Selefi Nikon D750 modelini Eylül 2014 yılında duyuran Nikon, yeni D780 modelini dün piyasaya sürdü. Nikon, D780 ile önceki profesyonel modellerindeki kabul görmüş AF sistemini bir adım daha ileri taşıyarak ve buna aynasız sistemlerinde kullandığı AF sistemini de ilave ederek bir dizi üstün fonksiyonu tek bir gövdede birleştirmiş ve yüksek performanslı bir Dijital SLR fotoğraf makinesi üretmiş oldu. Nikon D780 ayrıca, Nikon’un Z serisi kameralarında kullanılan canlı izleme modunda Hibrid AF sistemini kullanan ilk DSLR özelliğini de taşıyor. Bu, hem vizör hem de canlı görüntü çekimi ile AF performansında büyük bir gelişim demek.

Nikon D780 gelişmiş otomatik odaklama sistemi de dahil olmak üzere çok çeşitli işlevlerle donatılmış
Nikon D780, gelişmiş 51 noktalı AF sistemine ek olarak, canlı izleme modunda çekim yaparken Z6’daki otomatik yüz ve göz izleme / algılama ve odaklama sistemine sahip. Optik vizörden Canlı İzleme’ye geçerken, otomatik netleme noktası sayısı çerçevenin yaklaşık %90’ını kaplayacak şekilde 273 noktaya çıkıyor. Bu da, Nikon D780’i böyle bir hibrit otomatik odaklama sistemine sahip ilk Nikon DSLR yapıyor.
D780’in faz algılamalı AF teknolojisini kullanan vizör çekimi ile kullanılan 51 noktalı AF sistemi, AF algoritmasını Nikon’un amiral gemisi D5’den devralmış. Algoritma, diğer yeniliklerle birlikte, daha iyi konu algılama ve izleme performansı elde etmek için D780 için optimize edilmiş. Duruma ve koşullara göre odak düzlemi faz algılamalı AF ve kontrast algılamalı AF arasında otomatik olarak geçiş yapan hibrit AF sistemi, canlı görüntü fotoğrafçılığı ve film kaydıyla kullanıldığında 273 odak noktasıyla çerçevenin yaklaşık %90’ını kapsadığından, fotoğraf ve videoları çerçevelemek için vizörü veya monitörü kullanarak çok çeşitli sahnelerle pürüzsüz ve doğal otomatik netlemeyi mümkün kılıyor.

Hibrit AF sistemi nedir?
Hibrit AF, Kontrast ve Faz Algılama Teknolojisini birleşimidir. Hibrit’te başlangıçta Faz Algılama kullanılıyor ve ardından Kontrast Algılama kullanılıyor. Hibrit AF’de Kontrast ve Faz Algılama birbirini tamamlıyor.
Faz Algılama:
Avantajı = Hız
Eksikliği = Doğruluk
Nedeni, Faz Algılama’da kamera hızlı hareket eden nesnenin önceki hareketlerinden yola çıkarak en iyi odaklamayı elde etmek için hangi yöne hareket edeceğini tahmin ediyor. Böylece o yönde hareket ediyor.
Kontrast Algılama:
Avantajı = Doğruluk
Eksikliği = Hız
Kontrast Mekanizması, en keskin odağı alacaktır. Bununla birlikte, bunun en keskin görüntü olup olmadığını bilmek için en keskin noktayı aşması ve ardından en keskin noktaya geri dönmesi gerekir. Buna avcılık deniyor.
Hibrit AF:
Avantajı = Hız
Avantajı = Doğruluk
Hibrit AF’de otomatik netlemeyi birleştirir. İlk olarak, mümkün olan en yakın Otofokus’a hızla ulaşmak için Faz Algılama özelliğini kullanır. Ardından, en iyi odağa ince ayar yapmak için kontrast algılama özelliğini kullanır. Bu yüzden her ikisinden de üstün olduğu iddia ediliyor.
Sensör ve diğer yenilikler
Kamera, 24.5 milyon adet etkili piksel sayısına sahip ve odak düzlemi faz algılamalı AF piksellerle donatılmış bir arka aydınlatmalı (BSI) CMOS sensörü kullanıyor. 180.000 piksel RGB ölçüm sensörüne sahip en yeni nesil EXPEED 6 görüntü işleme motoruyla birlikte kullanılan sensör, ISO 51200’ün maksimum standart hassasiyet ayarında mükemmel yüksek hassasiyet performansı sağlıyor. Akıllı yazılım algoritmaları desteği ile parazitler, yüksek hassasiyet ayarlarında bile, keskin ve net görüntüleri korumak için etkili bir şekilde azaltılıyor. Nikon D780, HDR (Hibrit Log-Gama) standardını kullanarak yüksek dinamik aralıkta 4K UHD filmlerin kaydedilmesini de destekliyor. En hızlı enstantane hızı 1/8000 saniye olarak ayarlanabiliyor.
