Bir fotoğraf sergisini gezerken ya da bir fotoğraf albümünün sayfalarını çevirirken arkasındaki emeği göz ardı etmemek gerek. Bir düşünceden başlayıp izleyiciye sunulma sürecine kadar yapılanlar tam anlamıyla “Proje Yönetim” sürecidir.
Proje yönetiminin başlangıcını Mısır piramitlerinin inşa edilmesine kadar götürmek mümkündür. İş hayatında “yönetici” olan herkes öyle veya böyle proje yönetmiştir.
Projelerin en temel özellikleri özgün ve belli bir süresi olmasıdır. Ancak proje adımları çok farklı olmayıp bu adımların ele alınışı ve uygulanışı farklılık gösterecektir.
Konu sanatın bir dalında proje yönetimi dediğimizde proje ana fikri, hedef yani konusu proje adımlarının sanatçıya bağlı olarak çok farklı şekilde uygulanmasını ortaya çıkaracaktır. Bu ele alınan konunun daha önce ele alınmış olsa bile farklılaşmasını sağlayacaktır. Bunun olabilmesi için proje yönetimi temel kavramlarına “İnovatif yaklaşım” oldukça önem kazanır.
05 Nisan 2021 Pazartesi günü Arthenos ZOOM Buluşmalarımızda, Sema Özevin (AFIAP/EFIAP) hem akademisyen yönü hem de serbest kişisel ve kurumsal çalışma yönüyle “Fotoğraf Projelendirmede İnovatif Yaklaşımlar” konusundaki engin deneyimlerini bizimle paylaştı.
Videoyu Youtube kanalımızdan izlemek için buraya tıklayınız.
Sema Özevin Özgeçmiş
Fédération Internationale de l’Art Photographique
“AFIAP/EFIAP”
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik ve Fotoğraf Ana Sanat Dalı, Fotoğraf Bölümü’nü 2012 yılında derece ile bitirdi. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde disiplinlerarası Yüksek Lisans yaptı. 2015 yılında “Video Sanatında Paradoksal Döngü” tezini yazarak derece ile mezun oldu. 6 yıl Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesinde Öğretim Görevlisi olarak çeşitli dersler verdi. Aynı kurumda Kurumsal İletişim, Tanıtım ve Halkla İlişkiler departmanında 4 yıl Kreatif Direktör idari görevinin paralelinde 2019-2021 yılların kapsayan süreçte Beykent Üniversitesi Hastanesi ve Beykent Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin, Doğuş Üniversitesi, İzmir Kavram MYO’nun Kreatif Direktörlüğünü de yapmıştır.
Sema Özevin Art Studio markası altında fotoğrafa dair serbest çalışmalarını farklı kurumsal reklam ve tanıtım çekimleri ile stillife, yemek fotoğrafı konularında çalıştı. Belgesel alanında ise tersaneler, fabrikalar ve üretim ile yerel emeği anlattığı Pişmaniye ilki olmakla beraber birçok sanayi belgeselini çalıştı. Kurmaca, deneysel ve soyut stillerde Womans Aura, Kinestetik, Kozmoz, Koza, Paradoksal Döngü, Espas, Paralel Evren, Ouroboros “Sonsuz Döngü” projelerini çalıştı. Sanatçının çalışmalarına semozevin.com adresinden ulaşılabilmektedir. Fotoğrafçılığın yanı sıra film alanında videoart, belgesel kısa film ve uzun metraj film çalışmalarını sürdürmekte olup Görüntü Yönetmenliği yapmaktadır. Belgesel ve kurmaca üç kısa filmde; Pişmaniye, Davut Dedem ve Babam’a da Yönetmenlik ve Görüntü Yönetmenliği, uzun metraj sinema filmi “BARINAK” ta Görüntü Yönetmenliği yaptı. Almanya Berlin’de Amselcom müzik prodüksiyon firmasına klipler yapmaya devam etmektedir. Sanatçının video çalışmalarına, eğitim ve canlı yayın seçkilere Sema Özevin Art TV YouTube kanalından bakılabilmektedir.
Bir çok ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceleri bulunmakla beraber Fransa FIAP Fédération Internationale de l’Art Photographique’ Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’ndan “AFIAP” Artist Sanatçı, “EFIAP” Excellence Sanatçı mükemmellik ünvanını, UPI “United Photographers International “ Uluslararası Fotoğrafçılar Birliğinden – UPI (GPU) “Aphrodite” artist sanatçı ünvanı, Crown-1 ve Crown-2 “taç” ünvanı aldı.
EĞİTİM:
Lisans: Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Grafik Sanatlar Bölümü, Fotoğraf Anasanat Dalı Mezuniyet Yılı: 2012 Mezuniyet Derece: 3.83 Okul Birinciliği
Yüksek Lisans: Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Anasanat Dalı
Mezuniyet Yılı: 2015 Mezuniyet Derece: 3.92 Okul Birinciliği
Tez Konusu: Video Sanatında Paradoksal Döngü
LİNKLER:
Web Sayfası: http://semaozevin.com
Sosyal Medya Hesapları:
Instagram: semaozevin
YouTube: semaozevin
Facebook: semaozevin
Linkedin: Sema Ozevin
Sema hanım merhaba,
Yıllarını değişik iş alanlarında değişik projeler içerisinde geçirmiş ve proje yönetimi alanında sayısız eğitimler almış mühendis kökenli biri olarak; dün akşamki sunumuzdan büyük keyif aldığımı memnuniyetimle birlikte belirtmek istiyorum.
Hem bir akademisyen ve hem de proje bazlı çalışmayı benimseyen ve bunun eğitimini veren biri ile tanışmak çok keyifliydi. Başarılarınızın devamı diliyor ve katkılarınız için tekrar teşekkür ediyorum. Sizi Arthenos ailesi içinde görmeyi çok arzu ederiz. Değerli katkılarınız olacaktır, eminim.
Selamlar, saygılar.