Yazımızın başında, yukarıdaki başlıkta sorduğum TTL Flaş sorusunun cevabını baştan vereyim:
Hayır, Flaş TTL moda ayarlıyken, gücünü netleme yaptığınız noktaya/bölgeye göre ayarlamaz.
Öyleyse, konu nasıl aydınlatılır, flaş gücünü neye göre ayarlar?
Bu yazımızda bahsettiğimiz “TTL-BL” modu Nikon flaşlarda olan bir özelliktir. TTL modu, iTTL olarak da bilinen mod ile aynı şekilde çalışırken, TTL-BL (Back Lit yani Arkadan aydınlatma) nesnenizin ışığını parlak bir arka planla dengelemeye çalışır. Bu modda, kamera ve flaş ölçerler birleştirilir ve birlikte çalışır. Bu modun yalnızca arkadan aydınlatmalı durumlarda kullanılması amaçlanmıştır.
“TTL-BL” modunda Pozlama ölçüm sistemi “Spot” ayarlı ise çalışmaz, çünkü kameranın sahneyi nasıl dengeleyeceğini bilmesi için arka plan bilgisine ihtiyacı vardır. TTL-BL kullanıldığında hem ortam hem de flaş ölçümü birlikte yapılır. Matris ölçümünde ise kameranın hangi modda olduğuna bağlı olarak doğru genel pozlamayı hesaplar, diyafram açıklığını, ISO’yu, deklanşör hızını ayarlar ve ardından flaşa, nesneyi uygun şekilde aydınlatmak için gerekli olduğuna karar verdiği belirli miktarda ışığı doldurması talimatını verir.
Nikon’un geliştirdiği SB-910 ve sonrası birçok flaş modelinde TTL ve TTL-BL modu otomatik olarak ayarlanır. Kameranızdaki pozlama ölçüm modu “Spot / Nokta ölçüm” ayarlanmış ise flaş otomatik olarak “TTL” moda geçecektir. Ölçüm modu “Matris / Değerlendirmeli” seçilmişse otomatik olarak TTL-BL moda geçer.
Bu kısa teorik bilgilerden sonra, başlıkta sorduğum sorunun nasıl gerçekleştiğini, evimde gerçekleştirdiğim basit bir çekim senaryosu ile açıklamaya çalışacağım.
Önce beyaz ve siyah iki karton aldım, onları bitişik bir şekilde duvara bantladım. Kameramı üçayak üzerine yerleştirdim ve merkez noktasını tam siyah ile beyazın birleştiği yere göre ayarladım. Böylece çerçevem tam ortadan ikiye bölünmüş oldu.
Çekime başlayalım
Bu yazımda göreceğiniz tüm görüntüler kamera çıktısıdır, orijinal boyutları üzerinden yapılan küçültme dışında herhangi bir düzenleme işlemi uygulanmamıştır. Düşük ortam koşullarında yaptığım çekimlerde, Nikon D850 Tam Kare kameramı kullandım. Diyafram f/5.6, Enstantane 1/160 sn, ISO 400, Flaş kamerama takılıydı. Tüm çekimlerimde bu ayarları kullandım.
İlk olarak, tam beyaz ve tam siyah iki karton parçasını birleştirip duvara bantladım. Kameramı bir üçayak üzerine yerleştirdim ve orta noktası duvardaki kartonların tam ortasına gelecek şekilde, onları dik görecek açıda konumlandırdım. Flaşımı TTL olarak ayarladım.
Önce kameramda odak noktasını beyaz panelin yatay düzleminde en sola getirip ilk fotoğrafı çektim (Fotoğraf 1).
Ardından odak noktasını siyah panelin yatay düzleminde en sağa getirip ikinci fotoğrafı çektim (Fotoğraf 2).
Beyaz dediğim panelin gri göründüğünü siz de farketmiş olmalısınız. Çünkü flaş sistemi, kadrajın tam ortasında yeşil daire olarak belirtmiş olduğum bölgeyi merkez ağırlıklı ölçerek, çerçevenin ortalamasını aldı, %18 griye getirmeye çalıştı ve tüm görüntüyü dengeleyen bir güç seçti.