Şimdi sıkı durun; Menüde “Özel Ayarlar” d6 sekmesindeki “Genişletilmiş Optüratör hızı” ayarı ile 900 saniye yani 15 dk deklanşör hızlarında çekim yapılabiliyor.
Buna ek olarak, fotoğraf makinesinin tamponu, yaklaşık 7 fps’de yüksek hızlı sürekli çekim modunda 14 bit kayıpsız sıkıştırılmış RAW’da 68 kareyi kesintisiz çekebiliyor. Tabi hızlı bellek kartı kullanmak koşuluyla. Bu da D750’nin 4 katı hız demek.
Nikon D780, hızlı hareket eden nesneleri fotoğraflama yeteneğinden, Göz algılama AF kullanan portre fotoğrafçılığına kadar bir çok fotoğrafçıya daha yaratıcı olmaları için ilham veren bir kamera olmuş.


Birincil Özellikler
- Çok çeşitli sahneleri destekleyen gelişmiş AF performansı, hedeflenen nesneyi büyük bir doğruluk ve hassasiyetle yakalayan 51 noktalı bir AF sistemi
D750’den sonra, özellikle vizör çekimi ile AF sistemi büyük ölçüde geliştirilmiş. EXPEED 6 görüntü işleme motoru tarafından gerçekleştirilen güçlü hesaplama yeteneği, ayrıca Gelişmiş Sahne Tanıma Sistemi ve yükseltilmiş 180K piksel RGB sensörleri tarafından elde edilen ayrıntılı konu bilgileri, 3D izleme modunda gelişmiş konu izlemeye katkıda bulunuyor. D5’ten uyarlanan AF algoritması ile birlikte, bu teknolojiler otomatik alan modunda gelişmiş nesne algılamaya katkıda bulunarak istenen konuların daha da hassas bir şekilde yakalanmasını sağlıyor. - Odak düzlemi aşama algılamalı AF kullanan ve Göz algılama AF’yi destekleyen 273 noktalı hibrit AF sistemi
Nikon D780, odak düzlemi faz algılamalı AF’nin kullanıldığı ilk Nikon DSLR. Bu, canlı görüntü fotoğrafçılığı ve film kaydı ile AF performansında muazzam bir evrim demek. Duruma ve koşullara göre odak düzlemi faz algılamalı AF ve kontrast algılamalı AF arasında otomatik olarak geçiş yapan hibrit AF sistemi, 273 odak noktasıyla çerçevenin yaklaşık %90’ını yatay ve dikey olarak kaplıyor. Bu, kameranın çerçevenin kenarlarındaki nesnelere odaklanmasını kolaylaştırıyor. D780, canlı görüntü fotoğrafını otomatik alan AF modunda kullanırken, kameranın kişi hareket ederken bile insan gözlerini doğru şekilde tanıdığı Göz algılama AF’yi de destekliyor. Bu, portrelerde konunun gözlerine odaklanmayı sağlayarak, fotoğrafçının görüntülerini çerçevelemesi için rahatça konsantre olmasını kolaylaştırıyor. Dahası, AF hızı ve film kaydı ile AF izleme hassasiyeti ayarlanabiliyor, böylece amaca göre pürüzsüz otomatik netleme sağlanıyor. Her lenste AF hızı ayarlanamıyor. - Çok az gürültü ile üstün yüksek hassasiyet performansı sergileyen yüksek kaliteli fotoğraflar ve filmler
D780’nin 24.5 milyon piksellik etkili bir piksel sayısı ve odak düzlemi faz algılamalı AF pikselleri ile donatılmış bir arka aydınlatma CMOS sensörü kullandığını söylemiştik. Bu, EXPEED 6 görüntü işleme motorunun benimsenmesiyle birlikte, yüksek hassasiyetlerde bile gürültüyü etkili bir şekilde azaltırken keskinliği ve netliği korumak arasında optimum denge ile ISO 51200 maksimum standart hassasiyet ayarında mükemmel yüksek hassasiyet performansı sağlıyor. Kamera aynı zamanda sadece tam kare 4K UHD / 30p filmleri değil, aynı zamanda full HD / 120p filmleri de kaydedebiliyor. Ayrıca, yüksek dinamik aralıklı (HDR) filmler, 10 bit HDMI çıkışı sırasında hibrit log-gama (HLG) standardı kullanılarak kaydedilebiliyor ve yüksek kontrastlı sahnelerde her ayrıntıyı aslına sadık bir şekilde üreten zengin kaliteli videolar üretiyor. ISO duyarlılığı, ISO 50’den ISO 204800’e eşit olarak genişletilebiliyor. - Farklı görüntüleme ifadelerini destekleyen performans ve işlevler
