Daha
    Ana SayfaÜRÜN İNCELEMELenslerUzayıp kısalan lensler daha fazla mı toz çeker?

    Uzayıp kısalan lensler daha fazla mı toz çeker?

    -

    Canon’un yeni RF 70-200mm lensleri eski efsanelerden birini uyandırdı: Uzayıp kısalan lensler her zaman daha fazla toz çeker.

    Canon RF lensler
    Soldaki Nikon Z 70-200mm f2.8 S VR, sağdaki Canon RF 70-200mm f2.8L IS USM

    Canon, yeni RF 70-200mm f4 ve f2.8 lenslerinde, sabit tüplü tasarım yerine uzayıp kısalan tasarımını seçti, böylece lens 70mm’de iken çok kısa kalıyor ve böylece lensi taşımak diğer 70-200lere göre çok daha rahat oluyor (daha ufak çantalara sığıyor). Ek olarak, RF lensler standart 70-200lere göre çok daha hafif. Örneğin Nikon’un Z 70-200mm f2.8’i Canon’dan 300 gram (yaklaşık %30) daha ağır.

    Şimdi forumlarda ve bazı haberlerin altındaki yorumlarda ufak tefek “ama bu lensler profesyonel değil, baksana uzayıp kısalıyor, kesin tozlanır bunlar” lafları görüyorum. “Profesyonel lens dediğin Nikon Z 70-200mm S VR ya da Sony E 70-200mm f2.8 GM gibi olur, uzunluğu sabit olur, böylece içine toz girmez”. Peki bu efsanenin aslı astarı var mıdır?

    Lens tozlanır mı? Bu kötü bir şey mi?

    Her lense toz girebilir. Sabit lensli makineler ve hatta yepyeni profesyonel lenslerde bile bazen toz görebiliyoruz. Sony RX1’de de, Panasonic LX7’de de, Nikon P900’de de, yepyeni Sony 24-70mm f2.8 GM lensimde de toz gördüm. Hatta Panasonic LX-100 gibi bazı makineler diğer sabit lensle makinelere göre daha fazla tozlanmasıyla ünlü.

    Canon RF lensler
    Hafif tozunu almak lazım

    Peki ne kadar toz kötü? 1 toz tanesi fotoğrafı etkiler mi? 5? 10? Eski bir yazımda bu konudan biraz bahsetmiştim, o yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Özetle: Lensin içi neredeyse tamamen tozla dolu olmadığı sürece fotoğraf etkilenmez.

    RF lensler daha mı tozlu olacak?

    Size bir lens listesi yazayım:

    • Canon EF 24-70mm f2.8L USM
    • Canon EF 24-70mm f2.8L USM II
    • Canon EF 16-35mm f2.8L USM
    • Canon EF 16-35mm f2.8L USM II
    • Canon EF 16-35mm f2.8L USM III
    • Canon EF 16-35mm f4L IS USM
    • Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM II
    • Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM
    • Sony E 24-70mm 2.8 GM
    • Sony E 16-35mm f2.8 GM
    • Sony 100-400mm f4.5-5.6 GM
    • Nikon AF-S 24-70mm f2.8G
    • Nikon AF-S 24-70mm f2.8G VR
    • Nikon AF-S 14-24mm f2.8G
    • HD Pentax-D FA 24-70mm F2.8 ED SDM WR
    • HD Pentax-D FA 150-450mmF4.5-5.6ED DC AW

    Listeyi biraz daha uzatabilirim ama yukarıdaki lenslerin ortak noktası ne? Hepsi en üst seviye profesyonel lensler ve hepsi uzayıp kısalıyor! Yani 24-70mm f2.8 ve 16-35mm f2.8 gibi profesyonel lensler uzayıp kısalırken sorun yok, 70-200mm uzayıp kısalırken sorun var öyle mi?

    Diyeceksiniz ki “ama 70-200mm lensler daha büyük, uzayıp kısalırken daha fazla hava yer değiştiriyor, bu yüzden onların toz çekmesi daha büyük olasılık”. O zaman da yukarıdaki telefoto lenslere bakın derim. Bu lenslerde müzmin (süreğen) bir toz sorunu duydunuz mu?

    24-70mm lenslerde ne kadar toz derdi oluyorsa, 70-200lerde de o kadar oluyor.

    Tamam, buna da inanmadıysanız, dünyanın en büyük fotoğraf ekipmanı kiralama firmasına kulak verin: Lensrentals.com.

