Daha

    Foto-Graf düzleminde geçen bir “Ortak Atölye” deneyimi

    Geçmiş zamanda FSK’da (Fotograf Sanatı Kurumu) yaptığımız atölye pandemi nedeniyle devam edememişti. Atölyedeki dostlarımızdan sayın Burhan Reşat Sakkaoğlu uygun sanal koşulları oluşturdu ve biz ‘yeni gerçek’ ortamda atölyeyi sürdürmeye karar verdik. Sanal ortamın avantajlarını maksimum düzeyde kullanmak amacıyla, gerek foto-graf alanından gerekse diğer alanlardan bilgisi ve deneyimi ile öne çıkmış insanları atölyemize konuk etmeye, söyleşmeye gayret ettik. Onlardan biri de sayın Halûk Uygur’du. Sayın Uygur, birkaç saatten ibaret olacak bir söyleşi yerine uzun soluklu bir çalışmaya davet ettiler bizi.

    -

    Pandemi her ne kadar elimize ayağımıza pranga vurdu ise de, vaktiyle dijital sistemin yaşadığımız günün altyapısını oluşturduğunu ancak bu vesile ile idrak ettik. Daha önce yüzyüze gerçekleştirdiğimiz çeşitli etkinlikleri sanal ortamda, yani ‘yeni gerçeklik’ koşullarında rahatlıkla gerçekleştirebileceğimizi kulağımıza fısıldadılar ve bizi harekete geçirdiler. Üstelik kapıya dayanan ve eşiği geçmeye çalışan yeni koşulların avantajlarından da söz etmediler. Görerek ve yaşayarak benimsememizi, içselleştirmemizi istediler. Nitekim öyle de oldu. Kapalı mekânda yüzyüze gerçekleştirdiğimiz seminer, söyleşi, gösteri, toplantı, atölye gibi etkinlikleri ilgili mekânın duvarları sınırlıyorken ve o yüzden belli bir kapasitenin üzerine çıkılamıyorken, şimdi sınırlar azımsanamayacak ölçüde aşıldı, sanal mekân yüzlerce insanı kapsar hale geldi. Bunu bir avantaj saydık; dezavantajları gayet iyi biliyor olsak dahi, başka seçenek bulunmadığı için sunulan olanakları olabildiği kadar verimli kılmaya çalıştık.

    Geçmiş zamanda FSK’da (Fotograf Sanatı Kurumu) yaptığımız atölye pandemi nedeniyle devam edememişti. Atölyedeki dostlarımızdan sayın Burhan Reşat Sakkaoğlu uygun sanal koşulları oluşturdu ve biz ‘yeni gerçek’ ortamda atölyeyi sürdürmeye karar verdik. Sanal ortamın avantajlarını maksimum düzeyde kullanmak amacıyla, gerek foto-graf alanından gerekse diğer alanlardan bilgisi ve deneyimi ile öne çıkmış insanları atölyemize konuk etmeye, söyleşmeye gayret ettik. Onlardan biri de sayın Halûk Uygur’du. Sayın Uygur, birkaç saatten ibaret olacak bir söyleşi yerine uzun soluklu bir çalışmaya davet ettiler bizi. Bizatihi kendilerinin gerçekleştirdikleri ve alışılagelen kalıplaşmış bilgilerin sınırlarını ciddi anlamda aşan seminere, arkadaşlarımızla birlikte iştirak ettik. Adını “Görünmeyeni Gösteren Fotograf Atölyesi” olarak belirledikleri yeni bir atölye süreciydi bu. Seminerle birlikte (ki söz konusu seminer teorik altyapıyı oluşturmak içindi) foto-graf pratiği de başladı. Bu vesile ile ‘Kadın ve Ben’ başlıklı bir sergi için hep beraber kafa yoruldu, emek verildi. Halûk Uygur aynı koşulları Salihli Fotoğraf Derneği için de hazırlamışlardı. Böylece ülkenin farklı yerlerinde yaşayan foto-graf amatörlerinin katılımıyla ortak bir atölye gerçekleşti ve bu sıcak, samimi, canlı süreç ortak bir sergi ile tamamlandı.

    Merhum Berna Ateşoğlu’na atfedilen, oldukça anlamlı ve güzel bir törenle açılan ‘Kadın ve Ben’ sergisi www.altinoransanat.com’da (‘yeni gerçek’ ortamda) izlenime sunuldu.

