Daha

    Sanatın Dijitalleşmesi: Teknoloji Sanat Sektörünü Nasıl Değiştiriyor?

    Teknolojinin yaşamın her alanına nüfuz ettiği bu çağda, sanat dünyası da dijital dönüşümden payını alıyor.

    eSIM Nedir? – 2025 yılında eSIM teknolojisi hakkında tüm detaylar

    Günümüzde dijital dönüşüm, hayatımızın her alanında kendini gösteriyor. Bu dönüşümün en önemli bileşenlerinden biri de eSIM vya e-SIM teknolojisi. Geleneksel SIM kartların yerini alan...

    Foto İntelijansiya

    Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni kitaplar vasıtasıyla paylaşılan tespitlerin, analizlerin, değerlendirme ve yorumların, düşüncelerin okuyucuyla buluşması sonucunda zenginleşir, gelişir ve güç kazanır. Fotograf dünyamıza küçük bir katkı daha sunabilmek amacıyla kaleme aldığımız metinlerin yer aldığı “Foto İntelijansiya” isimli kitap okuyucuyla buluşma sürecine girdi. Memnunuz. Memnuniyetimizi ifade edebilmek üzere, kitapta yer alan Sunuş metnini değerli fotografçı dostlarla paylaşmak isteriz. 

    Sulhun zorlu yolu: 101’inci yılında Lozan Muahedesinin Mütalaası

    Lozan Barış Antlaşması’nın ihtiva ettiği esasları, diğer barış teklifleriyle daha fazla mukayeseye mahal olmadığı fikrindeyim. Bu antlaşma, Türk milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması’yla ikmal edilmiş zannedilmiş, büyük bir suikastın yıkılışını ifade eden bir vesikadır. Osmanlı devrine ait tarihte örneği bulunmayan bir siyasi zafer eseridir.
    - Mustafa Kemal Atatürk, 24 Temmuz 1923

    Çöpe atılan yırtık fotoğraflar

    Eski şeyleri çok severim. Sürekli olarak bu konu ile ilgili dükkânlar yanında yıllardır bitpazarı gibi sergilik alanları nerede ise her hafta dolanırım. Bir keresinde Karşıyaka’da Kilise Sokağında bulunan antikacı Reha’ya uğramıştım, ne var yok diye. Onla sohbet ederken masasının yanındaki çöp kutusunda yırtık fotoğraflar dikkatimi çekti.

    - Korhan BEŞİKÇİ

    Türkiye mi çok pahalı yoksa Norveç mi daha ucuz?

    Türkiye'de tatildeyim. Gelmişken malum sarı site ve bazı başka ikinci el sitelerine girip fotoğraf makinesi ve lens fiyatlarına baktım. Alacağımdan değil, ben bakıcıyım. Dudak tiryakisi gibi yani 😀. Fiyatların yüksekliğine inanamayıp, toplam 30 aynasız makine ve lens belirledim ve Türkiye - Norveç fiyatlarını yan yana yazdım (ikinci el). Sonuç şu: Sadece bir gövde ve bir lens haricinde Norveç çok daha ucuz! Özellikle bazı lenslerde fiyatlar ciddi farklı.

    Sezgin Güvel’den “Analog Öyküler”

    Fotograf yolculuğunu hafife alan yanılır.

    Gerek sanat bağlamında, gerekse belge bağlamında fotograf son derece ciddi bir olgudur.

    Kıymetli hekim dostumuz Prof.Dr. Sezgin Güvel’in fotografı hangi ölçüde ciddiye aldığı hem fotografik eyleminden, hem de zamana yayarak gerçekleştirdiği görsel kayıtları yazarlarla paylaşıp üzerine metin kaleme alınmasını sağlaması ve ortaya çıkan eseri basılı hale getirmesinden bellidir.

    Hayatın KinTsugi’si

    Zanaatkarlar ellerini bellerine dayarlar “bu yaptığımız burada kalmasın, bir ad verelim sürsün gitsin” derler. Böylece altın (Kin) ve birleştirmek (Tsugi) kelimelerini birleştirerek işin adı ‘Kintsugi’ dir” derler.

    Videoda ağır çekim ve yüksek kare hızında çekim arasındaki fark nedir?

    Öncelikle bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz! Bu yazımızda, yüksek kare hızlı videoya ve ağır çekim videoya bir göz atacağız. Özünde ikisi de tamamen aynı şeylerdir. Durun, hemen itiraz etmeyin! Arkanıza yaslanın, rahatlayın ve bu yazının keyfini çıkarın.

