Sony son zamanlarda Youtube için video çekenlere yöneldi. ZV1’den sonra şimdi de A7C geldi.
Sony’nin basın açıklamasında geçenler ve yorumlarımı aşağıda özetledim. Bu arada Sony’nin basın açıklamasında tam 29 (yazıyla yirmidokuz) alt açıklama var. Yani tam 29 kere iddialarını açıklama ihtiyacı hissetmişler. Basın açıklamasına bakarsanız bu alt notları da okuyun.
Özellikler ve yorumlar
Makine büyük oranda Sony A7III’ün ufak hali. “Büyük oranda” diyorum çünkü algılayıcı aynı, odaklama sistemi %95 aynı (göz ve yüz tanımada ilerleme var), saniyedeki seri çekim hızı aynı, arka ekran aynı, video özellikleri aynı, pil aynı, titreşim azaltma aynı, jöle efekti (rolling shutter) aynı (yani kötü).

Sony A7C’nin A7III’e göre avantajları ve dezavantajları var. Bir tabloyla özetleyeyim, onun altına bazı yorumlarımı yazacağım:
- Elektronik bakaç galiba piyasadaki en ufak bakaç (giriş seviye DLSRlar bile daha iyi). Galiba bundan daha ufak bakaç sadece Panasonic GM5’te var ama o alet de cidden ufacık (sadece 211 gram). Ayrıca Sony A7C’deki bakacın çevresi sert plastik yani gözünüzü rahatça buna yaslayamayacaksınız ve parlak güneşte ışığı pek engellemeyecek.
- Sadece tek bir SD kart yuvası var. Sony trolleri Nikon Z6/7 ve EOS RP’yi tek kart yuvası var diye yerden yere vurmuştu, şimdi aynı troller bazı sitelerde “Adam olana tek kart yuvası yeter” diye kendilerini yırtıyor 🙂
- Arka ekran A7III ile aynı, yani piyasadaki en kötü ekran. Resmen böyle. 1800 Dolarlık alete böyle ekran koymak… Yani ne bileyim… Ayıp bence.
- Tam mekanik perde yok, sadece yarı elektronik ya da tam elektronik perde var. Bunlar titreşimi azaltıyor ama hem Sony marka haricindeki flaşlarla çalışması zorlaşıyor hem de belli perde hızlarında bokeh kalitesini azaltıyor.
- Sony A7C’de önde tekerlek yok, tüm tekerlekleri baş parmakla kullanmak zorundasınız.
- Tutuş bölgesi (grip) A7III’e göre biraz daha ufak. Ben bunu anlamıyorum. Sadece gövdeye bakarsanız bu sayede boyut azalıyor ama gövdeyi lens takmadan kullanabilen var mı aranızda? Lens taktığın anda zaten lens tutacak yerin önünde kalıyor. Bu kısmı ufak tutmanın mantığı nedir?

Videoda sürekli odaklama A7III’e göre biraz daha iyi diyorlar ama Northrup çiftinin ön incelemesinde videoda odaklama pek iyi görünmedi bana. Videoda 08.11’den sonraya bakın.
Kendi videosunu çekenler için arka ekran tam dönebiliyor, böylece kendinizi çekerken görebiliyorsunuz. Buradaki saçmalık şu: Ekrana dokunarak ayar değiştiremeyeceğiniz için bir ayar gerektiğinde makineyi çevirmeniz gerekecek. Canon, Nikon ve Panasonic’te makineyi çevirmeden ekrandan ayar yapmak mümkün.
Retro!!! Biliyorsunuz ki bir fotoğraf makinesi gri-siyah olursa otomatik olarak “retro” oluveriyor.

