Daha

    Back Button Focus / AF-ON Tekniği ile Ustalaşın

    Çoğu fotoğrafçının, özellikle yeni başlayanların çok sık uğraştığı önemli anahtar alanlardan biri odaklanmadır. Bir konuya veya sahneye odaklanmayı düzgün bir şekilde elde edebilmek, fotoğrafın olması gereken yerde keskin olmasını sağlamak için çok önemlidir.

    -

    Bu yazımda, Back Button Focus ya da Canon ve Nikon kullanıcılarının daha aşina oldukları adıyla AF-ON yani arka tuş odaklama tekniğini ayrıntılı olarak ele alacağız, artılarını ve eksilerini gözden geçireceğiz. Bu teknik hakkında henüz bilgi sahibi değilseniz bu yazıyı okuduktan sonra kameranızı daha çok seveceksiniz ve fotoğraf çekmekten çok daha fazla zevk alacaksınız, iddia ediyorum.


    “Kritik odak noktası” iyi bir fotoğrafa atfettiğimiz en önemli unsurlardan biridir öyle değil mi? Odağın doğruluğu, özellikle doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığında fotoğraflarımızı diğerlerinin yanında çok daha farklı bir konuma taşır. Fotoğraf yolculuğumuzun başlarında çoğu zaman diğer fotoğrafçılık özelliklerimizi geliştirirken, nedense kullandığımız kameranın odaklama sistemi hakkında pek meraklı olamıyoruz. Bunun bence en önemli nedeni, günümüz kameralarının varsayılan netleme ayarları ile net görüntüler çekmenin zahmetsiz olmasıdır. Çünkü bu hobimizin başlangıcında çektiğimiz fotoğraflar genelde ortalama veya basit fotoğraflar oluyor, o dönemlerde o fotoğrafları çok beğeniyoruz, bize güzel geliyor. Ama bu güzel hobimizle daha yakından ilgilenmeye başladığımızda, başlarda çektiğimiz o fotoğraflara gülüyoruz. Önceden de yazmıştım, yineliyorum; “İlk 10Bin Fotoğrafınız En Kötü Fotoğraflarınızdır“.

    Fotoğraf kalitesine yönelmeye başladığımız ikinci ve daha sonraki evrelerde, konuların daha karmaşık hale gelmesiyle netleme noktasının önemi ortaya çıkmaya başlıyor. Portre fotoğraflarında modelin gözü, dalda konmuş bir kuşun bakışındaki ifade ya da uçan bir kuşun gagasındaki yiyecek; böyle bir fotoğrafta uygun odaklanma, fotoğrafın hikaye anlatım kısmının önemli bir parçasını oluşturur.

    Keskin görüntülerde başarının anahtarı, Dijital Kameralarda AF Sistemi Nasıl Çalışır iyi bilinmesinde ve fotoğraf makinelerimizin odaklama sistemi ve ayarlarının çok iyi kavranmasında yatar. Bu nedenle, Back Button Focus tekniğinin ne olduğunu ve fotoğraflarımızda bu teknikten nasıl faydalanabileceğimizi anlamak önemlidir.

    Back Button Focus” kavramını Türkçemize nasıl uyarlayabileceğim konusunda kararsız kaldım. “Arka buton/düğme odaklama/netleme” tam oturmadı. Blogumuzu ve yazılarımızı takip eden dostlarımız iyi bilirler, Türkçemizi kullanmak konusunda oldukça hassas ve titiz davranırız. Ben, izniniz olursa bu terimi tüm yazımda İngilizce olarak hiç değiştirmeden kullanmak istiyorum.

    Bu terim için daha iyi bir Türkçe terim önerilerine de her zaman açığım.

    Şimdi öncelikle AF Modlarını kısaca hatırlayalım:

    AF-C / AI Servo – Sürekli Servo AF Modu

    Bu mod hareket halindeki nesneler için kullanılır ve deklanşöre yarım basılı tuttuğumuz sürece kameramız, odak noktalarını oluşturan çerçevenin içindeki tanımladığımız AF noktalarını kullanarak hareket eden konuyu sürekli takip eder.

    Bu moddaki sorun şudur, AF-C modunda bir nesneye odaklandığımızda ve Yeniden kadrajlama tekniğini kullanarak kadrajımızı yeniden oluşturduğumuzda, ayarladığımız AF noktaları artık başka bir yeri görüyordur. Fotoğrafı çekmek için deklanşöre tam bastığımızda bu yeni noktalara denk gelen aynı düzlemde olmayan bir başka nesneye odaklanmış olacaktır, bu istemeyeceğimiz bir şeydir.

    Böyle durumlarda başka bir moda ihtiyacımız olur; AF-S.

    AF-S / One Shot – Tekli Servo AF Modu

    Bu mod deklanşöre ilk yarım bastığımızda ayarladığımız AF noktalarını kullanarak bir nesneye odaklanır ve deklanşöre yarım basmaya devam ettiğimiz sürece, kadrajımızı yeniden oluştursak dahi odak bir önceki düzlemde kilitli kalır, yeni konumdaki bir nesneye odaklanmaz. Bu, odaklanma ve kadrajı yeniden oluşturmamız gerektiği durumlarda ideal çalışır.

    Bu modun olumsuz yanı, çerçevemizin içindeki hareketli bir konuyu izlememize izin vermemesidir. Ayrıca, AF-S modunu kullanırken parmağımızı deklanşörden her çektiğimizde tekrar odaklama yapmak zorunda kalırız.

    Kısacası, hareket eden konuları çekmek için AF-C ve sabit bir konu çektiğimizde AF-S kullanmamız gerekecektir. Sabit halde duruyorken çekmeye başladığımız bir konu hareket etmeye başlarsa, onu izlemek için AF-S’den hızlıca AF-C’ye geçmemiz gerekir. Bence hayat bu kadar saçmalıklarla uğraşmak için yeterince uzun değil.