    Foto-Virtüözite

    Soru şu: Virtüöz olmanız sizi sanatçı yapar mı? Zor bir soru. Olağanüstü performans gösteren bir dansçı düşünün. Ağlayınca sizi de ağlatan, gülünce sizi de güldüren ve hayatın içindeymiş hissiyle size kendisini izleten bir oyuncu düşünün. Bir piyano virtüözü düşünün. Mükemmel çello veya keman icra edebilen bir insanı düşünün. Sanatçı olup olmadıkları konusunda ne söyleyeceğiz?

    İki Hikaye

    Genç bir adam elinde kredi kartıyla şehrin en büyük fotoğrafçı mağazasına girdi. Öncesinde mağazanın vitrini önünde en az bir 15 dakikasını geçirmişti. İçeri girer girmez tüm rafları dikkatlice incelerken, dış görünüşünden oldukça deneyimli olduğu izlenimi uyandıran bir satış sorumlusu yanına geldi

    "Size nasıl yardım edebilirim?".

    Taner Kıral: Akademik dikkat ve titizlik

    Sözü sohbeti son derece hoştur Taner Kıral hocamızın. Pandemiden bu yana sahaya fazlaca çıkamasa da fotograf ortamından kopmaz, asgari koşullarda iken dahi fotografik etkinliğini sürdürür. Evinin balkonundan kuşları izler ve kaydeder, genel anlamda doğal devinimi izler ve kaydeder.

    Dostlarını katiyen ihmal etmez. Deneyimlidir, birikimlidir, donanımlıdır sayın Kıral. Kibar bir insandır, haza beyefendidir.

    Nezaket Koç: Görsel bellekte Köy Enstitüleri

    "Fotoğraf eğitimime başladığım 2003 yılından bu yana, babamın ve annemin titizlikle sakladığı Düziçi öğrencilik fotoğrafları ve öğretmenlik yıllarında öğrencileriyle çekilen bu fotoğraflar benim için de değerliydi. Ayrıca babamın köyden Enstitüye dramatik gidiş öyküsünü fotoğraf ya da filim olarak anlatma isteği oluşmuştu."

    - Nezaket Koç

    Bana karşı Ben; Konu: Film Fotoğrafçılığı

    Olay şuydu; Nisan ayında Hollanda’ya giderken analog makinayı da yanıma alıp birkaç makara film çekme hevesindeydim. Makinayı çantaya koydum, filmi de yanına. Bir de ne olur olmaz diye bir dijital makinada çantada yerini aldı. Seyahat boyunca çanta kâh sırtımda kâh elimde kâh uçağın kabindeki bagaj yerinde kâh kahve molasında sandalyenin üstünde seyahat etti. Yan döndü düz durdu…

    Mehmet Uçar’dan “Leylekler” albümü

    Fotoğrafın belgesel alanına yatkın olan Uçar, çocukluğundan itibaren benimseyip içselleştirdiği iyilik, doğruluk halini, insan ve doğa üzerine yaptığı çalışmalarda gözle görülür şekilde ortaya koyar. Kendisini değil, başka insanları, diğer canlıları, bir bütün olarak doğayı önceleyen yaklaşıma sahip değilken, böyle sağlam belgesellere imza atmak olası değildir.

    Zeynel Yeşilay: Bürokrat Fotoğrafçı

    Sayın Yeşilay’ın birikimi sadece fotoğrafla ilgili değildir. O, aynı zamanda bürokratik kulvarda, politik ortamda, siyasi mecrada pek çok enteresan şeye tanık olmuştur, dolayısıyla söz konusu mecralarda oldukça birikimlidir.  

    Eis Tin Poli

    Yaşmak Sıyıran, Ahım Şâhım, Tık Nefes, Pan Peter, Otello Kâmil, Merkep Bağırtan, Taka Tuka, Perçemli Kız, Güzel Çalgıcı, Bağrı Yanık, Altıpatlar, Tomtom Kaptan, Karantina, Bayıldım, Aslan Yatağı, Korsan… Nedir bunlar bilir misiniz? Yaklaşık sekiz bin civarındaki İstanbul sokaklarından bazılarının adıdır.

    Fahrettin Şankaynağı: Mekânı Datça

    Usta fotografçı Fahrettin Şankaynağı ile tanışıklığımız bir tesadüf sonucudur. O karşılaşmadan önce ne O bizi tanırdı, ne de biz O’nu. Bir vesileyle Ankara’ya gelişlerinde ortak bir şair dostla buluşmalarına, şair dost bizi de dahil ettiler. Böylece bir dost kazandık, usta bir fotografçı ile tanış olduk.

