Daha

    Ersin Alok Anısına; Fotoğrafçının Donanımı

    Ersin Alok Hocayı, Türk Fotoğraf Dünyasında saygın bir yerde görürüz, öyle öğrenmiştik ve takip etmeye başlamıştık. Biz kendilerini daha çok dağlara sevdalı bir fotoğrafçı olarak tanıyorduk. Bu kapsamda dağları dolaşırken, Anadolu mağara ve kaya resimlerini tespit ederek gün yüzüne çıkardığından haberdardık. Ayrıca dalgıç olup, deniz canlılarının fotoğrafını çekmeye de meraklı olduğunun da farkındaydık. Yazar olduğunu ve saygın albümlere sahip olduğu konusunda da fikir sahibiydik.

    Merhaba Kristal.

    Ersin Alok'u Kaybettik

    Arthenos.com blog geçenlerde Ersin Alok Hoca ile bir söyleşi ve gösteri gerçekleştirdi, konu “Anadolu Tanrıları” idi.

    Ersin Alok Hocayı, Türk Fotoğraf Dünyasında saygın bir yerde görürüz, öyle öğrenmiştik ve takip etmeye başlamıştık. Biz kendilerini daha çok dağlara sevdalı bir fotoğrafçı olarak tanıyorduk. Bu kapsamda dağları dolaşırken, Anadolu mağara ve kaya resimlerini tespit ederek gün yüzüne çıkardığından haberdardık. Ayrıca dalgıç olup, deniz canlılarının fotoğrafını çekmeye de meraklı olduğunun da farkındaydık. Yazar olduğunu ve saygın albümlere sahip olduğu konusunda da fikir sahibiydik.

    Ancak etkinlik öncesi kendilerini biraz daha araştırınca; fotoğraf sanatçısı olmasının yanında, belgesel film yapımcısı-yönetmeni, ressam, psikoloji ve gazetecilik mezunu olduğunu, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu yaptığı bilgisine eriştik. 1967’de fotoğrafın ilk defa sanat eseri olarak kabul edildiği V. Paris Bienali’nde Birincilik Ödülü alması, uluslararası başarısının kanıtıydı.

    İlginç bir veri daha vardı;  son Osmanlı Sadrazamı Tevfik Paşa’nın torunu olduğu gibi sürpriz bir bilgiyle karşılaştım. Tabii ki son Osmanlı Sadrazamı denilince akla hemen Damat Ferit Paşa gelir ve işgalcilere direnç gösterememesi nedeniyle de suçlanan bir isim hatırlanır. Böyle olunca Sayın Alok’un dedesi Tevfik Paşa’yı araştırmak zorunda kaldım. Paris Barış Konferansı’nda Osmanlı heyetine başkanlık yaptığını, bildirilen şartları çok ağır bulup onaylamayarak İstanbul’a döndüğünü ve yerine atanan Damat Ferit Paşa’nın kabul ettiğini öğrendim. En son yapılan Londra Konferansında yine sadrazam olarak İstanbul Hükumetini temsil ettiğini ancak orada Türkiye’nin tek temsilcisinin Ankara Hükûmeti olduğunu belirtip konferanstan çekilmesini öğrendiğimde mutluluk yaşadım.

    Tabii ki haklı olarak “Konumuz fotoğraf, bu bilgiler işimize yaramaz ki!” diyebilirsiniz. O akşam fotoğrafı sadece bir görsel ve içeriği olarak görmeyen sıra dışı bir sanatçı ile karşılaştım; her şeyi tam anlatmalıyım ve anlatacaklarım bitmedi, sıkı durun!

    “Anadolu Tanrıları” konulu gösteri ve söyleşisine kâinatın yaratılışından başladı, evrenin, galaksilerin, yıldızların, dünyanın oluşumuyla ve 1,2 milyar yaşındaki salyangoz fosiliyle devam etti. MÖ 23.000 yıllık mağara resimleriyle inançlar konusunu işlemeye başladı ve adım Anadolu coğrafyasındaki kaya ve mağara resimleri, figürleri, heykelleri, anıtlarıyla… söyleşisini örnek fotoğraflar eşliğinde sürdürdü.

