadar sıksa, suyun dolma süresi uzun ama suyunuz o kadar temiz olacak, seyrekse suyunuz kısa sürede dolacak ancak bir miktar kirli ya da tozlu olacaktır.

    Kovanıza dolan suyun aynı zamanda bir kaydedici olduğunu düşünün, yani kovanıza dolduğu süre içerisinde ortamdaki her hareketi saniye saniye kaydeden ve bunu aklında tutan video filmi gibi.

    İhtiyacınız olan su miktarını bir kovada biriktirmek için ne yaparsınız?

    • Ya dar bir kova seçip, onu yağmur altında uzun süre bekletip doldurursunuz,
    • Ya da geniş bir kova seçip, onu yağmur altında kısa sürede doldurursunuz.

    Sık gözenekli elek = temiz su,
    Düşük ISO = temiz fotoğraf

    Her iki durumda da kovanıza dolan yağmurun miktarını belirleyecek bir başka etmen, kovanızın ağzında bulunan elektir. Eleğin gözenekleri ne kadar sıksa, su buradan daha ağır geçerek kovanıza ulaşacaktır, bu durumda çevre kirlerinden, toprak ve kumdan arınmış bir suyunuz olacaktır. Eleğin gözenekleri genişse su fazla zorlanmadan geçip gidecektir, fakat kovanızdaki su çevre kirlerini, tozu ve kumu beraberinde getirecektir.

    Yukarıdaki örnekte;

    olacaktır.

    Kovanızı dolduracağınız su miktarını yukarıdaki üçgenin alanı olarak düşünün.
    Yani;
    Fotoğrafınızın alması gereken ideal ışık = Kovanıza doldurmanız gereken su.

    Üçgenin alanı eşit kalacak şekilde (ideal ışık miktarı aynı kalacak şekilde) üçgenin kenarlarını dilediğiniz gibi kısaltıp uzatabilirsiniz. Diyafram değerini sabit tutmak istiyorsanız ya ISO’yu, ya Perde Hızını ya da her ikisini birden değiştirmeniz gerekecektir. Perde hızı sabitse aynı şeyleri ISO ve Diyafram değeri için yapmalısınız.

    Fotoğraf makinesinde pozometre

    Günümüz gelişmiş kameraları çekeceğiniz fotoğrafta doğru pozlama değerini otomatik olarak hesaplayabilir donanıma sahiptirler. Bu konulara “Kamera Çekim Modları – Manuel Mod” ve “Kamera Çekim Modları – Diyafram ve Enstantane Öncelikli Modlar” başlıklı yazılarımda detaylı olarak değiniyoruz. Kameranızın LCD panelinde aşağıdaki şekilde kırmızı daire içerisindeki Pozometre yaptığınız ayarlarda ne kadar doğruluk payı olduğunu size göstererek doğru pozlama değerleri için ayarları yapmanıza yardımcı olur. Doğru pozlama için çizginin şekilde olduğu gibi “0” değerinde olması gerekmektedir.

    Yandaki örnekte;

    • Diyafram değeri : f/4.5,
    • ISO : 100
    • Perde hızı : 1/200 saniye

    olarak belirlenmiş.

    Pozlama Nedir | Pozometre | Arthenos
    Pozometre

    Yağmur ve kova örneğine geri dönerek rakamlar üzerinden gidelim.
    Diyelim ki size 5 Litre su (yani ışık) lazım ve çok sık gözenekli bir elek kullanıyorsunuz (ISO 100).

    Deney 1:
    Önce çok dar bir kovayı yağmur altına koyun (kısık diyafram). Bu durumda kovanıza 5 Litre su dolması için (mesela) 5 Saniye (Perde Hızı) beklemeniz gerekecek. Kovanıza dolmuş olan suyun yüksekliği diyelim ki 500cm (Alan Derinliği) olsun.

    Deney 2:
    Sonra, birinci kovanın çapından 10 kat büyük geniş bir kovayı yağmur altına koyun (açık diyafram). Bu durumda kovanıza 5 Litre su dolması için (mesela) 1/200 Saniye (Perde Hızı) beklemeniz gerekecek. Kovanızdaki suyun yüksekliği diyelim ki 5cm (Alan Derinliği) olsun.

