2021’de ekipman dolabımda ciddi temizlik ve değişiklik yaptım. Kısa sayılabilecek hayatımda iş ve özel hayattaki yoğunluğun zirve yaptığı yıldı 2021. Belki de bu yüzden fotoğrafa istediğim kadar zaman ayıramadım ama gene belki de bu sebepten dolayı bazı kararlar aldım. Gözde ekipmanlarıma geçmeden önce bu kararlara kısaca değineyim.
Karar alınır mı verilir mi?
Türkçesi karar vermek diye düşünüyorum. Karar “almak” biraz yabancı dillerden gelen bir deyim galiba. İngilizce’de de “make a decision” ve “take a decision” arasındaki farkların arada tartışıldığını görüyorum ve hem Amerika’da hem İngiltere’de take a decision için “bu bizden değil, nereden geldi ki bu?” dendiğini gördüm. Almanca veya Fransızca’yı iyi bilenler belki o dillerle ilgili yorum yapabilirler.
Neyse, 2021’de fotoğraf ekipmanıyla ilgili verdiğim kararlara gelelim:
- Adaptörlerden kurtul! Dolapta 80 çeşit adaptör var. Sony E için 5 tane (Metabones, Sigma, 3 tane manuel), m43 için 4 tane, bir tane Nikon-Canon EF adaptörü, Canon RF için 2, Panasonic L için 2 adaptör var. Çok acayip özel bir lens veya o sistemde bulamadığım bir lens varsa belki adaptör kalabilir ama artık hemen tüm aynasız sistemlerde bana gerekli lenslerim var. Gövde ile lens arasına bir parça takmaya ihtiyacım yok. Belki bir süre daha EOS-RF adaptörü tutarım (100mm f/2.0 USM ve 16-35mm f/4 L ISM için).
- İlk maddeyle bağlantılı olarak, eski lenslerin çoğunu elden çıkar! “Eski” derken, karakteri olan ve performans/fiyat oranı yüksek manuel veya otomatik odaklı lenslerden bahsediyorum. Örneğin Canon FD 50mm f/1.8, örneğin Pentax M 50mm f/1.7, örneğin Tamron 19-35mm f/3.5-4.5, örneğin 80 çeşit 135mm f2.8 veya f3.5 lens, örneğin Pentax M 28mm f/2.8, örneğin Takumar 35mm f/2.5. Evet bunlar iyi hoş ama en azından kendi çektiğim fotoğraflara bakınca örneğin tüm manuel 50mm lensler yerine bir Panasonic 50mm f1.8 veya Canon RF 50mm f1.8 yeterli diye gördüm. Hatta öyle ki, Panasonic L 20-60mm ve 50mm f1.8 son zamanlarda en çok kullandığım lensler oldu.
Elinde sadece 3 sistem tut! Test ve incelemelerde karşılaştırma amaçlı m43, Fujifilm ve Sony sistem tutuyorum. Dikkat ederseniz hem Halkböyleistiyor hem de Arthenos’ta bir inceleme yaparsam mutlaka benzer sistemlerle karşılaştırma da koyuyorum. Ama bu yüzden dolapta ciddi yer kaybım var ve ayrıca bu sistemleri güncel tutmak da mali olarak külfetli. Bu yüzden bazılarını elden çıkarmaya karar verdim.

- Önceki maddeyle bağlantılı olarak, Olympus E-M1 Mark II ve 12-100mm f4 Pro gitti! Sebebi EOS R6’ya bütçe yaratmaktı, ayrıca ilerleyen senelerde istersem sattığım fiyata temiz ikinci el alabilirim. Eğer R6 bu kadar iyi olmasaydı EM1 II kalırdı ama R6… Cidden ve cidden çook iyi.
- Fujifilm gövde ve lensleri elden tamamen çıkarıyorum. Gövde ve iki lens gitti, şimdi 3 ucuz sayılabiliecek lens kaldı. Onlar da yakında yolcu.
- Sony Nex6 ve 4 lens tutuyordum. Artık bu gövde karşılaştırmalarda kullanmak için çok eskidi ve baktım yeni Sony APS-C gövdeler de ucuz değil, bu yüzden şimdilik Sony E sistemini de tamamen elden çıkarıyorum. Sony tam çerçeve sistemiyle ilgili tercihim bir sonraki maddede.
- Tam çerçeve tarafında Canon’un yanına Nikon/Sony/Panasonic arasında seçim yaptım ve Panasonic S5 ve iki lens ile devam etmeye karar verdim. Nikon Z6’yı sattıktan sonra Z5’e gerilemek istemedim ve Z6 II de açıkçası gönlümü çalamadı. Yani Z6’dan sonra Z6 II’ye geçesim gelmedi, yoksa Nikon’a alışıksanız Z6 II çok güzel alet. Ciddi bir indirime giren Panasonic S5 ve 20-60mm’yi aldım ve çok çok beğendim. Hatta fiyatına göre bu ikili belki de piyasadaki en iyi hibrit set (fotoğraf ve video için). Panasonic S5 ve 2 lensle ilgili kısa bir inceleme de hazırlıyorum.
