Aynı kompozisyon içinde olması durumunda daha güzel olacağını düşündüğümüz iki farklı fotoğrafı birleştirmek isteyebiliriz. PS kullanıyorsanız muhtemelen bugüne kadar da denemişsinizdir. “İki fotoğrafı birleştirme / Photo Combine” uygulamasında belki de çok keşfedilecek bir şey yok. Ancak PS üzerine konuşunca bundan bahsetmemek olmaz.
Ya da ilgi çekici sıra dışı bir görüntü oluşturmak istediğimizde fotoğrafları birleştirme yöntemi bize yardımcı olur. Burada hayal gücümüze çok az başvurarak
Seyahate çıkmak üzere olan ya da varmak istediği yere gelen bu model ile su kraliçesi bu nilüferin birleşimi ile biraz fantastik bir fotoğraf yapalım. Ne dersiniz?

Bu fotoğrafta yer alan modelin

Bu nilüferin sağ tarafındaki boşlukta yürümesi ilginç olacaktır.
- Öncelikle ana fotoğrafa ekleyeceğimiz alanı seçelim. Bunu değişik seçim araçları ile yapabiliriz. Bu uygulamada “Magnetic Lasso” ve “Quick Selection Tool” kullanıldı. Bunun için seçim yapıldıktan sonra “Mask” oluşturuyoruz.
- Bunlarla seçim alanını çok keskin şekilde belirlemek mümkün. Ancak iki fotoğrafın arka planları arasında uyum varsa farklı seçme araçları kullanıp yerleştirmeyi yaptıktan sonra düzenleme yapılması mümkündür.

- Burada modelin arka planı ile aana fotoğrafın arka planının uyumlu olması nedeniyle kaba bir seçimi “Lasso Tool” ile yapıp seçtiğim kısmı ana fotoğrafa taşıyıp boyut ayarlaması yaptım.

- İki fotoğrafın keskin geçişlerini ise “Brush” ile boyama yöntemiyle yok edeceğim. Bunun için “Brush- kısa yol ‘B’ tuşu” seçilir. “Foreground Color=Siyah – ‘D’ tuşu ile PS nin ‘Background’ ve ‘Foreground’ renkleri orijinal ‘Siyah-Beyaz’a döndürülür. ‘X’ tuşu renklerin yerini değiştirir”
- Bu işlemi yaparken “Brush” ın “Flow” değeri azaltılır. Aynı zamanda bu işlemi “Mask” üzerinde yapmamız gerekiyor. Ancak bu mask seçim alanı olduğu için yaptığımı boyama işlemini daha sonra geri alma ihtimaline karşı şunu yapıyorum;
- Yeni bir layer oluşturuyorum. Bu layerı kullanmayacağım. Sadece grup yapabilmem için aracı olacaktır.
- “Layer 1” ve “Layer 2” grup yapıyorum. Ve grup için yeni bir “Mask” oluşturup boyama işlemini burada yapıyorum.

Boyama işlemini yaparken modelden uzak olan kısımlarda “Flow” değerini “%15-28” arasında modele yakın yerlerde ise “%5-12” arasında tercih ettim. Bu değeri fotoğrafa göre belirlemek doğru olacaktır. İşte “Grup” üzerindeki “Mask” da bunu yapmanın faydası da budur. Beğenmezsek geri almamız kolay olacaktır. “Hardness” da boyama işleminde etkilidir. Duruma göre farklı değerler seçilebilir.

- Eklediğimiz fotoğrafın arka planı renk olarak tam uyum içinde değil. Bunu “Hue % Saturation” ya da “Color Balance” ile düzeltebiliriz. Bunun için “Adjusment Laer” dan “Color Balance” en üstte açılarak yapılabilir. Daha sonra “Layer 1” in “Mask” ına dönüp tekrar boyama ile iyileştirme sağlanabilir.

