Photoshop’da “Blending Mode” iki farklı medyum’u birleştirirken ışık ve renkler düzgün ayarlamamızı sağlayan özelliklerdir.
Fotoğrafı Photoshop’da açtığımızda ekranın sol tarafında (size göre sağ) yer alan “Layer Panel” de “Blend Mode” ları birçok uygulamada kullanmamız mümkün. Bu, yeniden yaptığımız fotoğrafın daha farklı olmasını sağlayacaktır.
Bu panelde 27 değişik “Blend Mode” vardır.
Önceki uygulamalarda olduğu gibi bunda da kullanacağımız fotoğraflar buradan alınmıştır.
Multiply
“Multiply” karşılığı matematikte “çarpma” işlemine gelir. Fotoğrafta tam siyah alanın ışık değeri “sıfır”, tam beyaz alanın ışık değeri ise “bir” dir. Dolayısıyla iki fotoğrafı birleştirirken “Blending Mode” olarak “Multiply” tercih ettiğimizde eklenen medyumdaki beyaz seviyeyi arttırsak da diğer medyumun ışık değerleri değişmeyecektir. Ancak bu işlemi uygulayacağımız fotoğrafların bu matematiksel işleme uygun olması gerekir. İki örnek fotoğrafla bunu yapalım:
Birinci fotoğraf bir manzara olsun:
İkinci fotoğraf ise bu manzaraya eklemek istediğimiz kuşlar:
Farkındaysanız kuşların bulunduğu medyumda arka plan beyaza daha yakın bir ışık değerine sahip iken kuşlar ise tamamen “Siyah=0” dır.
- Kuşları “Lasso Tool” seçim aracı ile seçip “Copy> Paste” ile diğer fotoğrafa ekleyelim.
Ve “Blending Mode” u “Multiply” yapalım.
- Şimdi “Adjustment Layer” dan “Level “ ekleyeyip “Blending Mode” u “Multipy” ve “Create Clipping Mask” yapalım.
- “Level 1” de açılan paneldeki histogramda beyaz ve orta tonların çubuğunu bize göre sola doğru çekerek ayar yaparız.
Fotoğrafımızın son durumu bu olacaktır:
Not: kuşların boyutunu “Layer 2” de ayarlamayı unutmayın…
Screen
“Multiply” ın zıttıdır. Yanı bu sefer siyah alanlar yok olacaktır. Bir önceki fotoğraflarda “Multipy” yerine “Screen” ile karıştırma yapmayı denerseniz farkı tam olarak göreceksiniz. Bunu aynı fotoğraf üzerine
logoso ekleyerek deneyelim. Gördüğünüz gibi logonun zemin rengi siyaha yakın koyu laciverttir. Aynı işlemleri sadece “Screen” “Blending Mode” ile yapıyoruz. Zaman kaybetmemek için burada sonucu görsel olarak sunuyorum.
Şimdi bunu uygulayabileceğimiz fotoğrafları ve sonucunu aşağıda veriyorum. Deneyim kazanmanız için detaylı yazmıyorum. Önceki PS yazılarında anlatılanları da hatırlayarak yapabileceğinize eminim.
Üçüncü Fotoğraf
Dördüncü Fotoğraf
Ve sonuç
Softlight
Kontrast artırıcı bir uygulamadır. Şu fotoğrafı kullanalım: Beyaz daha beyaza siyaha daha siyaha giderek aradaki ışık değeri artar. En kolay uygulaması asıl fotoğraftan “Ctlr+J” ile kopya alıp “Softlight” uygulayabiliriz. Kolayca yapabileceğiniz uygulamanın sonucu aşağıdadır.
Highpass Filter
Bir diğer uygulama tarzıda “Highpass Filter” kullanmaktır. Bunun için kopyasını aldığımız fotoğrafı “Smart Object” e çevirdikten sonra “Application Menu”den “Filter> Other>Highpass” tercihi yaparız. “Highpass bütün fotoğrafı “%50” gri yaparak “Siyah-Beyaz” ışık geçiş çizgilerini belirgin yapar.
“Radius” ile bu belirginliği değiştirebiliriz. Şimdi “Softlight” tercihini yaparsak (Softlight benim sevdiğim bir tarz. Bu konuyu hazırlarken çok kullandığımın farkına vardım) fotoğrafın hem kontrast hem de keskinliğinin arttığını göreceğiz. Bize göre soldaki fotoğraf işlem yaptığımız olandır.
Eğer bu uygulamayı “saç”, “tüy”, “sakal” ve “bıyık” gibi yani “doku” içeriği yoğun olan bir fotoğraf üzerinde yaparsanız ciddi fark göreceksiniz. Diğer yöntem de tabii ki “Filter> Sharpen> Unsharp Mask” dır.
Başka neler yapabiliriz? Bir örnek daha yapalım:
Çocuğun sağ yanağı karanlık. Biraz açalım.
- Yeni bir layer oluşturalım.
- “Background Color” seçimini yüz üzerinden uygun bir ışık değerinden “Eye Dropper” ile alalım.
- “Brush” seçelim. “Opacity” ve “Flow” değerlerini ayarlayalım.