    Lensrentals, her sene binlerce lens kiralayan bir firma. Bunlar müşteriden gelen lensleri kontrol edip, gerektiğinde içlerini açıp tamir de ediyorlar. Lensrentals’ta ayrıca ciddi bir “Blog” kısmı var ki İngilizce bilen herkesin oradaki yazılara göz atmasını tavsiye ederim.

    Bana inanmıyorsanız Zeynel’e sorun. “Saykik hiılır” kendisi…

    Konuya gel arkadaşım

    Konu şu: Lens tozu vahyi.

    Bu yazıda Roger Cicala abimiz lenslerdeki tozun fotoğrafı nasıl etkilediğini (aslında etkilemediğini) anlatıyor, ayrıca uzayıp kısalan lenslerle ilgili aynen şunu diyor:

    İnsanlar, uzayıp kısalan değişken odaklı lenslerin (zoom) “tozu pompaladıklarını” düşünürler. Aslında bu bir yere kadar doğrudur ama bizim tecrübemize göre en çok tozlanan lensler sabit odaklı lensler ve kısa mesafe değişken odaklı lensler (short range zooms).

    Roger Cicala, Lensrentals.com

    Ne diyor yani? Sabit odaklı lensler (prime lens) daha fazla tozlanıyor diyor!

    Canon, RF 70-200mm lenslerdeki tasarımı EF 70-300mm L IS USM lenste denedi ve bence çok da başarılı oldu. Bu EF lens (DSLR lensi) hem kısa, hem çok sağlam, hem toz/nem geçirmez, hem çok keskin, hem çok iyi titreşim azaltmaya sahip ve bugüne kadar “hep tozlanıyor bu lens” şikayeti duymadım. Yani “bütün 70-300mm L USM lensler tozlanıyor” diyen yok meydanda. Demek ki?

    Canon RF lensler
    RF lens 200mm’de EF lens kadar uzun oluyor. Fotoğraf Cameralabs’dan alıntı.

    Fotoğraf alanında böyle eski, belki 50 yıldan bile daha eskinden kalma “efsane”ler var (mesela “3x’ten fazla zoom yapan lensten hayır gelmez aga). Böyle beylik lafları okuduğunuz / duyduğunuz zaman “tamam bu kesin doğrudur” demeyin, biraz daha araştırın ve hatta elinizde fotoğraf ekipmanı varsa oturup deneyin. Hatta size bir öneri: 24 veya daha yüksek megapikselli bir makineniz varsa “hiperfokal mesafe” formüllerini bir deneyin, istediğiniz keskinliği alamayacağınızı göreceksiniz. Sizce neden?

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    2021 yaz lens satınalma rehberi

    2021 yaz aylarında tatil için yeni bir lens mi almak istiyorsunuz? Kısa rehberimize bir göz atın.

    Canon RF lens ailesine yeniler geliyor

    Bu yazımızda yakında duyurulacak iki lensten bahsetmek istiyorum. Bunlar Canon RF 50mm f/1.8 STM ve Canon RF 70-200mm f/4L USM.

    Canon EOS R5, R6 Yeni Tam Kare Aynasızlar ve RF Lensler

    Bugün 9 Temmuz 2020. Ben bunları yazarken Canon yeni cicilerini açıklıyor. Ekranın sağında açıklama videosu, solunda da Arthenos ekranı açık ki bu yazıyı anında yazayım :)

    “En keskini benimki olmalı” sendromu ve Palomino Adaları

    Fotoğraf konusunda ortalıkta onlarca hurafe dolaşıyor. Bu ifadelerin bir kısmı doğru ama genel olarak yanlış. Yeni kullanıcılar da bu "bilgileri" okuyor, okumakla kalmıyor bir de etrafa uzman edasıyla yayıyorlar.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    7 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Osman Zihni ERENLER
    Osman Zihni ERENLER
    Makale Puanlama :
         

    Emeklerin için teşekkür ederim, Ertan hocam.

    Serdar AYDIN
    Makale Puanlama :
         

    Aynasız makine kullanmama karşın gene de bu bölgedeki gelişmeleri ilgiyle takip ediyorum, yeni çıkan ürünlerle ilgili yorum yapanların bir kısmı elindeki ekipmanlara olan keskin bağlılığı ile yorum yapıyor yada bu firmaların maaşa bağlı elemanları oluyor,

    Yıllar önce Nikon D850 çıktığında Sony fanı bir kardeşimiz yaptığı inceleme videosunda bu makinenin Sony ler gibi usb den şarj edilmemesini eksi diye anlatmıştı, bir şarj ile 300 kare çeken aynasız ile 2000 kere çeken D850 yi aynı kefeye koymak ayrı bir beceri zaten . 🙂

