‘Gelincik Ressamı’ namı ile dünya çapında tanınmış olan sayın Hikmet Çetinkaya ile tanışıklığımız şunun şurasında üç-beş yıl önceye gider. FSK’da (Fotograf Sanatı Kurumu) yaptığımız uzun soluklu atölyelerin birinde, Ankara’da yaşayan kültür-sanat insanlarıyla söyleşi/röportaj yapıp, gösteri/sunum hazırlamalarını istedik katılımcı arkadaşlarımızdan. Sayın Selma Seyitdanlıoğlu, usta ressam Hikmet Çetinkaya ile söyleşi/röportaj yaptılar. Söyleşi sürecinde atölye sorumlusu olarak bizatihi Ressam’ın atölyesine giderek kendileriyle tanıştık, sohbet ettik. Bilahare Seyitdanlıoğlu’nun sunumunu FSK çatısı altında hep birlikte izledik. Sayın Çetinkaya sunumdan sonra etkileyici bir konuşma yaptılar. Bu vesile ile FSK üyeleri, dünyanın en önemli müzelerinde, galerilerinde eserleri bulunan uluslararası alanda tanınmış, önemli ressamlarımızdan birini yakından tanımış oldur.
Değerli ressamımız Hikmet Çetinkaya ilerleyen zaman içinde nezaket gösterip bizi atölyelerine davet ettiler; sohbet ettik, söz sözü açtı ve derken kendimizi Gelincik Ressamı’nın otobiyo-grafik metnini hazırlarken bulduk. Uzun bir söyleşi ve kayıt sürecinin sonunda yazılı metin aşamasına geldiğimizde, kendilerini yakından tanıdık, duygu ve düşünce dünyalarına vakıf olduk.
Hayatı tırnaklarıyla kazıyan, zirveye omuzlarında muazzam bir yükle çıkmayı başaran çok etkileyici bir yaşam öyküsü ve sanat serüveni ile karşılaşmıştık. Derdi sadece kendisi olmayan, ülkesine, yaşadığı coğrafyaya, insanlığa katkı vermek üzere yola çıkan ve bütün yapıp etmelerini bunun üzerine inşa eden son derece samimi, engin gönüllü bir insan Hikmet Çetinkaya.
Böyle bir sanat insanının kendine has dünyasını kaleme almak kolay değildi. Bir yıldan fazla devam eden yazım sürecinin ardından, foto-graf kulvarına dair bütün metinlerimizi basıp kitaplaştıran Alter Yayıncılık, Hikmet Çetinkaya’nın otobiyo-grafik metnini de (Kan Çiçekleri) basıp kitaplaştırdı. Kitabı hazırladığımız süreçte Ressam, Kanada’ya yerleşmekteydi. Nitekim bunu gerçekleştirdiler. Ne ki Kanada macerası başlıbaşına bir süreçti ve Ressam’ın anıları içinde o süreç oldukça kayda değerdi. Geçen zaman içinde belli aralıklarla yeni baskıları yapılan kitabın 10.ncu baskısı için Kanada serüvenini hazırladık ve kitaba ilave ettik.
Dileğimiz, her zaman söylediğimiz gibi, bütün sanat insanlarımızın biyo-grafilerinin hazırlanması, basılı materyal haleni getirilip sonraki kuşaklara armağan edilmesidir. Her sanat insanının yaşam öyküsü, sanat serüveni, duygu ve düşünce dünyası, yaşadığı dönem içinde son derece önemli olmakla birlikte, kendinden sonraki zaman için hiç kuşku yok ki daha da önemli olacaktır. İster ‘söyleşi/röportaj’ olsun, ister ‘hatırat’, ister ‘biyo-grafi’ ya da ‘otobiyo-grafi’ olsun, hepsi çok değerlidir.
Ressam Hikmet Çetinkaya’nın öyküsü hakikaten okumaya değerdir. Sinema alanının ilgisine mazhar olması gereken çarpıcı, etkileyici bir öyküdür. Özellikle de çocukların ve gençlerin O’nun azminden, kararlılığından feyz alacaklarına şüphe yoktur. Her türlü zorluğa rağmen bozmadığı duruşu, hiç bir koşulda elden bırakmadığı insanî tutumu, geldiği yeri katiyen unutmayışı, ne kadar yükselmişse o kadar aşağıda kalmaya özen göstermesi, yardımseverliği, dayanışma kültürüne sıkı sıkıya bağlı oluşu ve dostça yaklaşımı nedeniyle hakikaten örnek olacak nitelikte.
Ressam’a saygıyla,
Tekin ERTUĞ
Tekin hocam çok teşekkür ederim. Sizin kaleminizden değerli bir sanatçımızı daha tanıdığıma çok memnun oldum. En kısa sürede kitabınızı temin edip okuyacağım inşallah.
Selam ve saygılarımla.