    Koşullar istemsiz bu hale evrilince gördük ki güzeller güzeli memleketimizde fikir ve sanat insanı sorunu özde yok. Çorak gibi görünen atmosferin gerisindeki sisli, belirsiz ortamda pek çok şeye kafa yoran, çıkarımda bulunan ve üreten insanlar bütün engellere ve problemlere rağmen hep vardı, bu gün de var. Yine gördük ki, yitirilmiş izlenimi bırakan kadim kültür ögelerinin büyük bir kısmı bütün sıcaklığıyla orta yerde duruyor. Onların en önemlisi de ‘dayanışma’ idi. El ele, omuz omuza hareket etmek ve kafa kafaya verip ortak akıl ile düşünüp üretmek gibi insan hayatı için çok kıymetli olan bir hasleti bu koşullarda dahi rahatlıkla hayata geçirebileceğimizi gördük ve yaşadık.

    Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Derneği (Adana), Salihli Fotoğraf Derneği (Salihli), Tekin Ertuğ Atölyesi (Ankara-FSK) birlikte sanat ortamında yol aldılar ve birlikte üretip son derece nitelikli bir sergiye imza attılar. Her sergide olduğu üzere, bu sergide de kısa/öz bir metin (manifesto) kaleme alındı. Söz konusu manifestoyu aşağıda paylaşıyoruz.

    “Halûk Uygur öncülüğünde ve eğitmenliğinde Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği, Salihli Fotoğraf Derneği ve Tekin Ertuğ Atölyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri “Görünmeyeni Gösteren Fotograf Atölyesi” katılımcılarının eserlerinden oluşan bu iki serginin özdeki amacı, gördüğünü değil, düşündüğünü ve/ya hissettiğini fotografın diliyle ortaya koyabilmektir.

    Sanat etkinliğinin, ‘kaba saptama’ nın ötesinde bir yerde olduğu bilgisinden yola çıkılarak yapılan atölye çalışmasında, yaşadığımız dönemin en güncel meselelerinden biri olan ve medyada fazlaca yer tutan ‘kadın’ olgusunu empoze edildiği gibi değil, geniş bir perspektiften, derinlemesine ele alarak ve alışılagelen otoportre (özportre) yaklaşımından uzaklaşıp, bireyin hakikaten bizatihi kendisini ortaya koyacağı ‘ben’ i sanatın konusu yaparak nihai sözü fotografik düzlemde dillendirmek esas alındı.

    Covid salgınının hepimizi evlere hapsettiği günlerde üç kardeş atölyede çalışan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerine dağılmış olan fotoğrafçıların, zoom ve facebook vasıtasıyla iletişim kurmak suretiyle katıldığı çalışma, aynı zamanda salgının yarattığı kısıtlamaya bir karşı duruş olarak da değerlendirilmeli.

    Fotoğraf kariyerinde yeni olan ve ustalaşmış fotoğrafçıların biraraya gelerek değerli dostumuz BERNA ATEŞOĞLU anısına yaptığı bu çalışmanın fotografik değerini, bu karşı duruşun etkisiyle birlikte değerlendirmenizi dileriz.”

    Geldiğimiz noktada çıtayı biraz daha yukarı çekip sergi, kitap, panel, sempozyum gibi ortaklaşa çabalar bağlamında bir basamak daha yukarıda duran eğitici-öğretici ve geliştirici etkinliklere doğru yol almak gerekiyor.

    Yakın zamanda böyle etkinliklere tanık olmayı umuyor ve diliyoruz.

    Tekin ERTUĞ

    (Nisan 2021) Not: Sergi küratörü Haluk Uygur’un küçük bir seçkisini bu yazıda paylaşıyoruz; ancak, foto-grafçı dostların www.altinoransanat.com adresine girip serginin tamamını görmelerini öneririz.    

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Foto İntelijansiya

    Yeni bir kitap, yeni bir heyecana vesile olur ve moral değerleri yükseltir kuşkusuz. Entelektüel ortam, yeni kitaplar vasıtasıyla paylaşılan tespitlerin, analizlerin, değerlendirme ve yorumların, düşüncelerin okuyucuyla buluşması sonucunda zenginleşir, gelişir ve güç kazanır. Fotograf dünyamıza küçük bir katkı daha sunabilmek amacıyla kaleme aldığımız metinlerin yer aldığı “Foto İntelijansiya” isimli kitap okuyucuyla buluşma sürecine girdi. Memnunuz. Memnuniyetimizi ifade edebilmek üzere, kitapta yer alan Sunuş metnini değerli fotografçı dostlarla paylaşmak isteriz. 

    Sezgin Güvel’den “Analog Öyküler”

    Fotograf yolculuğunu hafife alan yanılır.

    Gerek sanat bağlamında, gerekse belge bağlamında fotograf son derece ciddi bir olgudur.

