Daha
    Ana SayfaÜRÜN İNCELEMEKameralarFujifilm X-T200 ve X-E3 detaylı karşılaştırması

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 detaylı karşılaştırması

    -

    Fujifilm X-E3 ve XF 18-55mm lens incelemesinden sonra biraz da gaza gelip bir süre daha Fujifilm ile devam etmeye karar verdim ama biraz daha DSLR tarzı kullanıma sahip bir gövde istiyordum. Şaka gibi gelecek ama bunları düşündükten 15 dakika sonra bir ikinci el sitesinde çok uygun fiyata ve sadece 2 aylık Fujifilm X-T200 gördüm. Ertesi gün X-T200’ü elimde tutuyordum 🙂

    Bu yazıda Fujilfilm X-T200’e detaylı olarak bakıp X-E3 ile karşılaştıracağız.

    Not: Aşağıdaki inceleme 1.12 bellenim ile yapıldı.

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 karşılaştırması

    Hormonlu X-T100 mü?

    Değil! Kesinlikle değil! X-T100’le ilgili bazı yazılarıma bakarsanız aslında makineyi ne kadar çok sevmek isteyip sevemediğimi anlarsınız. X-T100, neredeyse aynen Canon G1X gibi, müthiş potansiyeli olan ama inanılmaz yavaş ve “takılgan” performansı yüzünden ilk uzak durmanız gereken gövdelerden. G1X’te algılayıcı iyi (eski ama ben seviyorum), gövde iyi, lens çok iyi, hareketli ekran var, ama ardarda iki fotoğraf çekebilmek zor! Lens arada kendi kendine odak yapmak istiyor ve genelde de beceremiyor, bu yüzden siz fotoğraf çekmek isteseniz bile ekranda ileri-geri giden odağı seyretmek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca hiç bir Canon gövdede olmayan genel bir yavaşlık da var alette. Şu anda dolabımda bir tane var, çok merak eden olursa bir video ile de gösteririm. X-T100 G1X’ten de daha kötüydü. İşlemciden mi kötü yazılımdan mı bilemiyorum ama en en en en ucuz DSLR veya m43 aynasızda bile bu kadar rahatsız olduğumu hatırlamıyorum.

    Fujifilm X-T200 daha iyi. Hatta çok daha iyi. Genel olarak menü geçişleri hızlı ve ayarlar takılmadan yapılıyor. Dokunmatik ekran iyi çalışıyor ama o lensin ileri geri odak yapmaya çalışması hastalığı hala var (aşağıda bundan biraz daha bahsedeceğim). X-E3 ile yanyana koyunca aradaki farkı daha da iyi anlıyorum: X-E3’ü kullanmak belirgin şekilde daha hızlı (yazılımdan ve işlemciden olsa gerek) ama X-T200 de dediğim gibi X-T100’den fersah fersah ötede.

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 karşılaştırması
    Nisan 2021 itibariyle X serisi gövdeler böyle. Anlayamadığım bir şekilde X-T200 ve 100 X-E4 ve 3’ün önünde ama bence X-T100 ve 200 serisi X-E serisinin gerisinde olmalı.