    AF-A / AI Focus – Otomatik AF Modu

    Kameramda AF-A yani Otomatik Odaklama Modu var, benim yerime kameram tüm bunları zaten yapıyor” diyorsanız bu kadar rahat olmayın derim. Çünkü böyle durumlarda kameranız kendi seçeceği nokta(lar)a odaklanmak isteyecektir, sizin istediklerinize değil. Kabul ediyorum, birçok durumda sizin isteyebileceğiniz işleri çıkartacaktır, ancak ben çekimlerimde kontrolun bende olmasını isterim. Siz?

    Şöyle düşünün; kameranız AF-A / AI Focus Otomatik Netleme Moduna ayarlı ve bir ağacın dalında bir baykuş gördünüz. Telefoto objektifinizle baykuşu kadraja aldınız ve deklanşöre yarım bastınız. Kameranız çoklu AF noktalarına ayarlıysa, o sırada ağaçtaki hareketli yapraklara odaklanmak isteyebilir. Halbuki siz baykuşun gözüne odaklanmasını istiyorsunuz. Diyelim ki “Tek Nokta AF” ile bunu çözdünüz, baykuşun tam gözüne odaklanmayı başardınız, baykuş kafasını oynatınca ve hemen arkasındaki dallar hareket edince ne olacak? “3D-izlemeye geçerim” demeyin, siz bunlara karar vermeye çalışırken baykuş uçtu gitti bile 😉 .

    Back Button Focus nedir?

    Basitçe ifade edersek, Back Button Focus, otomatik netleme işlevini deklanşör düğmesinden alıp kameranın arkasındaki başka bir düğmeye atama işlemidir. Birinin bunu neden yapmak isteyeceğini merak ediyorsanız, yazımın devamında Back Button Focus tekniğinin nasıl çalıştığı ve bu tekniğin faydalarının ayrıntılı açıklamalarını okumaya devam edin.

    Bir dijital kamera satın aldığınızda odaklama genellikle deklanşör düğmesine yarım basıldığında devreye girer demiştik, nesnelere odaklanılmasını bu şekilde sağlar. Bu çoğu kameranın varsayılan ayarıdır. Deklanşöre tam basınca, deklanşör tetiklenir ve fotoğraf çekilir. Bu işlem, fotoğraf makinesinde ayarlanan AF modlarından bağımsız olarak gerçekleşir. Bu varsayılan davranışla ilgili sorun, nesneniz odak düzleminden çıkarsa, yeniden odaklanmak için deklanşör düğmesine tekrar yarım basmanızın gerekmesidir. Veya AF-C / AI Sürekli Servo modunda çekim yapıyorsanız, deklanşöre yarım basmanız ve hareketli nesneyi izlemek için basılı tutmanız gerekir. Bu aslında tek bir deklanşör düğmesinin iki farklı amaç için kullanıldığı anlamına gelir; biri odaklanmak, diğeri fotoğrafı çekmek için.

    Bunu yaparken deklanşör düğmesine her zamankinden biraz daha fazla baskı uygularsanız, sonuçta istemiş olduğunuzdan daha fazla kare çekersiniz.

    Peki, eğer özneniz sabitse ve istediğiniz şey daha iyi bir kompozisyon için önce odaklanmak ve kadrajı yeniden oluşturmaksa?

    Tabii ki, AF-S yani Tekli Servo moduna geçebilir, konunuza odaklanıp odağı kilitleyebilir ve kadrajınızı yeniden oluşturabilirsiniz. Ancak sabit bir nesneden hareketli bir nesneye her geçişinizde, konuyu sürekli takip edebilmek için, Tekli Servo (AF-S / One Shot) modundan Sürekli Servo (AF-C / AI) moduna geçmeyi hatırlamanız gerekecektir, yukarıda değinmiştik, hatırlayın. Buna ek olarak, eğer nesneniz durağansa ve konu ile kamera arasındaki mesafe aynıysa, otomatik odaklamayı kapatmanız veya kameranın odağı tekrar almasını önlemek için varsa otomatik netleme kilidi düğmesini kullanmalısınız. Bazı kameralar odağı kilitlemek için deklanşöre yarım basmaya devam etmenizi sağlar, ancak parmağınızı deklanşör düğmesinden yanlışlıkla çekerseniz tekrar odaklanmak zorunda kalırsınız. Tüm bunlar, odaklama işlemini gereksiz yere karmaşıklaştırır, çünkü akılda tutulması gereken çok fazla eylem ve ayar vardır.

    Aksiyon fotoğrafçıları, kameralarının odak izlemesini en iyi şekilde yapabilmeleri için, genellikle en doğru olanı yaparlar, merkezdeki odak noktasını kullanırlar, ki bu da karmaşıklık ve çok yönlülük açısından önemli bir sorun haline gelir. Kamera, merkezi nokta odak takibine ayarlandığında, bu durum, konunun pozisyonunun çerçevenin ortasında olmasını gerektirir. Bu zaman zaman işe yarayabilse de, çoğu Kompozisyonda 1/3 kuralı gereği konunun çerçevenin merkezinden uzağında olması istenir. Geçici çözüm, yukarıda belirttiğim gibi AF-S moduna geçmek ve kadrajı yeniden oluşturmak olacaktır, ancak bu metod sürekli izlemedeki eksikliği nedeniyle aksiyon fotoğrafçıları için kullanışlı olmaz.

