Günümüzün çoğu üst düzey dijital fotoğraf makinesi gibi Nikon Z8’in menü sisteminde de birçok seçenek yer alıyor. Kameramızı kullanırken değişik şeyler denemek için ayarlarda birçok değişiklikler yaparız ve bir süre sonra neyi değiştirdiğimizi kendimiz bile unuturuz. Nikon Z8 ayarları içerisinden bazılarını özelleştirmek, bu amiral gemisi aynasız fotoğraf makinesinden en yüksek performansı elde etmemizi sağlar. Benim için kişiselleştirme demek, temel ayarların ötesine geçmek ve kamerayı ihtiyaçlarıma göre ince ayarlamak anlamına gelir.
İlk çıktığı zamandan beri sırasıyla Nikon D800, Nikon D810 ve ardından Nikon D850 gövdeleri kullandığım için Nikon Z8’i ilk elime aldığımda genel özellikleri konusunda yabancı değildim ve hiç zorluk yaşamadan hemen kullanmaya başlayabildim. DSLR selefi D850’ye göre oldukça önemli ek özelliklerle gelen Nikon Z8’nin bu farklılıklarını satın almadan önce çok detaylıca okuyup araştırmıştım. O nedenle önceki kullandığım makinemde olmayan ek özelliklere bile hiç yabancılık çekmediğimi rahatlıkla söyleyebilirim.
BAŞLARKEN
Menü ayarlarını kaydetme ve yedekleme
Eğer Nikon Z8 ayarları ‘nızı bu makaleme göre yapacaksanız kameranızı varsayılan değerlerine sıfırlamak isteyebilirsiniz. Sıfırlama işlemi, kameranızdaki tüm özel ayarlarınızı varsayılan değerlerine değiştirecektir. Eğer bu işlemden emin değilseniz, şimdiki ayarlarınızı yedeklemenizi öneririm. Bu işlem için aşağıdaki işlemi yapın:
AYARLAR MENÜSÜ > Menü ayarlarını kaydet/yükle > Menü ayarlarını kaydet
Yukarıdaki işlem, kameranızdaki mevcut tüm menü ayarlarını kartınıza kaydedecektir. Bu aşamadan sonra yanlış yaptığınızı düşündüğünüz ayarlar varsa veya eski ayarlarınıza geri dönmek isterseniz
AYARLAR MENÜSÜ > Menü ayarlarını kaydet/yükle > Menü ayarlarını yükle
adımından tüm eski ayarlarınızı tekrar geri getirebilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; kameranızın tüm menü ayarlarını kartınıza yükledikten sonra kartınızı formatlarsanız bu ayarlar da silinecektir. Ben, kameramın kartlarını kamerama ilk taktığımda bir kez formatlarım. Eğer bu kartları kameram dışında başka bir aygıtta kullandıysam veya kartımı bir arkadaşıma geçici olarak verdiysem, geri aldığımda kameramda tekrar formatlarım. Kartlarım kameramdan başka hiçbir yerde kullanılmadıysa arada formatlama işlemi yapmam.
Kartım dolduysa ve kartımdaki görselleri bilgisayarıma aktardıysam kartımı formatlamak yerine, “İZLEME MENÜSÜ > Sil” adımından, hepsini veya seçtiklerimi silerim ve kartımı öyle temizlerim. Bu işlem, karta kaydedilmiş olan menü ayarlarını silmeyecektir. Oturmuş menü ayarlarımdan eminsem, menü ayarlarımı kartıma kaydederim ve kartımdaki bu dosyayı aynı zamanda bilgisayarım da yedeklerim. Ve bu işlemi belirli kısa periyotlarla tekrarlarım.
Fabrika ayarlarına geri dönme
Eğer kameranızı fabrika ayarlarına sıfırlamak istiyorsanız aşağıdaki işlemi yapabilirsiniz:
AYARLAR MENÜSÜ > Tüm ayarları sıfırla
Hatırlatma
Bu yazımdaki Nikon Z8 Ayarları benim kendime göre belirlediğim ayarlardır. Siz, kendi kullanım alanlarınıza göre ve fotoğrafçılık stillerinize göre bu ayarları değiştirebilir, size özel değiştirebilirsiniz.
Menü satırlarındaki kısaltmalar
Buradan sonra okuyacağınız menü satırlarında bazı kelimelerin Nikon tarafından kısaltmaları yer alıyor. Bunlar yazım bozukluğu olarak değerlendirilmesin, bire bir Nikon menüsünden alındığı şekliyle aktarılmıştır.
Nikon Z8 ayarları
İlk olarak, her yeni aldığım kamerada olduğu gibi Nikon Z8 kameramda da ilk kurulumumu yaparken “AYARLAR MENÜSÜ” altında değiştirmeyi seçtiğim bazı ayarlarım şunlar olur:
AYARLAR MENÜSÜ
- Dil (Language)
Ben, tüm kullandığım bilgisayarlarım, telefonlarım dahil kullandığım kameralarda da kullanım dili olarak İngilizce‘yi tercih ediyorum. Böyle kullanmayı tercih etmemin başlıca iki nedeni var. Birincisi: takıldığım bir problem için veya öğrenmek istediğim bir menü adımında araştırma yapmak istediğimde çözümü yabancı kaynaklardan daha kolay bulabilmek. İkincisi ise: sıkça gerçekleştirdiğim yurtdışı seyahatlerimde tanıdığım ve tanıştığım fotoğrafçılar ile aynı dili konuşabilmek.
Bu yazım için kameramın kullanım dilini geçici süreliğine Türkçe olarak değiştirdim.
