Üst üste çekim ya da “Double exprosure” dediğimiz çekim tekniğini PS bize “Apply Image” uygulaması ile sunuyor. Tabii daha farklı yöntemlerle de yapmak mümkün. Ancak “Apply Image” bize çok farklı seçenekler sunmaktadır.
Bu uygulamada en önemli iki şey;
- İşlem yapıldığında asıl fotoğraf yani işlemin uygulandığı fotoğraf değişime uğrayacağı için geri gelmek yoktur. Bundan dolayı her zaman asıl fotoğrafın kopyası üzerinde çalışmak gerekir.
- İşlem için kullanılacak fotoğrafların boyutları aynı olmalıdır.
“Apply Image” ile yapabileceklerimiz;
- Yine “Apply Mask” yöntemini parlak alanlardan “Mask” elde etmek için kullanabiliriz.
- İki layerın birleştirilmesinde (Blending) kullanılabilecek iyi bir yöntemdir. Bu yöntemi tek bir layerda kendisi ile de kullanmak mümkündür.
- Bir başka yöntemde de “Color Balance” uygulamasıdır.
Bu üç yönteme geçmeden “Apply Image” paneline kısaca bakalım:
“Apply Image” Paneli Tanımları
“Application Menu” de “Image> Apply Image” ile erişim sağlarız. Açtığımızda
Source: Asıl fotoğraf. Eğer birden fazla layer ve fotoğraf varsa hepsi liste olarak çıkacaktır.
Layer: asıl fotoğrafın hangi layerı
Channel: R, G, B veya RGB kanal seçimi
Invert: seçimi ters çevirmek
Target: Hangi fotoğrafla birleşeceği. Eğer birden fazla layer ve fotoğraf varsa hepsi liste olarak çıkacaktır.
Blending: Birleşimin nasıl olacağı
Opacity: Görünürlük ayarı. “Blending” tercihinizin görünürlük oranını ayarlar.
Mask: Renk kanallarından kapatılmak istenen var mı?
A. Birinci Bölüm: Hızlı ve basit uygulamak
En kolay kullanım şekli olduğu için üzerinde çok fazla durmak istemiyorum. “Apply Image” özelliğinin kullanımını öğrenmek için fırsattır.
- Herhangi bir fotoğrafınızı açınız.
- Daha sonra “Image> Apply Image” panelini açarak denemelere başlayınız.
Bu süreç tamamen panelde yer alan ve yukarıda tanımlarda açıklanan başlıkların kullanılmasını öğrenmek içindir. El alışkanlığı kazandıracaktır. Dolayısıyla pratik yapmak için panel tanımlarını referans almanız yeterli olacaktır.
Bunu yaparken “Mask” kısmını da açarak Source Channel” ve Mask Channel” ın farklı seçeneklerini denemenizde fayda vardır.
Bu işlemi asıl fotoğrafın “Ctrl+J” ile kopyasını alıp yapabiliriz. Böylece iki farklı layer kullanmış oluruz. Bunu da sıkılmadan yapmanızı öneririm.
B. İkinci Bölüm: Mask oluşturmak
Bu bölümdeki fotoğraf: https://pxhere.com/tr/photo/1582887
Bu fotoğrafta gökyüzünü daha belirgin ve doygun yapmak istiyorum.
En kolay uygulama ile eğer fotoğrafımızda bir alanın rengini daha vurgulamak istersek yapacağım şey şöyle:
- “Ctrl+J” ile kopyası alıp “Mask” oluşturmak
- “Layer Panel” den “Blending Mode=Multiply” seçmek
- “Brush” seçip “Foregroung=Siyah” yapıp “Flow” değerini ayarladıktan sonra “Mask” üzerinde rengini eski haline getirmek istediğimiz alanı boyamak. Bunları tek bir fotoğraf üzerinde işaretleyerek gösterelim.
- Şimdi bu işlemi “Apply Image” ile nasıl yapacağımıza bakalım. “Layer Panel” de Channels” ı açarak en fazla detayın olduğu “Channel” ı belirleyelim. Bu fotoğraf için “Red”. Dolayısıyla “Apply Image” panelinde “Source” da “Channel= Red” kullanacağız. Tabii bunu önceden kontrol etmeden deneyerek görmek mümkün.
- “Layer 1” seçili iken “Apply Image” panelini açıyorum.
- “Bölüm 1” den deneyim kazandınız. Ben “Channel=Red”, “Blending= Multiply”, “Mask=Blue” tercihimle işlemi “OK” diyerek onayladım.
- “Layer 0 copy” de “Mask” oluşturup 10 uncu maddedeki işlemi yapma hakkımız saklıdır. Denemenizde fayda vardır. Yeterli bulmadıysanız “Apply Image” işlemini birkaç kere yapabilirsiniz. Bir kısıtlama yok.