    Fujifilm X-T200 teknik özellikler

    • 24MP Bayer APS-C algılayıcı (X-Trans değil. İşte bu!)
    • 425 noktalı hibrit otomatik odaklama sistemi
    • 3.5″ 16:9 oranlı 2.76 milyon noktalı dokunmatik ekran. Galiba X-A7 ile beraber piyasadaki en yüksek çözünürlüklü LCD bu. Sony A1’in ekranından iki kat fazla nokta barındırıyor ve dokunmatik hissi cep telefonu gibi.
    • USB-C ve mini DHMI çıkışları var
    • 0.62x büyütmeli 2.36 milyon noktalı elektronik bakaç
    • Pille beraber 370 gram. X-T100’den 80 gram daha hafif!
    • HDR video çekebiliyor (sadece 1080p’de)
    • Elektronik titreşim azaltma sistemi var (sadece 1080p videoda)
    • Kesme çarpansız ve “oversampled” 4K video (6K videodan 4K’ye indiriyor, böylece çok daha detaylı görüntü alıyorsunuz). 1080p’de saniyede 120 kare çekim imkanı.
    • Göz/yüz tanıma var
    • Dosya isimlerini istediğiniz gibi yapabiliyorsunuz (örneğin ErtanPeru2014.JPEG)
    • Hem kulaklık hem mikrofon takılabiliyor (mikrofonu USB-C’den adaptörle bağlıyorsunuz ve bu adaptör kutuda geliyor). Bu fiyat seviyesinde mikrofon takılabilen pek makine yok.
    • Saniyede 8 kare fotoğraf çekimi
    • USB-C’den şarj edilebilme
    • 2.5 ayar tekeri var. Yarım dediğim teker sadece film benzetimine yarıyor
    • 5 adet özelleştirilebilir tuş
    • SD kart nihayet insan gibi takılıp çıkarılabiliyor (X-E3’teki kart yuvasına ulaşmak için 5 yaşında çocuk parmağı lazım)
    • Standart modda 270, ekonomi modunda 450 fotoğraf pil ömrü
    • Mekanik 1/4000, elektronik perde 1/32000
    • Flaş senkronizasyon 1/180
    • Dahili flaş var (dolgu flaş haricinde pek de faydalı değil ama bence faydalı)

    Gövde ve ergonomi

    Fujifilm X-T200 neredeyse X-E3 kadar ufak bir gövde. Genişliği aynı, yükseklik olarak 1 cm yüksek, biraz daha kalın (hatta bence X-E3 biraz fazla ince). Daha büyük ve hareketli ekran ve daha büyük elektronik bakaca rağmen X-E3’ten sadece 33 gram daha ağır.

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 karşılaştırması

    Bu tip görünün gövdeleri ben seviyorum. DSLR tipi, DSLR’dan daha ufak ve hafif ama Sony A6X00 serisi kadar ufak değil. Olympus E-M10 serisi, E-M5 serisi, Canon M5/M50 gibi gövdeler de bu şekilde. Başka bir aynasız Panasonic GH4 ile karşılaştırınca:

    Göreceğiniz gibi GH4 biraz daha büyük ama GH4 zaten X-TX serisi seviyesinde, bu yüzden de görünüşten çok fonksiyon, kullanım, ergonomi ve sağlamlık ön planda. X-T200’ün amacı daha basit, sade ve hafif olmak.

    X-E3’ün üst ve alt plakaları metalken X-T200’ün gri görünen yerleri de polimer (en azından X-E3 ile yanyana koyunca ben öyle hissediyorum).

    Göreceğiniz gibi, sağ parmaklarınıza gelen kısım X-E3’e göre çok daha büyük, bu yüzden de Fujifilm X-T200’ü kavramak ve XF 18-55mm lensle kullanmak daha rahat. Yalnız neden o kısım yarım kalmış hala anlayamadım:

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 karşılaştırması

    Yukarıda göreceğiniz gibi orta parmağınızla o çıkıntıya yukarıdan bastırıp işaret parmağınızla deklanşöre basıyorsunuz. Bu şekli kesinlikle X-E3’ten daha iyi ama neden çıkıntıyı en yukarı kadar devam ettirip deklanşörü de onun üzerine taşımamışlar? Bu haliyle de beklediğim kadar ergonomik değil, biraz ağır lenste sıkıntı yaşatır ki bu hali de çok güven vermiyor bana. “Bu makineyi alan zaten ufak lens kullanır” diye düşünmüş Fujifilm. Bence yapılması gereken EOS M6 II’deki tasarımdı:

    M6 II’deki kavrama bölümü çok ergonomik. Burada orta parmağınızı deklanşörün altındaki kısma koyu makineyi rahatça kaldırabiliyorsunuz, böylece gövdeyi sürekli sıkmak zorunda kalmıyorsunuz.

    Kontrol felsefesi DSLR gibi. Bir mod tekeri ve ek olarak deklanşörün çevresinde ve baş parmağınıza gelecek şekilde iki tekerlekle diyafram/perde hızı/diyafram ayarlıyorsunuz. Yalnız bu tekerlekleri özelleştiremedim, mesela ön tekerleğe ISO atayamadım (18-55mm lenste diyafram halkası zaten var).