D780, hem vizör çekimi hem de canlı görüntü çekimi ile yaklaşık 7 fps’ye kadar yüksek hızlı sürekli çekimi destekliyor. Fotoğraf makinesinin bellek arabelleğinin genişletilmesi, D750’den oldukça büyük, 14 bit kayıpsız sıkıştırılmış RAW dosyalarının tek bir yüksek hızlı sürekli çekimiyle yaklaşık dört kat daha fazla, yaklaşık 68 kare çekim yapılmasını sağlıyor. Dahası, 1/8000sn’den 900sn’ye kadar en uzun deklanşör hızlarını destekliyor. 1/8000sn deklanşör hızı, hızlı hareket eden nesneleri etkili bir şekilde yakalamanın yanı sıra, maksimum deklanşör hızını hızlı lensler tarafından sağlanan maksimum diyafram açıklıklarıyla birleştirerek, son derece parlak, güneşli koşullarda bile çarpıcı portrelerin yakalanmasını sağlıyor.
D780 ayrıca, ağır çekim filmlerini normal kayıt hızının 4 veya 5 katı oranında otomatik olarak kaydetme işlevi ve Nikon’un özel N-Log seçeneği ile birlikte kullanıcı ihtiyaçlarına son derece iyi yanıt veren film kayıt işlevleri ile donatılmış. Kamera 10 bit HDMI çıkışı sağlıyor. Görüntüler yalnızca harici cihaza kaydedilebiliyor; fotoğraf makinesine takılan bellek kartına kaydedilemiyor. - Daha geniş fotoğraf sahneleri ile kamerayı etkili kılan üstün güvenilirlik ve çalışabilirlik
Kamera gövdesi, üst ve arka kapaklar bir magnezyum alaşım ile üretilmiş, daha hafif bir ağırlıkla üstün sağlamlık ve dayanıklılık sağlayan, fazla kiriş ve girintilerden oluşmayan monokok bir yapıya sahip. Kameranın her bir parçası güvenilir toz ve su için etkili bir şekilde kapatılmış. Düğme ve kontrol konumlandırması ve sağlam sabit bir tutuş sağlayan bir kavrama sağlıyor.
Güç tasarrufu sağlayan tasarımla, tek şarjda yaklaşık 2.260 kare (CIPA standardına göre ölçülen) çekim yapılabiliyor. Buna ek olarak, Nikon D850’de kullanılan eğilebilir 3.2 inç, 2.359k noktalı LCD dokunmatik ekran D780’e de monte edilmiş. D780, rahat, üstün güvenilirlik ve çalışabilirlik ile çeşitli sahne ve koşullara kolaylıkla yanıt veriyor.
Ek özellikler
- Zoom objektifler kullanıldığında daha fazla netleme doğruluğu için geliştirilmiş AF ince ayarı
- Deklanşör gürültüsü olmadan sessiz fotoğraf çekmeyi sağlayan elektronik deklanşör
- 4K UHD film kaydı ile aktif D-Lighting, elektronik titreşim azaltma ve odak zirvesi
- Aralıklı fotoğraf modunda otomatik zaman aralıklı film üretimi, kullanıcıların çekimden hemen sonra ortaya çıkan filmi izlemelerini sağlıyor
- Orijinal ve yedek görüntülerin aynı anda silinmesini destekleyen çift SD kart yuvası
- SnapBridge uygulamasının bir sonraki gelişimi için destek; Ver. 2.6 akıllı cihaza RAW görüntülerin aktarılmasını sağlayan ayarlarını filtreleme, ve uzaktan kamera operasyonu Bluetooth ® bağlantısı
- ES-2 Film Sayısallaştırma Adaptörü (isteğe bağlı) kullanarak renkli veya siyah beyaz film negatiflerini (35mm [135]) dijital verilere (JPEG) dönüştürmeyi kolaylaştıran negatif bir sayısallaştırıcı

Evet, tüm bunlardan sonra gelelim en önemli kısmına;
Fiyatı ne olacak?
