Photoshop’ta Black & White uygulamasını bir fotoğrafta renge bağlı olarak seçim yapmak istersek kullanabiliriz. Bu yöntem “Color range” seçim yönteminin biraz daha farklı uygulama şeklidir ve özellikle ön planda olan nesnelerin rengi arka plandaki renklerden farklı ise çok işe yarayan bir yöntemdir. Arka planda tek renk ya da birbirine yakın az sayıda değişik renk varsa kolay kullanılan bir uygulamadır.
Bu çalışmada aynı zamanda “Smart Mask” kullanımı hakkında uygulama yapmış olacağız.
İşlem yapmak için gerekli dosyayı buradan indirebilirsiniz.
Fotoğrafı indirmek için üzerine tıklayınız. Daha sonra “Özgür Download Orijinal” tıklayınız.
- Öncelikle fotoğrafı açalım.
- Adjusment Layer ile “Black & White” layer oluşturalım.
Bir ayar paneli açılacaktır. Bu panelde bütün renkleri minimum değere çekelim. Böylece renklere ilişkin ışık değerleri artık sıfırdır. Ekranda tam beyaz görünen yerler ise renk bilgisi olmayan alanlardır.
Burada unutmamız gereken şey “Siyah” alanların seçim dışı kalacağıdır.

- Layer Panelden “Channels” ı açarak “Ctrl+RGB” üzerine tıkladığımızda seçme işlemi gerçekleşecektir. Kararttığımız yerler “Mask” dışında kalan yerlerdir. Yani seçim alanına girmeyecektir.
- Artık “Adjustment Layer” dan açacağımız her yeni layer da bu seçimimiz “Mask” olarak tanımlanmış olacaktır. Burada seçim alanı dışında kalan yerlere müdahale edebiliyoruz.
- Yeni bir “Hue & Saturation” Adjustment layer oluşturalım.
- Burada mevcut maske üzerinde biraz daha çalışma imkânımız var. Bunun için “Hue/Saturation” layerında maske üzerine “Alt+Klik” yaparak maskenin ekranda görünmesini sağlayalım.
- “Hue/Saturation 1” ayarı için açılan “Properties” panelinin benzeri “Mask” ı tıkladığınızda da açılacaktır. BU panelde “Density” ve “Feather” ayarları maskın yoğunluğunu ve geçişini ayarlar. Etkisini deneyerek fotoğraf üzerinde görebilirsiniz.
- Daha sonra “Brush” seçilerek (kısa yol ‘B’ tuşu) “Foreground=Siyah” olacak şekilde maskeye dahil olmasını istediğimiz alanları boyayalım. Böylece “siyah” olarak boyanan yerler de seçim dışı kalacaktır.
- “Brush” ile boyama yöntemi kullanılırken “Mode=Overlay” tercih edilmesi işimizi kolaylaştıracaktır. Şöyle ki: Eğer “Foreground=Siyah” ile boyuyorsak siyahlar daha siyah olacak beyaz alanlar yanı seçim içinde kalan alanlar değişmeyecektir. Bunun tam tersi de geçerlidir. Dolayısıyla “Overlay” modu bize arka planla aynı renklerin olması halinde seçim kolaylığı sağlayacaktır. “Brush” büyüklüğünü ayarlayıp boyama işlemini daha hassas yapabilirsiniz. Bunun için “alt gr+Mouse sağ klik” ile ekrana “Brush” büyüklüğü gelir. Elinizi kaldırmadan sola ve sağa hareket ettirerek ayarlama yapabilirsiniz. Yukarı aşağı hareket ettirirseniz “Brush” keskinliğini ayarlarsınız. Deneyin lütfen.
Bu özellikle modelin saçının arka planla olan hatlarının seçiminin daha iyi olmasını sağlar.
Ben 5, 6, 7. 8 ve 9 da yazılanları bu fotoğrafa uyguladım.
10. “Black & White” layerını disable yaptıktan sonra devam ediyoruz. Ayrıca açılan renk kontrol panelinin “Preset” altındaki seçim kutusundan farklı renk kanallarını seçerek bu değişimi yapabiliyoruz.
11. Bu işlem “Colorize” kutusu işaretlenerek de yaparak değişik etkiler elde edilebilir. Yine “Preset” den hazır olan başka şeyler de seçilebilir.
Daha önce söylediğim gibi artık bu “Mask” ı her türlü “Adjusment Layer” için kullanabiliriz. Örnek olması için hızlıca “Color lookUp”
Layerı oluşturuldu. Eğer bu layerı “Create Clipping Mask” yapmazsak bütün fotoğrafa etki edecektir. Bunu yapmanın iki yöntemi var.
a) Bu layerın solundaki boşlukta Mouse sağ klik yaparak açılan panelden “create Clipping Mask” seçeriz.
b) Mouse’u bu işlemi yapacağımız layerların sınır çizgisinin üzerine getirir “Alt+Klik” yaparız. Burada “Alt” tuşuna bastığımızda “Mouse” simgesi “aşağı bakan siyah ok” şeklini alacaktır.
Artık “Color LookUp” da başka şeyler seçip ya da tekrar “Hue & Saturation” açıp farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ayrıca “Layer Panel” deki “Blending Mode” dan değişik tercihler yapmak mümkündür.
“Black & White” ile “Camera Raw“ birlikte kullanarak “Select and Mask” uygulaması
Yukarıda bahsedilen yöntemde “Black & White” adjustment layerında renkler kapatarak bu işlemi yaptık. Şimdi buna “Camera Raw” da renkleri kapatmayı ekleyelim.
12. Bu sefer “Ctrl+J” ile fotoğrafımızdan bir kopya alalım. Ve bunu “Filter> Camera Raw” paneline açalım.
13. “Color Mixer” kısmında “Luminance” seçiyoruz.
14. Modelde olan renklerin “Luminance” değerlerini minimum yapalım. “OK” diyerek çıkalım.
- Şimdi “Black & White” ile bir önceki bölümde yaptığımız işlemlerin aynısı ile devam ediyoruz.