    Kıymetli hekim dostumuz Prof.Dr. Sezgin Güvel’in fotografı hangi ölçüde ciddiye aldığı hem fotografik eyleminden, hem de zamana yayarak gerçekleştirdiği görsel kayıtları yazarlarla paylaşıp üzerine metin kaleme alınmasını sağlaması ve ortaya çıkan eseri basılı hale getirmesinden bellidir.

    Hayatın KinTsugi’si

    Zanaatkarlar ellerini bellerine dayarlar “bu yaptığımız burada kalmasın, bir ad verelim sürsün gitsin” derler. Böylece altın (Kin) ve birleştirmek (Tsugi) kelimelerini birleştirerek işin adı ‘Kintsugi’ dir” derler.

    Mehmet Uçar’dan “Leylekler” albümü

    Fotoğrafın belgesel alanına yatkın olan Uçar, çocukluğundan itibaren benimseyip içselleştirdiği iyilik, doğruluk halini, insan ve doğa üzerine yaptığı çalışmalarda gözle görülür şekilde ortaya koyar. Kendisini değil, başka insanları, diğer canlıları, bir bütün olarak doğayı önceleyen yaklaşıma sahip değilken, böyle sağlam belgesellere imza atmak olası değildir.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    3 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Yaşar Ateşoğlu
    Yaşar Ateşoğlu
    Makale Puanlama :
         

    Sevgili Tekin Ertuğ hocam,
    Tüm zor koşullara rağmen, Haluk Uygur-Altınoran Sanat Atölyeleri, SALFOD, Tekin Ertuğ ortak çalışması, farklı kentlerden, farklı disiplinlerden insanların “Yeni gerçeklik” düzleminde nasıl üretip paylaşabileceğinin çok güzel bir değerlendirmesini yapmışsınız.
    Aklın doğru bilgilerle beslenebildiği, sorgulayabildiği, çoklu bakış ile değerlendirebildiği zaman sınır tanımayan bir üretim yapması umudun var olduğunu gösteriyor.
    Çok teşekkür ederim.

    Sebahattin Demir
    Yönetici

    Eminim çok keyifli ve bir o kadar da eğitici bir atölye süreci olmuştur Tekin bey.

    http://www.altinoransanat.com adresinde tamamını izledim. Emekleri geçen herkesi saygıyla selamlıyorum.

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, selam ve saygılarımı iletiyorum.

    Makale yazarı

    Tekin Ertuğ
    Tekin Ertuğ
    İlk gençlik yıllarında amatör olarak uzun süre resim ve karikatür yaptı, edebiyat dünyasına yakın durdu. Üniversite sonrası amatör olarak Halk Müziği ve Kültürü konusuna eğildi. 90’lı yılların başlarında amatör olarak fotografa başladı. Resmi ve Özel Kurum ve Kuruluşlarda Temel Fotoğraf Eğitimi Seminerleri ve İleri Düzey Fotograf Seminerleri verdi, Atölyeler gerçekleştirdi. Basılı ve sanal ortamda Felsefe, Yazın ve Fotograf dergilerinde fotografa ve sinemaya dair yazıları yayınlandı. Sinemaya, edebiyata, müziğe, fotografa ilişkin okumalarını sürdürmekte, çeşitli metinler kaleme almakta, denemeler ve/ya eleştirel denemelerle yazı serüveni devam etmektedir.Ulusal ve uluslararası fotograf yarışmalarında jüri üyesi oldu, çeşitli platformlarda gösteriler ve söyleşiler gerçekleştirdi, panelist oldu, çalıştaylarda bildiri sundu.Fotografın farklı kulvarlarındaki usta fotografçılarla bir dizi söyleşi/röportaj gerçekleştirmek suretiyle onların yaşam öykülerini, fotograf serüvenlerini, duygu ve düşünce dünyalarını kitaplaştırıp sonraki kuşaklara aktarmaya çalıştı. Kitapları: “Fotograf Sanatı Üzerine” 4 cilt. “Fotoğraf Ustaları” 10 cilt “Işıkla Resmedenler” 16 cilt “Handan Tunç ile Sanat (Özelde Fotograf) Üzerine Söyleşi “Kan Çiçekleri” (Ressam Hikmet Çetinkaya’nın otobiyografisi) “Sicim” (Ressam Ahmet Yeşil’in biyografisi) “Bir Lisan-ı Münasip Foto-Graf” “Dikensiz Kirpi” (Eleştirel Deneme) “Köhne Bahar” (Roman) “Demir Çıra” (Öykü) “Kırık Köşe Taşları” (Öykü)

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    3
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x