    Gövdenin sol-üstünde flaş açma anahtarı ve onun üzerinde de bir tekerlek bulunuyor. Bu tekerleği ilk gördüğümde “Allah, 3 tekerlekli gövde!” diye sevinmiştim ama işin aslı öyle değilmiş. Bu kocaman tekerlek sadece ve sadece film benzetimini değiştirmeye yarıyor! Başka bir görev de atanmıyor. En azından ISO atayabilseydik be Fujifilm? ISO’yu değiştirmek için bulduğum tek yöntem dokunmatik ekrandan değiştirmek (Q menüden). Ek olarak, baş parmağa denk gelen tekerlek bayağı sert ve buna ulaşmak için parmağımı biraz bükmem gerektiğinden kolay çeviremiyorum. Biraz daha yumuşak olsaydı daha iyi olurdu.

    Gövdenin önünde X-E3’te olduğu gibi bir odak modu anahtarı yok. X-E3’te bu anahtarla tekli, sürekli ve manuel odak arasında gezebiliyorum ama X-T200’de bunun için dokunmatik ekranı kullanmam lazım (ya da menüye gireceğim).

    Fujifilm X-T200 üzerinde “Q menu” düğmesi de yok. Aslında var ama dokunmatik ekran üzerinde, ve bu düğmenin ekranda görünmesi için de ekranda başka bir düğmeye basacaksınız. Yani “Quick-hızlı” menüyü açmak iki basma gerektiriyor, e hani hız?

    Arka tarafta elektronik bakacın sağındaki düğmelerde bir yazı yazmıyor. Yani Sony’deki C1/C2 bile yok! Öylesine duruyor orada iki düğme. Bunlar özelleştirilebiliyor ama en azından C1 C2 falan denseymiş bunlara. Neyse ki bunlara Q menüsü açma atanabiliyor.

    Kapalı ekran. Dış kaplama ilginç. Yılan derisi mi o 🙂

    Arkadaki kol (joystick) X-E3’tekinin aynısı ama yeri bayağı farklı. O kola ulaşmak için baş parmağımı kaldırıp bayağı aşağı bükmem gerekiyor. Gözünüz bakaçtayken hiç de rahat değil. Dev ekran yüzünden gövdenin sağında pek yer kalmayınca bu kolu aşağı itmiş Fujifilm. Keşke o kolu üstteki iki düğmeden birinin yerine koysalarmış.

    X-E3’te video çekmek için ayrı bir moda geçmek gerekiyor ki bu çok saçma. Neyse ki X-T200’de ayrı bir video düğmesi var ve her modda anında video çekebiliyorsunuz. Yalnız bu tuş bayağı ufak ve basmak biraz zor. Gene de hiç yoktan iyidir.

    Biraz fazlaca şikayet etmiş olabilirim ama ben bu aleti “DSLR görünümlü Fujifilm” diye bekliyordum, açıkçası yukarıdaki dertler biraz canımı sıktı. Hiç kullanılmaz değil elbette ama Fujifilm bu makineyi toy tasarım ekibine vermiş belli ki (her markada böyle bir ekip var).

    Menüler ve kullanım

    Bunu en başa yazmam lazım ki sonraki bellenimde Fujifilm bunu düzeltsin: X-T200’ün açma düğmesine basıyorsunuz, ve şaaaak… diye bekliyorsunuz. Bekliyorsunuz. Hala bekliyorsunuz ve bu arada “acaba düğmeye basmadım mı?” diyorsunuz. Makine o kadar yavaş açılıyor. 1-2 defa “acaba basmadım mı?” diye düğmeye gene basıp makineyi kapattım. Fujifilm bu makinede kullandığı işlemciyi söylemiyor ama tahminen eski bir model kullanıyorlar. X-T100’den çok daha iyi olduğu kesin ama genel kullanımda, açılmada, otomatik odaklamada ve hatta dokunmatik ekranda bu hafif takılmayı hissediyorsunuz. Özellikle X-E3’le yanyana kullanırsanız bu bariz ortaya çıkıyor. Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Panasonic ve hatta artık Sony’nin bile giriş seviye makinelerinde bu yavaşlık yok. Örneğin Nikon D3500’ün menüleri ve ayar değiştirmek aynı D5’teki kadar hızlı. Nikon bir şekilde bunu yavaş işlemciyle bile yapabiliyor.