Bu değerlere boyama yaparken de karar verebilirsiniz. Düşük değerler seçip ortaya çıkan sonucu gördükçe fırçanı kuvvetini arttırmak izlenecek bir yoldur. Burada “Opacity” ve “Flow” u tek tek değiştirerek nasıl etki oluşturduğunu görmenizi tavsiye ederim.
- Rengini açmak istediğimiz alanı boyayalım. Ve “Blending Mode” olarak “Soft Ligth” seçelim.
- İşlem sonrasında sonuç şöyle olacaktır:
“Hue” ve “Color” Blending
“Soft Light” ile yaptığımız işlemin aynısını “Hue” ve Color” ile renk değiştirmek için yapabiliriz. Bunu örnek fotoğraf üzerinden göstermiyorum. Kendiniz uğraşarak yapabilirsiniz. Böylece pratik yapmış olacaksınız.
Hatırlatmadan geçemeyeceğim. Bu uygulamaları PS de çalıştığınız bir işin içinde yapacak seviyeye gelmek çok pratik ile mümkün. Şunu deneyebilirsiniz. Bir portre fotoğrafınızda “Gaussian Blur Filter” ile rötuş yaptıktan sonra “Soft Light” uygulayabilirsiniz. Ve daha sonra yüz rengini değiştirip bu portreyi “Avatar” yapabilirsiniz. Bunu yaparken gözleri “Liquify Filter” ile büyütmeyi unutmayın sakın.
Bir şey daha; portremizin sadece dudak rengini koyulaştıralım.
- Elimiz iyiyse ve titremiyorsa yeni bir layer oluşturup dudakları koyu kırmızı ile boyayabiliriz.,
- Ya da en doğru yöntem olarak “Quick Selection” ile (veya başka bir “Select &Mask” aracı ile. Burada çabuk olması için ben sadece “Quick Selection” kullandım. Devamında “Refine Edge” de yapılabilir) dudaklar seçilir.
- “Background Color” panelinden rengi seçeriz ve “Brush” ile boyarız.
- Bundan sonrası artık hangi “Blending Mode” kullanacağımıza kalmıştır. Deneyerek bulabilirsiniz. Ben “Soft Light” tercih ettim.
- Buraya kadar her şey normal. Şimdi “Blending Options” ın “Layer Effects” özelliğini hatırlayınız. Bu paneli açıp “Underlying Layer” ile dudakta ışıltı verelim.
Nasıl oldu? Unutmayın, ayar çubuğunda iki yarım üçgen var. “Alt+Klik” ile tek tek tutarak ayar yapabilirsiniz. Deneyin lütfen.
Artık bundan sonrası yaratıcılığınıza kalmıştır. Ancak PS ile bir fotoğrafınızı işlerken anlık olarak ne yapmak istediğiniz uygulamanın ne olduğuna karar vermek sadece yoğun ve bıkmadan yapacağınız pratikler sayesinde olacaktır.
Bütün bunlardan sonra her türlü “Blending Mode” da kullanabileceğimiz iki önemli özelliği hatırlatmak istiyorum. Bunlardan birisi “ekranın sol tarafında (size göre sağ) olan “Layer Panel” de yer alan “Opacity” ve “Fill” “Slider/Ayar sürgüsü” lardır.
Diğeri ise “Blending Options” ile açılan “Layer Style” dır.
Bu iki özelliği “Blending Mode” tercihlerinin hepsinde bıkmadan deneyerek pratik yapmak PS kullanımında yetkinlik kazandıracaktır.
PS’un üç temel ayağından biri “karışımlar”. Her yeni güncelleme ile bu özellik gittikçe daha yetenekli hale geliyor. Uygun bir fotoğrafta doğru bir karışım kullanınca bazen sihir gibi bir sonuç çıkıveriyor. Bayılıyorum böyle durumlara.
Yalnız kuşları eklediğiniz fotoğrafta kuşların yansımasını unuttunuz 😀 pardon bu işi bize bıraktınız. Aynı işlemi tekrar edip, 180 derece ters çevirerek saydamlığını biraz azaltarak yapalım diye. Konumunu da doğru ayarladıkmı tamamdır.
Highpass Filter ile keskinleştirme hemen hemen her fotoğrafta kullandığım bir yöntem, çok kolay ve çok etkili. Özellikle makro fotoğrafların olmazsa olmazı.
Yazınız için çok teşekkür ederim Okyar bey. Ellerinize emeğinize sağlık.
Bir sonraki bölümde görüşmek üzere. Selam ve saygılarımla.
Sevgili Öner,
Her zamanki gibi çok naziksin. Kuşların gölgeleri aklıma hiç gelmedi. Ancak senin dediğin gibi uygulanır. Biraz da “Gaussian blur” yaptın mı gayet iyi olur. Tamamladığın için teşekkürler. https://www.instagram.com/p/B2pWpGNnIRX/ burada yapmıştım.
Hadi gölgesizliğe felsefik olarak yaklaşıp durumu kurtarmaya çalışayım: Kuşlar aslında imgelem olarak orada olsa iyi olur dediğimiz şey. Akan hayatı temsil ediyor. Ve ne yazık ki geçip gittiğinde iz bırakmıyor. Kurtardım herhalde?
Sevgi ve saygılarımla
Teşekkür ederim, Okyar hocam.
Sevgili Osman Zihni Bey,
Umarım fayda sağlayan bilgiler veriyoruzdur.
Sevgi ve Saygılarımla