Okyar Atilla’nın Photoshop serisini takip edeniniz vardır. Adobe’nin Photoshop yazılımı o kadar yaygın ki, piyasada fotoğraf düzenleme = Photoshop gibi yaygın bir kavram var, halbuki piyasada birçok alternatif fotoğraf düzenleme yazılımı var.
DxO bir süredir gürültü azaltma konusunda rakiplerinin biraz önünde gidiyor. DxO Photolab’daki Prime gürültü azaltma sistemi zaten rakiplerinden biraz daha iyiydi, şimdi Photolab 4 ile gelen DeepPrime ile bu liderliği biraz daha ileri taşımış gibi görünüyor.
Kara Cuma indirimlerinde DxO Photolab 4’ün fiyatı beklediğim rakamlara inince deneme sürümünü indireyim, beğenirsem alırım dedim. Deneme sürümünü indirip denedikten 30 dakika sonra yazılımı satın almıştım bile! DeepPrime o kadar etkileyici.

PhotoLab 4’ü detaylı bir şekilde Lightroom, On1 Photo RAW, Luminar ve Capture One ile karşılaştıracağım başka bir yazı hazırlıyorum, bugün sadece gürültü azaltmaya odaklanacağız. Amaç gürültü azaltma karşılaştırması olduğundan sahneye simsiyah bir çanta, bir kukla, bir bilezik ve 2 kitap koydum. Ortamda derin siyahlar, parlak bölgeler, cart kırmızılar, maviler, sarılar, yeşiller var.
Diip praym
“Prime” Türkçe’de “as, asıl, baş, en önemli, birinci” gibi anlamlara geliyor. “Deep” ise derin, hani şu derin devletteki derin. DeepPrime çok artistik bir isim yani…
DxO PhotoLab 4’te 3 farklı yöntemle gürültü azaltma var: “HQ” (High Quality), “Prime” ve “DeepPrime”. Tüm fotoğrafa bakmak isterseniz ekranda sadece “HQ” sonucunu görüyorsunuz. Prime ve DeepPrime sonucunu sadece yukarıdaki ufak çerçevede görüyorsunuz çünkü bu gürültü azaltma yöntemleri bayağı ciddi işlemci kullanıyor. En soldaki “HQ” kabaca Adobe yazılımları kalitesini veriyor. İsterseniz gürültü azaltma seviyesini arttırıp azaltabiliyorsunuz da. “Prime” seçerseniz HQ yöntemine göre ciddi ilerleme görüyorsunuz ama asıl gelişme “DeepPrime”da.
DeepPrime seçerseniz fotoğraf şaşılacak oranda gelişiyor, normal yöntemle kaybolan detaylar ortaya çıkıyor ve düz/büyük yüzeylerdeki kumlanma neredeyse tamamen kayboluyor. Aşağıda yanyana bazı örnekler var. Canon G1X ile çekildi, ISO3200. Büyük halleri için üzerlerine tıklayın:

DxO Photolab 4 ile bu neticeyi almak için çok uğraşmadım, 2-3 tıklamayla hepsini kendi halletti. Yukarıdakinde farkı göremiyorsanız DeepPrime’ın gücünü aşağıdaki örnekle göstereyim:

Adobe’nin yazılımı gölgelerdeki neredeyse tüm detayları silerken, DeepPrime sihirli bir şekilde detayları açığa çıkarmış.
Bilgisayarım çok yeni değil. İşlemcim Intel I7 4790K, hafıza 32GB, Samsung SSD’m var, bir de eski sayılabilecek bir Nvidia 980 Ti ekran kartı. Eskiden Prime makineleri zorluyormuş, ben bu sistemimle çok zorlanmadım açıkçası. Önizleme alırken 1-2 saniye bekliyorsunuz ama sonucu görünce bu bekleme değiyor 🙂
CANON 6D, CANON G1X, FUJIFILM X-E3, SONY NEX-6
Gönül isterdi ki buraya bir E-M1 II de sıkıştırayım ama makineyi bir süre önce sattım, o yüzden bir süre karşılaştırmalarda 20MP m43 algılayıcı olmayacak.