    Menü yapısı X-E3 ile benzer, ama burada bir fark var: Kocaman ve hassas dokunmatik ekran. X-E3’te Q menüde dokunmatik özelliği kullanabiliyorsunuz ama X-T200’de menü içinde de dokunarak gezinti ve ayar yapmak mümkün. Fujifilm bu modelde cep telefonu kullanıcılarına da yaklaşmak istemiş.

    Menüde istediğiniz yere üzerine dokunarak gitmek mümkün

    Şu ana kadar kullandığım markalardaki dokunmatik ekran tecrübesini şöyle sıralayabilirim: Canon > Panasonic > X-T200 > = Olympus = Nikon > X-E3 >>>>> Sony. A7S III’ü denemedim gerçi, onu da itiraf edeyim.

    Fujifilm X-T200 ekranı piyasadaki en büyüklerden biri ve çözünürlüğü de en iyisi (X-A7’de de bu ekran var). Yana açılması da kendinizi videoya çekerken büyük avantaj çünkü videonuzu çekerken ekrandan ayar değiştirmek mümkün…. diyecektim ama X-T200’de video sırasında ekrandan sadece odak noktasını değiştirebiliyorsunuz! Canon ve Panasonic’in bazı giriş seviye gövdelerinde bile bu özellik varken Fujifilm çok önemli bir fırsat kaçırmış bence. X-T200 Youtube’daki içerik üreticileri için Fujifilm’in alternatifi olabilirmiş. 7 yıllık Panasonic GH4’te bile video sırasında ekrana dokunarak tonla ayar yapılabiliyor!

    Ekran büyük, kontrastlı, parlak ve cidden çok detaylı. Beğendim.

    Ekrandaki hızlı menü şöyle bir şey:

    Şekli kullanım kılavuzundan aldığımdan numaralar var üzerinde

    Burada dokunarak o ayarları değiştiriyorsunuz ama bu menüyü özelleştiremiyorsunuz. Bunun yerine “Q Menu” özelleştirilebiliyor. Ek olarak menünün en altında “Benim menüm” ile istediğiniz ayarları tek menü altında da toplayabiliyorsunuz.

    Makineyi dokunmatik ekrandan yönetmek cep telefonu kadar rahat diyebilirim. Ekran yeterince hassas ve bir çok ayar da parmaklarınızın altında. Buradaki en büyük sorun yaptığınız ayarı görememek. Yani mesela MF/AF-S/AF-C arasında geçiş yapmak isterseniz gerekli düğmeye basıyorsunuz ama yaptığınız ayarı görmek için parmağınızı kaldırmanız gerekiyor çünkü ekranda o ayar başka yerde görünmüyor.

    Mod tekerinden video moduna geçince ! menüde video odaklı ayarlar çıkmıyor ne yazık ki. Mesela video ve fotoğraf modlarında farklı Q menü olsaymış faydalı olurmuş.

    Otomatik odaklama ve performans

    Odak takibini sadece 18-55mm ile deneyebildim çünkü şu anda elimde başka otomatik odaklayan lens yok. Odak takibi ve ekli odaklama X-E3’ten çok farklı değil gibi, sadece X-T200 düşük ışıkta odağı bulurken X-E3 ve GH4’ten daha fazla zorlanıyor (GH4’te f5.6 lens X-T200’de f4 lens).

    Yüze ve göze odaklama (gene 18-55mm lensle) kötü değil. Tahminen yeni lenslerle daha hızlı olur (mesela 23, 35 ve 50mm f2.0 WR veya 16-55mm f2.8 lensler).

    Seri çekim hızı maksimum saniyede 8 kare. Bendeki Sandisk U3 V30 95m/sn Sandisk kartla JPEG+RAW’da 16 kare kadar saniyede 8 kare gidiyor, sonra saniyede 1 kare civarına düşüyor. Yani kuş veya spor çekimleri için uygun bir makine değil diyebilirim. Galiba Sony Nex-5n saniyede 10 kare çekiyordu ama sadece 1 saniye boyunca, biraz o aklıma geldi 🙂 Bana bu kadar hızlı çekim lazım değil açıkçası, o yüzden saniyede 4 kareye ayarlıyorum ve bu hızda 5 saniye kadar çekim yapabiliyor, sonra saniyede 1-2 kareye iniyor.