Yukarıda her iki görüntüyü ortadaki okları sağa-sola kaydırarak karşılaştırabilirsiniz. İki görüntünün de neredeyse aynı pozlamada olduğuna dikkat edin.
Bu, TTL moddayken flaşın gücünün ayarlanmasında netleme noktasının konumunun ve o konumdaki ışık miktarının dikkate alınmadığını gösteriyor.
Odak sisteminin “TTL” ve “TTL-BL” modlarındaki davranışı
Şimdi ise, odak sisteminin TTL ve TTL-BL modlarında nasıl davrandığına bakalım. Bunun için evimizdeki bir köşeyi seçtim ve denemelerimi aynı ortam ve ışık koşullarında, kameramın ve flaşımın pozisyonunu hiç değiştirmeden aşağıdaki çekimleri gerçekleştirdim.
Flaş TTL moda ayarlı
Flaşım TTL modda, netleme noktasını çerçevenin sol kısmındaki heykelin yüzüne gelecek şekilde konumlandırdım, netlememi yaptım ve aşağıdaki fotoğrafı çektim (Fotoğraf 3). Merkezin dışında olduğundan heykelin biraz fazla pozlandığını göreceksiniz, ancak bu gibi sahnelerde flaş pozlamasını ayarlama bu yazımızın konusu değil, biz şimdilik bununla ilgilenmiyoruz. O, ayrı bir yazı konusu olacak ve sıradaki yazımız o olacak.
Flaşım hala TTL modundayken bu kez odak noktasını sağ arkalarda yeralan çiçeğin üzerine getirdim, odaklamamı yaptım ve aşağıdaki fotoğrafı çektim (Fotoğraf 4). Netlediğim noktanın yaklaşık 5 metre daha ilerideki bir objede olmasının flaş ölçümünü etkilemediğini görebilirsiniz. Sol öndeki heykel şimdi odak dışında olmasına rağmen, bir önceki görüntüyle tam olarak aynı parlaklıkta.
Flaş TTL-BL moda ayarlı
Flaşımı bu kez TTL-BL moduna geçirdim. Aşağıdaki fotoğrafı, odak noktasını tekrar heykelin üzerine getirdim, netledim ve çektim (Fotoğraf 5). Flaşım TTL-BL modunda olduğundan, dolgu flaşı gibi davrandı ve onu daha koyu arka planla dengelemeye çalıştı; heykelin artık fazla pozlanmadığını görebilirsiniz.
Hala TTL-BL modundayım, odak noktasını tekrar sağ arkadaki çiçeklere getirip netledim ve aşağıdaki fotoğrafı çektim, böylece arkadaki çiçekler odakta olacaktı (Fotoğraf 6). Flaş gücündeki değişikliği görüyorsunuz. Heykel artık aşırı pozlanmış ve arka plan öncekine göre daha aydınlık.
İşte, birçok deneyimli fotoğrafçının bile odak noktası seçiminin flaş gücü üzerinde bir etkisi olduğunu düşünmelerine neden olan ve yanıldıkları nokta burasıdır; değişikliğe neden olan şey odak noktalarının taşınması değildir. Pozlama farkı, odak mesafesindeki değişiklikten kaynaklanıyor. Yukarıdaki görüntüde çiçekler heykelin yaklaşık 5 metre gerisinde ve flaş TTL-BL modunda; burada mesafe flaş gücünü ayarlamak için kullanılan ana faktördür. Yani aradaki mesafenin artması flaşın gücünün artmasına neden oldu; flaş daha uzaktaki bir nesneyi aydınlatmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duydu.