Nikon D780 iki farklı kit ile satışa sunuluyor. Yalnızca gövdenin USD fiyatı 2.299 dolar, 24-120 mm f/4G ED VR lensli gövde ise 2.799 dolar satışa sunuluyor.
Yukarıdaki özellikleri Nikon’un resmi web sitesindeki bilgilerden aldım. Daha çok detaylı bilgiler de vermek mümkün. Türkiye’de ne zaman satışa sunulacağı henüz belli değil. Göreceğiz.
Sevgili sebahattin hocam belki sizi dinlerler şu nikonculara bir yazsanız yalnızca fotoğraf çekecekler için bir özel kamera üretseler? Dijital kameralara neden bu kadar çok özellik eklerler anlamıyoprum doğrusu.. Ben aksiyon çekmeyeceğim video hiç çekmeyeceğim ama sadece iyi bir iso desteği olsun yüksek pikselli sensörü olsun dinamik aralığı iyi olsun yeter bana. Wifi bluetooth çok hızlı af bilmem şu kadar kare hızı istemiyorum ben. İsytemediğim bu kadar özellik için gereksiz yere para vermek zorunda kalıyorum. Şu yeni dedikleri d780 de tek ilgimi çeken özellik 900 saniye enstantane hızı oldu. Gerisi fasa fiso benim için. Elimdeki E tip lensleri kullanabileceğim iyi bir basit kamera görmek istiyorum.
Nurullah bey,
Nikoncuların kulakları pek iyi işitmiyor. Sanırım bunun nedeni çok eski bir firma olmalarından kaynaklanan yaş faktörü 🙂 Şakası bir yana, birçoğunun sitemizi takip ettiğini düşünüyoruz. Umarım bu satırları da okurlar ve sesinizi duymuş olurlar. Onlar da müşterinin sesini dinlemeden ArGe yapmıyorlar biliyorum. Mutlaka sizin söyledikleriniz de masada duruyordur. Ama ticaret başka bir şey.
İnanın sizin bizim gibi düşünenler sandığınız kadar çok değil. İşin malzeme maliyeti ve seri üretim aşamalarındaki üretim prosesleri yönüne baktığınızda bahsettiğiniz gibi bir kameranın ticari olarak uygulanabilir olmayacağını görmüş olabilirler.
Eskilerin dediği gibi: “Çalışıyorsa dokunmayın, yenisiyle değiştirmeyin!”.
Saygılar.
Aynen katılıyorum. Arkadaki ekranı sabit ve 36 mm * 24 mm boyutlarında yapsınlar. wifi, bluetooht u kaldırsınlar. bunlar bile fiyatı oldukça düşürecektir. ancak pazarlama ve insanlara sürekli tükettirmek için firmaların atmayacağı takla yok. olan bize oluyor.
Gerçi artık böyle bir gövde yapsalar bile elimdeki D 850 yi değiştireceğimi sanmıyorum.
saygılarımla
D750-D780 kıyaslamasında biraz fazla heyecanlı davranmışım. Şimdi Jared Polin’in değerlendirme videosunu izledim de. Kendisi nikon hayranıydı eskiden. 😊
https://youtu.be/dQdfowgUscc
Adam D780 nin birçok özelliğini z6 dan aldığını söylüyor. Sensöründen af sistemine kadar. Yani D750 ile z6 nın tepkimeye girmesi ile karşınızda D780. Nikonun şimdiye kadar yaptığı en iyi dslr lerden diyor. Ama diyor kimlere yaptığını (hitap ettiğini) anlamadım diyor. Z6 nın fiyatı 1695 $. D780 nin 2300 $. Şimdi biri bana D780 de olupta Z6 da olmayan birşey söylesin diyor. Pil ömrü ilk baş gözüken tabi. 3 tane yedek pil ile Z6 da pekala d780 ile aynı pil ömrüne sahip olabilir. Bunu ben diyorum bu arada😊 Bir de D750 (750gr) ye göre bir ağırlık problemi var D780 (860gr) nin. Neredeyse D850 kadar ağır. Bu arada fiyat kıyaslamasında tam anlamadım ama Z6 nın adaptörlü fiyatı galiba. Yani F mount kullanabiliyor her iki makina.
