Daha

    Samimi manzara fotoğrafçılığı

    Bu tür çekimler tek başına yapabileceğimiz, zevkli, öğretici ve bir o kadar da rahatlatıcı bir aktivitedir.

    Doğal bir ortamda çok güzel görüntüler oluşturabilmek, aynı zamanda yenilenmek ve doğanın tadını çıkarmak için bir sebep yaratır.

    Manzara fotoğrafçıları, büyük, derin manzaralı sahneleri oluşturan engin geniş alanlara fotoğraflama eğilimindedirler. Ancak bu büyük sahne içerisindeki bazı küçük özel sahneler de büyük etkiler yaratabilir. Manzara fotoğrafçılığı alanında, manzaranın tamamına değil de etkili ve küçük kısımlarına odaklanıp bu sahneleri fotoğraflamayı daha çok seviyorum. Bazı fotoğrafçılar bu tür bir çekime “yakın plan” çekim diyebilirler, ancak bu çekim doğadaki bir özneyi veya ilişkili diğer öznelerle yapılan özel bir çekimse, bu çekim türüne ne diyeceğiz? İşte, bu gibi özel sahnelere “Intimate Landscape” yani “Samimi manzara” deniyor.

    Samimi manzara fotoğrafçılığı nedir?

    Samimi bir manzara fotoğrafı, fotoğrafın tümünden çıkarılan ve kendi çerçevesine oturtulan sahnenin yalnızca küçük bir parçasıdır. Yani daha küçük ayrıntılarla ilgilidir.

    Manzara görüntülerini üç kategoride düşünün: görkemli bir manzara, aşırı yakın çekim ve bunların ikisi arasında kalan bölüm. İşte bu bölüm samimi manzaradır. Dokular, çizgiler, şekiller ve desenler, samimi bir manzara kompozisyonunda kritik bileşenler olmakla birlikte, sadece çerçeveyi bir şeylerle doldurmaktan çok daha fazlasıdır.

    Tüm hikayeyi değil, onun küçük ama önemli ve etkili bir bölümünü anlatır.

    “Samimi manzara fotoğrafı” terimi, renkli fotoğrafçılığın ilklerinden Amerikalı fotoğraf sanatçısı Eliot Porter’a ait. Porter, 1979’da Metropolitan Museum of Art’ta “Intimate Landscapes” adlı bir sergide bu alandaki eserlerini sergilemiştir. Samimi manzaraların ne olduğunu anlamanıza yardımcı olması için bu sergideki bazı fotoğrafları görmenizi öneririm.

    Birçok gözün göremediği bir manzarayı fark edip, sadece kendimize ait olan görüntüleri yaratma imkanı işin en heyecanlı kısmıdır. Galata Köprüsü üzerinde Haliç manzarasını çeken fotoğrafçıların herbirinin çektiği sahneler her mevsim, her gün değişecek ve asla diğerinin aynı olmayacaktır. Ortaya çıkan görüntüler kişisel yorumlarla çeşitlenmiş olacaktır.

    Samimi görüntüler bulmak

    Büyük manzarayı görmek nispeten kolaydır. Ön planda ilginç bir konu, orta katmanda bir göl ve onun arka planında karlarla kaplı dağlar varsa, alın size muhteşem bir kompozisyon. Ama birkaç kare çekim yapıp hemen orayı terketmek büyük olasılıkla çok şeyleri kaçırmak anlamına gelecektir. Biraz zaman ayırıp detaya odaklanmak, bu yerin nasıl hissettirdiğini ve bu hissi şekillendiren ne tür ayrıntılar olduğunu düşünmek, bambaşka özel karelerin sebebi olabilir. Daha önce farkına varılmamış, dikkati çekmeyen ayrıntılara şaşıracağınıza bahse girebilirim.

    Samimi manzara fotoğrafçılığı biraz sabır gerektiriyor. Olası özel bir sahneyi özümseme ve detayları yakalamak için vakit ayırmak gerek. Acele ederseniz, emin olun pişmanlık duyacaksınız. Gözlemleyerek ve izleyicisine bu yer hakkında yeterli bilgi veren veya bu yer hakkında bir hikaye anlatan konuları araştırmak için biraz zaman ayırmalı diyor ustalar. Bu “küçük sahneler”, yalnızca büyük manzaraya odaklandığınızda göremeyeceğimiz önemli, hoş ve yalnızca bize ait önemli ayrıntılar içerebilir.

    Çevredeki dokulara, desenlere, şekillere ve çizgilere odaklanıp, dikkat çeken nesneleri, mekanın karakterini yansıtan şeylere bulmaya odaklanmak işin püf noktasını oluşturuyor.