Göreceğiniz gibi karşılaştırmada eski de olsa iyi bir tam çerçeve algılayıcısı olan Canon 6D, eski de olsa sabit lensli ve ufak sayılabilecek ve “büyük” algılayıcılı Canon G1X, gene eskilerden 16MP’lik Sony Nex-6 ve Fujifilm’in 24MP X-Trans algılayıcılı X-E3’ü var. Bence giriş ve orta seviye bütçelere hitap eden iyi bir dağılım.
Fujifilm’in RAW dosyalarını işlemek için Capture One da kurdum ama şu anda programa biraz yabancıyım. X-E3 incelemesi yaparken olabildiğince Capture One kullanmaya dikkat ederim ama bu karşılaştırmada Adobe Camera RAW 13.1.0.658 ve Adobe Bridge’in son sürümünü kullandım. Şunu da yazayım: Yaklaşık 100 civarı X-E3 RAW dosyasında Capture One’ın getirdiği çok avantaj göremedim. Provia modunda renkler ve kontrast birebir aynı, detay konusunda da çok çok az fark var , hatta bazı yerlerde Adobe’nin çıktısı daha iyi duruyor ama X-Trans işlemede Capture One, On1 Photo RAW, Luminar ve Adobe’yi ileride detaylıca karşılaştırırız.
Fujifilm’de XF 18-55mm f2.8-4.0, Sony NEX-6’da 16-50mm kit lens, G1X’te zaten sabit lens var, 6D’De de EF 40mm f2.8 STM lens kullandım. Hepsinde f8 kullandığımdan ve orta bölgeleri karşılaştırdığımdan lens tarafında pek haksızlık yok diye düşünüyorum.
ISO 3200
Kitapları dikkat çeksinler diye öyle koydum 🙂 Biri İncil’deki hikayeleri resimleriyle ve haritalarla anlatıyor, diğeri Hüseyin Atay’ın Kur’an çevirisi. Bir yerlerde Torah da vardı ama aradım bulamadım, Musevi arkadaşlar kızmasın 🙂

Fujifilm Provia stili hem biraz fazla kontrastlı hem de Fujifilm’in ISO3200’ü diğerlerinin ISO3200’üne denk değil, tahminen ISO2000 civarı. %100 yakınlaştırma (büyük halleri için üzerlerine tıklayın):
Hiç ayar yapmadan sıralama şöyle: 6D, X-E3, NEX-6 ve G1X. Hatırlayın, gürültü azaltma yok. Fujifilm RAW dosyalarına sizin kapamayacağınız miktarda gürültü azaltma uyguluyor, bunu da hatırlatalım.
Şimdi G1X’i alıp DxO’dan geçirelim ve Adobe Camera RAW ile karşılaştıralım. Soldakiler DxO’da işlenmiş, sağdakiler Adobe Camera RAW’da işlenmiş:
Camera RAW’da gürültü azaltma yapmasaydım bayağı kumlanma olacaktı, gürültü azaltma yapınca de detaylar kayboldu. Keskinleştirme o detayları geri getirmiyor. DxO PhotoLab 4 her şeyi otomatik yaptı ve çok ciddi miktarda detayı ortaya çıkardı.
DxO’da işlenmiş halini 6D’nin karşısına koyarsak:
DxO ile işlenmiş G1X RAW dosyası dramatik bir şekilde neredeyse 6D’nin RAW dosyasına yaklaşmış. Buradaki en büyük farklılık kenar detayları (edge definition). Gerçekten de, yüksek ISO’da çekilmiş dosyalarda Adobe Camera RAW bence kenar detaylarında hiç iyi değil.
ISO 12800

Sıralama ISO3200’dekiyle aynı: 6D, X-E3, Nex-6 ve G1X. Şimdi G1X’in RAW dosyasını hem ACR ve DxO’da biraz işleyelim:
Soldakiler Adobe işle işlendi (renk profili, gürültü azaltma ve keskinleştirme), sağdakiler DxO PhotoLab 4 ile (keskinlik vermedim, sadece DeepPrime).
Farka bakar mısınız? Belki 1 durak fark var! Hem renk hem ışık (luminance) gürültüsünde. DxO bize bir durak kazandırdı resmen! Kenar detaylarındaki fark muazzam. Adobe’nin yüksek ISO performansı çöp gibi.