Bir de şu dahili flaş olmayışı. Harici flaş takılı değilken kullanmak için tetikleyiciyi şart koşuyor. Stüdyo ve profesyoneller için sorun değil. Onlar her zaman tetikleyici kullanır. Benim için harici flaşı kablosuz kullanmanın tek yolu dahili flaş. Tetikleyiciye gerek kalmıyor. 😊
Şimdi kara kara düşündüm. Hala D750 favori makinem galiba. Çok canlı önizleme af gerekli ise canon 6d m2 de gayet iyi.
Şimdi şuna dayanarak söylüyorum. Ben doğa fotoğrafçısıyım. Yani manzara peyzaj çekiyorum. Arada kızlarımın doğum gününü ve gezi fotoğrafları çekiyorum. Rüzgardan sallanan ağaç ve dallar hariç pek hareketli nesne çekmiyorum. Doğa fotoğrafı çekerken makine tripoda bağlı ve canlı önizleme kullanıyorum. Pek acelem yok yani. Şimdi D 750 bana bu konuda yetersiz gelir mi? Eski Sony ci olarak evet o yavaş tek noktalı af beni şok etmişti ama hayır sanmıyorum. Alışırım. Çocukları çekerken evet vizör kullanağım ve pek yere eğilmek ve yatmak tarzım değil. Yine de hızlı af için başka şansım yok.
Video ya gelince. Yani full hd yeterli zaten evdeki televizyon da full hd. 4k yı kim ne yapsın. Kızların müsamere ve anılarını çekeceğim. Ama şu videoda af işi var ki bu konuda D750 sıkıntı çıkarabilir. Kontrast af yaptığı için. Mesela bu konuda 6d m2 ve tüm aynasızlar gayet iyi. Muhtemelen D780 de çok iyi olacaktır bu konuda.
D780 eleştirilecek hiçbir tarafı yok . Fiyatı dışında ve o fiyat maalesef alternatifleri düşündürüyor.
Harika bir yorum özet olmuş Ali Özgür bey, teşekkürler.
Söylenecek şeyi siz son cümlenizde zaten söylemişsiniz 🙂
Saygılar.
Teşekkür ederim Sebahattin bey. Aslında söylemek istediğim daha çok şey var. İzninizle biraz paylaşayım. İçimi dökeyim.
Fotoğrafçılığa gönül vermiş çoğu insan ortalama gelir düzeyinin üzerindedir. Ben öyle düşünüyorum. Mesela sizin aylık 5bin tl nin üzerinde kazandığınızı sanıyorum. Alınmayın ve söylemeyin. İlgilenmiyorum. Allah bereketi ile harcamayı nasip etsin. Neden 5000 tl çünkü 2.el D750 nin fiyatı bu. Misaller üzerinden gitmek istiyorum. Bir aylık maaşınızı D750 aldığınızda belki bir ay sıkıntı yaşarsınız ama yapılabilir. Tutkunuza göre mantıklı hareket. Fakat 13500 tl yi bir gövde almak belki ayda 10bin tl kazanan biri için bile mantıksız. Hangi fotoğraf makinesi bu beklentiyi karşılayabilir ki? Ben asgari ücrete bile eyvallah diyen biri olduğum için ülkenin durumu malum, D780 e ancak uzaktan imrenerek bakabilirim. Ülkemizde maalesef bu cihazlar ateş pahası. İnsanların kazancı malum nüfusun %4 hariç herkes 10bin tl nin altında kazanıyor. Ben öyle görüyorum. Yanılıyor da olabilirim. %4 lük kısım ise zaten yese de doymayan kimseler.
Tüm bunlara göre full frame makinelerin çoğu aynasızlar dahil erşebilirliğin dışında kalıyor. Yurt dışında öyle değil orada asgari ücret bile bu ülkede en iyi kazanandan fazla ve alım gücü çok çok yüksek bize göre.Onlara göre bu makineler çerez. Ama D780 nin fiyatı onlara bile öf dedirtmiş. Benim için maalesef erişebildiğim en iyi FF D750. Ki O bile 3 lensi, flaşı, vs aksesuarları ile en az 15bin tl yapıyor. Daha ne diyeyim. Dip not eşim bir fotoğraf makinesine yada setine diyeyim 15 bin lira harcarsam her halde beni boşar; tutkumu bildiği ve desteklediği halde.
vizörden bakarak fotoğraf çekmeyi daha çok seviyorum.vizörde 51 nokta ama Canlı izlemede göz takibi ve 273 af noktası ile fotoğraf severleri portrede vizörü yavaş yavaş bırakın artıka alıştırıyorlar bence.
