Buna benzer bir yazı yazmayı ne zamandır düşünüyordum, ama yazının içeriğini ve kurgusunu kafamda tam oturtamadığımdan yazmaya bir türlü elim varmıyordu. En sevdiğim ve değer verdiğim hobim ile ilgili nette yine böyle bir araştırma içindeyken, kafamdaki projeye benzer birkaç örnek ile karşılaştım, onlardan esinlenerek yazımda değindiğim aşağıdaki çalışmaları gerçekleştirmeye karar verdim.
Amacım, “5 Fotoğraf ile sizden gelenler” köşemizin konseptine uygun olacak şekilde, sadece 1 yardımcı ışık kullanarak 5 farklı aydınlatma seti kurulumu ile 5 farklı portre fotoğrafı çekmeyi denemek ve bu denemelerimi; çalışmamda kullandığım kamera ayarları, ışık yerleşim şeması, kompozisyon ve 5 değişik görünüm oluşturmak üzere kullandığım ışık değiştiricilerine ilişkin bilgileri paylaşmak… Tek ışık kullandığımdan, fotoğrafların bazı bölgeleri ışıksız kalmış ve buralarda doku kayıpları oluşmuş olabilir. Elbette bu bir “Portre nasıl çekilir” yazısı olmadığından bundan sonrasını buna göre okumanızı rica edeceğim.
Evimizde oluşturduğum mini stüdyomda ve dış ortamda yaptığım çekimlerimde yardımcı ışıklar kullanmayı seviyorum. Stüdyo kullanımında ve aynı zamanda dış ortamda kullanabilmek için güçlü yardımcı ışık arıyorsanız, hafif, taşınabilir ve her zaman doğru ve kararlı ışık veren flaşlara ihtiyaç duyuyorsunuz. Benim Profoto B10 Plus gibi bir ürünü seçmemin nedeni budur.
Başka marka ve modellerde de çok kullanışlı ve kaliteli paraflaş alternatifleri bulunuyor. Tercih, ihtiyaç ve elbette bütçe meselesi.
Bu gibi yazılar yazmanın, çekimleri gerçekleştirmekten veya kompozisyon oluşturmaktan daha zor olan tarafı nedir biliyor musunuz, kimi çekeceğinizi belirlemek. Bu makaleyi yazmaktaki amacım ışık ve gölgeler olduğuna göre bunu en iyi, yüzünde geçmişin tüm izlerini taşıyan bir modelde bulabilirim diye düşündüm. Sevgili kayınvalidem bu konudaki davetimi geri çevirmeyerek bu çekimlerimi gerçekleştirmemde bana gönüllü yardımcı oldu. 83 yaşındaki bu genç modelimize buradan tekrar teşekkürler ediyor ve hürmetle ellerinden öpüyorum. Fikir yaratma ve düzen oluşturmada çok değerli yardımlarını esirgemeyen değerli dostum Fatih Özkadir‘e de ayrıca özel teşekkürlerimi gönderiyorum.
Ne dersiniz, 1 paraflaş ile 5 farklı ışık setini kullandığım çekim denemelerime geçelim mi?
1. Eşit degradeler oluşturma – Bir şemsiye ve difüzer kullanarak yumuşak ışık
Bu görüntü için, model üzerinde yumuşak bir ışık oluşturmak için Difüzyonlu Deep Umbrella Beyaz L kullandım.
Şemsiyeyi modelimin (bize göre) sağına, 45 derecelik açıyla ve yukarıdan modelime bakacak şekilde konumlandırdım. Sol tarafa beyaz bir Flat reflektör yerleştirdim. Reflektör, soldaki gölgeleri biraz yumuşatarak eşit degradeler elde etmemi sağladı.
Sonuç
Katmanlı geçişli gölgeleri olan bir karakter portresi.
2. Yoğun ve dramatik bir görünüm için – Octa ve önünde bir grid kullanmak
Bu çekimde gölge ve ışık yoğunluklu bir portre yaratmak istedim. Bu amaçla, OCF Softbox Octa ve Octa’nın önüne OCF Softgrid Octa ızgara paneli ekledim.
Işığı modelime yaklaştırarak, dramatik duygu eklenmiş bir ışık düşümü yaratmayı başardım. Karşı tarafta bir siyah reflektör kullanarak beyaz duvarlardan geri dönebilecek ışıkları önlemeyi amaçladım.
Sonuç
Dramatik bir duyguya sahip yoğun bir yakın plan portre.