Şimdi, flaşım hala TTL-BL modundayken odak noktasını heykele geri taşıdım. Dikkat, NETLEME YAPMADIM, yalnızca odak noktasını taşıdım. Eğer benim gibi AF-ON tekniği kullanmıyorsanız, kameranızda/lensinizde otomatik odaklamayı kapatmanız gerekecek, çünkü fotoğrafı çekmek için deklanşöre bastığınızda kameranız heykeli netler. Ben, odak uzaklığının çiçeklerde kalmasını istiyorum. Bu durumdayken aşağıdaki fotoğrafı çektim (Fotoğraf 7). Burada dikkat edilmesi gereken önemli şey, bu görüntünün pozunun önceki görüntüyle aynı olmasıdır. Bu da yine bize, netleme noktasını hareket ettirmenin flaş gücünü etkilemediğini kanıtlıyor.
Netleme noktasını tekrar çiçeklerin üzerine getirdim (netlemedim), aşağıda gördüğünüz gibi pozlama yine değişmedi (Fotoğraf 8).
Heykel kadrajda tam ortada
Heykeli çerçevenin tam ortasına taşıdım, heykeli netledim ve önce TTL, ardından TTL-BL modunda iki kare daha çektim. Soldaki görüntü TTL, sağdaki TTL-BL ile çekildi (Fotoğraf 9 ve 10):


Şimdi heykelin pozu doğru, artık renkler de doğru. Bu, konu çerçevede düzgün bir şekilde ortalandığı ve çerçevenin yaklaşık %20’sini kapladığı sahnelerde TTL modun da en az TTL-BL kadar iyi olduğunu gösteriyor.
Sonuç
Bu görüntüler, netleme noktasının hareket ettirilmesinin, TTL veya TTL-BL flaş modlarında flaş ölçümünü etkilemediğini kanıtlamaktadır. Netleme noktalarını hareket ettirirken TTL-BL modunda gözlemlenen pozlamadaki değişiklik, tamamen kameraya mesafe bilgisi iletebilen D sınıfı lens tarafından bildirilen odak mesafesindeki değişiklikten kaynaklanmaktadır.
Siz de bu konulardaki bilgi, deneyim ve yorumlarımızı bizimle paylaşmak isterseniz, tek yapmanız gereken aşağıdaki “Yorumlar” kısmına bunları yazmanız.
Bir sonraki Flaş yazımızda görüşmek üzere…
Yazınızı zevkle okudum
Altı üstü bür flaş işte daha ne olacak dememek gerektiğini göstere göstere anlatmanızı ve bunu yaparken örneklerle pekiştirmenizi çok takdir ediyorum. Tüm yazılarınızdaki ve yorumlara verdiğiniz yanıtlardaki seviye çok üst düzey. Bu siteyi yeni keşfettim. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar kaliteli içerikli türkçe bir site beklemiyordum.
Emekleri geçenlere samimi teşekkürlerimi iletiyorum. Bunları yazmasam olmazdı. Daha iyisini hak ediyorsunuz. Ama ne yazık ki türkiyede yaşıyorsunuz 🙁
Selam ve saygılarımla
Şahin bey merhaba,
Güzel ve motive edici sözleriniz için size çok teşekkür ediyoruz.
Elimizden geldiğince, bilgimiz yettiğince yazıya dökmeye çalışıyoruz.
Bundan sonraki siz değerli okuyucularımın takdiri.
Eksik olmayınız.
Saygılar.
İyi günler Hoca’m .Matrix ölçümde (TTL_BL) flaş çakma gücü, özneye olan uzaklığa göre (dolayısıyla netleme noktasına göre) belirlenir ,Spot ölçümde, merkez odak noktasındaki ölçüme göre belirlenir. Doğru mu anlamışım?
Burdan yola çıkarsak:
Spot ölçüm modunda ,gün batımında portre çekerken;
Manuel odaklamayla öznemi odakladım,
Arka plandan güneşin yanından pozlama ölçümü aldım kilitledim,
Fotografı çekmeden hemen önce özneyi altın orana yerleştirmek için kadrajı ayarladım, bu arada orta netleme noktası güneşe denk geldi.Bu senaryoda flaşh istedigimden az patlar modelimin yüzü karanlık çıkar .Bu doğru mu? Doğru ise spot ölçüm yaparken yeniden kadrajlama yapılamaz mı? Her zaman doğru pozlanmasını istediğimiz noktayı merkeze mi almak zorundayız? Yeniden kadraj sadece matrix modundayken mi yapılabilir? Bu senaryoda matrix modunda çekip arka planı – pozlama telafisiyle dengelesem daha mı dogru olurdu?