Aynı fikirdeyim Sadık bey.
Portrede vizörü bırakmak çok kolay olmayacak sanırım, bir kere canlı önizlemede portre çekmek ergonomik gelmiyor bana. Bakalım göreceğiz.
Saygılar.
D750 kullanıyorum ve makinemden çok memnunum. Doğum fotoğrafları çekiyorum ve şimdiye kadar şu da olsun dediğim bir eksiğim olmadı. D780 i ben de merakla bekliyordum okuduğum kadarıyla güzel özellikler getirmişler ama aradaki fiyat farkına kesinlikle deymez. En azından benim için deymez. Sayenizde çok araştırma yapmadan güncel bilgileri ayağımıza getiriyorsunuz. Size ne kadar teşekkür etsek azdır 🙂
Teşekkür ederim Zeynep hanım.
Bence de değmez bu fiyat farkına bu ekstra özellikler.
Ama bu özelliklere ihtiyacı olanları da unutmamak gerekir. Birçok profesyonel için aradaki bu fiyat farkı önemsiz kalabilir sağladığı faydalar yanında.
Saygılar.
Sebahattin bey diğer markaların yenileri çıkmaya başlayınca aradaki fiyat farkı bu kadar fazla olmayacaktır bence. Bir D750 kullanıcısı olarak D780 almayı çok isterim. Yeni gelen özellikler benim için çok kışkırtıcı. Emekleriniz için teşekkür ederim. Selamlar
İnşallah haklı çıkarsınız Ersin bey, bunu ben de çok isterim.
Saygılar.
Çok güzel bir gövde olduğu muhakkak, halihazırda D750 kullanan birisi olsaydım bu özellikler için aradaki fiyat farkını vermezdim. Ancak crop bir makinadan full frame gövdeye geçecek olsam, yada ilk kez bir gövde alacak olsam kesinlikle düşünürdüm.
d780’in duyurulmuş olması , ikinci el piyasasında D750 ilanlarının artacağı ve biraz daha makul seviyelere (belki) geleceği anlamı taşıyor benim için. Bakalım, kısmet 🙂
Bu arada aynasız makinalar piyasada hakimiyet kurmaya çalışırken, üreticilerin en azından bir süre daha dslr gövdelerden vazgeçmeyeceği görülüyor.
Yazı için teşekkür ederim Sebahattin bey.
Selam ve saygılarımla.
Yorum için teşekkürler Öner bey.
Ben de yeni çarpanlı gövdeden Tam Kare gövdeye geçecek olsam sizinle aynı şeyleri düşünürdüm.
Saygılar.
Merhabalar. Sadece şunu merak ettim ve daha detayli bilgi ogrenmek istedim. Nikon d750 ve d800E kullaniyorum.Kapadokya da gelin-damat cekimi yapiyorum. Balonlar gece karanliginda basladigi icin bizde o vakitlerde cekim yapiyoruz. Bu yuzden gunun ilk saatlerinde D750 yi iso performansinin daha iyi olmasindan dolayi tercih ediyoruz. Maksimum 1250 isoda kullaniyoruz ustune cikinca gren atiyor. D800E de ise maksimum 600 iso. Daha fazlasi fotografi parcaliyor. Simdi sormak istedigim D780 ile D750 kiyaslarsak tahmini olarak iso performansinda iyilestirme veya benim maksimum 1250 iso kullanimini daha yukari rakamlara cekebilirmiyim? Tesekkurler
Merhaba. D780 duyurusu henüz yeni yapıldığı için sahada denemeleriyle ilgili henüz çok fazla bilgi yok elimizde. Ama açıklanan verilere bakılırsa ISO performansı açısından D750’ye göre bir iyileştirme olduğu görülüyor. Mutlaka bir gelişme vardır, ama bunun ne boyutta olduğunu söyleyebilmek şimdilik tahminden öteye geçmez.
D800E 600 ISO’dan sonra berbat demişsiniz. Nispeten daha eski bir teknoloji kullanıyor, ama iyi bir ışıkta D800E ile aldığınız fotoğrafı D750 ile alamazsınız. Bunu zaten siz defalarca deneyimlemişsinizdir.
Saygılar.