Daha

    İleri Seviye Fotoğrafçılık

    Film geliştirmede (banyo etmek) önemli iki problem: Sis/Buğulanma (fog) ve Ağ Dokusu (reticulation)

    Sebahattin’in yayınladığı “gürültü azaltma” üzerine olan yazıdaki güncel adıyla “gürültü” ya da eskilerin deyimi ile “gren” fotoğrafçıların üzerinde çok durduğu bir problem. Ancak dijital fotoğraf makinası kullananlara “Allah başka dert vermesin” dersek yeridir.

    Renkli negatif film banyosunda cevap bekleyen sorular

    Bir önceki yazıdan geldiğimiz nokta burası. Sanki sürekli renkli film banyo ediyormuşum gibi işi “cevap bekleyen sorular” kısmına getirdim. Ancak renkli film banyosu hakkında onlarca makale okuyup onlarca video izleyince insan kendini yıllardır renkli film banyosu yapıyormuş gibi hissediveriyor.

    Megapiksel olarak filmler

    Dijitalde ağzımızdan düşürmediğimiz “piksel” ifadesinin filmdeki karşılığı “gren” dir. Yani görüntü, gümüş tuzlarından oluşan bu grenlerin ışığa göre kümeleşerek bir arada olmasıyla ortaya çıkar.

    T-Stop nedir, F-Stop ile arasındaki fark nedir?

    Büyük bir film setinde, her çekimde tutarlı bir görünüme sahip olması gereken bir film yaratmak için çok sayıda kişinin, kameranın, ışık setlerinin ve lenslerin günlerce çalışması gerekecektir. Görüntü yönetmenleri, T-stop'larla planlama yaparlar ve bu sayede lensteki veya diğer faktörlerdeki değişikliklere bakmaksızın, çekilen her sahnede aynı miktarda ışık aldıklarından emin olmak isterler.

    Bit Derinliği nedir, görsellerimizi nasıl etkiler?

    Sıkça duyduğumuz "Bit Derinliği" kavramı oldukça kafa karıştırıcı bir terimdir. Bu yazımızda Bit Derinliği nedir, fotoğrafı nasıl etkiler? Bit Derinliği ile Dinamik Aralık arasında bir ilişki var mı? bunlara değiniyoruz.

    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

    POPÜLER İÇERİKLER

    Kameramızdaki lens gözümüzle etrafımızda ne (ve nasıl) gördüğümüzü etkiler mi?

    Kısa cevap: EVET Etkiler...
    Bahsettiğim, vizöre baktığımızda görüşümüzü nasıl etkilediği değil. Bunun yerine, seçtiğimiz odak uzaklığının vizörde görmeden önce etrafınızdaki her şeye nasıl baktığımızı ve bizi nasıl etkileyebileceği hakkında tartışmak istiyorum.

    TeleFoto ile yakın plan çekim denemeleri

    Hepimiz bir telefoto merceğin yaban hayatı ve kuşları ve uzaktaki nesneleri fotoğraflamak için kullanışlı olduğunu biliyoruz. Ben, 180-600 mm lensimi, normalde makro veya daha kısa odaklı mercekler için daha uygun olan nesnelere çevirdim. Sonunda oldukça güzel sonuçlar elde ettim.

    Ayaklarımızla zum yapmakla zum lens kullanmak arasındaki farklar

    Bir özneye yaklaşmakla veya ondan uzaklaşmakla (ayaklarınızla zum yapmak) bir zum lensi kullanmakla aynı şey değildir. Bu iki şey temelde farklı sonuçlar üretiyor. Gelin bu sonuçları gerçek örneklerle birlikte karşılaştıralım.

    Çekim anında 11 farklı kamera ayarı 0.5 saniyede değiştirilebilir mi? Evet, bu mümkün.

    Bu çözümün yaklaşık bir yıldır kameramda var olduğunu ve benim bundan haberdar olmadığımı düşünmek beni kızdırsa da aylardır beynimi çok meşgul eden bir sorunun cevabını bulduğuma sevinmiştim.