- Saat dilimi ve tarih
Nikon Z8 Ayarları içerisinde yapacağım ilk ayarlardan biri de tarihi ve tarih formatını belirlemektir. Kamera ilk alındığındaki o heyecan ile bunu yapmak genellikle unutulur ve o hevesle fotoğraflar çekilmeye başlanır. Fotoğraflar bir bilgisayara aktarılınca konu anlaşılır ancak, artık o kareler silininceye kadar kameradaki varsayılan tarihle yaşamaya devam ederler.
- Ekran parlaklığı : 0
- Ekran renk dengesi : İsteğe bağlı
- Vizör parlaklığı : Otomatik
- Vizör renk dengesi : İsteğe bağlı
- Vizör ekranı boyutu : Standart
- Ekran modu seçimini sınırla : Hepsi işaretli
- Bilgi ekranını otomatik döndürme : ON
- AF ince ayar seçenekleri : OFF
- CPU olmayan objektif verileri : İsteğe bağlı
- Mesafe birimleri : Metre (m)
- Netleme konumunu kaydet : ON
- Yknlştrma knmnu kydt (PZ objktflri) : OFF
- Otomatik sıcaklık kesme : Standart
- Kplı drmda snsr koruması dvrnşı : ON
- Görüntü sensörünü temizleme : Bu bir ayar değil, bir işlemdir
- Toz Giderme ref fotoğrafı : Bu bir ayar değil, bir işlemdir
- Piksel eşleme : Bu bir ayar değil, bir işlemdir
- Resim yorumu : OFF
- Telif hakkı bilgisi – ON (açık)
Bu bence Nikon Z8 Ayarları içerisinde en önemli ayarlardan bir tanesidir. Telif hakkı bilgilerini kameranızdaki tüm dosyalarınıza yazmak her zaman gerekli ve iyi bir şeydir. “Sanatçı” kısmına mutlaka adınızı ve soyadınızı açık olarak yazın. Buna ilave olarak “Telif hakkı” kısmına “Tüm haklarının saklı olduğunu belirten” meta verilerinizi eklemeyi unutmayın. Ama en azından adınızı ve soyadınızı varsayılan olarak telif hakkı sahibi şeklinde eklemek tüm fotoğrafçılar için elzem bir adımdır. - IPTC : Varsayılan
- Sesli not seçenekleri
– Sesli not kontrolu / Basılı tut
– Ses çıkışı (izleme) / 10 Hoparlör/kulaklık - Fotoğraf makinesi sesleri
– Deklanşör sesi / ON
– Düzey / 3 (Konser vb kapalı ve sessiz ortamlarda bu ayarı sıfıra çekiyorum)
– Tip / Type B (ben bunu beğeniyorum)
– Uyarı sesi / OFF
– Düzey / 2
– Şiddet / L Düşük - Sessiz modu : OFF
- Dokunmatik kontroller : ON
- HDMI
– Çıkış çözünürlüğü / AUTO
– Çıktı aralığı / AUTO
– Çıkış resim bilgileri / ON
– Fotğrf maknsi bilgi ekranını yansıt / ON - USB bağlantı önceliği : Yükleme
- Kablosuz uzak (WR) sçnklri : Varsayılan
- Uzak (WR) Fn düğmesini ata : OFF
- Uyumluluk işareti : Varsayılan
- Pil bilgisi : Bu bir ayar değil, bir işlemdir
- USB güç tedariği : ON
Kamera çalışırken USB 2 portundan güç beslemesini aktif etmek için - Enerji tasarrufu (fotoğraf modu) : OFF
- Yuva boş bırakma kilidi : OK Bırakmayı etkinleştir
- Menü ayarlarını kaydet/yükle : Bu bir ayar değil, bir işlemdir
- Tüm ayarları sıfırla : Bu bir ayar değil, bir işlemdir
- Donanım yazılımı sürümü : Bu bir ayar değil, bir işlemdir
Nikon Z8 Ayarları ve Menü Bankaları
Nikon, geliştirdiği diğer birçok tam kare kamera gövdesinde olduğu gibi Z8’de de A, B, C ve D olmak üzere toplamda 4 adet Menü Bankası seçeneği sunuyor. Herbiri kendi içerisinde özelleştirilebilir ayarlardan oluşan bu menü bankaları sayesinde, değişik fotoğrafçılık uğraşılarınıza göre bu ayarları önceden belirleyebiliyorsunuz ve yalnızca bankalar arasında geçiş yaparak zaman ve hız kazanıyorsunuz. Bu menü bankalarına keyfinize göre belirleyeceğiniz özel isimler verebiliyorsunuz.
Dikkat : Bir Banka aktifken değiştireceğiniz Çekim veya özel menü ayarları, herhangi bir uyarı yapılmaksızın aktif olduğunuz bankaya uygulanacaktır. Bunu önlemek için, ben Bank A’yı “AKTİF ÇEKİM” bankam olarak kullanıyorum ve çekime başlamadan önce kullanacağım ayarları içeren Bankayı Bank A’ya kopyalıyorum. Başka bir deyişle Bank B, C ve D benim “orijinal” ayarlarımdır ve ASLA o bankalardan birinde etkin çekim yapmam; Bank B, C veya D ayarlarını, aktif çekim bankam olarak kullandığım banka A’ya kopyalarım. Bu sayede çekim sırasında A bankasında her zaman değişiklik yapabilirim ama orijinal ayarlarım her zaman Banka B, C veya D’de saklayabilirim. Eğer çekim esnasında daha iyi bir ayar keşfettiysem ve bunun kalıcı olmasını istiyorsan bunları her zaman Banka B, C veya D’ye geri kopyalayabilirim.
Sizin kullandığınız Nikon gövdede bunun gibi menü bankaları yoksa, gövdenin üst kısmındaki döner kadranda yandaki resimde görüldüğü gibi U1, U2, … gibi seçenekler bulabilirsiniz. Onlar da tıpkı menü bankaları gibi işlem görürler.