Modelin saçlarında arka plandan yansıyan ışık nedeniyle arka planda yaptığımız renk değişikliklerine uygun renkler gelmektedir. Bu da yapılan seçimin iyi olduğunu ve uygulamanın gerçekliğini göstermektedir.
“Black & White” ve “Camera Raw+Mask“ birlikte kullanarak “Select and Mask” uygulaması
- Bu sefer ilave olarak “Camera Raw” işlemi bittikten sonra yine “Channels” açıp RGB üzerine “Ctrl+Klik” ile seçimi yapalım.
- “Layer 0 copy” de “Layer Mask” ile bir mask oluşturuyoruz.
- “Foreground=Siyah” yapıyoruz.
- “Brush” seçip, “Mode=Normal” ya da “Mode=Overlay” yapıp (bence ikisi de kullanılmalı) seçime dahil olmasını istediğimiz alanları boyuyoruz. Yani modelimiz olan kızı boyayacağız. Tamamen “siyah” boyandığı için seçim alanı dışında kalacak demektir.
- Boyadığımız “Mask” ı Mouse ile “Ctrl+Klik” yaparak seçim alanını işaretliyoruz.

Bundan sonra yapacaklarımız daha önce anlatılanlarla aynıdır.
Önemli not: Boyama işlemi ile seçim alanlarını genişletmek veya azaltmak işlemini iki yerde yapabiliyoruz:
- “Layer 1” maskı üzerinde
- “Hue & Saturation” maskı üzerinde.
- “Brush Mode” olarak “Normal” ya da “Overlay” kullanımının etkisini anlayıp uygun tercihler yapılmalıdır.
- “Brush” için özellikle “Flow” değerleri sonucu etkiler. Değişik “Flow” değerleri tercih edilerek deneme yapmakta fayda vardır.
- Modelin üzerindeki istenmeyen renk bozulmalarının düzeltilmesi ise “Hue/Saturation 1” maskı seçili iken “Brush” ile “Foreground=siyah” yapılarak boyanır.
Dolayısıyla fotoğrafın son haline bakarak defalarca boyama işlemi ile seçim alanlarını iyileştirebiliriz. Bu tamamen uygulama ile kazanılacak deneyime bağlıdır.
Fotoğrafı son hali;
Önemli Not 1:
Modelde yani seçmek istediğimiz alandaki renkleri minimuma alırken diğer renklerin “Luminans” değerlerini yükseltirsek seçimim çok daha iyi ve etkili olduğunu göreceksiniz. Uygulama yaparken deneme yöntemi ile buna karar verebilirsiniz.
Önemli Not 2:
- “Hue & Saturation” “Alt+Mask” tıklayıp ekraba sadece mask alanının gelmesini sağlayın.
- “Ctrl+L” ile “Level” ayarını açınız.
Histogramın hemen altındaki ayarlar ile seçim alanlarını düzenleyebiliriz. Çünkü seçim alanlarımız artık “Siyah” ve “Beyaz” tanımındadır.

Bütün bunlar bize en ideal seçim yapma imkanını sağlamaktadır.
- “Hue & Saturation” maskı seçili iken “Filter > Blur > Gaussian Blur” ile düşük bir değer ile seçili olan ve seçili olmayan alanların geçiş yerlerini yumuşatmak mümkündür.
Bütün bunlardan sonra başka bir fotoğraf üzerinde yaptığım çalışmada elde ettiğim sonuç şöyle oldu:
Fotoğrafın ilk hali:
Ve işlem sonraki son hali:
Umarım yazımız faydalı olmuştur.
Sonraki yazımızda “Create a Black & White Photographs – Siyah & Beyaz Fotoğraflar” konusunu ele alıyoruz. Bizde kalın…
Emekleriniz için teşekkür ederim, Okyar Hocam.
İlginize ben teşekkür ediyorum.
Yeni yazı dizisine hızlı bir başlangıç yaptınız, ellerinize sağlım Okyar bey.
Bol pratikle pekiştirilmeli.
Selam ve saygılarımla
Çok teşekkürler. Uğraşırken fark ettiğim her uygulama kendi içinde tam olduğu için kolay-zor diye bir kavrama sahip olmuyor. Dolayısıyla dediğiniz gibi pratik ve “Başka nasıl yaparım?” sorusuna cevap aramakla gelişim hızlı oluyor.
Sevgi ve saygılarımla
Bir de her fotoğrafın renk ve ton dağılımı farklı olduğu için bir fotoğrafta çok güzel sonuç veren yöntem başka bir fotoğrafta aynı etkiyi vermeyebiliyor. Ama Photoshop’da herşeyin birden fazla yolu var. Seçenekler sınırsız. Yapılan pratik işin mantığını öğrenmemizi sağlarsa kullanmaya çalıştığımız o yöntemin ne gibi sonuçlar doğuracağını tahmin edebiliriz. Önemli olan işlem adımlarını ezberleyip her fotoğrafa birebir uygulamak değil, işin mantığını kavrayıp fotoğrafa göre uygulamak.
Evet, yazı dizisinde anlatmaya çalıştığımız “yöntem” olacaktır. Anlatılanları hiç bir zaman “kalıp” olarak ele almamak gerek. Bunun için bol pratik yapıp zihni açmak ve kullanım alışkanlığını geliştirmek doğru yol olacaktır. Sonrasında kullanıp kullanmamak bize kalıyor.