    Videoda odak takibi X-E3’ten daha iyi gibime geldi. Burada tüm odak noktaları değil de belli bir alanı seçip nesneyi orada tutarsanız Fujifilm X-T200 videoda fena iş yapmıyor. Bu konuda X-E3’ten iyi olsa da hala Sony, Canon, Olympus ve Nikon’un gerisinde.

    Lens Pergear 35mm f1.2. Eğer köşeden köşeye keskinlik aramıyorsanız çok iyi bir portre ve hatta sokak lensi. Lensin orta bölgesinde f1.2’de bile beklediğimden iyi çıktı. Kenar ve köşeleri sormayın. 100 Dolar’a geldi bana.

    Video

    Video konusunda X-E3’ten biraz daha iyi bence. Detay olarak çok fark yok ama X-T200’de hareketli dokunmatik ekran var ve ayrıca kulaklık takabiliyorsunuz. 4K videoyu “oversampled” çekiyor, yani daha büyük bir alandan daha fazla piksel kaydedip sonra bunları 4K boyutuna indiriyor, böylece bayağı detaylı video alabiliyorsunuz. Ayrıca 4K videoda “jöle etkisi” de yeterince az. GH4 ve X-E3’le benzer diyebilirim.

    1080p videoda HDR ve elektronik titreşim azaltma da var. HDR etkisi biraz aşırı gibi, keşke “fazla” ve “az” seçenekleri olsaydı. Elektronik titreşim azaltma iyi, sadece jöle etkisi arttığı için buna dikkat etmek lazım.

    Eterna, 10 bit F-Log gibi seçenekler yok. En azından Eterna olsaydı video kalitesine katkıda bulunurdu. Burada örnek video vermiyorum, Youtube’da X-T200 ile çekilmiş 10larca video var.

    Fotoğraf kalitesi

    Fujifilm X-T200 modelini ilk kullanmaya başladığımda fotoğrafların X-E3’e göre daha parlak çıktığını farkettim ama pek de oralı olmadım, hatta “yorgunluktan olsa gerek, daha çok uyumam lazım” diye düşündüm. Sonra makineleri karşılaştırmaya başlayınca “acı” gerçeği anladım:

    Soldaki X-T200. İkisi de Provia film benzetiminde, ISO12800, DR100%, A modu (diyafram öncelikli mod), çok alanlı ışık ölçer (multi), lens 18-55mm f/2.8-4.0. İki makinede de son bellenim var. Aradaki bariz farkı gördünüz mü? Fotoğraflara ilk baktığımda “hata yaptım galiba” deyip X-E3 ile gene çekim yaptım, sonuçlar aynıydı. Sonra X-E3’te X-T200 ile ayın değerleri girdim ve sonuç böyle oldu:

    X-E3, X-T200’e göre birebir aynı ayarlarda neredeyse 2/3 – 1 durak daha az pozluyor. Çekim değerlerini birebir aynı değere getirsem bile arada önemli bir parlaklık farkı oluyor. Bakın RGB değerlerini göstereyim:

    Karanlık nokta haricinde parlak ve orta bölgeler (gavurlar “light and mid tones” derler) arasındaki RGB farkları ciddi. Bunun sebebini bilen varsa açıklarsa memnun olurum. X-Trans daha mı az hassas? Bayer algılayıcılar daha mı hassas? Nedir sebep?

    Ek olarak, X-E3’te beyaz ayarı biraz yeşile kayarken X-T200’de hafiften mora kayıyor (bence daha iyi).

    Soldaki XT200. İkisi de A modunda, ve X-E3 bariz karanlık pozlama yapıyor. X-E3 incelemesinde bunu farketmiştim ama Fujifilm’in farklı ISO anlayışına bağlamıştım.

    Fujifilm gövdeleri rakipleriyle karşılaştırmak zaten bence zor, şimdi iki Fujifilm makine arasında da karşılaştırma yapmak zor oldu.

    Ama…… Bu her zaman olmuyor! Bakın mesela:

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 karşılaştırması
    Solkdai X-E3 sağdaki X-T200

    Yukarıda gördüğünüz gibi benzer pozlama değerlerinde neredeyse aynı parlaklık gelmiş! Bazen 1 durak farkederken bazen de benzer sonuçlar alıyorum.