Şimdi benin kameramda bu ayarların neler olduğuna detaylıca bir göz atalım:
FOTOĞRAF ÇEKİMİ MENÜSÜ
B- AKSİYON
- Genişletilmiş menü kümeleri : ON
- Kayıt klasörü : NKZ_8
- Dosya adlandırma : NZ8
- Birincil yuva seçimi : CFexpress/XQD kart yuvası
- İkincil yuva işlevi : Kapasite aşımı
Yapacağınız çekim türüne göre Nikon Z8 Ayarları içerisinde bu ayar bence çok önemli. Burada ikinci yuvadaki kartın ne amaçla ve ne şekilde kullanılacağına karar veriyorsunuz. Eğer bu ayarı “Kapasite aşımı” dışında “Yedekleme”, “RAW birincil – JPEG ikincil” veya “JPEG birincil – JPEG ikincil” seçeneklerinden birisine ayarladıysanız yüksek kare hızında aksiyon çekiyorsanız sizi bir sürpriz bekliyor olabilir. Kameranız art arda çektiği kareleri ön belleğe ve onun paralelinde birincil kartınıza ve aynı hızla ikincil kartınıza yazmaya başlayacaktır. İkinci yuvaya taktığınız SD kartınızın yazma hızı yeterince hızlı değilse, kameranızın karta yazma hızı SD kartın yazma hızına düşmüş olacaktır. Yüksek kare hızında ardışıl çekim yapmıyorsanız bu ayarı dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. - Görüntü alanı : FX (36×24)
– DX kırpma uyarısı / AÇIK - Ton modu : SDR
- Resim kalitesi : RAW
- Resim boyutu ayarları : Resim kalitesini RAW seçtiğimden seçim dışı
- RAW kayıt : Kayıpsız sıkıştırma
CFExpress kartımın alanı yeterince büyük, o nedenle Photoshop ve Lightroom’da düzenlerken RAW çıktılarımda tam kontrol istiyorum - ISO duyarlılığı ayarları : ISO duyarlılığı / 64
– Oto. ISO duyarlılığı kontrolü / OFF
Oto. ISO Açık duruma getirirsem:
– Maksimum duyarlılık / 12800
– Flaş ile maksimum duyarlılık / 12800
– Minimum deklanşör hızı / Otomatik (kaydırıcıda +/- merkezde)
Her zaman “M” Manuel pozlama modunu kullanmayı ve tam kontrole sahip olmayı tercih ediyorum. Bu nedenle otomatik ISO’yu kapalı tutuyorum. Fotoğrafçılığım sürecinde, Otomatik ISO’nun aslında başka bir program modu olduğunu keşfettim. Ortam ışığının çok değişken olduğu zorlayıcı ışık koşullarında Manuel pozlama moduna ilave olarak Otomatik ISO kullanmayı tercih ediyorum. Bunun dışında tüm kontrolün elimde olmasını tercih ediyorum. - Beyaz dengesi : AUTOo
– Floresan Soğuk beyaz / floresan
– Renk sıcaklığını seç / 5000K - Picture Control Ayarla : SD
Bu ayar kamerada varsayılan olarak otomatiktir. Resim kalitesi olarak RAW kullanıyor olsam da, kamerada görüntü incelemesi için yine de tutarlı bir temele sahip olmak istiyorum. Hızlı önizleme için kullanılan yerleşik JPG’nin resim kontrolünün (gürültü azaltma gibi kamera içi işlemeyle ilgili diğer değişkenlerle birlikte) dahil edilebileceği varsayımıyla resim kontrolünü standart olarak ayarlıyorum. - Picture Control’ü Yönet : Kaydet/düzenle
- Renk alanı : Adobe
Adobe RGB size en geniş renk alanını verecektir. Görüntülerinizin çıktısı muhtemelen sRGB (varsayılan) olacak olsa da, kamera varsayılanını Adobe RGB’ye ayarlamak benim için bir zorunluluktur. - Aktif D-Lighting : OFF
Picture Control Ayarla kısmındakine benzer şekilde, görüntüyü ek işlem yapmadan görmeyi tercih ediyorum, bu nedenle Etkin D-Lighting’in varsayılan olarak kapalı olmasını tercih ediyorum. - Uzun pozlama KA : OFF
- Yüksek ISO KA : OFF
Yüksek ISO kumlanma azaltma Nikon Z8 Ayarları ‘nda varsayılan olarak “Yüksek” ayarlı gelir. Gürültü azaltmanın görüntü yumuşatma davranışı nedeniyle, odağı %100’de kontrol ettiğimde biraz daha fazla ayrıntı görmeyi tercih ediyorum, bu nedenle gürültü azaltmayı kapalı olarak ayarlamayı tercih ediyorum. - Vinyet kontrolü : N(ormal)
- Kırınım telafisi : ON
- Otomatik dağılma kontrolü : ON
- Ten yumuşatma : OFF
- Portre izlenim dengesi : OFF