    Odaklama işlevini deklanşör düğmesi yerine fotoğraf makinesindeki özel bir düğmeye, genellikle “AF-ON” veya “AE-L / AF-L“ olarak bilinen düğmelere atamak ve deklanşör düğmesini sadece fotoğrafı çekmek için kullanmak bu işlemi büyük ölçüde basitleştirir. Nesneye odaklanmanız, yeniden odaklanmanız veya sürekli takip etmeniz gereken her durumda, atadığınız bu odaklama düğmesine basarsınız. Fotoğrafı çekmeniz gerekiyorsa deklanşör düğmesine basarsınız. Böylece hangi AF modunu kullandığınızı hatırlamanıza gerek yoktur, çünkü ne çekerseniz çekin kameranızı her zaman AF-C Sürekli Servo modunda kullanabilirsiniz. Nasıl, güzel değil mi?

    Back Button Focus tekniğinin faydaları

    AF-S modunun fayda ve avantajlarını kullanarak AF-C / AI Servo modunda çekim yapın

    Yukarıda vurguladığım gibi, Back Button Focus tekniğini kullanmanın en büyük yararı AF-S / One Shot modunun tüm faydaları ile AF-C / AI Servo modunda çekim yapma yeteneğidir. Atadığınız özel odaklama düğmesi sadece odaklanmanız gerektiğinde devreye girdiğinden, odağı kilitlemeniz ve fotoğraf çekmeye devam etmeniz gerektiğinde parmağınızı basılı tutmanız gerekmez. Diyelim ki bu işlevi AF-ON tuşuna atadınız, odaklanmak için AF-ON tuşuna bir kere basmanız yeterlidir, parmağınızı kaldırsanız dahi odak orada kilitli kalacaktır. Deklanşör düğmesine tam basarak dilediğiniz kadar kare çekebilirsiniz, elinizi deklanşörden tamamen kaldırıp tekrar basabilirsiniz, odağınız değişmeyecektir.

    Bir örnek

    İzmir’de Sasalı Doğal Yaşam Parkında çektiğim yandaki zürafa fotoğrafı Back Button Focus kullanmanın mükemmel bir örneğidir. Aynı bölgeyi deve kuşları ve zebralarla paylaşan bir zürafa grubunu fotoğraflamaya çalışıyordum. Bu grubun fotoğraflarını çekerken çoğu görüntüde merkez dışı kompozisyon kullanmaya çalıştım ve bu yüzden AF modunu “AF-C” ve AF Alan Modunu “Tek Nokta AF” olarak ayarlamıştım. Grubun üyelerinden biri onları rahatsız eden deve kuşunu korkutmak için ona doğru yürürken, zürafa ile onların ortak yaşam alanlarını vurgulayan bir fotoğraf çekme fırsatını gördüm. Bu kadrajı zürafaya netleyerek alabilmem söz konusu değildi, çünkü zürafanın gözü netleme noktalarını çevreleyen çerçevenin dışındaydı.

    Yine AF-S moduna geçebilir ve Odaklanma ve Kadrajı Yeniden Oluşturma tekniğine başvurabilirdim, ancak bu da sürekli izlemenin avantajlarını kaybetmem anlamına gelecekti. Böylesi durumlarda Back Button Focus, bir fotoğrafçının AF-S ve AF-C dünyasının en iyi özelliklerine tek bir butonla sahip olmasını sağlar. AF-C modunda AF-ON düğmesine basarak, sağ üst odak noktalarından birini kullanarak önce zürafaya odakladım. Uygun odağı ve zürafanın pozisyonunu elde ettikten sonra, AF-ON düğmesinden parmağımı kaldırdım, odak bu noktada kilitli kaldı, kadrajımı yeniden oluşturarak zürafayı karemde olmasını istediğim noktaya getirdim ve deklanşöre bastım.

    Bir başka örnek


    Back Button Focus tekniğinin sağladığı faydaların bir başka örneği, hareketsiz bir konunun hızlıca hareket etmeye geçiş yaptığı zamandır. Yukarıdaki fotoğrafta ağaç gövdesi üzerindeki bir platforma konmuş bir martı görüyorsunuz. Martıya Tek Nokta AF ve en doğru olan merkezdeki odak noktasını kullanarak ve AF-ON butonuna basarak odaklandım. Ardından, parmağımı AF-ON düğmesinden çektim, kadrajımı yeniden oluşturdum bu görüntüyü çekmek için deklanşöre bastım. Eğer bu çekim esnasında elimi AF-ON düğmesinden çekmeseydim, kameram odaklama yapmaya devam edecekti ve kadrajımı yeniden oluşturduğumda merkezdeki odak noktasına denk gelen başka yeri netleyecekti, dolayısıyla kuştaki netliği kaybedecektim. Çünkü kameramın AF modu AF-C Sürekli Servo modundaydı. Bu modda, AF-ON’a veya Back Button Focus’u atadığınız butona basılı tuttuğunuz sürece kameranız seçilen netleme noktalarında sürekli odaklanmaya ve odağı takip etmeye çalışacaktır. Elinizi düğmeden çektiğinizde bu odaklanmayı durdurur, odağı son noktada kilitler.

    Kuşun uçmasını beklemeye başladım, bu süre bazen inanılmaz uzun olabiliyor, inanın. Bazı kuşlar ne yapacağımı anlıyorlar ve bunun zevkini çıkarıyorlar gibime geliyor bana! Bazen o kadar çok bekletiyorlar ki, bir keresinde kameramın bataryasını bitirdiğimi hatırlıyorum, üstelik o kadar süre boyunca gözüm vizörde ve kamera elimdeyken, o halimi bir düşünün! Neyse ki bu kuş birkaç dakika içinde uçmaya karar verdi. Odaklanma ve odak takibini başlatmak için AF-ON düğmesini basılı tuttum ve kuşun uçuşu anındaki görüntülerini çekmek için deklanşöre aynı anda bastım. Kameramı “Ch” seri çekim moduna ayarladığımdan, art arda seri çekimler gerçekleştirdim, aralarından beğendiğim bir tanesini seçtim.


