Aşağıdaki işlem adımlarında, normal iç ortam aydınlatma koşullarında ve kameranın “A” Diyafram öncelikli çekim modunda olduğu varsayılmıştır.
Flaş kameraya takılı olduğunda
TTL flaş kamera üzerindeki flaş kızağına takılıyken flaşlı bir fotoğraf çekildiğinde, sırasıyla aşağıdaki işlemler gerçekleşir:
- Flaş, ön flaş dizisini başlatır.
- Flaş, ön flaş için bir kez çakar. Flaş ölçüm sistemi, kameraya takılı lensten gelen ve çerçevenin ortasındaki yansıyan ışığı ölçer. Kadrajın tam ortasındaki nesne(ler)in ışık durumuna göre ana flaş aydınlatması için gereken gücü belirler.
- Kamera, fotoğraf makinesi ve/veya flaş ünitesi üzerinde ayarlanmış bir flaş telafisi olup olmadığını kontrol eder. Varsa, ana flaş için hesaplanan güç bu flaş telafisi ayarları gözetilerek değiştirilir. Buna kameradaki özel flaş telafisi düğmesi, kamera Poz telafisi EV ayarı ve flaş telafisi ayarı dahildir. Ana flaş için gereken güç çıkışı tespiti artık tamamlanmıştır.
- Perde açılır, flaş ana flaşını yakar ve fotoğraf çekilmiş olur.
Flaş kameradan uzakta bir tetikleyici ile kullanıldığında
Flaş kablosuz olarak patlatıldığında bir öncekine göre biraz daha fazla iletişim gerçekleşir. Buradaki adımlar aşağıdaki gibidir:
- Kameradaki tetikleyici, üzerlerinde flaş takılı uzaktaki alıcıların her birine bir ön flaş sinyali gönderir ve flaşlar kontrol amaçlı bir kez ateşlenir.
- Sistemdeki tüm flaşlar grup sırasında birer birer patlar. Örneğin, önce A grubundaki flaşlar, ardından B grubu ve sonrasında C grubu gibi. Bir grupta birden fazla flaş varsa, bunların hepsi aynı anda patlar.
- Akıllı flaş ölçüm sistemleri her gruptan yansıyan ışığı ayrı ayrı okur ve hemen her gruba güç bilgilerini hesaplayıp geri gönderir. Bu sistemin düşündüğümüz kadar akıllı olmadığını unutmayın. Her grubun gücü, kullanımda olabilecek diğer gruplara bakılmaksızın ayarlanır ve aynı noktanın birden fazla flaş tarafından aydınlatıldığı bir durum için ayarlama yoktur. Bu nedenle, flaşları gruplarken her grubun sahnenin farklı yerlerini aydınlatacak şekilde ayarlanmasına dikkat etmek akıllıca olacaktır.
Aynı gruptaki diğer tüm flaşlar aynı güç ayarlarını alacaktır.
- Perde açılır.
- Kamera üzerinde ana kumanda, tüm gruplara 3. adımda karar verilen güç seviyesinde çakmalarını söyleyen başka bir kontrol dizisini ateşler.
Ön flaştaki dizi gecikmesi çekim eylemi sırasında sorunlara neden olabilir, bu nedenle çekim sırasında flaş öncesi gecikmeyi ortadan kaldıran bir başka yöntemi kullanmak bu olumsuzluğu ortadan kaldırır. Bu yöntem de bir sonraki yazımızın konusu olsun.
TTL Flaş kullanımı konusunda görüş, öneri ve yorumlarınızı, aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşın.
NOT:
Blogumuz takipçilerinden Sayın Orhan Kemal Günay, yazımızın yorumlar kısmında Canon 77D kamerasıyla birlikte kullandığı Godox TT685 flaşın TTL modda ön flaş patlaması yapmadığından bahsetmişti. TTL modunda kullanılan bir flaşın ölçüm için ön patlama yapmaması TTL mantığına ters olduğundan, kendisi Canon teknik yetkilileri ile de görüştü. Sonuç olarak, bazı flaşların ön flaş patlaması yaptığı halde bunun çıplak gözle fark edilemeyebileceğini akılda tutmak gerekiyor.