- Fotoğraf kırpışma azaltma : ON
- Yüksek frekanslı kırpışma azaltma : OFF
- Ölçüm : Tek Nokta AF
- Flaş kontrolü :
– Flaş kontrol modu / Manuel
– Kablosuz flaş seçenekleri / ON
– Uzaktan flaş kontrolü / Grup flaş - Flaş modu : Dolgu flaşı
- Flaş telafisi : 0.0
- Netleme modu : AF-C
Tüm fotoğrafçılık türlerim için AF-C (sürekli otomatik odaklama) modunu kullanıyorum. AF-S’ye (tekli moda) geçiş yaptığım tek zaman, stüdyoda durağan nesnelerin çekimini yaptığım zamandır. - AF alanı modu : Geniş alan AF (L)
Kameramdaki fonksiyon tuşlarını AF alan modu hızlı geçişleri için programlıyorum. Böylelikle gerektiği zamanlarda 3D-tracking moduna hemen ve odağı kaybetmeden geçebiliyorum. Bazen direk 3D-tracking ile başlayabiliyorum. Bu konuya özel bir videomuz yakında yayında olacak. - AF konu belirleme seçenekleri : Otomatik
Bu ayar başlangıçta otomatik olarak ayarlıdır. Ancak kameramdaki bir başka fonksiyon tuşu konu belirleme için atanmıştır. Böylece, eğer kuş çekeceksem bu ayarı hemen “Kuşlar” olarak değiştirebiliyorum. Hızlı hareket eden bir aracı çekeceksem, bir tuşa basarak “Araç” ayarına geçebiliyorum. - Titreşim azaltma : ON (Normal)
Çekeceğim konu hareketli ama ben sabit konumdaysam “Normal” ayarlıdır. Çekim sırasında ben de bir araçta veya yürüyüş halindeysem “Sport” moduna alıyorum. Çekimde üçayak (tripod) kullanıyorsam bu ayarı “Kapalı” konuma getiriyorum. - Otomatik basamaklama : AE
– Çekim sayısı / 0F
– Artış / 1. 0 - Çoklu pozlama : OFF
– Çekim sayısı / 2
– Üst üste bindirme modu / AVG (Ortalama)
– Tek resim kaydetme (RAW) / ON
– Üst üste bindirmeli çekimi / ON
– İlk pozlamayı seçin (RAW) / (seçim) - HDR üst üste bindirme : OFF
– HDR modu / OFF
– HDR gücü / AUTO
– Tek resim kaydetme (RAW) / OFF - Aralıklı çekim : OFF (Videosu yakında geliyor)
– Başlangıç günü/saatini seç / Şimdi
– Aralık / 1 dak.
– Aralık sayısıxçekim/aralık / 1×1
– Pozlama düzeltme / ON
– Aralık öncelikli / OFF
– Her çekimden önce netleme / OFF
– Seçenekler / OFF - Time-lapse film : OFF (Videosu yakında geliyor)
– Aralık / 5 sn
– Çekim süresi / 25 dk.
– Pozlama düzeltme / ON
– Görüntü alanı seç / FX
– Video dosyası türü / H.265 8 bit (MOV)
– Kare boyutu/kare hızı / 3840×2160; 30p
– Aralık öncelikli / OFF
– Her çekimden önce netleme / OFF
– Hedef / CFexpress/XQD kart yuvası - Netleme kaydırmalı çekim : OFF (Videosu yakında geliyor)
– Çekim sayısı / 100
– Netleme adımı genişliği / 5
– Bir sonraki çekime kadar aralık / 0″
– İlk çerçeve pozlamasını sabitleme / ON
– Ntlm konmunu otomatik sıfırlama / OFF
– Kayıt klasörü başlatılıyor / Yeni klasör – Dsy numarasını sıfırla (ikisi de işaretli) - Piksel kaydırmalı çekim : OFF
– Çekim sayısı / 16
– Gecikme / 5″
– Bir sonraki çekime kadar aralık / 0″ - Otomatik yakalama : (Videosu yakında geliyor)
C- MANZARA
Yukarıdaki “B- AKSİYON” ayarlarından farklı olanları aşağıda belirttim, diğer tüm ayarlar yukarıdakilerle aynı.
- Uzun pozlama KA : ON
- Ölçüm : Matris ölçümü
- Netleme modu : AF-S
- AF alanı modu : Tek nokta AF
- AF konu belirleme seçenekleri : Konu belirleme kapalı
- Titreşim azaltma : ON
Üçayak kullanıyorsam Kapalı - HDR üst üste bindirme : OFF
HDR çekeceksem:
– HDR modu / Açık (dizi)
– HDR gücü / AUTO
– Tek resim kaydetme (RAW) / OFF
D- PORTRE
Yukarıdaki “B- AKSİYON” ayarlarından farklı olanları aşağıda belirttim, diğer tüm ayarlar yukarıdakilerle aynı.
- Ten yumuşatma : ON
- Portre izlenim dengesi : ON
- Netleme modu : AF-S
- AF alanı modu : Tek nokta AF
- AF konu belirleme seçenekleri : İnsanlar
D- STANDART
Tüm ayarlar kameranın kutusundan açıldığı günkü varsayılan değerlerinde.