    Makine çıktısı JPEGler ISO12800:

    Bu da RAWlar:

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 karşılaştırması
    Sol üstten sağ alta: X-T200 ve DxO Photolab, XE3 makine çıktısı JPEG, XE3 ve Capture One 21, XE3 ve Adobe Camera RAW

    ISO 12800’den girdik, ISO 25600’den devam edelim (çekim değerleri aynı):

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 karşılaştırması

    Beyaz ayar farkına bakın. X-E3’te kötü bir yeşil ton varken X-T200 daha dengeli (gene mor-macenta etkisi var ama yeşilden daha iyi).

    ISO 51200’e atlayalım hızlıca:

    Fujifilm X-T200 ve X-E3 karşılaştırması
    Çekim değerleri aynı, makine çıktısı JPEGler. Soldaki X-T200.

    X-E3’te gürültü azaltmayı -2’ye almışım, X-T200’de 0’da kalmış.

    X-T200’de ISO 25600 ve 51200’de RAW çekmeye izin yok (Fujifilm alt seviye makinelerinde böyle yapıyor).

    Daha düşük ISO değerlerine bakmaya gerek yok bence çünkü düşük ISO’da haricinde X-T200 her modern 24-26MP APS-C gövde kadar iyi.

    İnternette biraz araştırdım. X-Trans gövdelerde düşük pozlama almak yaygın gibi duruyor. Bazıları poz tekerini +2/3’te tutuyormuş hatta. Aranızda Fujifilm kullananlar varsa tecrübelerini aktarırsanız memnun olurum.

    SONUÇ

    Fujifilm X-T200 gövdenin sevilecek ve sevilmeyecek çok yanı var. Açıkçası eksilerine rağmen ben X-E3’ü satıp X-T200’ü elde tutacağım galiba.

    Fujifilm X-T200 sevilecek yanları:

    • AA filtresiz 24MP APS-C algılayıcı rakipleri kadar iyi, ve bu X-Trans değil Bayer!
    • Yüksek ISO’da makine çıktısı JPEGler çok iyi. Detay biraz azalsa da JPEGler diğer ASP-C rakiplerinden daha güzel görünüyor
    • Varsayılan Provia film benzetimi parlak ve çok renkli renkler veriyor (herkese uygun olmasa da bana Canon’un giriş seviye modellerini hatırlattı)
    • DSLR tarzı kontroller var
    • Bayer algılayıcı olduğu için DxO PhotoLab Elite X-T200’ün RAWlarını okuyabiliyor, böylece piyasadaki en iyi gürültü azaltma yazılımını X-T200 ile kullanabiliyorum
    • Hareketli ve dokunmatik ekran 2021 Mart itibariyle piyasadaki en büyük ve yüksek çözünürlüklü ekran (X-A7 ile beraber)
    • Bakaç çok büyük değil ama net
    • Çift tekerlek ve başarılı dokunmatik ekran ile makineyi yönetmek kısmen rahat
    • Son bellenimle artık X-T200’ü internet kamerası olarak kullanabiliyorsunuz!
    • 4K videolar çok detaylı ve jöle efekti çok az (Sony A6600’den bile daha az 🙂 ). Galiba videoyu 5.9K çekip 4K’ye indiriyor, bu yüzden de detay bir hayli yüksek
    • 1080p videoda elektronik titreşim azaltma ve HDR var
    • Hem mikrofon hem kulaklık takılabiliyor!
    • Burada göstermesem de dinamik aralığı çok iyi (gölgelerde). Ben olsam DR200’de kullanırdım çünkü parlak alanlarda (tüm Sony APS-C algılayıcılarda olduğu gibi) 2 durağı bile kurtarmak zor. DR400 biraz fazla bence ama DR200’ü beğendim.