    Gelelim bu lense;
    70 – 200 her fotoğrafçının ihtiyacı olan bir aralık, ama gerek ağırlığı, gerekse çok dikkat çeken heybetli görünüşünden dolayı çoğu fotoğrafçı dışarıya bunsuz çıkıyor ,
    Bu sorunları olmayan bir lensiniz varsa en kötü ihtimalle binlerce iyi fotoğraf çekip üç yılda bir de bunu temizletirsiniz, olur biter …
    Aynı mantıkla lensi değişen profesyonel makinalar yerine kompakt aletler kullanmamız gerek; lens değiştirirken de sensor tozlanıyor değil mi 🙂

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Elindeki lensten ağırlığı, boyutu, toz alması yada benzer sebeplerle memnun olmayanlar bana gönderebilir (nikon uyumlu ise). Vallahi kendim için istemiyorum, sırf sizi yükten kurtarmak amacım 😀

    Geçen gün Tamron 70-180 f/2.8’in inceleme videosunu izlemiştim. Ve orada da aynı konuya değinildi. Burada iş lensten çok kullanıcıya düşüyor bence. Tozlu ortamlarda sık sık lens değiştirdiğiniz sürece lense de toz girer sensöre de. Titiz kullanıldığı sürece abartılacak bir durum olmadığına, toz/çizik takıntısı ile ekipmanlara eziyet edilmemesi gerektiğine inanıyor ve linkini verdiğiniz yazınızı okumak üzere huzurlarınızdan ayrılıyorum.

    Sağlıcakla kalın efendim.

    Burhan A.
    Burhan A.
    Makale Puanlama :
         

    Emeklerinize sağlık güzel yazı

    Kartonomuz
    Kartonomuz

    EOS R kullanıcısıyım .24-105 F/4 gerçekten keskin ve başarılı bir kit lens! Bu deneyime dayanarak RF 70-200 lens alma aşamasına geldim. “Tam da RF 70-200 alıp almama kararsızlığında ilaç gibi geldi makale” desem yalan olmaz. Emeğinize sağlık. Halihazırda Nikon 70-200 kullanıcısı olarak çok toz problemi yaşamadım. İnsan TR koşullarında “bilmem kaç maaş” karşılığı bir lense para verdiği için, haliyle bırakın öyle içine toz kaçma riski olan yerlerde kullanmayı, birileri yan gözle bile baksa, lense nazar değer de camları çatlar korkusuyla titrek titrek fotoğraf çekiyor :). Sanırım RF 70-200 ü aldıktan sonda Nikon setle vedalaşacağız :(. Aynasız sistemler taşıma kolaylığı ve gelişen netleme sistemleriyle artık bu sektörün zirvesine oturacaklar sanki…

    Ömer KAYA
    Ömer KAYA

    Üstad eline sağlık yine füzel bir konuya değinmişsin. Lense giren ve sensöre düşen tozlar farklı değerlendirilmeli 🙂 Fotoğrafa etki etmese de beni lensteki toz kötü etkiler. Örneğin satın alırken fiyat aşırı uygun değilse tercih etmem. Yine hava koşullarına dayanaklı iki profesyonel lensten biri toz alıyorsa bu özelliğinin iyi olmadığı anlamına da gelir. Sırf bu yüzden tamron 150-600mm yerine sigma aldım. Bence en üst seviye profesyonel lensler uzayıp kısalsınlar ve ya sabit kalsınlar ama toz almasınlar. Toz alıyorlarsa da toza neme hava koşullarına dayanıklıyız demesinler.
    Uzayan kısalan lensler toz alır kısmında Ertan üstad size katılıyorum. Lens uzayıp kısalıp diye direk toz alır dememek lazım.
    Not: Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS USM II çok olmasa da toz alıyor.

    Bu makaleyi paylaş

    Ertan Öztürk
    Ertan Öztürk
    X tarihinde doğdum Y tarihinde öleceğim. Bu iki an arasında insanlara bildiklerimi aktarmak istiyorum. Şu anda Norveç’te yaşıyorum. Yedisi uzun süreli olmak üzere 12 ülkede çalıştım. Proje yönetimi, nicel (quantitative) risk analizi, iş planı, maliyet analizi, projede iş takibi (ilerlemesi), fotoğraf, bisiklet, Uzay Yolu 😊 gibi konularda bildiğim kadarıyla yardımcı olabilirim; konuyu bilmesem bile beraber araştırıp öğreniriz. Olabildiğince düzgün yazmaya çalışırsanız iyi anlaşırız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    7
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x