FİLM ÇEKİM MENÜSÜ
- Genişletilmiş menü kümeleri : ON
- Kayıt klasörü : NKZ_8
- Dosya adlandırma : NZ8
- Hedef : CFexpress/XQD kart yuvası
- Video dosya türü : H.265 8 bit (MOV)
- Kare boyutu/kare hızı : 3840×2160; 120p
Genellikle kuş videoları çektiğim için ortam ışığı da buna uygunsa 4K ve 120 kare hızında çekmeyi tercih ediyorum. Böylece, çektiğim videoları 24 kare hızında ağır çekim oynatabiliyorum ve çözünürlüğü yüksek olduğu için dilediğim gibi kırpabiliyorum. Ortam ışığının yeterince iyi olmadığı durumlarda kare hızını 30p olarak ayarlıyorum. - Video kalitesi (N-RAW) : HIGH (Yüksek kalite)
- Görüntü alanı : FX
– DX kırpma uyarısı / ON - Genşltlmş yksk hzda örnklme : ON
- ISO duyarlılığı ayarları :
– Maksimum duyarlılık / 6400
– Otmtk ISO kntrl (mod M) / OFF
– ISO duyarlılığı (mod M) / 64 - Beyaz dengesi : AUTOo
- Picture Control Ayarla : SD
- Picture Control’ü Yönet : Kaydet/düzenle
- Etkin D-Lighting : OFF
- Yüksek ISO KA : Normal
- Vinyet kontrolü : Normal
- Kırınım telafisi : ON
- Otomatik dağılma kontrolü : ON
- Ten yumuşatma : OFF
- Portre izlenim dengesi : OFF
- Video kırpışma azaltma : Otomatik
- Yüksek frekanslı kırpışma azaltma : OFF
- Ölçüm : Matris ölçümü
- Netleme modu : AF-C
- AF alanı modu : Otomatik alan AF
- AF konu belirleme seçenekleri : Otomatik
Bu ayar başlangıçta otomatik olarak ayarlıdır. Ancak kameramdaki bir başka fonksiyon tuşu konu belirleme için atanmıştır. Böylece, eğer kuş çekeceksem bu ayarı hemen “Kuşlar” olarak değiştirebiliyorum. Hızlı hareket eden bir aracı çekeceksem, bir tuşa basarak “Araç” ayarına geçebiliyorum. - Titreşim azaltma : ON (Normal)
Çekeceğim konu hareketli ama ben sabit konumdaysam “Normal” ayarlıdır. Çekim sırasında ben de bir araçta veya yürüyüş halindeysem “Sport” moduna alıyorum. - Elektronik VR : OFF
- Mikrofon duyarlılığı : Otomatik
- Zayıflatıcı : OFF
- Frekans yanıtı : Geniş aralık
- Rüzgar sesini azaltma : ON
- Mikrofon jakı fiş gücü : ON
- Kulaklık düzeyi : 10
- Zaman kodu : OFF
- Harici kay. kntrl (HDMI) : OFF
- Yüksek Çözünürlüklü Yakınlaştırma : OFF (Videosu yakında geliyor)
- Otomatik yakalama : (Videosu yakında geliyor)
ÖZEL AYARLAR MENÜSÜ
A- AKSİYON
a Netle
- a1 AF-C öncelik seçimi : Bırak
- a2 AF-S öncelik seçimi : Netle
- a3 Sabitken netleme izleme
– Engellenmiş çekim AF cevabı / 3
– Konu hareketi / Sabit - a4 Kullanılan netleme noktası : Tüm noktalar
- a5 Noktaları konuma göre kaydet : Netleme nktsı ve AF-alanı modu
- a6 AF etkinleştirme : OFF
Tüm kameralarımda bu ayar “Yalnızca AF-ON” ayarlıdır. Bunun anlamı şudur: netlemeyi artık deklanşöre yarım basarak yapamayacaksınız, bunun yerine netlemeyi kameranızın arkasında, size bakan yüzündeki “AF-ON” düğmesine basarak yapacaksınız demektir. Bu özellik tüm kameralarımda varsayılan olarak her zaman kullandığım harika bir özelliktir. Bir kez AF-ON tuşuna basarak netlediğinizde elinizi kaldırsanız dahi siz bir kez daha basana kadar netleme kilitli kalacaktır. Şimdiye kadar denemediyseniz, Back Button Focus / AF-ON Tekniği ile Ustalaşın başlıklı yazımı okuyun ve mutlaka deneyin. Başlarda alışmak biraz zor gelse de, alışınca bırakamayacaksınız. - a7 Netleme noktası devamlılığı : Otomatik
- a8 AF-alanı mod seçimini sınırla
Bendeki seçili olanlar:
✅ Hassas hedef AF
✅ Geniş alan AF (S)
✅ Geniş alan AF (L)
✅ Geniş alan AF (C1)
✅ Geniş alan AF (C2)
✅ 3d-tracking - a9 Netleme modu kısıtlamaları : Sürekli AF
Ben, netleme için yarım deklanşörü devre dışı bırakıp bu özelliği yalnızca AF-ON tuşuna atadığımdan AF-S hiç kullanmıyorum, yalnızca AF-C kullanıyorum. O nedenle Nikon Z8 ayarları içerisindeki menü adımından AF-S seçeneğini devre dışı bırakıyorum. Siz her ikisini de kullanıyorsanız “Kısıtlama yok” olarak seçin. - a10 Netleme noktası sarmalı : OFF
- a11 Netleme nktsı görüntüleme :
– Manuel netleme modu / ON
– Dinamik alan AF yardım / ON
– AF-C netleme ekranı / ON
– 3D-izleme netleme noktası rengi / Beyaz
– Netleme noktası sınır genişliği / 2 - a12 Dahili AF yardımcı aydnltms / OFF
İnsanların dikkatlerini çekmemek için genellikle mümkün olduğunca dikkat çekmemeye çalışıyorum. Bu nedenle, dahili AF yardım ışığı her ne kadar kullanışlı olsa da, mümkün olduğunca görünmez bir şekilde çalışabilmek için bu ayarı kapatıyorum. - a13 Netleme vurguları