    Tüm bu süreç sorunsuz AF-C Sürekli Servo modu ile gerçekleşirken hiçbir noktada odaklanma ve kadrajımı yeniden oluşturma yeteneğimi sınırlamadı.

    Anında Manuel Odaklama

    Kameranın otomatik netlemesi sadece AF-ON düğmesine veya Back Button Focus için atadığınız düğmeye bastığınız zaman devreye girdiğinden, deklanşöre bastığınızda otomatik netleme başlamayacaktır. Bu sayede birçok objektifinizin manuel netlemesini kolayca kullanabilirsiniz. Bu, nesnenizin önünde duran ve kameranızın odaklama sisteminin doğru odağı elde etmesini engelleyen yoğun başka nesneler olduğu durumlar için son derece yararlıdır.


    Yukarıdaki papağının bu fotoğrafı, kameramın odaklama sisteminin, öznemin önünde yer alan sık tel örgüleri nedeniyle uygun odağı elde etmek için mücadele ettiği bir duruma tam bir örnek. Kameramın odaklama sistemi sürekli olarak papağan ve tel örgüler arasında gidip gelmesi nedeniyle bir türlü tam netleme yapamıyordum. Odaklama sistemi ile biraz mücadele ettikten sonra bunun kolay olmayacağına ve papağanın fotoğrafını manuel odaklama kullanarak çekmeye karar verdim. O anda AF-ON düğmesine basmayı bıraktım, netlemeyi lensimin netleme halkasını çevirerek kendim yaparak odaklama kontrolünü tamamen elime aldım ve deklanşöre bastım.

    Engeller sizi engellemesin

    Hareketli konular genellikle kameralarımızın otomatik netleme sisteminin kafasını karıştırır. AF-C Sürekli Servo modu hareketi izlemek için kullanıldığından, konumuzla aramıza bir şey girerse, odaklama sistemi hangisine netleneceğini bilemez ve netleme birçok nesne arasında gider gelir. Back Button Focus ile nesnenin fotoğraflarını çekerken, nesnenizin net olduğu bir anda parmağınızı AF-ON düğmesinden anlık olarak kaldırabilirsiniz, böylece odağınız nesnenizde kilitli kalacaktır.

    Dezavantajları

    Back Button Focus’un temel dezavantajlarından biri, sürecin sorunsuz bir şekilde çalışması için iyi bir koordinasyon gerektirmesidir. Daha önceden tek bir düğmeyle yapmış olduğunuz işi yapmak için şimdi iki düğmeye basmak zorunda kalmanız ve buna alışmanız biraz zaman alabilir.

    Bir diğer durum ise, eğer çok soğuk ve zorlu hava koşullarında çekim yapıyorsanız ve uzun saatler dışarıda kalmışsanız parmaklarınızda his kaybı yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda, hem odaklanmayı hem de çekimi tek bir deklanşör düğmesiyle yapmak daha kolay olabilir.

    Bir başka olumsuz yanı, eğer özneniz devamlı hareket halindeyse ve örneğin uçan bir kuş gibi çok düzensiz hareket ediyorsa, başka yerlere gitmiş odak noktanızı merkeze konumlandırmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için başparmağınız ile kameranızın arkasındaki bir düğmeye tek bir defa tıklamanız gerekecektir. Ancak başparmağınız nesneyi odakta tutmak ve takip için AF-ON tuşu üzerinde olduğundan bunu yapmanız imkansızlaşır. Her zaman başlangıç olarak merkez netleme noktasına gelme alışkanlığınız varsa, Back Button Focus özelliğini kullanmaya değip değmeyeceğini değerlendirmek isteyebilirsiniz. Bu durum benim için şimdiye kadar bir problem teşkil etmedi.

    Diğer bir olumsuz yanı, kameranızı bir arkadaşınıza verdiğinizde karşınıza çıkar. Eğer kameranızı sizin fotoğrafınızı çekmesi için bir başkasına verirseniz, benim karşılaştığım durum başınıza gelebilir. Blogumda Gezi Günlükleri bölümünde yer alan Fransa’nın Alsace Şarap Yolu üzerindeki harika köylerinden biri olan Kaysersberg gezimiz sırasında tıpkı benim gibi fotoğraflar çeken bir turist grubuna rastlamıştık. Onlardan, çok güzel bir tarihi köy giriş kapısının önünde eşimle benim bir fotoğrafımı çekmelerini rica etmiştim. Kabul ettiler, aralarında en istekli olanına kameramı verdim, pozlarımızı verdik, ordan, şurdan, yandan vs birçok fotoğrafımızı çekti. Kameramı aldım, teşekkür ettik, oradan ayrıldık. Akşam otelimize döndüğümüzde bizim fotoğraflarımızı görünce şok olmuştum, çünkü hiçbiri net değildi. Suç elbette bendeydi, çünkü netlemeyi AF-ON tuşuna atamıştım ve fotoğrafımızı çeken kişi bunu bilmiyordu, o deklanşöre basıp çekiyordu yalnızca.

    Back Button Focus hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Hangisi daha hızlı, Deklanşör AF mi Back Button Focus mu?

    Bir konuyu açıklığa kavuşturalım; Back Button Focus tekniği veya bir başka yöntem, hangisini kullanırsanız kullanın kameranızın AF Sistemi aynıdır ve AF performansı neyse odur, değişmez. Back Buttun Focus ile siz, kendinizin netleme performansınızda bir gelişme sağlarsınız, kameranızın değil. Bu tekniği kullanarak modlar arasında geçiş yapmayı düşünmezsiniz ve o nedenle daha hızlı olabilirsiniz.