- Sabit bilgisayarı sattım ve bir dizüstü bilgisayar aldım. Çok da memnunum.
2021’deki gözdelerim
Panasonic S5 ve 20-60mm kit lens
Bu ikili çok çok çok iyi. 2021 yazında Panasonic Norveç’te akla hayale gelmeyecek bir kampanya yaptı ve S5 + 20-60mm lensi tek bir Nikon Z5 gövde’den bile ucuza sattı. “Sonra nasıl olsa benzer fiyattan satarım” deyip aldım ve çok şaşırdım. S5 zaten beklediğimden iyi çıktı ama 20-60mm lens inanılmaz! Bir kere kapsadığı aralık müthiş. 20mm süper geniş açı, 60mm de neredeyse telefoto. Lens ufacık ve çok hafif, hızlı ve sessiz odaklıyor, toz/nem geçirmezliği var. Optik kalite olarak da fiyatının çok üzerinde. Nikon Z 24-50mm’yi denemedim ama sanıyorum ki bu lens şu anda tam çerçeve sistemlerdeki en iyi kit lens. Video özellikleri arasında da kayboluyorum, o kadar çok seçenek var. S5 tarafında da 96MP çekim modu, çok iyi titreşim azaltma, çok başarılı ergonomi ve dokunmatik ekran vs.. var.
Videodaki odak takibi ve seri çekim hızı haricinde pek de eksiğini görmedim. Şiddetle tavsiye ederim.

Canon EOS R6 ve RF 24-105mm f/4 L IS
Aslında 24-105 lensi 2 yıl önce EOS R ile almıştım ama bu lens R6 ile daha da canlandı 🙂 Hatta lensten başlayayım: Bilindik Canon 24-105mm L lens. Sağlam, güvenilir, optik olarak çok iyi. Hatta bu aralıkta piyasadaki en iyi f4 lens. Net. R6 ile bir özelliğini daha keşfettim ki nedense incelemelerde bundan pek bahsedilmiyor: Alette “breathing” nerdeyse yok. Cidden. Odağı değiştiriyorsunuz ve lensin gördüğü açı neredeyse hiç değişmiyor. “Focus pull” yapmak için ideal. Parfocal değil ama bu fiyata bu kadar özellik az.
R6’ya gelirsek… En son beni bu kadar heyecanlandıran gövde Olympus E-M1 Mark II olmuştu galiba. Ele oturuşu, perde sesi, hızı (kullanım ve çekim), inanılmaz otomatik odaklaması, çok kaliteli videosu, fotoğraf kalitesi… Eğer çok çok büyük baskı almıyorsanız ideal kamera bu. Bu alet ben ne istesem onu, hatta daha iyisini yapıyor. Otomatik odaklama becerisi inanılmaz, objeleri tanıyıp takip etmesi müthiş. Yüksek ISO becerisi ve dinamik aralığı piyasadaki en iyilere denk. Fotoğraf çekme keyfimi yenileyen bir gövde oldu R6…

Panasonic 14-140mm OIS II lens
Bu lensi Olympus 12-100mm f/4 Pro lens ile karşılaştırmış ve “Olympus’a çıkamıyorsanız alacağınız lens bu” demiştim. Bu sene E-M1 Mark II ve 12-100mm’yi satınca eski bir E-M1 (ilk versiyon) aldım ve elimdeki Panasonic 14-140mm ile kullandım. Bu lens kapsadığı aralığa göre ufacık ve hafif, hızlı ve sessiz odaklıyor, optik kalitesi çok yüksek. 12-100mm f4 Pro ile karşılaştırılmak bile bir ayrıcalık aslında 🙂 Bu sene telefoto ihtiyacım için bu lensi kullandı ve çok memnum kaldım. 2021’deki gözdelerimden.
2021’de siz ne kararlar verdin?
Dikkat ettiyseniz sadece kendi kullandığım ekipmanlardan bahsettim. EOS R3, Sony A1, Nikon Z9 gibilerden başka bir yazıda bahsedeceğiz.
Türk Lirası’nın tepetaklak gittiği 2021’de sizler nasıl kararlar aldınız?