– Netleme vurguları ekranı / ON
– Netleme vurguları duyarlılığı / 3 (yüksek hassasiyet)
– Netleme pikleme vurgu rengi / Kırmızı - a14 Netleme noktası seçim hızı / Normal
- a15 AF mdnda man. net. hlksı / ON
b Ölçüm/pozlama
- b1 ISO duyarlılığı adımı değer : 1/3
- b2 Pzlm kntrl için EV adımları : 1/3
- b3 Kolay pozlama telafisi : OFF
- b4 Matris ölçümü yüz algılama : ON
- b5 Merkez ağırlıklı alan : Standart
- b6 En uygun ince ayar pozlaması : Hayır
- b7 Diy. değiştiğinde pzlm. koru : OFF
c Zamanlayıcılar/AE kilidi
- c1 Deklanşör AE-L : OFF
- c2 Otomatik zamanlama
– Oto zamanlama gecikmesi / 10 sn
– Çekim sayısı / 1
– Çekimler arasındaki aralık / 0,5 sn - Kapanma gecikmesi
– İzleme / 10 sn
– Menüler / 1 dk
– Resim inceleme / 10 sn
– Bekleme zamanlayıcısı / 1 dk
d Çekim/ekran
- d1 Sürekli çekim hızı
– Sürekli yüksek hız / 20 fps
– Sürekli yavaş hız / 5 fps - d2 Maksimum sürekli çekim : ∞
- d3 Kayıt öncesi çekim seçenekleri
– Ön çekim kaydı / OFF
– Son çekim kaydı / Maks. - d4 Senk srbst mrkma mod sçnklri : Senk. et
- d5 Pozlama gecikme modu : OFF
- d6 Uzatılmış deklanşör hızları (M) : ON
- d7 Seçilebilir görüntü alanını sınırla
✅ FX (36×24)
✅ DX (24×16) - d8 Dosya numarası sırası : ON
- d9 Görüntüleme modu (fotoğraf Lv) : Ayarların etkilerini göster
- d10 Yıldız ışığı görntlme (fotoğraf Lv) : OFF
- d11 Sıcak ekran görüntüleri : OFF
- d12 LCD aydınlatma : OFF
- d14 Bırakma zamanlama göstergesi
– Gösterge type / Type B
– Type A otmtk geri yklme geckmsi / 1/6 - d15 Görüntü çerçevesi : ON
- d16 Kılavuz çizgileri türü : 3×3
- d17 Sanal ufuk türü : Type B
- d18 Yakın. iptl etmk içn yrm bsn (MF) : OFF
- d19 Özel ekran çekim ekranı
Çekim ekranında olmasını istediğiniz özellikleri listeden belirliyorsunuz. - d20 Özel vizör çekim ekranı
Elektronik vizörde olmasını istediğiniz özellikleri listeden belirliyorsunuz. - d21 Yüksek fps vizör ekranı: ON
e Basamaklama/flaş
- e1 Flaş senkronizasyon hızı : 1/200
- e2 Flaş deklanşör hızı : 1/60
- e3 Flaş için pozlama telafisi : Tüm çerçeve
- e4 Oto ISO duyarlılığı kntrlü : Konu ve arka plan
- e5 Pilot flaş : ON
- e6 Otmtk bsmklma (mod M) : Flaş/hız
- e7 Basamaklama sırası : Alt > MTR > Üst
- e8 Flaş patlama önceliği : Hssas flş kntrlnü önclkli hale gtirin
f Kontroller
- f1 i menüsünü özelleştir
Ben i menüsünü aşağıdaki gibi özelleştirdim. Siz de bu menüyü kendinize göre özelleştirebilirsiniz.
- f2 Özel kontrol (çekim)
Benim ayarlarım aşağıdaki gibi:
– Fn1 : Netleme konumunu kaydet > Tümüne kaydet
– Fn2 : Ntlme konmnu geri çğrma
Bu iki ayarın nedeni ve kullanım alanları için hazırladığımız video yakında yayında olacak.
– Fn3 : AF alanı modunu değiştir
✅ Geniş alan AF (L)
✅ 3D-tracking
– AF-ON : AF-ON
– Joystik : AF alanı modu > Tek nokta AF
Ben ayrıca lenslerimin üzerindeki fonksiyon tuşlarını da programlıyorum. Bunu nasıl ve ne amaçla yaptığımı yukarıda bahsettiğim yakında yayınlanacak videoda detaylıca anlatıyorum. - f3 Özel kontrol (izleme)
– Fn1 düğmesi / OFF
– Fn2 düğmesi / OFF
– Dikey çekim için Fn düğmesi (tutma) / OFF
– DISP düğmesi / Bilgi ekranını değiştir
– Fn3 düğmesi / Koru
– OK düğmesi / Zoom açık/kapalı
– Alt-ayar kadranı / Çerçeve ilerletme / 1 kare
– Ana ayar kadranı / Yalnızca videolar / 10f
– Video kayıt düğmesi / OFF
- f4 Kontrol kilidi
– Enstantane hızı kilidi / OFF
– Diyafram kilidi / OFF
– Netleme noktası kilidi / OFF
- f5 Ters kadran dönüşü
✅ Deklanşör hızı/diyafram - f6 Kdrn kllnmk içn dğmyi bırak : OFF
- f7 Ters göstergeler : -0+
- f8 Netleme için ters halka : OFF
- f9 Netleme halkası dönüş aralığı : Lineer değil
- f10 Kontrol halkası duyarlılığı : Yüksek
- f11 Ntlme hlksı/kntrl hlksı rollrni dğştr : OFF
- f12 Power zoom (PZ) düğ. seçeneği
– Düğmelerini kullanın / OFF
– Güç yakınlaştırma hızı / +3 - f13 Tam çerçeve izleme kaydırmaları
– Yukarı kaydırma / OFF
– Aşağı kaydırma / OFF
– Tam çerçeveyi ileri yönde kaydrma / Sol→Sağ - f14 Alt seçici ortayı tercih et : ON
g Video
- g1 i menüsünü özelleştir
Ben i menüsünü aşağıdaki gibi özelleştirdim. Siz de bu menüyü kendinize göre özelleştirebilirsiniz.