    Kameranızda Back Button Focus nasıl ayarlanır

    Canon

    Bir Canon kamera kullanıyorsanız, Back Button Focus ayarlama işlemi “Özel İşlevler” menüsü ile başlar. Kullandığınız Canon modeline bağlı olarak, “Özel İşlevler” Menüsü biraz farklı bir şekilde yerleştirilmiş olabilir, ancak tüm yeni modellerde Özel İşlevler menüsünde aşağıdaki işlevler bulunur:

    1. Menüden “Özel İşlevler” bölümünü açın
    2. “Özel Kontroller” ekranına gidin
    3. Özel Kontroller ekranında, deklanşör düğmesini “Başlangıç ölçümü” olarak ayarlayın (deklanşörden odaklanmayı keser)
    4. AF-ON düğmesini “Ölçme ve AF başlatma” olarak ayarlayın.
    AF-ON Tekniği ile Ustalaşın

    Nikon

    Bir Nikon kamera kullanıyorsanız, Back Button Focus ayarlama işlemi “Özel Ayarlar Menüsü” ile başlar. Kullandığınız Nikon modeline bağlı olarak bu işlem iki farklı şekilde olabilir:

    Kameranız “AF-ON” düğmesine sahipse:

    1. “Özel Ayarlar Menüsü”ne girin
    2. “Otomatik Netleme” sekmesini seçin
    3. “AF etkinleştirme” yi seçin
    4. “Sadece AF-ON” seçeneğini seçin
    Back-Button Focus / AF-ON Tekniği Nedir, Nasıl Kullanılır?

    AF-ON düğmesine sahip olmayan Nikon modellerinde “AE-L / AF-L” düğmesini ayarlamanız gerekir:

    1. Özel Ayarlar Menüsünü açın
    2. “Kontroller” sekmesini seçin
    3. “AE-L / AF-L Atama” seçeneğini seçin.
    4. “AF-ON” seçeneğinin üzerinde iken “OK” e basın.


    Olympus OM-D E Serisi

    Bir Olympus OM-D E Serisi kamera kullanıyorsanız, Back Button Focus ayarlama işlemi “Özel Menü” ile başlar.

    Olympus OM-D E Serisi modellerde “AE-L / AF-L” düğmesini ayarlamanız gerekir:

    1. “Menü > Özel Menü” kısmına gelin
    2. “A1. AF/MF > AEL/AFL > C-AF” bölümünü seçin
    3. “mode4” üzerine gelin “OK” tuşuna basın
    Back-Button Focus / AF-ON Tekniği Nedir, Nasıl Kullanılır?

    Diğer kameralardaki AF-ON metodunun nasıl ayarlanacağını bilmeniz için kameranızın kullanma kılavuzuna bakmanızı önereceğim. Bu ayar her kamerada farklılıklar gösteriyor.

    Back Button Focus ile kablolu deklanşör tetikleyici kullanma

    Bir kablolu uzaktan deklanşör tetikleyici kullanıyorsanız bu, deklanşörünüzü nasıl ayarladığınıza göre değişir. Böylece, yalnızca Deklanşör AF etkinleştirilmişse, yani Back Button Focus ayarlı değilse, kablolu tetikleyiciye yarım basınca tıpkı deklanşör gibi davranacak ve odaklanacaktır. Back Button Focus kurulumunuz varsa, kablolu tetikleyiciye yarım bassanız dahi odaklanmayacaktır, bunun için AF-ON veya o iş için atadığınız düğmeye basmak zorundasınız.

    Bazıları için bu önemli bir sorun gibi görünebilir, ama unutmayın, çok sık odaklanmak
    istediğiniz zamanlar için deklanşör AF’ye geri dönmenizi engelleyen bir şey yok, basit bir ayara bakar.

    Back Button Focus ile AF-S’yi kullanmak için bir neden var mı?

    Şimdi benden kocaman bir “HAYIR” cevabı bekliyorsunuz değil mi? Öyle ya, şimdiye kadar Back Button Focus dedim, AF-ON dedim, kameram yalnızca AF-C ayarlı dedim, tüm çekimlerimi bu modda gerçekleştiriyorum dedim, harika çalışıyor dedim… Ama yanılıyorsunuz, AF-S’nin de yararlı olabileceği bir durum var; Flaşınızda ve kameranızda AF Aydınlatma kullanmak istediğinizde AF-S’ye ihtiyacınız var, kamera AF-C modundayken AF Işığı çalışmayacaktır. Ama bununla birlikte, AF-S modunda da ana avantajınızı kaybetmediğinizi unutmayın. Back Button Focus aynı anda hem AF-C hem de AF-S’de çalışır. AF-ON kullanarak bir kilitleme yapmam gerekirse, sadece AF-S’ye geçmem yeterli. Karanlık bir mekanda AF aydınlatmamı yapıp daha sonra AF-C’ye geri dönüp normal çekime devam edebilirim.

    Sonuç

    Gördüğünüz gibi Back Button Focus tekniğinin faydaları tartışılmaz. İlk başlarda acemilik çekseniz de bu tekniğe alışınca bırakamayacaksınız. Ben, Nikon D850 kameramda netlememi yalnızca AF-ON tuşunu kullanarak yapıyorum ve kameram hep AF-C modunda ayarlıdır, manzara da çeksem, portre de çeksem, aksiyon da çeksem bu değişmez. Değiştirdiğim tek şey yapacağım çekim türüne bağlı olarak belirlediğim AF Alan Modudur, yani Tek Nokta AF, Dinamik Alan AF (9/25/72/153 Odak Noktası), Grup Alan AF veya 3D-izleme seçenekleridir.

    Siz bu teknik hakkında ne düşüyorsunuz? Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı aşağıdaki “Yorumlar” kısmında bizimle paylaşın.

    Konunuz net olsun!

