Daha

    Black and White – Siyah Beyaz Fotoğraflar ve Photoshop

    Photoshop yazı dizimize devam ediyoruz. Bu haftaki konumuz, Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar. Önce Camera Raw kullanacağız, ardından Photoshop üzerinde seçtiğimiz bir fotoğrafın nasıl Siyah-Beyaz yapılacağını göreceğiz.

    Hadi başlayalım.

    -

    Dil alışkanlığı ile “Siyah Beyaz” diyoruz, bundan sonra bazı yerlerde “SB” olarak kısaltacağım. İngilizcesi de farklı değil. Her yerde “Black and White” diye kullanılıyor. Ancak bildiğiniz gibi siyahtan beyaza gri tonlara (Gray-Scale) sahip fotoğraflardan bahsediyoruz. Analog dönemde direkt Siyah Beyaz filmle elde ettiğimiz görüntüler olmasına rağmen dijital teknoloji ile benim bildiğim ve gördüğüm elde ettiğimiz renkli görüntüyü fotoğraf işleme programlarıyla SB yapıyoruz. Bunun değişik yöntemleri var. Bunları ana başlıklar halinde ele alırsak;

    1. Makinayı “Siyah Beyaz” moduna alıp fotoğraf çekmek 😊 . Tabii şimdilik bunun üzerinde durmayacağız.
    2. Eğer “RAW” çekiyorsak “Camera Raw” paneli ile SB yapmak.
    3. Fotoğraf “RAW” olmasa bile bunu “Application Menu” de “Filter > Camera Raw” ile açarak “B&W” ile yapmak.
    4. PhotoShop Application Menüde
      1. Image > Adjustment > Black and White
      1. Image > Adjustment > Hue/Saturation
    5. Ve fotoğrafta “Layer Panel” deki “Adjustment Layer” ları kullanarak SB yapmak.

    Bu makalede referans olan fotoğrafı buradan indirebilirsiniz.

    Bölüm 1

    Kullandığım fotoğrafın “RAW” dosyası çok büyük olduğu için bu çalışmada fotoğrafın RAW halini sunmuyoruz. Ancak aşağıda anlatılanlardan kendinize ait bir RAW fotoğraf üzerinde çalışabilirsiniz.

    Ayarlarda yapılan “Brightness, Contrast”, renk ton tercihleri ve kadraj kişiseldir. İşlenen fotoğraf yayınlanıncaya kadar sahibine aittir.

    Hadi başlayalım.

    Önce “Camera Raw” ile “Black and White” kullanalım

    Yani yukarıda yazdığım sıralamda 2. ve 3. aynı kapıya çıkıyor. Bu çalışmada CC 2020 ve PS Camera Raw 12.3 versiyonu kullanıldı.

    1. Fotoğrafımı “Camera Raw” ile (siz ya kendi RAW fotoğrafınızı kullanabilirsiniz ya da indirdiğiniz fotoğrafı “Camera Raw” paneli ile açabilirsiniz) açalım. Burada programa bıraktığım ayarlar var. Bu ayarları benden hızlı ve düzgün yapıyor.
    Create a Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar

    Dolayısıyla ilk denediğim “Profile” den daha uygun oldu. Burada seçenekler arasında “Adobe Landscape” seçeneği modelin ten rengini -bana göre- daha iyi yaptı. Bunu seçtim. Bu madde sadece “RAW” fotoğraf açtığınızda geçerlidir. Eğer “JPEG” fotoğrafı “Filter> Camera Raw Filter” diye açarsanız sadece “Color”, “Monochrome” ve “Browse” seçeneği gelecektir. “Browse” altında hazır değişik filtre seçenekleri vardır. Bunların içinden “Black and White – B&W” denemenizi tavsiye ederim.

    1. Programa yaptırdığım diğer şey üst tarafta yer alan “Edit” kısmındaki “Auto” ile ışık değerlerini düzelttirmek.
    Create a Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar

    Yapılan düzeltmede histogram sol tarafta “beyaz” ikaz verdi. Yani fotoğrafta siyah alanlar fazla. Bunu ayarlarda yer alan “Blacks” ile biraz daha düzeltiyorum. Şu anda fotoğraf “Zone System” e uygun bir ışık dağılıma yakın oldu.