    Nureddin Özdener: Bir Mardin sevdalısı

    Biz O’na, ‘Mardin Aşığı’ deriz.
    O kendisine, ‘Mecnun le Merdin’ der.

    Kelimenin tam anlamıyla bir ‘Mardin Sevdalısı’ olan Dr. Nureddin Özdener, güzel ülkemin çok kıymetli hekimlerinden biridir. Mardin’de doğup büyümüştür. Mardin’in harikulade otantik mimarisi, büyüleyici sokakları, kadim medeniyeti, olağanüstü sosyo-kültürel atmosferi içinde yaşayıp onu özümsemek suretiyle kişiliğini geliştirip kendisini bulmuştur.

    Türkiye vatandaşlığına kabul edilmeyen fotoğrafçı Othmar Pferschy’nin dramı

    Jean Weinberg fotoğrafçılık yapmak için İstanbul’a yerleşen ve kısa filmler de çeken Romanya asıllı Musevi’dir. Pera’da Foto Français isimli fotoğraf stüdyosu açar. Özellikle de yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin parlemento fotoğraflarını ve Atatürk’ün fotoğraflarını çekme iznini alır. Weinberg Atatürk ve dönemini belgeleyen fotoğraflarıyla ünlüdür.

    Yeniden doğmak

    Tüm bu satırları yazarken bir taraftan da yeni taşınacağımız mini çiftliğimizin bostanıyla uğraşmaktayım. Kendi doğru yiyeceğimizi yetiştirmenin peşinde olan ben, mini tarım maceramızı zaman zaman yazan sevgili karım Esra'yla yeni varoluşlar peşindeyiz. Sabahları gün ağarırken uyanıp dalından dut yemenin hazzı, arıların dansını dinlemenin keyfi ...

    Köleliğe kaçış

    Sığınmacıların vaziyetini bütün boyutlarıyla ele alan bu kitap hakikaten bir başka. Bir roman kapsamında Suriyeli sığınmacıların yaşadığı akıl almaz sıkıntıları öylesine doğal gözler önüne sermiş ki vicdan sahibi her bireyin kitabı okurken gözlerinden yaş süzülmemesi neredeyse imkânsız. Bu büyük mesele, ancak bu kadar iyi anlatılabilirdi.

    Fotoğrafta zaman algısı üzerine bir deneme

    Bu denemede düşünürlerin zaman anlayışlarından hareketle fotoğraf zaman ilişkisi anlatılmaya çalışıldı. Edebiyatta zaman kavramı ise başlı başına ele alınacak bir konudur. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın zaman üzerine şiirinin ilk dört mısrası ve bu yazının “zaman” hakkında başka ve yeni düşüncelere ve sanat dallarında ele alınışına açılan kapısı olması dileğiyle.

    Kemal Cengizkan: Günlerle gelen

    Fotograf serüveni öncesi bir dünya görüşü vardı, duyarlılıkları vardı, kaygıları vardı ustanın. Fotografa başladıktan sonra tanıklıklarını, kendi yaklaşımıyla görsel mecraya taşıdı. Görsel mecrayı esas alarak, fotograf üzerinden duygu ve düşünce dünyasını ortaya koydu. Klasik fotografinin has örneklerini içerdiğini tereddütsüz söyleyebileceğimiz bir albüm var elimizde.

    Mustafa Ertekin’den bir başucu eseri: “Yemliha Abi”

    Mustafa Ertekin, yazar-araştırmacı, fotografçı olmanın avantajını aile albümlerinden ve korunabilmiş diğer vesikalar arasından bulabildiği fotoğraflara (efemeraları) kitapta yer vererek kullanmış. Anlatı, yazılı belgelerle desteklenmiş, yazılı materyal ise fotoğraflarla (görsel materyalle) desteklenmiş.

    Alma Mahler’in Roman-tik* Hayatı

    Genel anlamda bir okuma sürecinde mekanların ve özellikle romanda geçen gerçek kişilerin izlerini sürmek farklı yollara girmeyi ve bu yollarda okumayı gerektiriyor. İşte Alma Mahler’e böyle gelindi.

    Dünyanın en büyüğünde görüntü algılayıcısı tasarlamak: Yalçın Balcıoğlu

    Dünyanın en büyük görüntü algılayıcısı firmasında tasarımcı ve yönetici olarak çalışan Yalçın Balcıoğlu ile sohbet ettik.

    Tarık Yurtgezer; Karşılaşmalar

    Bir şeyin altını kalın çizgilerle çizmekte yarar var: Bu gün fotograf derneklerine ilgi azalmış ve hatta dibe vurmuşsa, emin olunuz bu vaziyetin bizatihi kendisi, her zamankinden daha fazla bu gün (şimdi) derneklere gereksinim olduğunu gösterir. 