    Her iki durumda da ihtiyacınız olan 5 Litre suyu elde ettiniz, birini 5 saniyede diğerini 1/200 saniyede.

    Fotoğrafçılıkta Pozlama kavramını anlatabilmek için kurguladığım Kova örneği sizce konunun anlaşılması için faydalı oldu mu?
    6
    Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?x

    Sonuç;

    Elde ettiğiniz 5 litrelik su aslında sizin fotoğrafınızı temsil ediyor. Bu fotoğrafı 5 saniyede de alabilirsiniz, 1/200 saniyede de. İkisi de sonuçta aynı ışık miktarına sahip olacaktır. Eğer çekeceğiniz sahnede hareketli bir nesneniz varsa, örneğin bisiklet ile giden bir insan varsa;

    5 saniyelik fotoğrafınız, geçen bu 5 saniye süre içerisinde bisiklet ile giden insanın tüm hareketlerini ardışık olarak kayıt edecek, sonuçtaki fotoğrafınız insanın arkasında aşağıdaki fotoğraftaki gibi bulanık bir iz bırakarak görünecektir (Fotoğrafta uzun pozlama).

    Pozlama nedir, doğru pozlama nasıl yapılır?

    1/200 saniyelik fotoğrafınız, saniyenin 200’de 1’i kadar bir hareketi kayıt edecek, sonuçtaki fotoğrafınız insanı arkasında iz bırakmadan net olarak gösterecektir (Fotoğrafta hareketi dondurma).

    Pozlama nedir, doğru pozlama nasıl yapılır?

    Bunları yaparken kovanızın üzerine koyduğunuz elek (ISO), suyun dolma süresini ve temizliğini etkileyecektir. Biz çok sık gözenekli bir elek (ISO 100) seçmiştik ve temiz bir suya (temiz fotoğrafa) sahip olduk. Seyrek gözenekli bir elek seçerseniz (örnek ISO 12500), suyunuz 5 saniye yerine (mesela) 1/25 saniyede dolacaktır, ancak ortamdaki kumu, tozu da kovamıza dolduracığımızdan kirli bir suya sahip olacağız (Fotoğrafta Kumlanma). Aynı durum (sürenin değişmesi) Deney 2 için de geçerli olacaktır (bakınız aşağıdaki fotoğraf).

    Pozlama nedir, doğru pozlama nasıl yapılır?

    Bu sihirli 3 kavram ve daha fazlası için şunlara göz atabilirsiniz:

    Işığınız bol olsun.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Nokta ölçüm modu: İdeal pozlamanın püf noktası

    Çoğumuzun dengesiz ve karmaşık bir aydınlatmanın bulunduğu iç veya dış ortamlarda kötü ve/ya zorlu fotoğraf deneyimlerimiz olmuştur, hele bir de zamana karşı bir mücadele içerisindeysek.

    Fotoğrafta Pozlamanın Temelleri, Diyafram, Enstantane ve ISO kavramları

    Fotoğrafçılığa yeni başlıyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ya da bir süredir fotoğraf makinenizle fotoğraf çekiyorsanız ve çekim becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu makaledeki bilgiler sadece fotoğraf bilginizi geliştirmenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda bir sonraki seviyeye geçmenize de yardımcı olacaktır.

    Perde Hızı ve Diyafram Kombinasyonu

    Fotoğrafçılıkta Perde Hızı ve Diyafram kombinasyonu Pozlamayı belirler (pozlamanın belirlenmesinde bir başka önemli faktör ISO hassasiyetidir, biz bu yazımızda ISO'nun sabit...

    Enstantane nedir? Perde Hızı, Deklanşör Kavramı

    "Perde hızı" deklanşörün açık kaldığı süre olarak açıklanabilir. Daha önce Dijital fotoğraf makinesi çalışma prensibi yazımızda bahsettiğimiz gibi makine gövdesi içinde bulunan açılır-kapanır perdenin açık kaldığı süredir.