    Fujifilm X-T200 modelinin sevilmeyecek yanları:

    • Odak noktası kolu (joystick) çok yanlış bir yerde
    • Genel kullanım idare eder ama yanında X-E3 veya başka bir düzgün gövde ile kullanırsanız genel bir yavaşlık hissedeceksiniz
    • Özelleştirilebilirlik az. Mesela tekerleklere ISO atamayı bulamadım, illa hızlı menüye gidip değiştireceğim
    • Q tuşu yok, onun yerine hızlı menüye ekrandan veya Fn tuşlarından birinden gitmek zorundasınız ki Fn tuşu sayısı zaten az.
    • Tampon bellek bayağı ufak
    • Kuş-spor için uygun değil gibi. Ayrıca ışık azaldığında tekli odaklama bile sapıtıyor (18-55mm f2.8/4.0 ile).
    • Eterna ve Acros film benzetimi yok
    • Videoda odak takibi pek de iyi değil. Hatta çok eleştirilen Panasonic GH5 seviyesinde diyebilirim, hem de faz bazlı odaklamaya rağmen
    • Gövdede titreşim azaltma yok
    • Tutacak yer X-E3’ten çok daha iyi olsa da keşke Fujifilm bu bölümü deklanşöre kadar uzatsaydı

    X-E3’e göre avantajları:

    • Bayer algılayıcı! Bazısı X-Trans tercih eder ama bence 24MP algılayıcılarda X-Trans’ın avantajı kalmadı artık.
    • DSLR benzeri tutuş ve kullanım
    • Daha büyük, hareketli, yüksek çözünürlüklü ve daha iyi dokunmatik ekran
    • Biraz daha iyi elektronik bakaç
    • 1080p videoda HDR ve elektronik titreşim azaltma
    • Hem mikrofon hem kulaklık girişi var
    • Video tuşu var, böylece X-E3’teki gibi video çekmek için cambazlık yapmanız gerekmiyor

    X-E3’ün avantajları

    • Daha hızlı menü geçişleri ve kontrol
    • Ön ve arka tekerleklere basılabiliyor ve bunlar daha özelleştirilebilir
    • Odak kolu (joystick) insani bir yerde
    • Tekli odaklamada daha iyi
    • Gövdenin üst ve altı metal (X-T200’de polimer gibi hissettim ben)
    • Gövdenin önünde odak modu değiştirme anahtarı var
    • AF-L ve AE-L tuşları var (ve bunlar ayrı)
    • Pil ömrü daha uzun

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Fujifilm XF 27mm f/2.8 kısa inceleme

    Fujifilm'in normal görüş açılı XF 27mm f/2.8 lensine kısaca bakıyoruz.

    Fujifilm X-E3 ve XF 18-55mm f/2.8-4.0 incelemesi: Sayfa 2

    Fujifilm X-E3 incelememizin ikinci sayfası. Bol bol fotoğraf ve video ile incelemeyi sonuca bağlıyoruz.

    Fujifilm X-E3 ve XF 18-55mm f/2.8-4.0 incelemesi: Sayfa 1

    Fujifilm X-E3'ü detaylı bir şekilde inceledik. Bu ilk sayfa. Sonraki sayfada 18-55mm lensle ilgili daha fazla bilgi, fotoğraf ve video kalitesiyle ilgili karşılaştırmalar göreceğiz.

    Fujifilm X-T3 Anons Edildi

    Uzunca yıllar Canon ve Nikon marka SLR / DSLR ve Kompak gövdeler kullandıktan sonra yaklaşık 4 yıl kadar...

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    3 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Okyar Atilla
    Editör / Yazar
    Makale Puanlama :
         

    Sevgili Ertan eline sağlık. Özellikle Fuji kullanıcılarına ve gövde değişikliği yapmak isteyenler için çok iyi bir rehber yazısı olmuş.

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Güzel bir karşılaştırma olmuş. Yeni makinenizı gülerek kullanın Ertan bey.

    Bu makaleyi paylaş

    Ertan Öztürk
    Ertan Öztürk
    X tarihinde doğdum Y tarihinde öleceğim. Bu iki an arasında insanlara bildiklerimi aktarmak istiyorum. Şu anda Norveç’te yaşıyorum. Yedisi uzun süreli olmak üzere 12 ülkede çalıştım. Proje yönetimi, nicel (quantitative) risk analizi, iş planı, maliyet analizi, projede iş takibi (ilerlemesi), fotoğraf, bisiklet, Uzay Yolu 😊 gibi konularda bildiğim kadarıyla yardımcı olabilirim; konuyu bilmesem bile beraber araştırıp öğreniriz. Olabildiğince düzgün yazmaya çalışırsanız iyi anlaşırız.

    MANŞET

    POPÜLER İÇERİKLER

    3
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x