Amatör foto-graf kulvarında çok ciddi etkinlikler gerçekleştiren, gönüllü çabalara destek veren hekim dostlar var. Son derece anlamlı çalışmalara imza atan amatör foto-grafçı hekimlerden biri de Ergün Karadağ’dır. Sosyal meseleleri öne alan yaklaşımın önemli isimlerinden biri olmakla birlikte, yardımlaşma-dayanışma fikrini içselleştirmiş ve özveri gerektiren ne varsa orada yerini almış olması da ayrıca övgüye değerdir.
Karadağ’ın madencilerle ilgili çalışmasını izleyince, göçük altında kalıp hayatını kaybedenlerin mahzun halini düşünürüz; yavuklunun, annenin-babanın, evladın, kardeşin yaktığı ağıt ve döktüğü gözyaşı dolar yüreğimize.
Yerinden yurdundan edilip göçe zorlanan insanlar… Onların can yakan ağıtları da dillenir usta foto-grafçının kadrajında.
Ve bebeler… Masum bebeler. Kundakta-kucakta bebeler, oyun çağında çocuklar. Tozun toprağın içinde, yağmurda çamurda, soğukta sersefil bir hayata mahkûm edilen masumlar. Dr. Ergün Karadağ onların da yanındadır.
Portfolyosuna yakından bakıp paylaştığı görsel materyali inceleyince, sosyal belgesel alanın hakkını samimi olarak teslim etmek üzere, oldukça uzun ve zorlu bir yola çıktığını görüyor, kadim bir kültürü saygıyla ve içten bir muhabbetle kucakladığına tanık oluyoruz.
Kırsal yaşamdan vazgeçmemiş, kendisini yerel kültüre bağlamış insanlara da aynı sıcaklıkla yaklaştığını, foto-grafın özgün diliyle söylüyor bize.
Ve yaşlılar… Geride kalan senelerin alıp götürdüğü umutlardan arınmış, hatıralarıyla yaşayan, hüzünlü oluşu son demlerin gereği sayan yaşlılar. Onlar da nasiplenir usta foto-grafçının sevgi dolu yaklaşımından.
Hayallerini yitirmiş, hayata tutunamamış, sığınacak yer bulamamış keder içinde ve bîtap düşmüş yapayalnız insanların yaşadığı mekânlar da O’nun uğrak yerlerindendir. Hüznü, küskünlüğü, yâd oluşu, terkedişi ve terkedilmişliği görürüz foto-graflarda.
Usta, geleneksel hayatın bu zamana ulaşan ve fakat yaşadığımız insanlık evresiyle bağdaşmayan yanlarını inceden ince eleştirir aynı zamanda.
Hekimdir… Deneyimli bir hekimdir. Aynı zamanda foto-grafçıdır. Meslek alanı da kritik halleriyle, önemli anlarıyla O’nun görsel kayıtlarında yerini alır.
Usta olmasına ustadır, hem de sosyal belgesel alanın en iyilerindendir. Dahası, ‘has’ bir insandır. Bizim nazarımızda foto-graftan ve diğer her şeyden önde gelen ‘has insan’ olma hali Ergün Karadağ’ı daha özel kılar, daha önemli bir yere konumlandırır.
Saygıyla selamlıyoruz ustayı.
Tekin ERTUĞ
Bence bu fotoğrafları “Köy doktoru (Country doctor)” röportajlarındaki fotoğraflardan çok daha özgün kılan en önemli şeyin fotoğrafçının ve doktorun aynı kişi olması. Ve içimizden biri. Kapımdan kapı halleri”, “Yüzümün karası anlımın akı”, “Bir göç ve adında kalanlar”…
Takibe alın derim. İnstagram @ergun.karadag
Çok teşekkür ederiz Tekin hocam. Sizin vasıtanız ile yine çok değerli bir ustamızı tanıdık, takibe aldık.
Selam ve saygılarımla