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Beyaz dengesi ayarı (White balance adjustment) denilen şey

    Basitçe ışığın sıcaklık (Kelvin) değerinin renklerin doygunluğuna etki ettiğini söyledikten sonra devam edelim. Fotoğraf makinalarında "Beyaz Dengesi" ışığın kelvin değerine göre doğru renkleri veya başka bir ifade şekliyle renklerin dengesini elde etmek için fotoğrafçılara sunulan bir fırsat.

    Filmler ve Tarayıcılar

    Fotoğrafı konuşup yazarken bahsetmediğimiz ya da çok dikkatimizi vermediğimiz bir tarafında “Tarayıcılar” yer alıyor. Herhalde film kullanımının gündeme gelmediği teknoloji dünyasında bunu normal karşılamak gerekiyor.

    Beyaz Dengesi nedir, fotoğrafı nasıl etkiler, nasıl ayarlanır?

    İç mekanlarda fotoğraf çektiğinizde konularınızın neden sarılaştığını hiç merak ettiniz mi? Ya da kameranızın flaşının neden onları mavi gösterdiğini? Beyaz dengesi kavramını ve nasıl çalıştığını iyice anlamak dijital fotoğrafçılıkta çok önemlidir.

    Galileo’nin Olympus’u olsaydı

    Galileo'nun Olympus fotoğraf makinesi olsaydı; elde edeceği fotoğraflar ile Kopernik’e ve kiliseye karşı çok iyi bir ispat sağlayacaktı. İspatında kullandığı med-cezir olayını pekiştirecekti. Gökcisimlerinin hareketinden kaynaklanan ışık akışının boyundan ve pozlama süresinden dünyanın dönüş hızını da hesap edebilecekti.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    58 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Cihangir Y
    Cihangir Y

    Hocam bir yıl kadar önce sizin yazılarınızdan birinde görerek denemeye başladım ve bir daha geri arkama dahi bakmadım! Çoğunlukla portre ve manzara çektiğim için tek odak noktasında çekiyorum. Ama yalnızca AF-C kullanmayı hiç düşünmemiştim. Bu yeni bir bilgi benim için. Çok çok faydalı bir yazı oldu bu benim için. Sizden çok şeyler öğreneceğiz daha. Emeklerinize sağlık.. Teşekkürler.

    Ömer
    Ömer

    Sebahattin bey harika makale, tebrikler. Bu kadar teknik bir konu anca bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilirdi. Örnekleri koymanız ve açıklamanız kafalardaki soru işaretlerini yok ediyor. Bu konuyu başka kaynaklardan bir çok defa okudum ama çok bir şey anlamamıoştım. Bir kaç denem yapıp beceremeyerek bırakmıştım. Şimdi tekrar baştan başlayacağım bu defa neyi neden yapacağımı bilerek yapacağım. Yazınızı print ettim bile fotoğraf çantamda yerini aldı. Zaten çantamda makineden çok sizin yazılarınızın basılmış kopyaları var 🙂 Bir kez daha teşekkür ederim.

    Ömer
    Ömer
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Doğru söylüyorsunuz
    Ama ben cep telefonunun küçük ekranından okuma özürlüyüm biraz. Eski alışkanlık işte bir konuyu basılı kitaptan okumayı daha çok seviyorum. O zamn daha iyi anlıyorum 🙂

    Arzu
    Arzu

    bu harika yazı için çok çok teşekkürler. bu tekniği sizin başka yazılarınızda ve başka yerlerde duymuştum ama ne olduğunu şimdi net anladım. şimdiye kadar neden kullanmadım diyerekten kızdım kendime. hemen denemeye başlayacağım. anladığım kadarıyla hareketi takip etmek için af-on düğmesine hep basılmalı bu doğru mu. cevap için teşekkürler.

    Osman Zihni ERENLER
    Osman Zihni ERENLER

    Merhaba Sebahattin Bey.
    Bu güzel makale için çok teşekkür ederim.
    Back Button Focus kavramının Türkçesi için önerim şu: “Baş parmakla odaklama” 🙂 Nasıl ama:)

    Turgay Seven
    Turgay Seven

    Şu an işteyim ve çok yoğunum. Yazınızı an itibariyle okuyamadım ancak ilk fırsatta okumayı sabırsızlıkla bekliyorum. Bu yazıyı ne kadar istediğimi biliyorsunuz. Okumadan önce, ellerinize sağlık demek istedim. Çok teşekkürler.

    Özge
    Özge

    Af-on tekniğinin faydasını kabul ediyorum ancak bunun benim gibiler için her zaman tercih edilen bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ben sadece çok özel durumlar için af-c kullanırım ancak bebek fotoğrafçılığı veya portre çekimlerimde nadiren af-c ye ihtiyacım olur. Onun yerine daha çok af-s kullanmayı tercih ederim. Ama tüm bunlar af-on düğmesinin kullanımını gerçekten çok iyi açıklayan bu yazı için size gönülden teşekkür etmeme engel değil. Tebrikler…

    Özge
    Özge
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Genellikle stüdyoda ve yardımcı flaşlarla çekim yapıyoruz. O nedenle af-s kullanmak daha uygun oluyor

    Metin Sıtkı
    Metin Sıtkı

    Af-on benim için panorama çekimlerimde son derece yararlı oluyor. Bu metodu uzun zamandır kullanırım. Ama her türlü çekim için yalnız Af-c modunu kullanmayı hiç düşünmemiştim. Yazınız bu anlamda çok ufuk açıcı oldu benim için bunu deneyeceğim. Tebrik ve teşekkürlerimle

    Metin Sıtkı
    Metin Sıtkı
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Memnuniyetle paylaşırım sabahattin bey
    Selamlar

    Turgay Seven
    Turgay Seven

    Sebahattin bey günaydın;
    Merakla beklediğim yazınıza nihayet ulaştım. Emin olun beklediğime deydi. Her zamanki gibi, basit, sade ve anlaşılır. Bundan sonra AF-ON tuşunu kullanmak isteyenler, sizin sayenizde korkmadan bu işlevi deneyecektir.