    Ve beni kullandığım kameradan vazgeçirecek kamerayı buldum

    Nikon mühendisleri sanki bir yıl önceki yazımı okumuşlar ve bana, tam benim isteklerime göre bir kamera üretmişler gibi kendimi özel hissettim; isteklerimi o derece karşılamış yeni Nikon Z8 özellikleri.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yeni yazılarımızdan haberdar olmak istiyorsanız, aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp, “ABONE OL” butonunu tıklamanız yeterli.

    Bir yarışmanın değerlendirme toplantısının ardından…

    Bir fotoğraf yarışmasına katılan yarışmacıların Şartnameyi okuyup, çok iyi anlamasını ve istenen özelliklere uygun seçkilerde bulunması gerektiğini, üstüne basarak tekrar etmekte fayda vardır. Çünkü Şartnameye uymayan yarışmacı boşuna kendini yorar…

    Beyaz Maskeli Kadın…

    "Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim' diyemez."

    Mustafa Kemal Atatürk

    Bedenlerimize ait miyiz?

    Acının, bize acıyı verenler tarafından dindirilmesi gerektiği yalanı tarafından kışkırtılan bir sevginin var olduğu bir dünyada yaşama cesaretini nasıl gösteriyoruz? Unutmayalım ki Hannah Arendt, Kötülüğün Sıradanlığı’nı yazdığında bu başlıktan dolayı eleştirilmişti. Zira kötülük sıradanlık değildir, asıl sıradan olmak kötülüktür. Sıradan olup çoğunluğa katılmak!

    Usta Fotografçı Turan Sezer’den Orkideler, Çiçekler

    Memleketin dağında taşında, yaylasında ovasında hayata tutunmaya ve türünün devamını sağlamaya çalışan, tehlike arzeden dış etkilerden korunabilmek için neredeyse kıyıda köşede saklanan çok özel türler, endemikler, soyu tükenmekte olanlar, özellikle de görsel kayıt ustası fotografçıların dikkatine mazhar olurlar.

    Okumak… Sinema filmleri nasıl okunur?

    Sinema filmeleri zor okunur ve anlatılır. İşte bu noktada size sinema sanatı üzerine emek vermeye ve çaba sarf etmeye devam eden tanıtmak istediğim değerli bir insan var: “Yalçın Savuran.” 

    Özcan Yaman’ın Fotograflarındaki Sosyoloji

    Kimin elinin altında şans eseri aile yadigârı bir fotograf albümü varsa, bağı ne kadar kopmuş olursa olsun, birkaç kuşak önceki çilekeş aile büyüklerinin ne kentli olabilmiş, ne köylü kalabilmiş iğreti ve mahzun haline bakıp geçmişi yâd ediyordur şimdi...

    Renkli negatif film banyosunda cevap bekleyen sorular

    Bir önceki yazıdan geldiğimiz nokta burası. Sanki sürekli renkli film banyo ediyormuşum gibi işi “cevap bekleyen sorular” kısmına getirdim. Ancak renkli film banyosu hakkında onlarca makale okuyup onlarca video izleyince insan kendini yıllardır renkli film banyosu yapıyormuş gibi hissediveriyor.

    Özcan Yaman’ın İkonik Fotoğrafı

    Fotografçı insanlık durumunu anlatmayı esas aldığı sürece, er ay da geç, bir gün muhakkak belleklere kazınacak, kuşaklar boyu üzerinde konuşulacak bir fotograf ortaya koyar. De ki olmadı, öyle bir şeye muvaffak olamadı, ne olur? Fotografçı insanlık durumunu anlatmayı esas aldığı sürece, er ay da geç, bir gün muhakkak belleklere kazınacak, kuşaklar boyu üzerinde konuşulacak bir fotograf ortaya koyar. De ki olmadı, öyle bir şeye muvaffak olamadı, ne olur?

    Mehmet Uçar’dan, uzun soluklu bir doğa belgeseli: Leylekler

    Sayın Uçar’ın harikulade çalışmasından söz ederken, niteliği yüksek her çalışmanın istikbali meselesi ister istemez bizi başka şeyler de söylemeye zorladı.

    Megapiksel olarak filmler

    Dijitalde ağzımızdan düşürmediğimiz “piksel” ifadesinin filmdeki karşılığı “gren” dir. Yani görüntü, gümüş tuzlarından oluşan bu grenlerin ışığa göre kümeleşerek bir arada olmasıyla ortaya çıkar.