- g2 Özel kontrol
– Fn1 düğmesi / Çekim menü kümesi
– Fn2 düğmesi / Görüntü alanı seç
– Dikey çekim için Fn düğmesi (tutma) / Pozlama telafisi
– Netleme modu düğmesi / Netleme modu/AF alanı modu
– Fn3 düğmesi / Picture Control Ayarla
– AF-ON düğmesi / AF-ON
– Alt seçici merkezi / AE/AF kilidi
– DISP düğmesi / Canlı gör. bilgisi ekranını değştr
– OK düğmesi / Merkezi netleme nktası seç
– Video kayıt düğmesi / Video kaydet
– ISO duyarlılığı düğmesi / ISO duyarlılığı
– Pozlama telafisi düğmesi / Pozlama telafisi
- g3 Kontrol kilidi
– Enstantane hızı kilidi / OFF
– Diyafram kilidi / OFF
– Netleme noktası kilidi / OFF
- g4 AF-alanı mod seçimini sınırla : Hepsi işaretli
- g5 Netleme noktası kısıtlamaları : Kısıtlama yok
- g6 AF hızı : +2
- g7 Af izleme duyarlılığı : 5
- g8 Yüksek Çznrklü Yknlştrma hızı : 0
- g9 Power zoom (PZ) düğ. seçeneği
– Düğmelerini kullanın / OFF
– Güç yakınlaştırma hızı / Kayıt öncesi/sonrası +3 / Kayıt esnasında 0 - g10 İnce ISO kontrolü (mod M) : 1/6
- g11 Uzatlmş deklnşr hzlrı (mod M) : ON
- g12 Görüntüleme yardımı : ON
- g13 Zebra deseni
– Desen tonu / Parlak noktalar
– Desen / Desen 1
– Parlak noktaları görüntüleme eşiği / 250
– Orta ton aralığı / 160 - g14 Zebra desen tonu aralığını sınırlayın : Parlak noktalar
- g15 Kılavuz çizgileri türü : 3×3
- g16 Parlaklık bilgi ekranı : HISTogram
- g17 Yakın. iptl etmk içn yrm bsn (MF) : OFF
- g18 Özel ekran çekim ekranı
Çekim ekranında olmasını istediğiniz özellikleri listeden belirliyorsunuz. - g19 Özel vizör çekim ekranı
Elektronik vizörde olmasını istediğiniz özellikleri listeden belirliyorsunuz. - g20 Kırmızı REC çerçeve göstergesi : ON
İZLEME MENÜSÜ
- Sil : Seçilen resimler
Bu bir ayar değil, bir işlemdir - İzleme klasörü : Tümü
- İzleme görüntü seçenekleri
✅ Netleme noktası
✅ Seride ilk çekimi işaretle
✅ Pozlama bilgisi
✅ Parlak noktalar
✅ RGB histogramı
✅ Çekim verileri
✅ Yok /yalnızca resim)
✅ Dosya bilgileri
✅ Temel çekim verileri
✅ Diğer çekim verileri
✅ Telif hakkı bilgisi
✅ Konum verileri
✅ IPTC verileri - Her iki yuvadan resimleri sil : Evet (onay gerekli)
- İkili formatta kayıt yapn PB yuvası : CFExpress/XQD kart yuvası
- Filtreli izleme kriteri : Hiçbiri seçili değil
- Seri izleme
– Alt seçici ilk çekimi göster / ON
– Otomatik seri izleme / OFF
– Otomatik seri izleme seçenekleri / Yukarıdaki kapalı
– Seriyi tekli kçk rsmler olrk listlyn / OFF - Resim inceleme : OFF
- Silme sonrası : Sonrakini göster
- Arka ark. çekim. sonra, göster : Arka arkaya çekim. sn resim
- Otomatik resim döndürme : ON
- Resimleri otomatik döndür : ON
- Resim(leri) kopyala : Bu bir seçim değil, bir işlemdir.
AĞ MENÜSÜ
- Uçak modu : OFF – Bu bir seçim değil, bir işlemdir
- Akıllı cihaza bağlan
– Eşleme (Bluetooth) / KAPALI
– Yükleme için resimleri seçin / Bu bir seçim değil, bir işlemdir
– Wi-Fi bağlantısı / KAPALI – Bu bir seçim değil, bir işlemdir
– Kapalıyken yükle / ON - Bilgisayara bağlan : OFF
– Bağlantı Türü / PC– Bu bir seçim değil, bir işlemdir - FTP sunucusuna bağlan : OFF – Bu bir seçim değil, bir işlemdir
- Diğer fotoğraf makinelerine bağlan : OFF – Bu bir seçim değil, bir işlemdir
- ATOMOS AirGlu BT seçenekleri : OFF – Bu bir seçim değil, bir işlemdir
- USB veri bağlantısı : MTP/PTP
- Yönlendirici frekans bandı : 2.4 GHz/5 GHz
- MAC adresi : Bu bir seçim değil, bir işlemdir
MENÜM
Nikon’un gelişmiş tüm gövdelerinde var olan MENÜM özelliği Nikon Z8 Ayarları içerisinde de mevcut. Z8 menüsünün bu bölümü kullanıcı tanımlıdır. Başka bir deyişle, kullanıcı Menüm’e öğe ekleyene kadar burası boştur. Çok sık kullandığınız menü ayarlarını size özel bir menü altında toplayabiliyorsunuz. Benim özel menüm aşağıdaki gibi:
Nikon Z8 için temel aksesuarlar
Bazı aksesuarlar isteğe bağlıdır, kamerayla birlikte standart kutusundan çıkmazalar. Ancak bunlar oldukça önemlidir.
FTZ II Lens yuvası adaptörü
Öncesinde bir Nikon DSLR’den yükseltme yaptıysanız ve Z8’de kullanmak istediğiniz F bayonet lensleriniz varsa, bir FTZ II lens yuvası adaptörü almayı unutmayın. Bu adaptör, otomatik netleme, görüntü sabitleme (VR) ve diğer özellikleri aynen korurken Nikon / NIKKOR F bayonet objektifleri Nikon Z aynasız fotoğraf makinesi gövdelerinde sorunsuz bir şekilde kullanmanıza olanak tanır. Ve içerisinde cam olmadığı için görüntü kalitesi veya ışık kaybı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmaz.