- İki defa daha uyguladım. Yeşil rengin ne kadar etkilendiğinin görmek için maskın üzerine “Shift+Klik” ile tıkladım. Böylece mask “Disable” oldu. “Enable” yapmak için yine aynı işlemi yapmam gerekir.
- Bu şekilde kontrol ettiğimde yeşil rengin orijinal fotoğraftan çok az daha koyu olduğunu görüyorum. Artık maskı kullanmak benim tercihime kalmış bir şey. Ve maskı “Enable” yapıyorum.
- Eğer “Background” layerı “Disable” yaparsanız “Apply Image” in seçim dışı kalan ve bizim boyadığımız alanı görürsünüz.
Önemli not: “Mask” daki beyaz alanlar seçilmiş alanlardır. Yani yaptığımız işlemler beyaz alanlara uygulanır. Siyah alanlar seçim dışıdır.
- Burada tam bir koyuluk söz konusu. Ya bunu biraz yumuşatmak istersem? Bunun için “Mask” seçili iken (bunu “Alt+Mouse Klik yaparak tam ekrana alabilirsiniz) Application Menu” den “Window> Properties” panelini açarız.
- Bu panelde “Density” etki şiddetini “Feather” ise seçilmiş ve seçilmemiş alanların geçişini yumuşatmaya yarar.
Burada “Mask” daki siyah alanın renginin grileştiğini vurgulamak isterim.
C. Üçüncü Bölüm: Layer Birleştirmesi
Bu uygulama için kullanabileceğiniz fotoğraflar;
https://pxhere.com/tr/photo/1380812
https://pxhere.com/tr/photo/808767
- Asıl fotoğrafı açtıktan sonra eklemek kopyasını alalım.
- Diğer fotoğrafı asıl fotoğrafa ikinci bir fotoğraf olarak açalım. “Apply Image” paneli aynı boyutta olan açık bütün fotoğrafları işlem için kullanabilecektir.
- Asıl fotoğrafın kopyası seçili iken “Application Menu> Image> Apply Image” panelini açıyoruz. Bu panelde “Layer” a tıkladığımızda eklemek istediğimiz diğer fotoğrafı da görürüz.
- “OK” dersek iki fotoğraf birleşecektir.
- “Blending” olarak “Normal” haricinde yapacağınız seçime göre iki fotoğraf üst üste birleşecek yani “Blend” olacaktır.
- Ve “Channel” olarak “R, G veya B” seçerek ana renkleri SB ışık (Luminosity) olarak görür ve kullanabilirsiniz. Bunu muhakkak deneyerek sonuçlarını görmenizi tavsiye ederim.
- Benzer şekilde her farklı “Channel” için “Invert” i deneyebilirsiniz.
- “Mask” ile bir renk seçerseniz “Blending” olarak tercihiniz sadece bu “Mask” için uygulanır. Bunun güzelliği renkler ve ışık geçişlerini PS mükemmel olarak halleder.
Dolayısıyla bu bölümde iş size kalıyor. Bir fotoğrafınızı -mümkünse alıştırma için ilk olarak manzara fotoğrafı olsun- açtıktan sonra “Application Menu” de “Image> Apply Image” paneline girerek kurcalayabildiğiniz kadar kurcalayın.
Not: Tek fotoğrafa uygularken öncesinde boş bir layer oluşturarak da bu yöntemi kullanabilirsiniz. Lütfen bunu deneyiniz.
Not: “Apply Image” uyguladığınız layerı “Move” ile (kısa yol “V” tuşu” tutup hareket ettirirseniz “Background” layerın etkilenmediğini göreceksiniz.
- Daha sonra klasik “Mask” oluşturup sadece kızın yüzüne “Flow=%29” gibi bir değerle dokunuş yaptım. Daha sonra tekrar aynı koşullarda bir kere daha “Apply Image” uyguladım. “Window> Properties” açıp sadece “Feather” ile -göremediğim 😊- geçişleri yumuşattım.
“Apply Image” bence Photoshop’taki en anlamsız tanım ama çok önemli kullanım amaçları var. Birebir çevirince “görüntüyü uygula” gibi bir Türkçesi var. Yani isimden ne olduğu anlaşılmıyor.
Buna kesinlikle katılıyorum. Türkçesine bir şey diyemedim zaten. Ancak kolay kullanımı ile önemli bir araç. Kullandıkça keyif aldım ve sevdim.
Çok net bir şekilde anlatmışsınız. Ellerinize, emeğinize sağlık Okyar bey.
Photoshop serisi gittikçe zenginleşiyor. Serinin tüm yazılarına tek tıkla kolay ulaşabilmek için ana sayfada bir yere sabitlesek mi acaba?
Yeni yazılarınızda görüşmek üzere.
Selam ve saygılarımla.
Öner Bey çok teşekkürler.
Aynı fikirdeyim…