3. Dikdörtgen bir softbox kullanarak biraz daha yumuşak bir geçiş oluşturma
Bu çekimde ışıkta biraz daha yumuşak bir geçiş için OCF 2×3 Softbox kullandım.
Işık düşüşü koyu arka planın açık gri görünmesine neden oldu. Modelin solunda reflektörün beyaz tarafını kullanarak, sol tarafındaki sert gölgeleri de yumuşatmayı amaçladım.
Sonuç
Gri bir arka plana karşı güzel bir portre.
4. Beauty Dish kullanarak gri bir arka planda yoğun ve dramatik bir geçiş oluşturma
Bu çekimde ışıkta biraz sert bir geçiş için OCF Beauty Dish kullandım.
Arka plana fazla ışık kaçırmamaya dikkat ettim. Işık düşüşü arka planın gri görünmesine neden olsun istemedim. Karşı tarafta reflektörün beyaz tarafını kullanarak, gölgelerin çok sert görünmemesini amaçladım.
Sonuç
Model üzerinde yoğunlaşan gölgeleri hafif sert bir portre.
5. Yüksek kontrastlı dramatik bir görünüm için – paraflaş önünde bir grid kullanmak
Son çekimde gölge ve ışık yoğunluklu dramatik bir portre yaratmak istedim. Bu amaçla, paraflaşıma OCF II Grid ızgara paneli taktım.
Işığı direk modelime yönlendirip, dramatik duygu eklenmiş bir ışık düşümü yaratmayı başardım. Sol tarafta bir siyah reflektör kullanarak beyaz duvarlardan geri dönebilecek ışıkları önlemeyi amaçladım. Fotoğrafı Siyah-Beyaz tonlamasıyla deneyince istediğim sonucu yakaladım.
Şimdi 1. fotoğrafa bir kez daha bakın, koltuğa vuran gölgenin yoğunluğunu aşağıdaki fotoğraftakiyle karşılaştırın. Işık değiştirici farkı işte.
Sonuç
Dramatik bir duyguya sahip yoğun bir geniş plan portre.
Çekimlerimde kullandığım ekipmanlar
Sonuç
Şu bir gerçek ki, yardımcı ışık kaynağı kullanımında ışık kaynağı seçimi kadar, onunla birlikte kullanacağımız ışık yönlendirici ekipmanlar da çok önemli. Hangi sahne ve sonuç için hangi ışık yönlendiricinin kullanılacağını bilmek, sonuçları dramatik bir şekilde değiştirebiliyor.
Ben bu konuda henüz yolun başlarında sayılırım. Ama en güvendiğim şey, öğrenmeye olan isteğim. Eminim ki Arthenos takipçisi dostlarımız arasında bu konularda uzman ve çok iyi sonuçlar alan profesyoneller vardır. Onlardan bu gibi konularda yorumlar almak isteriz.
Siz de bu konulardaki bilgi, deneyim ve yorumlarınızı aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşın.
Sebahattin Beyim ışıkla çalışmalarınızın ve deneyimlerinizin sizde çok güçlü bir birikim sağladığına tanık oldum.
Bu konuda fikir alabileceğim ilk kişi sizsiniz.
Geçmişte de iyi niyetli yardımlarınızla, problemlerin çözümünde önemli destek sağladınız.
Deneyimlerinizi paylaşmanız sonucu hepimiz yararlanıyoruz, teşekkürlerimi iletiyorum.
Ama özellikle takdir ettiğim bir özelliğinize değinmeden geçemeyeceğim.
Diyorsunuz ki “en güvendiğim şey, öğrenmeye olan isteğim.”
İşte bu alkışlanacak bir özellik.
Siz bu istekle daha çok şey öğreneceksiniz ve paylaştıkça bizler de öğreneceğiz.
Emeklerinize sağlık.
Mikdat bey merhaba,
Bunları sizin gibi bir ustadan duymak onur verici. Ayrıca yazımdaki son fotoğrafın seçimi ve işlenmesi konusundaki desteğiniz için de tekrar teşekkür ediyorum. Hep birlikte, el birliği ile öğrenmeye çalışıyoruz.
Selamlar, saygılar.
Sebahattin Beyim paylaşacağız, destekleyeceğiz ve hep birlikte yüceleceğiz.
Selamlarımı iletiyorum.