Nikon Z8 için hafıza kartları
Nikon Z8’in iki hafıza kartı yuvası var. Biri CFexpress Tip B veya XQD hafıza kartlarını destekler, diğeri SD kart yuvasıdır. Ben, fiyat/performans kriterini de göz önünde bulundurarak 512GB kapasiteli “Angelbird AV ProCFExpress B SE” satın aldım.
Özet
Umarım bu makaleyi faydalı bulmuşsundur. Bir kez daha belirtmeliyim ki, bunlar benim için işe yarayan Nikon Z8 Ayarları ‘dır ve sizin ihtiyaçlarınıza uymuyor olabilirler. Bu ayarlar elbette böyle sabit kalmayacaktır. Z8’in özelliklerini keşfetmeye devam ettikçe, özel düğme atamalarında ince ayarlar yapmaya devam edeceğimden eminim. Mevcut tüm özelliklerden ve özelleştirmelerden yararlanmak için fotoğraf makinenizi keşfetmeniz ve her ayarı mümkün olduğu kadar çok öğrenmeniz en iyisidir.
Gördüğünüz gibi, geliştirmelerin ve yeni özelliklerin sayısı oldukça uzun ve ben burada hepsinin detaylarına girerek anlatamadım. Değişikliklerle ilgili eksiksiz bilgiler görmek isterseniz blogumuzu ve Youtube kanalımızı sıkça ziyaret edebilir ve Nikon Z8’e özel makalelerimizi okuyabilirsiniz. Ya da daha kolayı Youtube kanalımıza ve sitemizdeki gönderi listemize abone olun, her yenilik anında e-postanıza gelsin 🙂 .
Görüş, yorum ve eleştirileriniz bizim için değerlidir, lütfen bunlarla birlikte sizin ayarlarınız konusundaki ipuçlarınızı aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşın.
Hayırlı olsun Sebahattin bey. Kaçınılmaz sona gelindi ve aynasıza geçildi demek.
Bende aynasıza geçmek için bütçede ince ayarlar yapmaya çalışıyorum. 😀
Z6III’ün söylentileri heyecanlandırdı beni. Bakalım, kısmet.
Selam ve saygılarımla.
Evet Öner bey dediğiniz gibi oldu.
Allah nasip etmediği şeyi kuluna hayal ettirmezmiş, sizinki de en kısa sürede gerçekleşir umarım.
Selamlar, sevgiler.
Ayarlar tamam şimdi bir Z8 e kaldı işim Sebahattin bey 😀. Ayarlar arasında yazdığınız detayları okuyunca bile Z8 alır insan 😀. Emeklerimize sağlık tekrar güle güle kullanın
O da nasip olur inşallah Murathan bey 🙏
Selamlar, saygılar.
Bir teknik konu ancak boyle anlasilir anlatilir usta. Size ozelden email ile bir sey danistim cevaplarsaniz memnun olurum. Saygilarimla
Teşekkür ederiz İlyas bey!
Sorunuzu yanıtladım 👍
Selamlarımla.
Elinize sağlık Sebahattin Bey, çok güzel düzenlenmiş ayarlar yazısı, 2 günlük ayar uğraşından sonra ben spor, sokak, manzara ve portre/stüdyo olarak ayarladım bankları, genel anlamda manuel mod kullanıp iso otomatik 8.000 maximum da tutuyorum, şimdilik yeni binamız inşaatı işçileri modellerim 🙂 henüz cirite gidemedim ilk fırsatta gideceğim.
Sevgiler.
Teşekkürler Yaşar bey,
Menü Bankaları başlığı altına yeni bir güncelleme yaptım. Ben artık o şekilde kullanıyorum, böyle daha rahat ettim.
Cirite birlikte gidelim artık 😀 Mart sonu İstanbul’dayım, haberleşelim.
Selamlar, sevgiler.
Mart sonu beklerim, cirit maçı da denk gelirse harika olur, gerçi Kocaeli Atlı spor külübü genelde antreman yapıyor ama maçlar çekişmeli geçiyor genelde 🙂
🤝
Merhaba, bir şey sormak istiyorum.
4 adet menü bankası (çekim) ile birlikte 4 adet de kişisel ayar bankası var diyebiliriz değil mi? Kişisel ayarlarda da mantık yine A çekim B-C-D kullanılmak üzere bekleyen ayarlar diyebiliriz değil mi? Burada da kullanmak istediğimiz ayarı kişisel ayar A’ya kopyalamak gerekiyor sanırım.
Teşekkürler
Ahmet bey merhaba,
Nikon kameralarda A,B,C,D olarak adlandırılmış menü bankası olarak kullanılabilecek iki menü var:
Her iki menüdeki değiştirilebilecek ayarlar farklıdır ve farklı amaçlar içindir. Genellikle biri genel amaçlı ayarlar olurken diğeri fotoğrafa göre daha spesifiktir.
Nikon kameraları kullanırken bu menüleri kullanma şartı yok elbette. Bu menüler, yazımda da bahsettiğim gibi farklı fotoğrafçılık stillerine göre onlara özelleştirilebilir seçenekleri her defasında tekrar tekrar değiştirmektense bunları bir kere yapıp sonradan tekrar kullanmak için geliştirilmiş bir kolaylıktır.
Yani, sıkça değişik stillerde fotoğraf çekmiyorsanız bu menüleri sıkça değiştirmenize, birbirlerine kopyalamanıza gerek yok.
Saygılar.
Nazik cevabınız için teşekkür ederim. Size ilettiğim mantık doğru mu acaba?
Evet, mantık doğru 👍.
Teşekkür ederim.