    1. “White Balance” için “As Shot” ya da “Auto” arasında tercih yapıyorum. Çoğu kez iki değerin ortasına ayarlıyorum.
    2. Yine ayarlardan “Optics” kısmında “Use Profile Corrections” kullanarak fotoğrafta objektiften gelen barrel hatasını düzeltiyorum.
    3. “Geometry” ayarlarında otomatik perspektif düzeltmesi yapıyorum.
    4. Artık Camera Raw panelinin histogramın hemen altındaki “Edit” kısmında yer alan “B&W” tıklayıp fotoğrafı SB’a çevirebiliriz. Yapalım.

    Bu işlemi yaptıktan sonra ayarlarda “B&W mixer” bölümünü açarsak sekiz farklı renk ile ayar yapabileceğimizi görürüz. Bir de “Auto” butonu vardır. Bunu tercih ediyorum.

    Create a Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar

    Çalışma konusu: Yukarıda anlatılan “Auto” işlemlerini elle yapmayı deneyin. Fotoğrafınız üzerindeki farklılıkları görerek değerlendiriniz ve mukayese ediniz.

    Histograma bakarsanız hem siyah hem de beyaz uçlarda artık aşırılık yoktur. Fotoğraf zone sistemine uygun ışık değerlerine gelmiştir. Burada bir kontrol de şöyle yapabiliriz:

    “Alt” tuşuna basılı tutarken Mouse ile “Blacks” ayar çubuğunun üçgenine tıklarsak geçici “mask” yapma fırsatını elde ederiz. Bu bize fotoğrafın en siyah kısmın yani en az ışık alan (%0 ışık) kısmın başlangıcını, aynı şeyi “Whites” için yaparsak en beyaz yani en çok ışık alan (%100 ışık alan) kısmı gösterir. “Black” de mouse’u sola fotoğrafın biraz görünür olmasını “White” da mouse’u sağa hareket ettirerek fotoğrafın biraz görünür olmasını sağlarız. Bunlar çok ama çok az belirgin olmalıdır. Bunu yapmak zone sisteminin iki ucundan kurtulmamızı sağlar.

    “Camera Raw” da sevdiğim bir ayar menüsü ise “Adjustment Brush” dır. Burada “Brush” büyüklüğünü ayarlayarak kısmi düzenlemeler yapılabiliyor.

    Create a Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar

    Histogramın en solunda görünen sivri çıkıntı fotoğrafın solundaki duvar ve afişten kaynaklanmaktadır. Bu bölge makinaya yakın olması nedeniyle aşırı pozlanmıştır. Bunu ve modelin elbisesini biraz düzeltiyorum.

    Create a Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar

    Şimdi Photosop’a geçebiliriz

    Artık fotoğrafı “JPG” olarak dışa aktarabilirim. Bildiğiniz gibi “Camera Raw” da yaptığım değişiklikler program tarafından saklanıyor. Eğer fotoğrafın raw halini tekrar açarsam son ayarlanmış şekliyle ekrana gelecektir.

    Hoşuma giden kadraj için; önce “Ctrl+A” ile fotoğrafın tamamını seçiyorum. Sonra “Ctrl+T” ile “Free Transform” tercihi yapıyorum. “Application Menu” deki “W” ile “H” arasındaki kilidi aktif ettikten sonra kadrajı düzenliyorum.

    Bundan sonraki uygulamalar “JPEG” formatı üzerindedir. Ekte verdiğimiz örnek fotoğrafla devam edebilirsiniz.

    Eğer RAW tarafında işler düzgün olduysa PS ana ekranında “Image” menüsü altında yer alan “Auto Contrast, Tone, Color” düzeltme yapmayacak ya da çok az yapacaktır. Çekim yaparken kontrol edemediğimiz ışık koşullarını bilinen ve kabul görmüş tanımlarına göre ayarlamak bu şekilde. Tabii bu ayarları yaparken kontrolün bizde olduğunu unutmayalım. Her ayarı istediğim yönde değiştirebilirim.

    En başında bahsettiğim gibi “Application Menu” den hareket ederek SB yapalım.