Başka?
ZV1’deki doğrusal (directional) mikrofonun Sony A7C’de olmaması da ilginç. Halbuki ZV1 duyurulurken “Youtube için özel” gibi laflar etmişti Sony yetkilileri. A7C de daha çok Youtube amaçlı değil mi?
28-60mm ilginç bir lens. Sony “dünyanın en ufak 28-60mm f/4-5.6” lensi demiş. “Dünyanın en ufak Sony 28-60mm lensi” demek gibi bir şey 🙂 “Youtube için ideal” dedikleri lens 28mm açıyla başlıyor. Ben Nikon’daki gibi 24-50mm olmasını beklerdim, ya da 20-40mm? Panasonic 20-60mm biraz uzun ama belki 20-40mm mümkün olurdu. Madem ki amacın Youtube “sanatçı”larına satmak…
28-60mm lensle A7C’nin fiyatı 2100 Dolar olacak (Amerika fiyatı). Türkiye’ye gelişi en az 8 asgari ücret olur, popülerliğine göre bu rakam daha da artabilir. Peki sadece Yotube videosu çekmek için kim bu parayı verir? Mesela Sony’nin kendi ZV1 makinesi yetmez mi? Ya da Canon M50 veya Canon EOS RP? Bir makinenin “Youtube için uygun” olması için hangi kıstaslar gerekli? Olympus EM1 Mark II veya III olamaz mı mesela? Fujifilm X-T4? Onlarda da tam dönen ekran ve güzel odaklama var? Ya da başka soru: Neden Youtube videosu için tam çerçeve algılayıcı isteyeyim? O zaman ZV1 ne?
Yürüyerek video çekecekseniz bir gimball kullanmanız lazım çünkü A7C’nin titreşim azaltması pek parlak değil. O zaman 150 gram hafif olmanın avantajı kaldı mı?

Ben Sony’den şunu beklerdim: Nikon Z5 ve Panasonic S5’in Sony versiyonu. Yani A7III’ü al, çok oynamadan birkaç özellik azalt, fiyatı 1400lere çek olsun bitsin. Şimdi bu A7C biraz garip duruyor.
Biraz ağır yazdığımı düşünüyorsanız Youtube’da biraz gezinin. Her yeni Sony duyurusunda “Sony gene kırdı geçirdi, ortalığı dağıttı, yok böylesi” diyenlerin tamamı “iyi güzel ama…. bu ne?” tarzı şeyler söylüyor.
Bir de kötü haber vereyim: A7C’nin fiyatına bakınca A7IV’ün 2499 Dolar civarı olacağını anlıyorum (EOS R6 fiyatı). Umarım ben yanlış düşünüyorumdur.
Ağır yazmak mı? Haketmiş bence 🙂
Ellerinize sağlık Ertan bey.
Selam ve saygılarımla.
Açıkçası yazıyı yayınlamadan önce birkaç kere acaba haksızlık mı ettim diye düşündüm. Çok daha ufak olsa bazı eksikleri göz ardı ederdim ama bu aleti bu fiyatla pek tavsiye etmem. 1400lere inerse gene bakarız.
Sevgili Ertan,
BU güzel yazıdan anladığım ki bunu Sebahattin de belirtmiş, Sony kullanıcıların kafasını nasıl karıştırırım diye iyi çaba sarf ediyor. Pandemi sürecinden olsa gerek diye iyi niyetle düşünüyorum. Ancak benim gibi Minolta Maxxum 5D ile başlayıp dört tane Alpha serisi gövde kullanan birini markadan soğutabildiler ya bayağı becerikliler bu konuda.
Sevgi ve saygılarımla
Ben Nex 3’ten beri tüm Nex serisini ve A7 serisinden A7III’e kadar çıkan tüm aynasız Sony makineleri kullandım. En keyif aldığım makineler Nex 7 ve A3000’di. Sony’den A7III’ten sonra vazgeçtim. Hala bir Nex6 ve 3-4 lens duruyor ama pek kullanmıyorum. Yeni Sonyler arasında beni çeken makine yok.
Sony beni şaşırtmaya devam ediyor.
Ama son zamanlarda negatif yönde 🙁 !