2021 de ülkemizdeki bit pazarlarına nur yağması bile bizi mutlu etmeye yetmiyor desek yeridir 🙂
Kişisel olarak Nikon Z 7ii gövdeyi yurt dışından getirip portre için mükemmel bir sensöre sahip olmama rağmen geçen yıllardan çok daha az fotoğraf çekebildim, Nikon Z 85 mm f1.8 yanına Nikon 135 mm f2.8 Ais (temiz, biti ayıklanmış) ekleyip elimdeki Z 24-70 f4 ile bu turbülanslı günlerin geçmesini bol bol fotoğraf okumaları ve Netflix – Amazon dizileri seyrederek geçirmekteyim.
Anafod bir eğitim başlattı; Orhan Cem Çetin ile Orta ve İleri seviye Fotoğraf Eğitimi adı altında, zevkli konularla ilerliyoruz, en azından pazartesi akşamları fotoğraf konusunda ufkumuz açılıyor 🙂
Öyle eğitimlere katılmak insanın ufkunu açıyor bence. Biraz boş zamanım olursa ben de Udemy, Coursera gibi sitelerden ilginç derslere bakıyorum. Fotoğraf harici dersler, mesela Irrational Behaviour.
Bir hafta için Türkiye’ye gelin, ömür boyu yetecek “Irrational Behaviour” dersini ücretsiz edinin 🙂
6 sene Kanada’da yaşayıp döndüğüm günün ertesinde Avrasya Feribotu kaçırılmıştı, wtf – bu ne yahu- diyerek ağzım açık haberleri seyretmiştim. https://youtu.be/cfJQFZBP8ds
Bizim bir haftamız bir senelik Kanada-Norveç-İsveç yaşamına denk 🙂
Geçen ay meyveli yoğurt kaplarıyla verilen kaşığın boyu kısa diye firma özür diledi ve kaşık boyutlarını 1 cm uzattı 😀
Yaşar bey merhaba,
Siz de bu arada baya sağlam ekipman düzmüşsünüz.
O ekipman öyle boş tutulmaz çantasında 🙂
Hakkını vermek gerek, bekliyoruz sizden bunları.
Selamlar, sevgiler.
Öncelikli ekipman ihtiyacı : 70-200 f/2,8
Sıfır alma ihtimali : Yok
İkinci el alma ihtimali : Uzak
Muhtemel alma tarihi : Daha uzak
:D:D:D
Ona ihtiyaç değil de istek diyelim 😀
Ne güzel günlermiş onlar.Fotoğraf makinemizde f 2.8 objektifimiz (lens mi diyelim,objektif mi?),bir 35 mm lens alma düşümüz.Vurmuşuz kendimizi dağa,bayıra.Bakıyorum da kendime göre hiç de fena fotoğraflar çekme misiz.Şimdi dolaptan lensler bana bakıyor bende onlara.İçlerinde bir kaç kez kullandıklarım da var.Örneğin 80-200 Nikon objektif. Bir kaç kez kullandım.Sonra vr leri çıktı.Bin dolar verip bu lensi almam çok mu gerekliydi.Kaç fotoğrafımı bu lensle çektim? On bilemedim 100 diyelim o kadar.Dolaptan bakan fotoğraf makinelerini saymıyorum.Fotoğrafçılığa
bulaşmanın tedavi edilmez hastalığı. Ekipman alma hastalığı.
Bir kaç sene önce arkadaşlara fotoğraf makinesi üreten şirketlerin kazanın dibini sıyırıyorlar,bizlere büyük bir kazık atacaklar dediğim zaman gülmüşlerdi.Nikon’un bayonet değiştirmesi nedir? Hepimize kazık attı binlerce dolarlık ekipman çöpe gitti.Bunda sonra o malzemenin kimse yüzüne bakmaz..Bu aynasız furyası da birkaç yıl sürer.Yerine her şeyi ile elektronik fotoğraf makineleri çıkar.Zaten elimizdekiler fotoğraf çeken bilgisayarlar.Objektifi de kaldırıverirler olur biter . Bakarsın 70-200 lens yerine bu fotoğraf makinelerinden alırsın.
Merhaba, ben 2019’da emekli olduktan sonra eşimle dünyayı, özellikle bize göre uygun fiyatlı Doğu ülkelerini gezeriz ve fotoğraf çekeriz diyordum ki; Hindistan uçak biletimizi 8 ay kredi kartıyla ödeyerek aldığımız ve paramızın değersizliği geldi aklıma. Sonra o ucuz Hindistan’da bile hediye vs. alırken diğer yabancıların zerre pazarlık yapmadan ceplerinden çıkarıp, dolarları harcarken, biz garibanların ne durumda olduğumuzu anlatmaya gerek yok sanırım. Yani demem o ki; Ayranımız yok içmeye, ne gideriz elin memleketine? 2021 İçin aldığım karara gelince, bu döviz kuru ve bu emekli maaşları ile artık yeni ekipman almak hayal maalesef.