    Çoğu durumda saniyenin kesirleri (1/Sayı) şeklinde ifade edilir. Payda yani "Sayı" ne kadar büyük olursa hız da o kadar yüksek olur.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    30 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Hakkı Nomer
    Hakkı Nomer

    Kova örneği özellikle yeni öğrenmeye başlayanlar için çok anlaşılır olmuş. İlk profesyonel makinayı elime aldığımda aynı fotoğrafı farklı pozlama değerleriyle çekip değişiklikleri değerlendirmiştim. Öyle öyle (tabi sizin gibi bu işi ciddi uğraş haline getirenlerin yorum, yazı ve hatta kitaplarını okuyarak) doğru pozlama değerlerini bulmuştum. Çok başarılı ve gelişime açık bir site olduğunu düşünüyorum. Elinize emeğinize sağlık. Işığınız bol olsun.

    Sebahattin DEMİR
    Sebahattin DEMİR
    Yorumun sahibi  Hakkı Nomer

    Hakkı bey,

    İlham verici ve motive edici katkılarınız için teşekkür ederim. Bu güzel uğraşa yeni başlayan dostlarım için elimden geldiğince yalın bir şekilde bildiklerimi öğrendiklerimi anlatmaya çalışıyorum ve bunu yaparken inanılmaz bir haz duyuyorum ve mutlu oluyorum.

    Sizin de vurguladığınız gibi; ben de bu platformun gelişime açık ve interaktif olmasını arzu ediyorum. Birlikte öğrenelim, birbirimize öğretelim istiyorum.

    Katkılarınızın devamını umut ederek, tekrar teşekkür etmek istiyorum.

    Saygılar.

    Handan
    Handan

    VAY. Bu gerçekten şimdiye kadar pozlama konusunda okuduğum en iyi “öğreticiler” den biri oldu. Şu anda bu fotoğrafçılık jargonları ve kavramları hakkında daha derin bir fikre sahip oldum. Kafamda daha oturdu kavramlar. Sabahattin Demir’e bir milyon teşekkür 🙂

    Ender
    Ender
    Yayın içeriği hakkında geri bildirim Fotoğrafçılıkta Pozlama kavramını anlatabilmek için kurguladığım Kova örneği sizce konunun anlaşılması için faydalı oldu mu?" Devamını oku »

    Hocam harika bir örnekleme olmuş , ana hatları oturdu kafamda. Mühendisten dinlemenin farkı 🙂 Teşekkürler , elinize sağlık.

    Serap
    Serap
    Yayın içeriği hakkında geri bildirim Fotoğrafçılıkta Pozlama kavramını anlatabilmek için kurguladığım Kova örneği sizce konunun anlaşılması için faydalı oldu mu?" Devamını oku »

    Kesinlikle faydalı oldu

    nida
    nida
    Yayın içeriği hakkında geri bildirim Fotoğrafçılıkta Pozlama kavramını anlatabilmek için kurguladığım Kova örneği sizce konunun anlaşılması için faydalı oldu mu?" Devamını oku »

    uzun zamandır başlangıç seviyesinde fotoğrafçılıkla ilgileniyorum.ilerletmeye çok hevesli olmadığım için ve makinemle barışamadığım için fazla pratik yapmıyorum. daha çok mobilde çekim yapıyorum daha pratik geliyor. fakat tabi ki bir dslr’ın verdiği doğallığı ve netliği vermiyor. şimdiki makinemi şu şartlar altında değiştirme imkanım olmadığı için yeniden pratik yapmaya ve bilgilerimi pekiştirmeye karar verdim temel tüm bilgilere zaten sahibim fakat okudukça mutlaka çok küçük de olsa eksik şeyler çıkıyor ve tamamlama fırsatı oluyor. bu siteyi doğru beyaz ayarının nasıl yapılabileceğini araştırırken buldum ve hemen abone oldum. yıllardır çok fazla yazı okuyup video izledim fakat özellikle bu içerikteki örneklendirmeye bayıldım. bazı arkadaşlarıma bu temel bilgileri aktarırken ışığın izlediği yolu anlattığımda kafaları karışıyordu.buradaki örnekleri kullanıp bu siteyi tavsiye edeceğim artık. özellikle pozlama üçgeni çok güzel olmuş. fotoğraf estetik ile birlikte biraz da mantık-matematik isteyen bir şey insan öğrendikçe anlıyor çünkü ışık ile uğraşılıyor yani fizik içeren bir uğraş. estetik ve tekniğin birleşimiyle güzel şeyler ortaya çıkıyor. sitede emeği geçen herkese tesekkürler lütfen bizleri bilgilendirmeye devam edin elinize sağlık