Soldaki X-E3 ACR çıktısı, sağdaki G1X DxO çıktısı:
Piksel farkını göz ardı etmek zor ama detay olarak G1X X-E3’ü neredeyse yakalamış! 2 fotoğraf üstteki ilk hallerine bakarsanız, DxO’nun G1X RAW dosyasını ne kadar ciddi düzelttiğini göreceksiniz. G1X ISO12800’de neredeyse X-E3 kadar iyi olmuş!
ISO 25600
Aşağıda doğrudan gürültü azaltma yapılmış versiyonlar var. Soldakiler X-E3 ve Adobe çıktısı, sağdakiler Nex-6 ve DxO çıktısı (G1X ISO25600’de çekemiyor):
Piksel sayısı farkı bariz, ama NEX-6’da kenar detaylar ve hatta düz zeminlerdeki gürültü çok daha iyi. DxO burada da eski 16MP’lik APS-C algılayıcıya bir durak kazandırmış. Kitapların kapaklarındaki yazılara da dikkat edin.
Büyük algılayıcıda nasıl?
Doğru ya, Canon 6D’nin başı kel mi? DxO Photolab 4’teki DeepPrime algoritmasını ona da uygulayalım ve görelim.
Aşağıda soldakiler 6D + DxO, sağdakiler X-E3 + Adobe. 6D ISO25600, X-E3 ISO3200:
Fotoğrafları açmaya üşenenleriniz için özet vereyim: 6D’nin ISO25600’deki fotoğrafı, X-E3’ün ISO3200’deki fotoğrafından daha temiz ve detaylı! Kağıt üzerinde arada 3 durak var!
SONUÇ
Yazıyı çok uzatmayayım, sanıyorum ki DeepPrime’ın gücünü anladınız. Eski, ufak bir algılayıcınız varsa DeepPrime algılayıcınıza (duruma göre) 1-2 durak arası kazandıracak. Eski ve “ufak” algılayıcılı G1X’in Sony NEX-6 ve hatta Fujifilm X-E3’ü yüksek ISO’da zorlaması buna en büyük örnekler. Ayrıca DeepPrime 6D’nin ISO25600’de X-E3’ün ISO3200’ünden daha iyi performans vermesini de sağladı.
DxO Photolab 4 sadece gürültü azaltma üzerine kurulmamış tabii ki! Photolab 4 çok iyi bir renk düzenleme sistemi, müthiş bir optik sorun giderme algoritması, iyi keskinleştirme, basit bir dosya kütüphanesi, birçok efekt, DxO ClearView Plus efekti, muhteşem bir lokal düzenleme aracı gibi farklı araçlarla geliyor.
DxO Photolab 4 Fujifilm X-Trans RAW dosyalarını açamıyor (zaten Fujifilm X-Trans gövdelerin DxO Mark puanı da yok). Mesela X-T200 desteklenirken benim X-E3 makinem desteklenmiyor. DeepPrime’ın çalışması için RAW dosyasına ihtiyacınız var, JPEG dosyalara DeepPrime uygulanamıyor çünkü Photolab gürültü azaltmayı RAW dosyasını mozaikleştirirken yapıyor. Yani RAW dosyasından görüntü oluştururken bir yandan da DeepPrime algoritmasını uyguluyor.
DxO Photolab 4’ü şiddetle tavsiye ederim. En kötü, deneme sürümünü indirip kurun ve DeepPrime’ı kendiniz görün.
Ertan öncelikle eline sağlık. fotoğrafta “noise” çok taktığım bir şey olmasa da yazdıkların beni meraklandırdı.
DxO’nun objektif karşılaştırmasında referans olarak başvurduğum bir web sayfası var. PhotoLab’ın eski versiyonlarından birini denemiş ve “ıhhh” diyerek Photoshop’a devam etmiştim. Ertan bu kadar övünce o hızla deneme sürümünü indirip bakayım dedim. Ekrana “Adobe Bridge” andıran bir şekilde geliyor. Programın logosu bile göz yanılgısıyla “PS” logosu olarak algılanabilir. O kadar yani.