    Dijital kamerayı filmli kamera gibi kullanmak

    Dijital kameraların ve yakalanan görüntüleri doğrudan LCD ekranda görme olanağının olduğu günümüz dünyasında, fotoğrafçılar bir fotoğrafı görselleştirmek için gereken becerilerin bir kısmını kaybediyorlar

    Renk Teorisi

    Fotoğrafta izleyiciye aktarmak istediğimiz duygu için renkler fotoğrafçının elindeki önemli unsurdur. Bunu birer cümle ile birkaç renk için anlatarak noktayı koyabiliriz:

    Kırmızı enerji, savaş, tehlike, güç, ihtiras, aşk gibi duyguları harekete geçirmektedir.

    Fotoğrafta Derinlik Yanılsaması

    Görsel algımızın üç boyutlu olmasını sağlayan bu iki görüntüyü birleştiren beyindir. Beyin, görüntülerdeki değişimin büyüklüğüne göre nesneyi konumlandırır. Eğer değişim çoksa nesne yakın, değişim yoksa nesne uzaktır.

    İyi Fotoğraf

    Güzel bir bayan model, sevimli bir kuş ya da şirin bir çocuğun varlığıyla o fotoğraf “iyi” olmaz. Ya da kenar mahalleden arabesk bir görüntüyü de aynı kapsamda değerlendirmeliyiz. Sosyal medya beğenilerinin sayısı da fotoğrafın gücünü göstermez.

    Manipülasyon, fotoğrafın günah keçisi midir?

    İnsanlar gördükleriyle birebir uyuşan ve tekrarlayan fotoğraflardan etkilenmezler. Farklılık ararlar. Gerçeküstü arayış içinde olanların beklentisi ve beğenisi, değişimi tetiklemektedir.

    Gerçek böyle iken fotoğrafta en çok tartışılan konu, ilk çekilen kare ile piyasaya sürülen fotoğrafın farklılığıdır.

    Sıfır ayarındaki bazı ekipmanlarımı satıyorum

    Belirli bir süre sonra ekipman parkınıza bakarsınız ve yeni anons edilen modellere sahip olabilmeniz için bunlardan bazılarına veda zamanının geldiğine karar verirsiniz. Ben de işte tam da bu aşamadayım; sahip olmayı arzu ettiğim yeni oyuncaklarım için elimdeki bazı ekipmanlarımı satışa çıkarıyorum.

    Fotoğrafta film kullanma tutkusu…

    Manşette yer alan fotoğrafları 48 yıl arayla birbirine bağlayan değişmeyen iki duygu var: Çocukların bakışlarındaki saflık ve masumiyet. Onlar bizim geleceğimiz.

    Siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı neden bu kadar popüler

    irçok nedenden ötürü siyah beyaz sokak fotoğrafçılığı, fotoğrafçılıkla ilgilenen birçok kişi tarafından kabul görmüş şüphesiz en popüler çekim türüdür. Siyah-beyaz fotoğrafçılıkla özel olarak ilgileniyorsanız, “Siyah-beyaz görmek” ifadesini duymuş olabilirsiniz. Bu terim fotoğrafçılık eğitimi dünyasında sıklıkla kullanılan popüler bir terimdir.

    Otomatik Yakalama ile Fotoğraf Kapanı nasıl kurulur?

    Otomatik Yakalama" ile, kameranız kendi kendine fotoğraf çeker - "nasıl yani?" diyorsanız bekleyin: Evet, gerçekten de kameranın yaptığı şey bu.

    Konser fotoğrafçılığı ipuçları ve yapılmaması gerekenler listesi

    Her şey değerli dostum Fatih Özkadir'den gelen, önemli bir konuyu konuşmak için beni ofisine davet eden bir telefon görüşmesi ile başladı. O görüşmede kendime şunu söylerken buldum kendimi:

    "Meydan okuma diyordun, al sana meydan okuma!"

    Picture Control: yalnızca RAW çekenlerin kaçırdığı faydalı özellikler

    Her zaman ve yalnızca RAW çekseniz dahi, çektiğiniz karenin fotoğraf makinenizin elektronik vizöründe veya arka LCD'sinde gördüğünüz hali JPEG'tir ve seçtiğiniz Picture Control profilindeki değişikliklerin uygulanmış halidir.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yeni yazılarımızdan haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp, “ABONE OL” butonunu tıklamanız yeterli.

    EN ÇOK YORUM YAPILAN MAKALELER