Daha
    Ana SayfaFOTOĞRAFÇILIKAraçlarDxO DeepPrime ile eski fotoğraflara can suyu

    DxO DeepPrime ile eski fotoğraflara can suyu

    -

    DxO DeepPrime büyülü bir yazılım! Daha önce biraz anlatmıştım, o yazıya da bakın derim.

    Not: Kapak fotoğrafındaki saçmalığın hikayesini yazının sonunda anlattım.

    Eski fotoğrafları elerken Canon 7D ile ISO3200’de ve düşük ışıkta çekilmiş bazı fotoğraflar buldum. 7D Temmuz 2023 itibariyle 14 yıllık makine. O zamanlar kullandığım gürültü azaltma programları haliyle pek başarılı değildi. “Acaba DxO ile bu fotoğrafları ne kadar düzeltebilirim?” dedim ve kızımın 2017’de çektiğim bir fotoğrafını buldum (ISO3200). Sonuç aşağıda:

    Şaka gibi! Sanki soldaki fotoğrafı bugün EOS R8 ile yeniden çekmişim! Saç telleri, ten, ve arka plan ISO400 gibi! Sonra Lumix G9 ile ISO6400 ve ISO12800’de çekilmiş iki fotoğrafına baktım:

    Yukarıdaki fotoğrafta batan güneş tam karşıdan geliyordu, bu yüzden algılayıcı normalin üzerinde zorlanmış (Nikon D750 de burada beklediğimden gürültülü fotoğraf verdi). Sağdaki DxO çıktısına bakarsanız çok ciddi detay geri gelmiş. (Not: Lumix G9, Nikon D750 ve Canon EOS R8 ile karşılaştırma fotoğraflarını yakında yayınlayacağım).

    Şimdi de Lumix G9’da ISO12800:

    DxO çevriminden sonra Lumix G9’un ISO12800 performansı tam çerçeve (35mm) makinelere benzemiş!

    Bu tip gürültü azaltma yazılımları fotoğrafı analiz edip daha önce “öğrendikleri”ne göre kaybolmuş detayları yeniden yaratmaya çalışıyorlar. Çoğu durumda bu işe yarıyor, sadece bazen gerçekte orada olmayan detayları da fotoğrafa ekliyorlar ama ben genel olarak bu tip “ekleme”lerden memnunum.

    Mesele şu: Yapay zeka, sinir ağları gibi teknolojilerle fotoğraf işleme programları çok ciddi ilerliyor ve tahmin ediyorum ki birkaç seneye kalmaz DeepPrime gibi teknolojiler fotoğraf makinelerine dahil olacak.

    Kapak “fotoğraf”ına gelirsek… O “fotoğraf”ı bu tip “fotoğraf”ları yaratabilen bir yapay zeka internet sitesinde yarattım. Yapay zeka ile “fotoğraf” üreten sistemler bazen saçmalayabiliyor. Lens, gül ve insan yanlış yerlerde duruyor. Ama, ama, ama… Bu sistemler her gün üretilen “fotoğraf”larla öğrendikleri/eğitildikleri için zamanla bu hatalar da yok olacak.

    Siz gürültü azaltmayı nasıl yapıyorsunuz?

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Filmler ve Tarayıcılar

    Fotoğrafı konuşup yazarken bahsetmediğimiz ya da çok dikkatimizi vermediğimiz bir tarafında “Tarayıcılar” yer alıyor. Herhalde film kullanımının gündeme gelmediği teknoloji dünyasında bunu normal karşılamak gerekiyor.

    Beyaz Dengesi nedir, fotoğrafı nasıl etkiler, nasıl ayarlanır?

    İç mekanlarda fotoğraf çektiğinizde konularınızın neden sarılaştığını hiç merak ettiniz mi? Ya da kameranızın flaşının neden onları mavi gösterdiğini? Beyaz dengesi kavramını ve nasıl çalıştığını iyice anlamak dijital fotoğrafçılıkta çok önemlidir.

    PPI ve DPI nedir? Farklarını bilmek ne işe yarar?

    Fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başladığınızda şu iki kısaltma devamlı karşınıza çıkar: DPI ve PPI. Bu sıklıkla birbirine karıştırılan iki kısaltma, çok fazla yanlış anlaşılmayı da beraberinde getirir. Birbirlerine çok yakın harfler ile tanımlanmaları nedeniyle bu kafa karışıklığı normal karşılanabilir. 

    Manipülasyon, fotoğrafın günah keçisi midir?

    İnsanlar gördükleriyle birebir uyuşan ve tekrarlayan fotoğraflardan etkilenmezler. Farklılık ararlar. Gerçeküstü arayış içinde olanların beklentisi ve beğenisi, değişimi tetiklemektedir.

    Gerçek böyle iken fotoğrafta en çok tartışılan konu, ilk çekilen kare ile piyasaya sürülen fotoğrafın farklılığıdır.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    3 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    M.Zeki Özgen
    M.Zeki Özgen

    Bence her gürültü azaltma işlemi yenilerine sebep oluyor.Amaç daha temiz fotoğraf yerine ortaya yeni bir şey koymak olmalı.Tabii bu tip yazılımlar meslek fotoğrafçıları için bulunmaz bir nimet.

    Okyar Atilla
    Editör / Yazar
    Makale Puanlama :
         

    DxO yazılımda çok hızla ilerledi. Farklı uygulama paketlerini uygun satış fiyatlarına sunması da ilave bir avantajı olsa gerek. Çok seyrek de olsa Nik Collection’ın eski bir versiyonunu kullanıyorum ve bana yeterli geliyor. Ancak fotoğraf yazılımları sürekli gelişen ve sonu gelmeyecek gibi bir durum arz ediyor. DxO nun yeniliklerini takip etmek faydalı olacak gibi duruyor. Eline sağlık.

    Bu makaleyi paylaş

    Ertan Öztürk
    Ertan Öztürk
    X tarihinde doğdum Y tarihinde öleceğim. Bu iki an arasında insanlara bildiklerimi aktarmak istiyorum. Şu anda Norveç’te yaşıyorum. Yedisi uzun süreli olmak üzere 12 ülkede çalıştım. Proje yönetimi, nicel (quantitative) risk analizi, iş planı, maliyet analizi, projede iş takibi (ilerlemesi), fotoğraf, bisiklet, Uzay Yolu 😊 gibi konularda bildiğim kadarıyla yardımcı olabilirim; konuyu bilmesem bile beraber araştırıp öğreniriz. Olabildiğince düzgün yazmaya çalışırsanız iyi anlaşırız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    3
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x