Daha

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    Genellikle fotoğrafla uğraşanların en çok sorduğu soru bu olsa gerek. Kavramsal fotoğrafçı mı olmalı yoksa Belgesel fotoğrafçı mı? Kavramsal fotoğrafçılar bir anlamda sanat fotoğrafçıları olarak da düşünülür. “Ben fotoğrafla sanat yapmak istiyorum.” O halde kavramsal fotoğrafçı olmalıyım. Gibi…

    Fotoğraf başlıca ikiye ayrılır;

    Belgesel Fotoğraf (Doğa-Manzara-Portre-Haber fotoğrafçılığı Enstantane/Sokak fotoğrafçılığı …) ve Kavramsal Fotoğraf (Soyut-Deneysel-Minimalist-Resimsel…) Bazen de Photoshop la manipüle edilen fotoğraflar Kavramsal olarak nitelendirilir. Fotoğrafın başlıca dalları olsalar da üst başlık Fotoğraftır. Yerine göre belgesel bir fotoğraf Kavramsal ve Kavramsal bir fotoğrafta belgesel olabilir.

    Her Kavramsal fotoğrafın sanat fotoğrafı olamayacağı gibi her belgesel fotoğrafta sanat dışı fotoğraf değildir.

    Şimdi konuyu biraz derinleştirelim

    Kavram düşünmek demektir. Yani yaptığımız çalışmanın fikirsel yanıdır. İster doğrudan olsun ister manipüle edilerek olsun her fotoğrafta fikir vardır. Yani sıradan bir fotoğrafta bile fikir vardır.

    Ben doğrudan fotoğrafla kavramsal fotoğraf farkını şöyle düşünüyorum.

    Olay ve olguları yorumlarken yaptığımız/yapacağımız çalışmanın uygulanmasındaki yol ve yöntemlerdir.

    Örneğin; Kadın cinayetleri ya da çocuk tacizlerini anlatmak istiyoruz.

    Doğrudan çekilen fotoğraflarla yani konuyla ilgili mitinge giderek, eylem ve etkinliklerin içinde yer alarak fotoğraf çekebiliriz. Burada ortama ve etkinliğin durumuna göre nesnellikten kareler olabilir.

    Ya da çok etkilendiğimiz böyle bir konunun bizde yarattığı etkiyi önce kafamızda oluşturur gerekli hazırlıkları yapar ister stüdyoda ister sokakta kurgulayarak çekeriz. Gazete, Dergi ve makasla yetmezse Photoshop la kolaj montaj yaparak kurgularız. Aynı sorunu farklı yolla çözebiliriz.

    Mesele olaya nasıl baktığımız ve ne söylemek istediğimizdir. Biri doğrudan diğeri tasarımlayarak. Kurgu en sıradan, doğrudan çekilen fotoğrafta bile vardır. Dolayısıyla doğrudan çekilen fotoğrafla da masa başında düşünüp taşınıp manipülasyonla da Kavramsal fotoğraf yapılır. Konunun içeriği ve ne söylemek istediğimiz önemlidir.

    Yerine ve durumuna göre biri diğerinden daha uygun olabilir. Dolayısıyla bir fotoğrafçı hem kavramsal hem doğrudan (belgesel) tarzda çalışabilir. Yalnız kavramsal çalışmak için yalnızca fotoğraf tekniği bilmek yetmiyor aynı zamanda sanat tekniklerini de bilmek, öğrenmek gerekiyor. Belki de bunun için doğrudan/belgesel çalışan bazı fotoğrafçılar kavramsal fotoğrafa sıcak bakmıyor olabilir.

    Örneklersek fena olmaz herhalde. Doğrudan çekilmiş fotoğraflar…

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    Felsefenin önemli sorunsallarından olan “Ölüm ve Yaşam” kavramlarının fotoğrafı. Gözlem gücü ve çekerken kurgulamak. Photoshop yok, manipülasyon yok. Doğrudan. Ölüm varsa yaşam olduğu için, Yaşam varsa ölüm olduğu için. Diyalektiğin kuralını anlatmış.

    Fotoğraf: H.C.Bresson

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    Bu fotoğrafta düz mantıkla bakarsak “sudan atlayan adam fotoğrafı” deriz. Halbuki fotoğrafın yaptığı göndermeyi görmek gerek. Bize söylediği belki de “Kendine rağmen engelleri aşmak için çalış”tır.

    Fotoğraf: H.C.Bresson

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    “Toplum mühendisliğinin ya da insanların algılarıyla nasıl oynandığını” anlatan bu çalışmada yukarıdaki gibi kurgulanarak doğrudan fotoğraflanmış.

    Fotoğraf: Nader Farid

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    Yine aynı fotoğrafçıya ait bir çalışma. “Zaman” kavramından yola çıkarak gerekli obje ve nesneleri bir araya getirip doğrudan fotoğraflayarak Kavramsal bir fotoğraf oluşturmuş. Yani illaki Photoshop ta manipüle etmesine gerek kalmamış.

    Fotoğraf: Nader Farid

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    Doğrudan çekilmiş bir fotoğraf. Hem belgesel hem de Kavramsal fotoğrafa güzel bir örnek.

    Fotoğraf: Nader Farid

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?
    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    ÖNCEDEN TASARLANARAK VE ÇEKİLEREK YAPILMIŞ FOTOĞRAFLARA ÖRNEK

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    Fotoğraf: Tina Madotti

    İster “Karanlık Oda”da, İster “Photoshop” ya da makas ve kağıtla kolaj montaj yapılsın..

