Daha

    Fotoğrafın Temelleri

    Neden RAW Çekmeli?

    Hangi seviyede olursa olsun fotoğrafçılık ile ilgilenen bazı kişiler, çekimi fotoğraf makinesinde bitirmek gerektiğini savunuyor, görüntüler üzerinde sonradan işlem yapmayı gereksiz buluyorlar. Ve bunun için JPEG çekmenin yeterli olduğunu söylüyorlar.

    Sosyal Medya Fotoğrafları İçin İdeal Boyutlar Ne Olmalıdır?

    Sosyal medya platformları, resim boyutlarını ve biçimlerini sürekli olarak değiştiriyorlar. Güçlü sosyal medya varlığına duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu yüzden, iş / marka...

    ND Filtre çeşitleri, seçimi ve kullanım alanları

    İngilizcede Nötr yoğunluklu anlamına gelen "Neutral Density" kelimelerinin kısaltması olan ND filtreler, uzun pozlamaların normalde mümkün olamayacağı aydınlatma koşullarında çarpıcı görüntüler yakalamamıza izin veren, bence bir manzara fotoğrafçısının olmazsa olmazı ekipmanlardır.

    Fotoğraf ve Denge

    İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği İFOD’un yıllık geleneksel sergilerini duymuşsunuzdur. 2019 yılının sergi konusu “Denge”. Ben de sergi konusu hakkında bir yazı döktürmeyi gelenek haline getirmek üzereyim. Daha önce de “Minimal” üzerine iki yazı yazmıştım. Yapılan söyleşilerde ve okuduğum makalelerde öğrendiklerimden yola çıkarak “yine yazayım bari” dedim.

    Değişik kompozisyon çalışmaları; Çerçeve içinde çerçeve

    Kompozisyon her fotoğrafçının kafasını taktığı anahtar bir kavram. Ben, çerçeve içinde çerçeve olan kompozisyonlara bayılıyorum. Dikkat ettim de, her fotoğraf turumda en az birkaç tane böyle fotoğraf çekmiş buluyorum kendimi. Hedeflediğimiz konuya dikkatleri çekmenin yollarından bir tanesi onu çerçevelemektir.

    EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

    POPÜLER İÇERİKLER

    İki Hikaye

    Genç bir adam elinde kredi kartıyla şehrin en büyük fotoğrafçı mağazasına girdi. Öncesinde mağazanın vitrini önünde en az bir 15 dakikasını geçirmişti. İçeri girer girmez tüm rafları dikkatlice incelerken, dış görünüşünden oldukça deneyimli olduğu izlenimi uyandıran bir satış sorumlusu yanına geldi

    "Size nasıl yardım edebilirim?".

    Fotoğraf nasıl çekilir, Fotoğrafı Kamera mı çeker Lens mi?

    Farkındayım, konuya böyle bir soruyla girmek garip oldu. Elbette teknik olarak fotoğrafı kameramız çeker. Aslında soruyu şöyle sormak bu yazıda anlatmak istediğimi daha net açıklayabilir: "Fotoğrafın kalitesini hangisi belirler, kamera mı yoksa kullandığımız lens mi?

    Beyaz dengesi ayarı (White balance adjustment) denilen şey

    Basitçe ışığın sıcaklık (Kelvin) değerinin renklerin doygunluğuna etki ettiğini söyledikten sonra devam edelim. Fotoğraf makinalarında "Beyaz Dengesi" ışığın kelvin değerine göre doğru renkleri veya başka bir ifade şekliyle renklerin dengesini elde etmek için fotoğrafçılara sunulan bir fırsat.

    Beyaz Dengesi nedir, fotoğrafı nasıl etkiler, nasıl ayarlanır?

    İç mekanlarda fotoğraf çektiğinizde konularınızın neden sarılaştığını hiç merak ettiniz mi? Ya da kameranızın flaşının neden onları mavi gösterdiğini? Beyaz dengesi kavramını ve nasıl çalıştığını iyice anlamak dijital fotoğrafçılıkta çok önemlidir.

    PPI ve DPI nedir? Farklarını bilmek ne işe yarar?

    Fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başladığınızda şu iki kısaltma devamlı karşınıza çıkar: DPI ve PPI. Bu sıklıkla birbirine karıştırılan iki kısaltma, çok fazla yanlış anlaşılmayı da beraberinde getirir. Birbirlerine çok yakın harfler ile tanımlanmaları nedeniyle bu kafa karışıklığı normal karşılanabilir. 