    Bir konu dikkatimi çekerse, ona biraz yaklaşmayı deniyorum. Sonra daha da yakınlaşmayı. Bu nesnenin nasıl bir fotoğrafı beni etkilerdi onu hayal etmemin, daha kolay çözümler bulmamı kolaylaştırdığını deneyimledim.

    En iyi taktik bu konumda önceden “keşif” yapmak ama bu her aman mümkün olmayabilir.

    Küçük sahneleri unutmamak gerek

    Herhangi bir yerde, bu yer hakkında bir hikayeyi anlatan “küçük sahnelerin” varolduğunu unutmamak gerek. Çizgi, doku, desen, renk ve şekil gibi (özellikle tekrar eden şekiller) kareye dahil edilebilecek tasarım unsurları bulmaya odaklanmak, beraberinde iyi sonuçlarla karşılaşmak demek.

    Aramaya başlayınca bu tür sahneler her yerde bulunabiliyor. Kumsaldaki taşlar, deniz kabuğu, bir martının beyaz tüyünden oluşan kombinasyon bir hikaye anlatmaz mı? Bu küçücük sahne, ortamın anlatımı için ne çok hisler içerir. Düşünsenize; taş, deniz ve kuşa ait bir parça aynı sahnedeler.

    Sahneye Yaklaşmak

    Yakın manzara görüntüleri oluştururken, birçok farklı şeyin yaşandığı bir sahnede nereden başlayacağımı bilmek işin en zor tarafı. Ben böyle bir durumda, genellikle, büyük sahnenin geniş açı fotoğrafını çekerek başlıyorum; çünkü, çektiğimiz fotoğraf hiçbir zaman karşımızdaki manzarayı gözlerimizle gördüğümüz gibi olmayacaktır. Sonra çektiğim sahneye bakıp, bazı seçimler yapmaya çalışıyorum.

    Aşağıdaki albümün en sonunda yer alan papatya fotoğrafını, çok geniş bir manzarayı çekmeye çalışırken ayağımın ucunda sonradan fark ettiğim küçücük bu çiçeği görünce çektim. Papatya, serçe parmağımın tırnağından bile küçüktü. Bu gibi durumlarda, yere boylu boyunca uzanıp kıyafetlerinizin kirlenmesini göze almalısınız 😉 .

    Fotoğrafımı oluşturduktan sonra, sonraki sahneye geçmeden önce temel unsurları kapsadığından emin olmak için görüntüyü LCD’de önceden izler şunları kontrol ederim:

    • Histogramı kullanarak doğru pozlama yapıp yapmadığımı,
    • Yakınlaştırarak, çerçevemdeki en önemli unsurlarının keskinliğini,
    • Dikkat çekici unsurların bulunmadığından emin olmak için çerçevenin kenarlarını ve arka planını.

    Ekipman Seçimi

    Amacım manzara detaylarını fotoğraflamaksa, birkaç nedenden ötürü sık sık tek bir objektifle çıkıyorum:

    • Birincisi, tek bir objektif ile çalışmak beni kompozisyon yapmaya zorluyor, bu sayede yürüyorum. Objektif değiştirerek vaktimi harcamıyorum. Bunun yerine arıyorum, buluyorum ve fotoğraf çekiyorum.
    • İkincisi, üzerimde ilave bir yük olmadan, daha çevik olabilmem. Yanımda fazladan malzeme taşıyor olursam bazı şeylere ulaşamayabilirim.
    • Üçüncüsü, bence orta menzilli bir zoom objektif samimi bir manzara oluşturmak için en iyi seçimdir. Manzara fotoğrafçıları genelde geniş açılı objektiflerini severler, ancak samimi bir manzara fotoğrafı söz konusu olduğunda, geniş açılı objektifler, ana konunun detaylarını dikkatten uzaklaştıran çok fazla arka plan ve çok fazla farklı konuyu da kadraja alırlar. Bu net bir kural değil elbette, ancak genel olarak orta menzilli zoom objektifler en iyi sonucu verirler.
    • Dördüncüsü, yalnızca bir objektifle bir gün boyunca dışarı çıktığınızda, o objektifin farklı konularda ve ayarlarda nasıl çalıştığını gerçekten öğrenme fırsatını buluyorsunuz.

    Yakın çevre için bir diğer önemli ekipman parçası bir üçayaktır. Çalışacak çok ışık varsa ve yavaş enstantane hızına ihtiyaç duymuyorsanız bile üçayak, bu gibi durumlarda fotoğraf tipinde anahtar olan başka bir şey yapmanıza yardım eder: yavaşlamanıza. Zamanınızı harcayarak ve mekanı tanıyarak, sahneyi özel kılan önemli ayrıntıları keşfedeceksiniz ve bunlar samimi manzaralarınız için en önemli konulardır.