    Manipülasyonla yapılan fotoğraflar …

    Evet buraya kadar bol fotoğraf örnekleriyle ne anlatmak istedim?

    Şimdi açıklamaya ve tekrar etmeye devam edeyim. Devamı gelecek…

    Kavramsal Fotoğraf Nedir, Ne Değildir?

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Sarıkeçililer – Bin yıllık göç geleneği

    Bin yıllık göç geleneği dememe bakmayın siz. Aslında binlerce yıldan söz etmek gerekir. Çünkü biz Türkler, Orta Asya’daki Türk boyları, oralarda yaşarken de ekonomimizin temelini “göç” oluşturuyordu. Anadolu’ya geldikten sonra da bu değişmedi. Çoban kültüründe göçerlik, üretimin temel dayanağıydı.

    Zeki Oğuz

    Zeki Oğuz’la ‘Konya Bozkır’larında Bir Gezgin: Yol Hikâyeleri’ üzerine söyleşi

    Şair, öykü yazarı ve fotoğrafçı. 1951 Yılında Konya Tatköy’de doğdu. Konya Erkek Sanat Okulunu bitirdi. 1968 Yılında Yeni Konya gazetesinde gazeteciliğe başladı. Yeni Meram, Yeni Konya, Manşet, Konya Postası, Memleket, Cumhuriyet Gezi, Siyah/Beyaz, İpek Yolu gibi dergi ve gazetelerde gezi ve köşe yazıları yazdı.

    Fotoğraf; düşüncenin biçim kazanmasıdır. İster doğrudan ister dolaylı…

    Fotoğrafın icadıyla sanatın içeriği değişmiş, fotoğrafsız bir sanat dalı düşünülemez hale gelmiştir. Kavramsal sanatın gelişmesinde de fotoğraf önemli olmuştur.

    Fotoğrafın Sanatla İlişkisi

    Bir zamanlar sanatçıyla zanaatçı arasındaki fark, sanatçıyı centilmenler sınıfına terfi ettirebilmek uğruna, zihinsel iş ve el işi ayrım çerçevesinde tanımlanıyordu.
    Özcan Yaman
    Özcan Yamanhttp://ozcanyaman.blogspot.com/
    1963 Samsun/Bafra doğumlu. 1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi GSF Fotoğraf Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. 1985-1991 yıllarında İBB Şehir Tiyatrolarında Sahne fotoğrafçılığı yaptı. 1991-2008 yıllarında reklam fotoğrafçılığı yaptı. 2008-2014 yıllarında Evrensel Gazetesi'nde foto muhabiri ve köşe yazarlığı yaptı. Halen “Kadraj” köşesinde fotoğrafın sanat ve hayatla ilişkileri konusunda güncel yazılar yazmaktadır. Ayrıca değişik dergi ve mecralarda fotoğraf üzerine yazılar yazmaktadır. 2014 yılında Evrensel Gazetesinden emekli oldu. Ulusal ve uluslararası birçok karma sergilere katıldı. Kişisel sergiler açtı. 2015 yılı AFP'nin (Agence France-Presse / Fransa Fotoğraf Ajansı) “En İyi Basın Fotoğrafları" seçkisinde yer almış, Atlanta’da yapılan Dünya Basın Fotoğrafları Yarışması'nda ikinci oldu. 2006 yılından beri Yeditepe Üniversitesi’nde Grafik Sanatlar Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak fotoğraf dersleri verdi. Halen serbest olarak çalışmaktadır. Söyleşi ve sunumlar: Bilim ve sanatı fotoğrafla ilişkisi. 80’lerde fotoğraf. İzler ve Sözler (Sennur Sezen’in fotoğraflarıma yaptığı yorumlar). Sovyetler’de fotoğraf (1917 Sovyet Ekim devriminin 100ç Yılı dolayısıyla, 2017). Anonimlik ve Fotoğraf.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    2 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Okyar Atilla
    Editör / Yazar
    Makale Puanlama :
         

    “Kavramsal” ve “kurgu” ifadelerinin zaman zaman birbiri yerine kullanıldığını gördüğümde şaşırıyorum. “Belgesel” ise sanki doğrudan fotoğraf olmazsa olmaz gibi ortaya konuyor. Ancak Sevgili Özcan dostumun sade anlatım diliyle ele aldığı konu okuyana (yazı dizisini sonuna kadar okumanız gerekecek) farklı bakış kazandıracak fikirlere sahip. Sahi belgesel bir karede anlatmak istediğimiz ana fikri kavramsal olarak kurgulayamaz mıyız? Böyle olunca belgesel olmayacak mı? Gibi sıra dışı sorular insanın aklında uçuşuyor.

    Özcan yaman
    Özcan yaman
    Yorumun sahibi  Okyar Atilla

    Haklısın Okyar. Kurgu ve tasarım arasındaki farkı belki açıklamam gerekirdi. Ben şöyle düşünüyorum. Elde var olan malzemelerle yorumlamayı kurgulamak olarak,. Tümüyle zihinde planlamayı tasarlamak olarak düşünüyorum. Sokakta fotoğraf çekerken mevcut nesneleri yorumlamak ve yeni bir içerik kazandırma çabası Kurgudur.
    Ortada hiç bir nesne yokken zihinde varsayarak realize etme planlaması tasarımdır.
    Bilemedim anlatabildim mi…
    Teşekkürler ve sevgiler…

    POPÜLER İÇERİKLER

    2
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x