- Biraz gerçeklik katmak için ışık geliş yönüne doğru hafif bir gölge yapalım. Bunun için en üstte yeni bir layer oluşturuyoruz. Daha sonra “Brush” seçip ayarlarını yaptıktan sonra uygun bir şekilde boyama yapıyoruz. Tabii renk panelinden renk seçimi yapmayı unutmamamız gerekir.

Her işte olduğu gibi alıştırma yaptıkça daha iyi uygulamaya başlıyorsunuz. Ben “Shadow” layerına “Curves 1” ekleyip “Create Clipping Mask” yapıp gölgenin ton ve parlaklığı ile biraz daha oynadım.
Not: “Create Clipping Mask” için yapmak istediğimiz layerın en solda (size göre sağ) boşluğuna mouseu getirip “Sağ+Klik” yaparak açılan panelden yapabiliriz. Ya da Mouse imlecini iki layerın sınırına getirip “Alt+Klik” yaparız.
- Şimdi Nilüferin yansımasının benzerine ihtiyacımız var. Bunu yapmak için
- “Layer 1” in “Ctlr+J” ile kopyasını oluşturup en üste taşıyalım.
- “Mask” ile olan kilidi açıp maskı çöp kutusuna taşıyıp silelim. Burada yeniden sadece modeli seçeceğiz ve yeni bir mask oluşturacağız.
- “Ctrl+T” ile seçim alanını tutarak nilüferin yönü gibi çevirelim.
- Daha sonra tekrar “Crl+T” ile tekrar seçelim. “Application Menu” de “Edit> Transform” içinde yer alan “Skew”, “Distort”, “Perspective” ile uygun şekilde ayarlayalım. Burada ben “Perspective” kullandım.

Ve “OK” diyerek işlemi sonlandıralım.
- “Brush” ile yansıma olamayacak yerleri boyayalım.
- “Blending Mode” dan “Overlay” seçip yansımanın su ile girişimini sağlayıp “Opacity” i azaltalım.

Biraz “Blur” yapsak iyi olacak gibi. Bu filtreye de istediğimiz zaman müdahale edebilmek için bu layerı önce “Smart Object” yapalım. Yine layerın yanındaki boş alanda “Mouse” a “Sağ+Klik” ile açılan panelden “Convert to Smart Object” seçelim.
- Daha sonra “Application Menu” de “Filter> Blur> Gaussian Blur” kullanarak işlemi gerçekleştirdim. Eğer istersek burada “Filter> Blur Gallery> Field Blur” da kullanılabilir. Farklı seçenekleri deneyebilirsiniz. Nasılsa artık filtre üzerindeki değişiklikleri istediğimiz zaman geri alabiliriz.

Her zaman söylediğimiz gibi PS de her şey hayal gücümüze bağlı. Güzel uygulamalar için hayal etmeli iyi uygulama yapabilmek için de pratik yapmalıyız.
PS ile ilgili yazıları okurken çok dikkatli olunmalı. Okurken dikkat etmezseniz arada küçük ipuçlarını kaçırabilirsiniz. Mesela 4. maddede D tuşu ile önplan ve arkaplan renklerinin siyah-beyaza çevrilmesi, X tuşu ile bunların yerinin değiştirilmesi gibi. Kullanırken çok işe yarayan ve sık kullanılan kısayollar bunlar. Katmanları grup oluşturup, bu grup üzerinde maskeleme yapmak da çok pratik bir fikir. Okurken belki ne varki bunda diyebilirsiniz ama kullanırken her zaman insanın aklına gelmiyor böyle pratik çözümler.
Ellerinize emeğinize sağlık Okyar bey. Yine çok severek okuduğum bir teknik ve yazı olmuş.
Bu arada, bu defa yansımayı unutmamışsınız 😉
Selam ve saygılarımla.
Yansımayı burada yapmasaydım ayıp olurdu 🙂
Emekleriniz için teşekkür ederim hocam.