    Kamusal Alanlarda Fotoğraf Görgü Kuralları

    Arada bir, fotoğraflarının çekilmesini istemeyen birisine rastlamıyor değilim. Bu durum, günümüz sosyal medya çağında nadir, ama oluyor. Bu durumda şu sorular gündeme geliyor: Kamusal alanlarda fotoğraf çekerken - ticari bir amacı olsun veya olmasın - nelere izin verilir? Nelerden kaçınmalısınız?

    Hangi ND Filtre? Bu lensinize ve kameranıza bağlı desem?

    Temel, gittiği fotoğrafçıya; "Pen pir fotoğraf çektirmek isteyrum. Lakin vesukaluk olmayacak!" demiş. Fotoğrafçı da;  "Olur efendim!" demiş "24 çarpı 18'e ne dersiniz? " "432 eder derum de..." demiş Temel "Haçan punin konimuzlan ne alakasi var anlamadum!” Şimdi benim için de "Ne diyor bu adam?" diyorsunuzdur. O zaman okumaya devam edin...

    Manuel veya Otomatik Odaklama. Manzaralar için hangisi ideal?

    Manzara fotoğrafçılığında genellikle daha yavaş hareket edebilme özgürlüğüne sahip oluruz, bu da bize kompozisyon ve kamera ayarlarında daha metodik bir çalışma ortamı sağlar. Manuel veya otomatik odaklama yöntemlerinden sizin için hangisi doğru?

    Kadrajınızı Sadeleştirin, “Basit Güzeldir”

    Doğada fotoğraf çekiyorsanız, çerçeveyi konuyla doldurmak ve dikkat dağıtacak objeleri kadraj dışına atmak hiç de öyle göründüğü kadar kolay olmuyor. Bunu deneyin, bana hak vereceksiniz.

    Fotoğrafta Pozlamanın Temelleri, Diyafram, Enstantane ve ISO kavramları

    Fotoğrafçılığa yeni başlıyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ya da bir süredir fotoğraf makinenizle fotoğraf çekiyorsanız ve çekim becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu makaledeki bilgiler sadece fotoğraf bilginizi geliştirmenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda bir sonraki seviyeye geçmenize de yardımcı olacaktır.

    Sokak Fotoğrafçılığı için ideal kamera marka ve modeli var mı?

    Fotoğrafçılıkta geçirmiş olduğum yaklaşık 20 yıllık süreçte, sokak fotoğrafçılarının sürekli farklı sistemleri denediklerini ve sokak fotoğrafçılığı için ideal kamera modeli arayışı içerisinde olduklarını gözlemliyorum.

    ASLR mi… O da ne?

    Şimdi "Çağımız dijital çağ, nerden çıktı bu ASLR?" diyeceksiniz. Sakin… Anlatıcam. Hele bi arkanıza yaslanın, elinize çayınızı, kahvenizi ya da sevdiğiniz içeceğinizi alın. Tamam mı? Başlıyorum.

    Sensör tozu kısık diyaframda neden daha çok görünür?

    Hepimiz biliriz, ne kadar dikkatli olursak olalım algılayıcılar (sensörler) tozlanırlar. Her objektif değiştirdiğimizde potansiyel olarak toz biriktirmiş oluyoruz. Bu sorun sadece objektif değiştirirken de olmaz, kamera gövdelerinde bulunan buton, düğme vs gibi yerlerden de toz girebilir makine içerisine.

    Perspektif sıkışması / yığılması nedir, fotoğraflarımızı nasıl etkiler?

    Fotoğrafçılık ile ilgileniyorsanız çevrenizde birçok fotoğrafçının tele-foto lens ile çekim yaptığında arkaplanın “sıkıştığını” veya arkaplandaki nesnelerin olduğundan daha “büyük” göründüğünü söylediğini duymuşsunuzdur.

    Bâki Kalan Kubbede Fotoğraf…

    Sizi bilmem ama benim için fotoğraf bir keşiftir. Hem de kendi başıma kaç defa… Nasıl mı? Anlatayım o zaman.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yeni yazılarımızdan haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp, “ABONE OL” butonunu tıklamanız yeterli.

    EN ÇOK YORUM YAPILAN MAKALELER