Anladıklarımla evde uyguladıklarım neden birbirini tutmuyor? Demek ki yanlış anlamışım makaleleri baştan oku? Bunu kaç kez yaşadım?çoook…
Emeğiniz için teşekkürler…
Armağan bey merhaba,
“Matrix ölçümde (TTL-BL) flaş çakma gücü, özneye olan uzaklığa göre (dolayısıyla netleme noktasına göre) belirlenir. Spot ölçümde (TTL) merkez odak noktasındaki ölçüme göre belirlenir” burası doğru.
Spot ölçümde, gün batımında portre çekerken Nikon kameranız ve Nikon flaşınız TTL moda dönecektir. Bu durumda netleme noktasının konumunun bir etkisi kalmadığı için (çünkü TTL moddayız artık), özneyi Manuel veya Otomatik AF ile netlemenizin bir farkı olmayacaktır.
Arka plandan, güneşin yakınlarından “ortadaki netleme noktasına denk gelen noktadan” pozlama ölçümü aldınız ve AEL/AFL ile pozlamayı kilitlediniz. Ardından kadrajı yeniden düzenlediniz ve bu sırada orta nokta güneşe denk geldiyse modeliniz karanlık çıkacaktır. Bu da doğru. Halbuki siz pozlamayı kilitlemiştiniz o noktada, neden böyle oldu? Çünkü, siz kameranızın pozlama ölçümünü kilitlediniz, flaşın değil 🙂
TTL kullanırken her zaman nesneyi tam ortada ve çerçevenin en az %18’ini kapsayacak şekilde konumlandırmanız şart değil. Yeniden kadrajlamayı yalnızca Matris modda yani TTL-BL modundayken kullanma şartı yok, bunu TTL yani spot ölçüm ile de yapabilirsiniz. Yeter ki, flaş pozlama kilitleme yöntemini kullanın.
Yine bu yazımdaki gibi, örnek çekimlerle detaylıca değineceğim Flaş pozlama kilitleme yazımız 1-2 gün içerisinde yayında olacak. Bu yazımdan sonra sanırım tekrar tekrar okuma gereği de ortadan kalkacaktır 🙂
Bu denli yakından ilgilenmenize çok memnun oldum, anlaşılan siz de benim gibi merakının peşinden gidenlerdensiniz.
İlgileriniz için teşekkürler.
Saygılar.
Şimdi bana TTL-BL’yi denemem için neden verdiniz. Teşekkürler, güzel makale.
Teşekkürler.
Teşekkürler. Çok ilginç olmasının yanında TTL ve TTL BL modları arasındaki farkı sonunda anlamama yardımcı oldunuz 🙂 Berlinden selamlar
Bizden de Berlin’e selamlar Orhan bey.
Saygılar.
Mükemmel eğitim ve mantıklı bilgiler ve iyi sunuş. Bunları anlatmak için zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Ufuk bey beğenmenize sevindik.
Teşekkürler.
Çoook faydalı oldu
teşekkürler
emeklerinize sağlık
Çok teşekkür ederiz.
Tesekkurler..
Bizden de teşekkürler Mehmet bey.
Sayglar.
hocam eğer gözden kaçırmadıysam makinedeki poz ayarından bahsetmemişsin (spot, merkez ağırlıklı veya matriks). bu denemelerde hangisi kullanıldı?
Denemelerde “Spot” pozlama ölçüm modu kullanıldı Atakan bey.
Saygılar.
Sebahattin Hoca’dan flaş dersleri devam ediyor. Bütün büyük flaşlarımı satıp ufak Canon 270EX II ile idare ediyordum, bu yazıyı okuduktan 10 dk sonra kendimi ikinci el flaş bakarken yakaladım 🙂
Sevgili Ertan,
Flaş konusu birkaç yazı daha devam edecek; bence acele etme, o yazılar da bitsin topluca bakarsın artık. Kaç tane alacağına öyle karar verirsin 🙂
Selamlar, sevgiler.