    1. “Camera Raw” menüden fotoğrafı renkli olarak ayarladıktan sonra dışarı aktarıp “Application Menu” den “Image> Adjustments” panelini açıp  “Black and White” tıklarsak yeni bir ayar paneli açılacaktır;
    Create a Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar
    1. Bu panelde yine “Auto” seçiyorum. Siz pratik yapacağınız çalışmanızda kullanacağınız fotoğrafın renk dağılımına göre renk ayarlarıyla oynayıp değişiklikleri görebilirsiniz.
    2. “Application Menu” ile yaptığımız düzenlemenin aynısını “Layer Panel” deki Adjustment Layerın “Black & White” seçeneği ile farklı bir layer üzerinde yapabiliriz. Bildiğiniz gibi avantajı fotoğrafı işleme adımlarında her zaman bu layera gelip yeniden ayarları düzenleyebilme özgürlüğüdür. Ancak burada “Default” olarak çıkan renk ayarları ile fotoğrafta yer alan bu renklerin hepsine müdahale edebiliyoruz. Şimdi ekranın sol alt tarafında yer alan “Adjustment Layer” dan “Black & White” ile layer oluşturarak buna çalışalım. Benzer bir uygulama olduğu için sadece nereden erişilebileceği gösterilmiştir.
    Create a Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar

    Fotoğraf açıklaması: Fotoğrafta kırmızı daire içine alınanlar “Adjusment Layer” ı göstermektedir.

    1. Yukarıda anlatılan yöntemlerde kullanmamış olsak da SB’a çevirdikten sonra renklerle ayarlamalar yapabiliyorduk. Aslında bunu fotoğrafın herhangi bir yerinde ve renginde yapmamız mümkün. Bu bize fotoğrafa çok ince ve detaylı dokunuşlar sağlamaktadır. Eğer SB dönüşümü “Adjustment Layer> Hue & Saturation” üzerinden yaparsak elimize çok değişik ayar imkanları gelmektedir.
    Create a Black & White Photographs - Siyah & Beyaz Fotoğraflar

    Yazının devamı bundan sonra yayınlanacak ikinci bölümde olacak. Kolay gelsin…

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Generative Fill; Photoshop’dan fotoğrafçıya “Zor Gün Dostu”

    Photoshop'ta yapay zeka özelliği birkaç uygulamasında mevcut olsa da, 25'inci sürümde bambaşka bir düzeye ulaşan, geliştirilmiş "Generative Fill - Üretken Dolgu" özelliği geldi.

    Depoyu fuller misiniz?

    Bir fotoğrafa bakıp eleştirmemi isteseler ve ben de “kadraj sıkışık sola doğru biraz daha geniş alsaydın” diyerek yorum yaptıktan sonra fotoğrafçı “bir dakika abi” diyerek Photoshop’u açıp bu özelliği kullanarak kadrajı sola doğru genişletip tekrar bana sorsa “şimdi nasıl oldu?”.  “Şaaaaaaaaak”… Suratına patlattığım tokat sesiydi bu.

    Sinemagraf nedir, nasıl yapılır?

    Sinemagraf, görseli oluşturan sahnenin bir bölümünün sonsuz bir döngü içinde oynatıldığı ve istenilen hareketin sabitlendiği fotoğraf ve videodan oluşan bir kolaj çalışmasıdır.
    00:09:10

    Adobe yeni akıllı maskeleme aracı Photoshop ve CRaw’da nasıl kullanılır?

    Bu videomuzun konusu “Select Subject” ve "Select Sky" dışında kalan diğer maskeleme araçları. Camera Raw ve Photoshop uygulamalarında bu araçların nasıl çalıştığını birlikte test edeceğiz.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    1 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Çok teşekkür ederiz Okyar bey. Ellerinize sağlık.
    Yazının devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

    Selam ve saygılarımla

    Makale yazarı

    Okyar Atilla
    Okyar Atilla
    Geçmişte bir ara mühendisti. Şimdi tam zamanlı yönetici, gerçek zamanlı fotoğrafçı. Gündem "Fotoğraf" ise akan suları durdurur. Seyahat denildiğinde kapının önündedir. Klasik müzik ve kitap olmazsa olmazıdır. İki sokak köpeği, muhtelif sayıda kedi ile sürekli temas halindedir. Hızını alamadı mı dağda bayırda bulduğu gerçek köpeklerle konuşur. Sürekli sorgular. Merak ettiği bir konu olursa elinden kimse alamaz. "Bilgi ve sevgi paylaştıkça çoğalır" ilişkilerinin ana fikridir.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    1
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x