Uçurtma sörfü (Kitesurfing)

    _

    Çocukluğumuzun en büyük eğlencelerinden biri uçurtma uçurmaktı. Mevsim bahara göz kırpmaya başladığında içimizi uçurtma yapma heyecanı sarardı. Uçurtma yapmakta kullanılan, üzerinde ek olmayan sazları toplamak için Gediz kıyısına gidip gelmeler başlardı. Çoğu kez bulamaz saz satıcılarının sokaklarda dolaşmasını beklerdik. Unu hamurlaştırıp yaptığımız yapışkanı gerdirdiğimiz ince şeffaf kağıtlara hem yeteri kadar hem de eşit miktarda sürmemiz gerekirdi ki ağırlık yapmasın.

    https://youtube.com/watch?v=ExDpV8N9cq4%3Ffeature%3Doembed

    Tabii sadece bir defter sayfasından yaptığımız şeytan uçurtmasını atlamamak gerekir. Önemli kısım denge için terazi iplerinin doğru yapılmasıydı. Aksi durumda uçurtma havalanmaz ya da havalansa bile tepe taklak yere çakılırdı.

    Şimdiki çocukların ne yazık ki böyle meşgaleleri yok. Uçurtma artık bir paket içinde satılan ticari bir ürün. Ve bunlar Çin tasarım kopyaları. Çin bu konuda en iyisi. Çin’deki bir uçurtma festivalinden görüntüler:

    https://youtube.com/watch?v=L2ylFLHkA8U%3Ffeature%3Doembed

    Bizde de belediye destekli uçurtma festivalleri düzenleniyor. Özellikle kasabalarda ilgi duyulan etkinler. Bir keresinde Dalaman-Yenipazar yolu üzerinde Kırıklar köyünde denk gelmiştim.


    Ancak uçurtma uçurduğumuz çocukluğumuzda hiçbir zaman uçurtmanın bir spor dalı haline geleceğini düşünememiştik.

    Bir keresinde o zamanki boyum kadar, yani yaklaşık 150 cm uzunluğunda bir uçurtmam olmuştu. Sert bir rüzgârda havalandırdığımda beni epey bir sürüklemişti. Korkmuştum ve bir daha uçurtmamı havalandırmamıştım. Şimdi diyorum ki acaba ilk “Kitesuringf” i karada yapan kişi ben miydim? 😊
    Uçurtma sörfü (Kitesurfing)


    Herhalde genelde okyanusta yapılan dalga sörfü, rüzgâr sörfünün verdiği adrenalin yeterli gelmemiş olacak ki “Uçurtma Sörfünü – Kitesurfing” icat ettiler. Hollandalı Gijsbertus Adrianus Ekim 1977’de “Kitesurfing Sport” adıyla patentini aldığında hemen ticari bir sonuç elde edemese de ad olarak tescillenmiş oldu.

    Ve böylece gelişme süreci başladı. Çok tarih vererek kafa şişirmek istemiyorum. Nihayet Cory Roeseler 1990’larda kayağı sörf tahtasına evirerek bugün kullanılanların temelini oluşturdu. İlk yarışma Eylül 1998’de Maui-Hawaii’de yapılır ve birinciliği Flash Austin alır. Ve 1999’dan itibaren Uçurtma sörfü – Kitesurf ana spor dalı olarak kabul edilir.

    2019’da Kitesurfing, şişirilebilir uçurtmalar ve folyo uçurtmalar, ikiz uçlu tahtalar ve yönlü sörf tahtaları, askılı ve askısız sürüş ve giderek büyüyen popüler folyo panoları gibi neredeyse sınırsız seçeneklere dönüştü.

    Serbest stil, dalga sürüşü, uzun mesafe yarışları, slalom parkuru yarışları ve atlama yükseklikleri içeren dünya çapında yarışmalar düzenlenmektedir. Günümüzde bu spor ya kitesurf, kiteboard, kiting, kitefoiling ya da foiling olarak anılmaktadır. Tüm kitesurf meraklıları ve yeni başlayanlar için oteller, restoranlar ve kitesurf okulları ile tüm dünyada iyi bilinen kiteboard inziva yerleri var. Dolayısıyla artık “Kitesurfing” bir ticari alan haline geldi.

    Kısaca, “paraşütle yapılan rüzgâr sörfü” denilebilir. Adrenalin yüklü olması sebebiyle ekstrem sporlar arasına hatırı sayılır tutkunu olan kiteboarding ya da kitesurfing amatörler ve yeni öğrenmek isteyenler için rahatlıkla keşfedilecek bir spordur. Rüzgârın havalandırdığı dev bir uçurtmanın gücünü kullanarak su üzerinde çeşitli akrobasi hareketleri yapmak da freestyle tutkunları için ilgi çekici bir başka özelliğidir.


