Kısa ipuçları adı altında yeni bir yazı dizisine başlıyorum. Bu kapsamdaki ilk yazımı Pinpoint AF otofokus moduna ayırdım. Pinpoint AF, Nikon D850‘de eklenen yeni bir Canlı Görünüm (Live View) AF Alan Modu. Bu mod Normal Alan AF’ye benzer, ancak daha hassas bir alan veya ayrıntıya odaklanabilmeniz için daha küçük bir odak noktasından yararlanmanızı sağlar.
Pinpoint AF
Fotoğraf makinesi tam olarak istenilen noktaya odaklanır. Böylece çok daha küçük bir alanda ve çok daha hassas netleme yapma olanağı bulursunuz.
Bu da özellikle makro çekimlerinde inanılmaz yardımcı olur. Bu yöntemle çekmeyi öğrenince artık bu yöntemin en sık kullandığınız yöntem olacak. Deneyin hak vereceksiniz.
Normal Alan AF
Geniş netleme alanı, kameranın amaçlanan noktaya odaklanmamasıyla sonuçlanabilir. Çünkü Normal Alan AF modunda kameranızın AF Sistemi, gördüğünüz yeşil kare içerisindeki birden fazla AF algılayıcısı ile çalışır. Bu algılayıcılar kontrastı en yüksek olan bölgeye öncelik vereceklerdir. Bu da bazı durumlarda tam istediğiniz alanın net olmamasına neden olabilir.
Pinpoint AF noktasını kullanarak fotoğraf çekmek için aşağıdaki adımları izleyin.
Devam etmeden önce, kameranızı bir üçayak üzerine monte etmenizi ve Tek Servo otomatik netlemeyi yani AF-S modunu seçmenizi öneririm.
1. Canlı Görüntü moduna geçin
Pinpoint AF yalnızca Canlı Görüntüde (Live View) kullanılabilir.
Canlı görüntüyü başlatmak için yandaki şekilde görünen, kameranızın arka tarafında, size bakan yüzündekidüğmesine basın. LCD ekranda sahnenizin görüntüsü belirecektir.
2. Pinpoint AF modunu seçin
AF modu düğmesine basılı tutarak, ekranaAF noktası gelene kadar alt komut düğmesini aynı anda çevirin.
3. Netleme noktasını belirleyin
Netleme noktasını konumlandırmak için çoklu seçiciyi veya dokunmatik kontrolleri kullanın. Netleme noktasını çerçevenin ortasına döndürmek için çoklu seçicinin ortasına basın.
4. Yakınlaştırın (Zoom in)
Daha fazla ve daha net doğruluk amacıyla ekranda seçilen netleme noktasını büyütmek için kameranızın arka kısmında, size bakan yüzünde sol taraftaki düğmesine basın.
5. Fotoğrafı çekin
Çok hassas bir alanda fotoğraf çekeceğinizden, kameranın titremesinden kaynaklanan bulanıklığı önlemek için SnapBridge uygulamasını veya isteğinize bağlı olarak kablosuz uzaktan kumanda ya da Pozlama gecikme modu özelliklerini kullanmanızı öneririm.
Dokunmatik kontrol
Odak noktasını belirleme işlemini LCD ekran üzerinden dokunmatik yaparsanız, varsayılan ayarlarda parmağınızı ekrana her dokunduğunuzda ve kaldırdığınızda “dokunmatik deklanşörün” devreye gireceğini ve fotoğrafın çekileceğini unutmayın. Bu canınızı sıkabilir, henüz tam olarak nereye netlemeniz gerektiğine karar verememiş olabilirsiniz. Bu durumda en iyi çözüm, dokunmatik deklanşör özelliğini kapatmaktır; bunun için ekrandakisimgesine dokunun.
Siz de deneyimlerinizi, yorum ve düşüncelerinizi aşağıdaki “Yorumlar” kısmında benimle paylaşın.
Işığınız bol olsun.
Grafik şekiller Nikon sitesinden alınmıştır.
Sizin için seçtiklerimiz
Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız hemen abone olabilirsiniz.
