Gezi Günlükleri
Yemen diye diye…
Bu yazı dizisindeki fotoğraflarda yer alan insanların bir kısmı muhtemelen Suudi Arabistan'ın YEMEN halkına uzun zamandır yaptığı hava saldırılarında ölmüş olabilirler. Rahmetle anıyoruz… Yemen seyahati, THY'nin Yemen başkenti "Sana’a" ya başlattığı sefer duyurusunu okumamla aklıma düştü.
Reha Bilir’le “Gezen Bilir”
Ülkemizdeki fotograf ortamının çok önemli şahsiyetlerinden biri olan Reha Bilir özellikle duayen fotografçı ağabeylerimizle kurduğu samimi diyalog ve ölçülü-saygılı iletişimle de belleklerde olumlu bir yer edinmiştir. Fotograf serüveni içinde 10 (on) albüme/kitaba imza atmak kolay iş değil.
Heidelberg; 700 Yıllık Romantik, Rüya Şehir
İkinci Dünya Savaşı’nda yıkılmayan yegane yerlerden biri olan Heidelberg’i anlatmak için gerçekten kelimeler yetmiyor, okurken sıkılmayacağınızı bilsem sayfalarca yazabilirim. Bu yazıyı bile defalarca elden geçirdim, en kısaltılmış hali bu oldu.
Ankara’nın Orta Yeri Ulucanlar
Yaşanmışlıklar binaları anlamlı kılandır. İşte bu yüzden Ulucanlar Ceza ve Tutukevi, Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi, nam-ı diğer: At Ahırı, Tabutluk, Muhalif Hilton bunun için adım adım gezilmeyi ve korunmayı hak ediyor.
Yapraklar Evi
Nobel ödüllü Beyaz rus yazar Svetlana Aleksiyeviç, “İkinciel Zaman” adlı kitabında, o zamana göre...
Viyana’da kahve keyfi…
Her Viyana seyahatimde kahvehane turu yapmayı ihmal etmem. Viyana’da 4000'in üzerinde kahvehane olduğu ifade ediliyor. Tespit ettiğim 25 kahvehanenin içinden, keyif aldıklarımda oturup kek ya da “apple strudel” eşliğinde bir kahve içmek benim için standart bir etkinlik oluvermişti.
Mentawai – Yağmur Ormanı Bekçileri
Fotoğrafa başladığım ilk zamanlarda alanımı bulmanın önemli olduğunu fark ettim ve kendimi belgesel fotoğraf alanında daha iyi ifade edebileceğimi anladım. Fotoğraf makinesi ile sadece görüneni değil o görünen gerçeğin arkasındaki asıl hakikati arama çabalarım doğrultusunda yolum Hint Okyanusu’nda Endonezya’ya bağlı Siberut Adasındaki Mentawai Kabilesi ile kesişti.
5 Fotoğraf ile Bilmediğim Şehir Yazd
İranlı General Kasım Süleymani’nin cenaze töreninden bir hafta sonrasına denk gelmişti seyahatimiz. Çevremizdekiler ısrarla gitmememiz konusunda telkinde bulunuyorlardı. İran’da ortam gergindi, ancak sakinleşmesini beklemek zaman kaybı olacaktı. 2020 yılı Ocak Ayı’nın son haftasında yolculuğumuz başladı. Van’dan Tebriz’e trenle geçecektik.
Süleyman Tutuş
Süleyman Tutuş
İzmir’in Garları
Neden Osmanlı Hükümeti birdenbire demiryolları sevdasına düşmüştü ve neden Ege bölgesi öncelikliydi? Kendilerince Rum, Yahudi, Ermeni toplulukları arasında anlaşmazlıklardan çıkan çatışmalara ve yöredeki zeybek, Çerkez, Yörük çetelere karşı hızlıca asker sevk edebilmek. İngilizlerin derdi ise yörenin yeraltı ve yerüstü zenginliklerini üç otuz paraya ihraç etmek. Yani tam bir “Win-Win” durumu.