    AF-ON tuşuna alışmak gerçekten zaman alacak. Alışma sürecini atlatanlar, muhtemelen kullanmaya devam edecektir. Ben de kendi makinemde bu tuşa basılı tutarak odak kilitleme için kullanıyorum. Bir miktar da olsa makineyi daha az titrettiğimi hissettim. Özellikle deklanşöre basma anında, yarım basıp odaklama işlemine kafa yormuyorum ve AF-ON ile odağı kilitleyip, kibarca deklanşöre basıyorum.

    En kısa zamanda bu tuşla ilgili deneme çekimlerine başlayacağım. Umarım pes etmeden devam ederim. Bunun dışında, yazınızda bahsettiğiniz bazı dezavantajları da kullanım tarzımıza göre ayrıca değerlendirmek gerekiyor.

    Meraklandıran, bilgilendiren ve öğrenmeyi kolaylaştıran yazınız için size ne kadar teşekkür etsek azdır. Emeğinize sağlık.

    Her zaman görüşmek dileği ile, hoşçakalın…

    Rüfat Maharramov
    Rüfat Maharramov

    Merhaba usta Sony a7m3 kamerada bu islem katisik bilginiz varsa ayarlamasini anlazirmisiniz .

    Mümtaz Kırıkkanat
    Mümtaz Kırıkkanat

    Hocam af-on tekniğini senin sayende öğrendim artık bırakamıyorum dediğin gibi
    Teşekkür ederim size çok güzel bir siteniz var. Bütün yazılar çok kaliteli emeklerinize sağlık. Saygılarımla

    imdat öztorun
    imdat öztorun

    Çok Teşekkür ediyorum bilgileriniz için.AF-ON tek netleyici,denklanşör sadece çekim için deneyecem.Parmakların alışması zaman alacaktır

    Armağan
    Armağan
    Makale Puanlama :
         

    Sebahattin Hoca’m,o kadar makalenizi okumum.Ama benim için ‘AHAAA’ anı işte bu makale oldu.’Bunu nasıl yapıyorlar?’ diye kendi kendime sorduğum soruların cevabını buldum nihayet,teşekkür ederim…

    Caner
    Caner
    Makale Puanlama :
         

    Hocam yazınız yayınlanalı baya olmuş umarım sizden cevap alabilirim, benim makinam Canon 650d özel işlevler menüsünde 3 adet seçim var ( 1.AE kilidi AF bu özellik af ile ölçümü ayrı ayrı kullanmak istendiğinde kullanışlıdır yazıyor 2.AF kilidi AE kilidi yok seçiminde Aı servo AF işleminde “*” tuşuna basıldığında Af işlemini kısa süreli durdurabilirsiniz yazıyor bu özellik konu arasına başka nesne girerse yararlıdır yazıyor. 3. Ae/Af Ae kilidi yok bu hareketini sıksık durduran sonra yine harekete geçen konuların çekiminde elverişlidir yazıyor Aı servo Af “*” tuşuna basasarak aı servo işlemini başlatıp durdurabilirsiniz yazıyor) bu sizin bahsettiğiniz Af on tekniğini kullanırken hangisini seçmek gerekli? 2. Side benim makinamda 9 af noktası var bunları ya tek nokta Af seçerek kullanıyorum ya da otomatik seçiyorum kullanım kılavuzunda aı servo kullanımında otomatik Af seçimi olsa bile konu merkez Af ile takip edilir eğer buradan çıkarsa diğer af ler tarafından kuşatılıp takip edilir diyor şimdi bu teknik ten faylanmak için tek nokta af mi kullanmalıyım yoksa otomatik af seçimini mi kullanmalıyım? Yada hangi durumlarda nasıl seçim yapmalıyım yardımcı olursanız çok mutlu olurum şimdiden çok teşekkür ederim.

    Caner
    Caner
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Çok teşekkür ederim hocam bu konuda türkçe kaynak yok denecek kadar hem göresel olarak hemde yazılı olarak yabancı kaynaklarda çokça değinilmiş, şimdi bu yöntemle aı servo modunda 3 seçenekten duruma göre olanı seçip yapmak daha iyi olur değil mi hocam ?yoksa 1. Seçenek hareketsiz konu için one shutt özelliğide kullanılabilir o yüzden sormak istedim. Makinem şuan yanımda olmadığından tam olarak deneyemiyorum en kısa sürede deneyeceğim inşallah

    Caner
    Caner
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Hocam tekrar merhaba, ben bu tekniği canon 650d de denedim mesela aı servoda odaklanma ve kadraj değiştirmeyi yaptım oluyor elimi “*” tuşuna basıyorum odaklanıyorum elimi çekince kitli kalmıyorda sanki AF den MF ye almışım gibi oluyor kadraj değiştirmeme rağmen netlik konumda kalıyor daha sonra “*” tuşuna basılı tuttunca odak takibi veya başka konuya odaklanma yapabiliyorum. Odaklanırken araya nesne girerse elimi odaktan çekme tekrar basma konusunda biraz parmak eğzersi yapmaya çalışıyorum 😊 ışık ölçümünü geri planda buraktım şimdilik buna alışımcaya kadar Hocam benim makinamda aı focus özelliği var otomatik olarak tek çekimden aı servoya geçmesini sağlıyor acaba bunu kullansam bir sıkıntı olur mu ? Bu tekniği kullanmada