    Beni aşar…

    Akyaka, uçurtma sörfü için dünyaca bilinen bir merkez. Yan yana dizilmiş sörf okullarında eğitim almak mümkün. Hafta sonunda sörf yapmaya gelenlerin Dalaman havalimanı üzerinden kolayca ulaşabileceği bir yer. Bir MARFOD (Marmaris Fotoğraf dostları derneği) etkinliği olarak önce Akçapınar Tostçusundaki kahvaltıdan sonra havanın serinliğine rağmen keyifle kitesurfing yapanları fotoğraflamaya çalıştık. Şimdi merakla Eylül 2022 başında düzenleneceğini umduğum yarışmayı bekleyeceğiz. Ya sabır…

    Kaynaklar

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Dalaman 3’üncü Kitap Günleri

    Bu günleri özgür ve bağımsız yaşayabilmemizi sağlayan tüm şehitlerimizi rahmetle anıp hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmayacağım ve onların açtığı yolda yürüme gayreti içinde olacağım.

    Bir Post-30 Ağustos Yazısı…

    “Yüzyıllar nadir olarak dâhi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki 20. yüzyılın dâhisi Türklere nasip oldu ve kader onu bizim karşımıza çıkardı.”

    - Dönemin İngiltere Başbakanı David Lloyd GEORGE

    101 yıl sonra CUMHURİYET

    "Kanunu Esasi Encümeni, Teşkilâtı Esasiye Kanununun tadilâtına dair lâyihanın müstacelen ve derhal müzakeresini teklif ediyor." "Kabul sesleri" üzerine, mazbata okundu. Teklif veçhile müzakere edildi. Nihayet, kanun, birçok hatiplerin. "Yaşasın Cumhuriyet!" sadalariyle alkışlanan hitabeleriyle kabul edildi.”

    Anadolu Tanrıçaları

    Anadolu denildiğinde tarihi ve efsaneleri M.Ö. 9.600- 9.500 yıllarına Göbeklitepe, “tarihin sıfır noktası” diye taçlandırılan yerleşime kadar uzanır. Kim bilir, belki daha geçmişe de gidiyordur. Ayrıca Anadolu’muzun Ege kıyılarının her köşesi başlı başına ele alınacak Anadolu medeniyetlerinin tarihi, efsaneleri ile doludur.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    4 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Güler Samur
    Güler Samur
    Makale Puanlama :
         

    Merhaba Okyar bey

    Bu makalenizde bana yine nostalji yaşattığınız için çok teşekkürler ederim

    Ben sizin gibi ilk kitesurfing  yapamadım ama çocukluğumda uçurtma uçurmayi çok severdim .
    Şeytan uçurtması veya ağabeyimin yaptığı çıtali uçurtmalara bayılırdim…Bir keresinde çıtalı uçurtmamin rüzgarda ipinin kopup gökyüzünde gözden kayboluşunu hıçkırıklarimin eşliğinde izlediğimi çok iyi hatırlıyorum.
    Eylül 2022 başında yapılmasını umdugunuz yarışmada bol şanslar dilerim. Böyle renkli bir yarışmadan harika kareler yakalayacaginiza eminim.

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Okyar abi, karada kitesurfing yapan ilk kişi sen misin bilmiyorum ama tek kişi olmadığını söyleyebilirim. Yaklaşık 120-130 cm çapında yaptığım uçurtmamı, çok heveslenen yeğenime tutması için verdiğimde onu da bir miktar sürüklemişti. Allahtan ipi bırakmadı da uçurtma gitmedi diye düşünürken ip koptu ve benim caanım uçurtmam gözden kaybolup gitti.

    Kitesurfing sporu beni de aşar, ama çıtalı uçurtma konusunda kapışırız seninle. Uçurtmanın terazisi ve kuyruğu konusunda iyiyimdir.

    Eylül ayında yapılacak yarışmada çok güzel kareler yakalamanı diliyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.

    Bu makaleyi paylaş

    Okyar Atilla
    Okyar Atilla
    Geçmişte bir ara mühendisti. Şimdi tam zamanlı yönetici, gerçek zamanlı fotoğrafçı. Gündem "Fotoğraf" ise akan suları durdurur. Seyahat denildiğinde kapının önündedir. Klasik müzik ve kitap olmazsa olmazıdır. İki sokak köpeği, muhtelif sayıda kedi ile sürekli temas halindedir. Hızını alamadı mı dağda bayırda bulduğu gerçek köpeklerle konuşur. Sürekli sorgular. Merak ettiği bir konu olursa elinden kimse alamaz. "Bilgi ve sevgi paylaştıkça çoğalır" ilişkilerinin ana fikridir.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    4
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x