    Işığınız bol olsun.

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Fotoğrafta Derinlik Yanılsaması

    Görsel algımızın üç boyutlu olmasını sağlayan bu iki görüntüyü birleştiren beyindir. Beyin, görüntülerdeki değişimin büyüklüğüne göre nesneyi konumlandırır. Eğer değişim çoksa nesne yakın, değişim yoksa nesne uzaktır.

    Filmler ve Tarayıcılar

    Fotoğrafı konuşup yazarken bahsetmediğimiz ya da çok dikkatimizi vermediğimiz bir tarafında “Tarayıcılar” yer alıyor. Herhalde film kullanımının gündeme gelmediği teknoloji dünyasında bunu normal karşılamak gerekiyor.

    Beyaz Dengesi nedir, fotoğrafı nasıl etkiler, nasıl ayarlanır?

    İç mekanlarda fotoğraf çektiğinizde konularınızın neden sarılaştığını hiç merak ettiniz mi? Ya da kameranızın flaşının neden onları mavi gösterdiğini? Beyaz dengesi kavramını ve nasıl çalıştığını iyice anlamak dijital fotoğrafçılıkta çok önemlidir.

    DxO DeepPrime ile eski fotoğraflara can suyu

    Eski fotoğraflarımızı DxO DeepPrime'dan geçirmeyi denersek...

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Makale yazarı

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    POPÜLER İÇERİKLER

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    8 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Çetin Yalçın
    Çetin Yalçın

    Bir makalenizden diğerine atlayarak okuyorum. Okurken hem keyif hem de bilgi alıyorum. Bu yazıda hoşuma giden, benim şehir gezilerinde çokça yaptığım şeyin adının “Samimi Manzara” olduğunu öğrenmek oldu. Özellikle, Almanya’da Pfalz bölgesinde gezerken bu tür fotoğraflar çekmiştim. (Bu arada benim kızım da Almanya’da yaşıyor) Sizin Almanya gezi önerilerinizi de not aldım, sanırım zaman içinde fırsat buldukça bu yerlere gideceğim. Eğer gitmediyseniz, Bavyera’da Füssen’i görmenizi öneririm. Yazılarınız çok içten ve içerik olarak benim için çok dolu, teşekkürler.

    Güler SAMUR
    Güler SAMUR
    Makale Puanlama :
         

    Merhaba hocam.

    Samimi manzara fotoğraflarını ben seyahatlerde çekiyorum
    Ancak adini bilmiyordum . Makalenizde bu fotoğrafçılığı o kadar güzel,sürükleyici ve bilgilendirici bir şekilde anlatmışsınız ki bu bilgiler ışığında seyahate gittiğimde sizin önerilerinizi tatbik edeceğim.Çok değerli bilgiler olduğu için fotoğraf defterime notlar aldım.

    Emeğinize saglik. Çok teşekkürler ederim

    Orhan ali
    Orhan ali

    Samimi manzara fotoğrafçılığı terimini duymamıştım böyle bir alan var demek. Yazınızın başlığındaki fotoğrafınız çok samimi gerçekten 🙂 Yazılarınız çok akıcı ve sürükleyici okurken sıkmıyor ve eğlendiriyorsunuz. Tebrikler.

    Asuman
    Asuman

    Yeni başlayan olmasanız bile bunlar güzel ipuçları..
    Harika bir yazı teşekkürler Sabahattin bey okurken çok eğlendim aynı zamanda.
    Evde veya seyahat halindeyken ya da plaj gibi yerlerde lensi değiştirmek için en iyi ve en güvenli yöntem konusunda bir öneriniz olur mu. Makinemi sensördeki tozların temizlenmesi için iki defa servise gönderdim benim izlediğim yolun iyi bir yol olmadığını düşünüyorum.
    Cevap için şimdiden teşekkürler.

    Asuman
    Asuman
    Yorumun sahibi  Sebahattin Demir

    Valla size ne diyeyim bilemiyorum
    Süper ötesi bir şeysiniz
    Hepsi çok güzel ama sonunda yazdığınız “önemli not” kısmı direk bana yazılmış
    Ben lenslerimi genellikle arabamın içinde değiştiririm 🙁
    Bunu öğrenmem çok iyi oldu bu bilgilerle çevremdekilere havamı atarım 🙂
    Tekrar tekrar teşekkür ederim

    8
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x