    Caner
    Caner
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Hocam aı focus özelliği ile pek radımanlı olmuyor, bunun nedeni tek çekimle aı servoya otomatik geçtiğinden hareketsiz konu çekerken tek çekim gibi davranıp tüm AF noktalarını aktif edildiğinde en öndeki nesneye odaklama yapabiliyor, buda bazen netlik sıkıntısı yapıyor ama aı servoyu kullanınca tüm AF noktaları aktif edilse bile ilk başta merkez AF yi dikkate aldığı için önünde başka nesne olsada netliği saptırmıyor evde biblolarla denedim pek bir sıkıntı görmedim yani ama ai servoda netlik geri bildirimi olmadığından lenslerin netleme hızı iyi değilse bazen netliği tam sağlanmadan çekim yapılabilir, cidden çok kullanışlı hocam çok teşekkür ederim size sizin yazınızı okumasaydım bu tekniğin aı servoda kullanılcağından haberim yoktu.😊

    Halim Şekerci
    Halim Şekerci

    Hocam Selamlar,
    Şu konuyu bir de videoyla anlatsanız tam cuk oturacak
    Teşekkürler

    Halim Şekerci
    Halim Şekerci

    Hocam selamlar,
    Konu ile alakalı uygulamalı bir youtube videosu öğrenme açısından daha aklıda kalıcı olacaktır. Teşekkürler

    Halim Şekerci
    Halim Şekerci
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Teşekkür ediyorum ilginize.

    Zeki
    Zeki

    Ben bu metodu önceden denedim ve bundan hiç bir şekilde faydalanamadım. Ayarları değiştirmeden hem af-s hem de af-c sürekli çekim imkanı sağladığını söylüyorsunuz. Ben sürekli hızlı çekime ayarlayarak ve deklanşöre sadece tek bir tıklamayla bunu yapıyorum. Af-on deklanşörü kullanmaktan çok daha üstün olsaydı üreticiler zaten varsayılan odaklama işlevi olarak onu koyarlardı.

    Zeki
    Zeki
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Olsun ben yinede tek düğmeyi tercih ediyorum

    Ömer Çalışkan
    Ömer Çalışkan
    Yorumun sahibi  Zeki
    Zeki
    Zeki
    Yorumun sahibi  Ömer Çalışkan

    Ömer bey ingilizcem yok videoyu anlayamadım. Bir kaç cümleyle özetlermisiniz.

    Ömer Çalışkan
    Ömer Çalışkan
    Yorumun sahibi  Zeki

    Merhaba Zeki Bey! Maalesef benim ingilizcem de Tarzanca seviyesinde.
    Şöyle özetlenebilir: videodaki şahıs AF-ON yöntemini neden sevmediğini ve kendi fotolarında hangi yöntemi kullandığını açıklıyor.

    not: Hocamızın (Sebahattin Bey) ingilizcesi var ve umarım bu videoyu izler de bize ayrıntılı bir bilgi verebilir.

    Zeki
    Zeki
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Evet hocam bende öyle anladım. Ama galiba biraz karışık gelmesi nedeniyle af on metodunu sevemedim. Bazı arkadaşlar çok sevebilir neden olmasın. Emekleriniz için bir kere daha teşekkür ediyorum

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ

    Beklediğim yazı geldi. Yine dolu dolu ve anlaşılır. Birkaç kez daha okuyacağım. Konu ile ilgili teorik olarak bir eksiğimin kaldığını düşünmüyorum. Ancak bu kadar anlaşılır anlatılabilirdi. Tek sorun pratikte. Bol bol deneme yapmak ve pratik kazanmak gerek. Daha önce de yazmıştım, ilk etapta zorlanıyorum, ama pratik yaptıkça alışacağım.
    Çok teşekkür ederim yazınız için. Elinize, emeğinize sağlık.
    Selam ve saygılarımla.

    Alaettin Demircioğlu
    Alaettin Demircioğlu

    Hocam merhaba. Bağışlayın hazıra konmak diye bu sorunun cevabında olacak. Zürafa fotoğrafının çekiminde; kameramı menüden , (olimpus OM-D E-M1 MII) AEL/AFL düğmelerine fonksiyon atamada mesela C-AF için hangi modu seçmeliyim ( Mod1 , mod2 , mod3 , mod4 ). Yani benzer bir sahne çekeceğim, odağı AEL/AFL düğmesinde kitlemek için mod 1-4 hangisi uygundur. Teşekkürler.

    Alaettin Demircioğlu
    Alaettin Demircioğlu
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Allah razı olsun, işlerin rast gitsin.

    Ali
    Ali

    Merhaba,
    Sebahattin bey içerik için teşekkür ediyorum,emek vermişsiniz.Merak ettiğim bir durum var ben genelde tripodsuz fotoğraf çekerim çektiğim fotoğraflarda çiçek böcek ve b&w mimari genelde fotoğraflarım (mimari hariç) pek net olmaz,benim merak ettiğim konu şu bu tekniğin bulanıklığın önüne geçmede bir nebze de olsa katkısı varmı?Deneme fırsatım oldu o yüzden sordum tuşa basılı tutunca makina odak kaybetmiyor sürekli odak halinde olduğu için çektiğim biriki kare daha net çıktı,merakımı giderirseniz sevinirim.
    Teşekkürler,
    İyi çalışmalar.

    Ali
    Ali
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Tekrar merhaba Sebahattin bey,
    Kameram Nikon D80 objektifim Sigma 70-300mm f/4-5.6 dg macro super,1/160 enstantane,iso100,diyafram f/5.6,300mm macro modu,AF-C,tek nokta geniş alan AF,AF ayarı AF ON,ayarlar bunlar,bir çiçek çektim aynı çiçeği normal oto focus ile ve back button focus ile çektiğimde back buton focus ile çektiğim çok daha net çıktı,
    Teşekkürler,
    İyi çalışmalar.

    Beysan
    Beysan
    Makale Puanlama :
         

    Hakikaten ufuk açıcı bir yazı olmuş, teşekkürler…

    Kamil
    Kamil
    Makale Puanlama :