    Hüseyin İşcan
    Hüseyin İşcan
    Makale Puanlama :
         

    Her zamanki gibi harika bir yazı olmuş tebrikler.

    dilek
    dilek
    Yayın içeriği hakkında geri bildirim Fotoğrafçılıkta Pozlama kavramını anlatabilmek için kurguladığım Kova örneği sizce konunun anlaşılması için faydalı oldu mu?" Devamını oku »

    Mükemmel.Yolun çok başındayım ama olayı kavrayabildim. Teşekkürler…

    Dilek Özata
    Dilek Özata
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Sorularım olmaz mı?:-) Ama önce fotoğraf makinesini tanımaya çalışıyorum(Canon D3100). Yazılarınızın hepsini okudum.Net ve temiz anlatımınıza hayran kaldım! Sindirmek için tekrar tekrar üzerinden geçiyorum. Ancak okuduklarımı anlasam bile pratikte çuvallıyorum.Hiç bilmediğim bir programı öğrenmek gibi geliyor şimdilik bana. Doğru pozlama için pek çok parametre var:-( Zaman zaman umutsuzluğa kapılmıyor değilim.-) Cevabınız için teşekkür ederim.
    Esen kalın,

    Sercan
    Sercan

    Kova örneği çok iyi olmuş, şimdi oturdu kafamda herşey.
    Harikasınız.

    Suna
    Suna

    Diyelimki
    AS modunda çekim yapıyorum
    f22, ISO 400 ve yavaş enstantane hızı
    f22, ISO 6400 ve daha hızlı enstantane hızı
    Bir tripod kullanıyorum
    Soru: ISO’nun deklanşör hızını değiştirmesi alan derinliğini nasıl etkiler?
    Canon 5D Mark2 ile çekim yapıyorum ve f2.8 lens kullanıyorum.

    tamer ergün s.
    tamer ergün s.

    merhaba ben fotoğrafa yeni başladım … yazılarınızı zevkle okuyorum … pozlama nedir hangi ayarlar gereklidir öğrenmeye çalışıyorum … 3 aydır araştırıp okuyorum ama istediğim gibi resim çekemiyorum … bunu öğrenmenin daha hızlı bir yolu yokmu … ne önerirsiniz …

    Taner Baysan
    Taner Baysan

    Fotoğraf adına bilgilendiğim, çok faydalı bulduğum bir yazı. Çok teşekkür ediyorum.

    Metin
    Metin

    Kesinlikle çok başarılı buldum. Çok daha kolay anlaşılır olmuş. Emeklerinize sağlık…

    Bilgehan
    Bilgehan

    çok başarılı

    Gülten sancak
    Gülten sancak

    Cok iyi anlatim icin tesekkurler

    Cok faydalandim

    Gültekin
    Gültekin
    Yayın içeriği hakkında geri bildirim Fotoğrafçılıkta Pozlama kavramını anlatabilmek için kurguladığım Kova örneği sizce konunun anlaşılması için faydalı oldu mu?" Devamını oku »

    Kesinlikle çok faydalı olmuş

    Oğuz Büktel
    Oğuz Büktel
    Yayın içeriği hakkında geri bildirim Fotoğrafçılıkta Pozlama kavramını anlatabilmek için kurguladığım Kova örneği sizce konunun anlaşılması için faydalı oldu mu?" Devamını oku »

    Merhaba Sebahattin bey, Kova örneği çok güzel, ancak ilk kova 50 cm’de 5 litre, 2.de ise 5 cm’de 5 litre ise, o zaman 2. kovanın çapı ilkinin 10 katı demektir, bu nedenle de gereken süre ilkinin 10’da biri olacaktır, yani 1/5 sn.

    Kaan Karadeniz
    Makale Puanlama :
         

    Pozlama konusunda bilgi ararken bu sayfaya denk geldim. Gerçekten kova örneği ile mükemmel bir anlatım olmuş ve resimlerle desteklenmesi inanılmaz hoşuma gitti. Şimdi diyafram açıklığı, ISO ve enstantane hızı üçlüsünün pozlamayı etkisini daha net anlayabildim. Yazarın ellerine sağlık…

    Bu makaleyi paylaş

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.