    Öyle akıcı bir konuşma gerçekleştirmişti ki, böylesine bir bilgi birikimi ve aktarımı konusunda hayranlık duymuştum. Gösteri bittiğinde katılımcılar şoke olmuşlardı, tutamadım kendimi içimden geçen duyguları aktarmaya çalışarak, dedim ki;

    “Biz kandırılmışız, Ersin Alok’u dağcı bilirdik, dalgıç bilirdik, fotoğrafçı bilirdik… Tarihçiymiş, felsefeciymiş, sosyolojik olarak çok donanımlıymış ve bir şairmiş, Hocam sizi alkışlıyorum… Fotoğrafın bu boyutunu görmemiştik, erişilmez bir kavram, muhteşem…”

    Ve farkına vardım, eksikliğimin… İyi fotoğrafçı olmak için; kompozisyonu, pozlamayı, estetiği… bilmenin yetersiz olduğunu anladım ve gerçek anlamda çok derin ve geniş şekilde donanımlı olmak gerektiğini öğrendim.

    Sevgili Kristal donanım denilince fotoğrafçının aklına kamera, lens, filtre gibi maddi eşyalar gelir. Ama bunun eksik bir yaklaşım olduğunu Ersin Alok’un söyleşi ve gösterisiyle anladım. Donanımın gerçekte; şartlanmışlıktan uzak, analiz yeteneği olan bir anlayış olduğu, fikir sahibi olmanın yetmediğini, her konuda doğru bilgiye sahip olmak gerektiği konusunda dersimi aldım.

    Sadece ben mi? Katılımcılar o akşam mest olmuşlardı, benzer duyguyu yaşadıklarını dile getirdiler…

    Selam gerçek anlamda donanımlı olanlara ve çevresini yaydıkları ışıkla donatanlara gitsin…

    Mikdat Besni

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Veteriner hekim olarak kamuda çalıştı. Son görev yeri olan Susurluk’ta yaşamaktadır. Sayısal teknoloji ve interneti fırsat bilerek fotoğrafla ilgilenmeye başladı. Sadece çekip paylaşmak ve izleyerek fotoğrafın öğrenilemeyeceğini anlayınca, ciddi yayınlardan kaynak oluşturdu.Verdiği fotoğraf kursları sayesinde fotoğrafın inceliklerini öğrendi. Çeşitli ortamlarda iyi fotoğrafları yorumlayarak bilincin gelişmesine, iyi fotoğrafın ve fotoğrafçının ön plana çıkmasına destek olmaya çalışmaktadır. Susurluk Fotoğraf ve Sanat Akademisi Derneğinin Kurucu Başkanıdır. Fotono21 ve ASFOD onur üyesi olarak taltif edilmiştir. Fotoğrafın bir hobi aracı olarak görülmesini, sanatsal açıdan tuzak olarak görmektedir. Fotoğrafçıyım diyenlerin, yaratıcı yenilikler içerisinde olması gerektiğine inanmaktadır. Fotoğrafın Aksakallarının rehberlik yapması ve ufuk açıcı yeni çalışmalar içerisinde olması gerektiği düşüncesiyle, gerek şiir ve gerekse yorum olarak bir başyapıt olan Mihriban Türküsünü, ülkenin çeşitli yerlerinden 18 arkadaşıyla birlikte fotoğrafik olarak anlatan çevrimiçi Düşünme Biçimleri atölyesini, Fotono21 bünyesinde gerçekleştirmiştir.Bazı yurtiçi fotoğraf yarışmalarına jüri üyesi olarak davet edilmiştir. Bunlar içinde ülkemizin savunma destanı olan Çanakkale Savaşları Tarihi Alan 1. Fotoğraf Maratonuna yapılan çağrıyı fotoğraftan aldığı en büyük ödül olarak görmektedir.

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    4 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Kaçırmak olmaz 🙋🏻‍♂️

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Hislerimize tercüman oldunuz Mikdat abim. Ersin hocam’ın sunumunun tadına doyamadık. Üstelik diğer bazı sunumlarının da sözünü aldık ve heyecanla beklemeye koyulduk.

    Bu vesile ile bizleri Siz ve Sizin gibi değerli hocalarımızla buluşturan, bize bu olanağı sağlayan, emeği geçen; başta Sebahattin bey, Okyar bey, Ertan bey olmak üzere herkese ve tüm katılımcılara bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

    Selam ve saygılarımla.

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Yorumun sahibi  Öner BÜYÜKYILDIZ

    Sizin de etkinlikteki Hattuşa ile ilgili samimi teklifiniz çok değerliydi. Sizi Arthenos ailesinin değerli, samimi bir üyesi olarak görüyorum ve selamlıyorum.

    Serdar AYDIN

    Sabırsızlıkla Bekliyoruz…

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    4
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x