Menüler -alışık olmadığımdan olsa gerek- uğraştırıcı gibi. Uzun bir süre kullanıp karar vermek gerek. Umarım Ertan kullanımda ustalaştığında düşüncelerini tekrar paylaşır. hoşuma giden ve “Vaaayyy” dedirten özellik ise fotoğrafın makina ve objektif değerlerine okuyup ekrana “heeeey, bu makina ve objektifleri kullanmışsın. Bunlarla ilgili düzeltmeler var. Uygulamak ister misin?” diyerek “Pop Up pencresi açıp yükleme seçeneğini kullanıcıya bırakması.Mesela PS de Olympus için düzeltme seçimi yok ne yazık ki.
Ertan’ın bahsettiği gürültü azaltma tamamen otomatik. önce biraz burun kıvırdım. Sanki “sen bu işi bilmezsin” der gibi geldi. Ama program bu işi çok iyi biliyor. Dersini iyi çalışmış. Tıklıyorsunuz ve kendi yapıyor. Ve bunu çok iyi yapıyor. Sonucu gördüğümde inanamadım. Uygulama yaptığım fotoğraf Zafer Gazi’nin portresi yine onun makinası “Olympus om-em1 mkii” ile çekilmişti. iso 2000 idi. Buna karşılık aynı fotoğrafa PS de “noise reduction 25- 50 ve 75 değerlerinde uyguladım. Daha sonra tüm fotoğraflara “exposure=1 ve brightness=25 değerini verdim. Deep Prime mukayese edilmeyecek farkla öndeydi. Sadece “saturation” artmıştı. Fotoğraf keskinlikten hiç bir şey kaybetmemişti. İnanılmazdı. Ne yazık ki yorum kısmına bu fotoğrafı ekleyemiyorum.
Bu başarılı sonuç bende DxO yazılım ekibinin son versiyonda PS ye fark attığı düşüncesini yarattı. Diğer fotoğraf işleme özelliklerini de denemek istiyorum.
Tabii bir güzel özellikte daha önce Google tarafından sunulan “Nik Collection” filtre uygulaması programla birlikte geliyor. Bu da fotoğrafçılar için oldukça kullanışlı bir filtre seçeneği.
Görünen o ki DxO 2021 de PS nin pazarına göz dikmiş vaziyette.
Abi ne yazık ki Nik Collection artık paralı ama DxO Photolab 4 ile hem bol bol filtre geliyor hem de lokal düzenleme aracı çok gelişmiş. Bence Nik Collection’a bile gerek yok Photolab’la beraber.
DxO, optik sorun düzeltmede de bir numara. Lens bozukluklarını çok iyi analiz edip bunu otomatik düzeltiyor, tek gereklilik DxO’nun makine-lens kombinasyonunu tanıması.
Photolab’ın kullanımını da yazacağım. Biraz daha aşina olayım da…
Ertan bey, adil bir karşılaştırma olması adına elinizden geleni yapmışsınız, tebrik ederim 🙂
Yazdıklarınız kulağa hoş geliyor, ancak dediğiniz gibi photoshop’a ciddi bir alternatif olabilmesi için daha çok çalışması gerekecek. Sizin gibi kullanıcıların deneyimleri ve yorumları bizlere yol gösterici olacaktır. Okyar bey’in photoshop serisi gibi sizden de photolab serisi bekleriz mesela. 🙂
Yazınız için çok teşekkür ederiz. Ellerinize, emeğinize sağlık.
Selam ve saygılarımla.
Öner Bey zaten Photolab daha çok Lightroom rakibi ama Lightroom’dan daha iyi özellikleri var. Önümüzdeki hafta içinde detaylı bir Photolab 4 yazısı yayınlayacağız, orada farklardan bahsederiz.
Photoshop daha fazla özelliği olan daha geniş bir program ama RAW işleme, optik sorunları düzeltme ve gürültü azaltma konusunda PhotoLab 4 daha iyi.
Sadece RAW formatına uygulanabiliyor olması bence en büyük eksiklik. Taradığım eski dia ve negatiflere maalesef uygulayamıyorum. Ancak dijital makina ile “yüksek iso” çekincesini ortadan kaldırdığı kesin. Henüz denememiş olmama rağmen “M” çekim modu ve “Auto iso” seçimi işime yarayacak gibi duruyor.
https://topazlabs.com/jpeg-to-raw-ai/
Ucuz değil ama belki dialar için değer. Ben denemedim bunu.