Abonelik kaydınız başarıyla alınmıştır.
Bir hata meydana geldi, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.
Aynen dediğiniz gibi kullanmaya başlayınca vazgeçemiyorsun. Yanlış bilmiyorsam -biliyorsam düzeltirsiniz- vizörden netlemede “auto-area AF” seçiminde eğer yüz tanıma da aktif edilmişse ve karşınızda bir insan varsa direkt yakın göze netleme yapıyor. Ancak vizörden bakarken yüz tanımanın çalıştığını görmüyorsunuz. Nedense bana Nikon bu konuda hep geriden geliyor gibi hissettiriyor.
Nikon mühendisleri vizör modda yani faz algılama temelli yüz algılama için algoritma yazmayı henüz öğrenememişlerdir belki de 🙂
Sayın hocam
D850’yi nerdeyse 4 aydır kullanıyorum bu özelliğini bilmiyordum sayende öğrendim. Kullanım kılavuzunda gözüme çarpmıştı bir ara ama önemsemedim. Aslında tam benim aradığım şeymiş. Bu harika ipucu için sonsuz teşekkürler. Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz 🙂
Kendimi bazen Türkçe kullanım kitapçığını Türkçe’ye tercüme eden biri olarak hissediyorum 🙂 🙂 🙂
Devamı gelecek …
Çok haklısınız döküman okumayı sevmiyoruz nedense ben de öyleyim. Aslında blogunuzu okuyoruz ama iş kullanım kılavuzu okumaya gelince olmuyor işte. Neyse canım siz varsınız kılavuzlar keşke sizin gibi hem örnekli öğretici ve eğlenceli yazsa 🙂 Burak beyin dediği gibi devamını dört gözle bekliyoruz…
Tamam, siz de hazır seviyorsunuz, anladım 🙂
Takip ve destek için teşekkür ederim.
Bizi tembelliğe alıştırdınız
Bundan hiç şikayetçi değilim
Ellerinize klavyenize sağlık
Teşekkürler
O kadar basite indirgemeyin. Okuyanlara farklı noktalardan bakmayı öğretiyorsunuz. Bir de kullanma kılavuzu okumadan cihaz kullanmanın sakıncalarını 🙂
D850 yi 6 aydır kullanıyorum. Beni heyecanlandıran özelliklerden biri canlı görüntüde tüm ekranda odak noktası ile gezinme ve sessiz çekim yapma özelliğiydi. Ama ben bu yöntem ile %100 odak yakalayamıyorum. Uzaktan tetikleyici / Afon ve normal deklanşör düğmesi dahil hepsini denedim hepisinde odak noktası yeşil renkteydi. Normal – Geniş – Pinpoint tüm farklı AF modunu denedim genellikle başarısız oldu. AF-S lensler kullanıyorum. Siz böyle bir sorun yaşadınızmı yoksa canlı görüntüde yalnızca manuel netlemeyemi güvenmem gerekiyor.
Levent bey,
Nasıl bir konu çekiyorsun ve hangi AF modunda çekiyorsunuz?
Eğer konu hareket halindeyse o zaman canlı görüntü kullanmamalısınız, çünkü bu durumda kontrast algılamalı AF sistemini kullanır, bu da çok yavaştır ve herhangi bir hareketle kolay kolay baş edemez.
Ben hareketli konular için canlı görüntüyü hiç kullanmam. Hareketsiz konular için ise her zaman çok iyi işler çıkartan canlı görüntüyü kullanıyorum, burada da AF noktasının bulunduğu alanda yeterli kontrastın tespit edilmemesi gibi istisnalar var. Bu durumda netleme noktasını yüksek kontrastlı kenarlara sahip bir yere konumlandırdığınızdan emin olun, böylece AF sistemi odağa kilitlenecek ve sizi üzmeyecektir.
Bunu yeni öğrendim genellikle hareketli konular çekiyordum ve af-c kullanıyordum. cevap için teşekkür ederim bundan sonra dikkat ederim.
Aynen,en son çektiğim bale serisine live mod ile başlayıp acilen AF-C 72 pointe geçtim. Sonuç harika…