Bu kaçınılmaz bir durumdur. Neden şaşırmadım ki? 🙂
Teşekkür ederim, Sebahattin hocam.
Osman bey merhaba,
Biz de takibiniz ve olumlu düşünceleriniz için teşekkür ederiz.
Saygılar.
Sebahattin hocam, fotoğraf 1 ve fotoğraf 2 arasında pozlama farkı olduğu monitörde belli oluyor. Sola çekince daha aydınlık oluyor.
İsa bey merhaba,
Profesyonel bir stüdyo ortamına sahip olmadığımdan, bu tip denemeleri genellikle evimizin bir köşesinde yapıyorum. Duvarların rengi, yansıyanlar, ortamın ışığı bu tip denemelerde çok etken biliyorsunuz. Monitörde çok dikkatli bakınca çok küçük farklar olabilir.
Burada zaten asıl amaç, flaşlarımızın pozlamayı nasıl ve neye göre yaptığını bilgim ve deneyimlerim ölçüsünde bir nebze olsun anlatmaktı.
Yorumlarınız ve ilgileriniz için teşekkürler.
Selamlar, saygılar.
TTL-BL (Backlite) özelliği herhalde Nikon flaşlara özgün bir özellik. Benim kullandığım markada böyle bir şey dikkatime mazhar olmadı.
Evet Okyar, Nikon’a özgü bir tanımlama.
Bir sonraki yazımın başlığı “TTL ve TTL-BL arasındaki farklar ve kullanım alanları” olacak 🙂
Selamlar, sevgiler
yıllardır çözemedim FLASH mevzusunu sayenizde anlamaya başladım 🙂 paylaşımlar için teşekkür ederiz .eve gider gitmez denemelere başlıyorum.
Deneyimledikçe seveceksiniz bence.
Şimdiden kolaylıklar dilerim size.
Yardımcı olabileceğimiz konu olursa, bilgimiz dahilinde memnuniyetle destek olabiliriz.
Saygılar.
merhaba.otomatik iso’da harici flas kullanırken iso’nun 400 ün üzerine çıkmadıgını fark ettim. iso alt sınırını yükselttigim zaman iso kademeli olarak en fazla 800 e yükseliyor.pozlama telafisiyle – pozlama yaptıgımda isoyu düşürüyor.ancak çekilen fotograflarda pozlama aynı oluyor.bunu parlak arka plan olusturacak şekilde pencerenin önüne koydugum objenin fotografını çekerek denedim.amacım matrix ölçüm modunda – pozlama telafisi yaparak arka planında dogru pozlanmasını saglamaktı.otomatik isoda flas kullanımı ??? bu flaş işini bize öğretmek için sanırım çok ugrasacaksınız hocam. teşekkür ederim şimdiden
Tekrar merhaba,
Adınızı belirtmediğiniz için size adınızla hitap demiyorum.
Kullandığınız kamera ve flaşın marka/model bilgisini paylaşır mısınız?
İyi aksamlar.İsmim Onur.makinam nikon D7100+sigma 17 50,flas yongnuo yn465.Hocam size yazarken keşfediyorum bunu yarim saatte yazdim 🙂 iso alt siniri iso araligini belirliyor.
alt sinir ;
100’de 400’ü
200’de 800’ü
400’de 1600’ü
500’de 2000’i
800’de 3200’ü geçmiyor.iso üst sıniri anlarim da alt sinir neden getirilmis?baska flaslar böyle mi bilmiyorum.dahili flasta böyle bir sinirlama yok iso özgür.demek ki flasin özelligi.belki birine faydasi olur diyerek ayrintili yazdim.siz “flasin markasi ne?” diye sormasaniz ben bunu çözmek için daha çok kıvranırdım 🙂 sagolun var olun saygilar
Hepimiz her gün birbirimizden çok şeyler öğreniyoruz Onur bey. İşin güzelliği ve mutluluğu burada değil mi?
Sevindim çözdüğünüze 👍
Saygılar.