Üstat bana fotoğrafı yeniden sevdirdiniz..sitedeki her yazıdan sonra biraz daha sevyorum. iyi ki varsınız…selamlar
Levent bey merhaba,
İnanın ben de öyle, öğrendikçe ve yazdıkça daha çok seviyorum.
Saygılar.
hocam alçak gönüllü olmayı bırakım hepsi çok etkileyici resimler bunlar.portre nasıl çekilir yazısı da olur bu. evinizdeki küçük bir alanda bunlar çıkıyorsa tam donanımlı bir sütüdyoda neler çıkar düşünemiyorum..genç modelinizin ellerinden öpmek gerek gerçekten maşallah deiyelim 🙂 emeklerinize sağlık
Motive edici yorumlarınız için teşekkürler Erdal bey,
Güç verdiniz.
Saygılar.
Gene ders gibi bir yazı. Bazıları böyle yazıları parayla “eğitim” diye satıyor.
Teşekkür ederim Ertan hocam.
Sen ders deyince hiç unutamadığım bir anım geldi aklıma:
Üniversitede Elektrik Makinaları dersine gelen Prof hocamızın laboratuvarında takılıyordum boş derslerimde. Bir gün hocamız bizden bir alt sınıfa, gelecek haftaki ders konusunu benim anlatmamı istediği söyledi. Dersin konusu “Osanna Daire diyagramı”, hiç unutmuyorum. Bir hafta boyunca konuya nasıl çalıştığımı bilemezsin. O zamanlar internet falan da yok. Okulun kütüphanesinden çıkmadım. Gün geldi çattı, derse girdim. İlk başlarda sesim ve dizlerim titriyordu, ama birkaç dakika sonra iyice açıldım. Çünkü konuyu çok iyi öğrenmiştim. Aradan uzuuun yıllar geçti, şimdi gelse anlat dese yine anlatırım, o derece.
Ben de, yazarak daha iyi öğrendiğimi farkettiğimden beri vaktim elverdiğince bunu yapmaya kararlıyım. Öğrenmeye olan isteğim var olduğu sürece böyle devam edecek. Hem öğreniyorum, hem paylaşıyorum, paylaşırken daha çok şeyler öğreniyorum.
Sevgiler.
Bende öncelikle fotojenik modelinize teşekkürlerimi sunarak başlamak istiyorum. Kendisine selamlarımızı iletin ve bizim yerimize de ellerinden öpün lütfen.
Sebahattin bey, ışık kaynağının yönü, boyutu, mesafesi, açısı, rengi derken derin bir deniz deryaya daldık sayenizde. Fotoğraf eşittir ışık, evet ama, biz olayın daha basit tarafında idik. Birçok şeyi makineye bırakıyor, bu tür profesyonel düzeneklere hiç yaklaşmıyorduk. Ama sayenizde gördük ki konu gerçekten çok detaylı ve önemli. Bu yönde gösterdiğiniz çaba ve öğrendiklerinizi bizimle paylaşıp, bize de öğrettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
Ertan bey’in dediği gibi, avuç dolusu para harcayıp, şu yazının bir paragrafı kadar bilgi edinemeyenler var.
Ellerinize emeğinize sağlık.
Selam ve saygılarımla.
Öner bey,
Memnuniyetle fotojenik modelimize selamlarınızı ileteceğim.
Bir büyüğümün ben daha genç bir mühendisken söylediği sözü unutmuyorum:
“Hiçbir şey göründüğü kadar basit ya da zor değildir. Onu basit veya zor yapan sensin” demişti.
Selamlar, sevgiler.
çok değerli paylaşımınız için çok teşekkürler
ufuk açıyorsunuz
tebrikler
Teşekkür ediyoruz Habibe hanım.
Saygılar
Günaydın Arthenos!
Uzuuuun bir aradan sonra şükür kavuşturana diyelim 🙂
Yolda gelirken yeni yazı mailini gördüm ofise gelene kadar zor sabrettim.
Haftaya yine güzel iki yazıyla başladık kahvemiz eşliğinde..
Okuyacak ne çok şey birikmiş şimdi bunları sıraya koymak gerek 🙂 🙂
Ekibe selamlar ve çok çok teşekkürler
Neslihan hanım hoşgeldiniz!
Siz yokken çok şeyler oldu, ama yetişmek sizin için sorun olmayacaktır 🙂
Bizden de size selamlar, iyi haftalar.
başarılı bir makale olmuş. elinize sağlık
Teşekkür ederim Önder bey.
Selamlar.