Orhan beye katkısı için teşekkür ediyoruz.
Hocam biliyormusun flaşın önceden bir defa yanmasını ben hep test için sanoyordum. Bu kadar senedir kullanıyorum bunu bilmiyordum.. emeklerine sağlık iyi ki varsınız..saygılarımla
Teşekkürler Umut bey.
Kolay gelsin, saygılar.
Simdi tam olarak anlasildi ustad.. hep kafam karisiyordu..tesekkurler
Faydalı olmasına sevindik Mehmet bey.
Saygılar.
Teşekkürler sabahattin bey her zaman ki gibi sade ve anlaşılır.
Teşekkür ederiz.
faceboktaki postunuzdan gordum sitenizi daha once gormedigime uzuldum hemen abone oldum.cok guzel bir siteniz var..emeklerinize saglik…bundan sonra nereye bakıcagim belli artik 🙂
Sorun yok, doğru adrestesiniz nasıl olsa artık 🙂
Saygılar.
Bir çok kişinin aklındaki sorulara çok net basit cevap olmuş hocam emeklerine sağlık. takipteyiz 🙂 🙂
Eksik olmayın Gürhan bey.
Saygılar
Sistemin çalışma mantığını bilmek, hem onu daha verimli kullanmak, hem de kullanırken karşılaşılan sorunlara doğru çözümler bulabilmek için çok gerekli. Sizin yazılarınız bu anlamda tam bir hazine Sebahattin bey. “Şunu şöyle yapın” diyen birçok içeriğe alternatif, “şu şöyle çalışır” tarzı içeriklerinizle fark yaratıyorsunuz.
Ellerinize emeğinize sağlık.
Burada hemen aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum müsadenizle; “Flaş ölçüm sistemi, kameraya takılı lensten gelen ve çerçevenin ortasındaki yansıyan ışığı ölçer.” demişsiniz. Bizim netleme noktamız kadrajın tam ortasında değilse, yada netleme ve ışık ölçümünü yapıp sahneyi yeniden kadrajlamışsak flaş ölçüm sistemi yanılır mı?
Selam ve saygılarımla.
Öner bey merhaba,
Nasılsınız? Sağlığınız ve moraliniz yerinde, işleriniz yolundadır umarım.
Sorduğunuz soru, TTL ayarlı flaşlı çekimlerde çok sıkça karşılaşılan, ama nedeni ve dolayısıyla çözümü çok fazla bilinmeyen bir durumdur.
Sorunuz cevabı; flaş ölçüm sistemi o durumda yanılır.
Bu konuya nedenleriyle ve örnekleriyle değindiğim, bu duruma özel yazım bir iki gün içinde yayında olacak. Net cevap için sizi bir iki gün bekleteceğim için kusura bakmayın 🙂
Selamlar, saygılar.
Çok teşekkür ediyorum Sebahattin bey.
Telefon çekmeyen, insan olmayan cennet gibi bir doğada önce arkadaşlarımla 2 gün, sonra oğlumla 5 gün kamp yapıp dünya ile tüm bağlantılarımı geçici bir süre kopardıktan sonra yine işbaşı yapıp normal hayata dönmeye, adapte olmaya çalışıyorum. Ben yokken yayınlanan yazılarınızı okuyarak kendime geldim biraz 🙂 Kendimi evimde gibi hissediyorum, özlemişim.
Cevabınız için teşekkür ederim, bir sonraki yazınızı bekliyorum. Şimdiden ellerinize, emeğinize sağlık.
Görüşmek üzere.
Sebahattin Abi merhaba.
Benim tepe flaşım (Godox TT685) sizin dediğiniz gibi ortamı ölçüm için önden 1 defa çakma yapmıyor.
Örneğin; AV veya M modundayım. Flaş E-TTL modunda. Yarım deklanşör yaptığım anda flaşın içinden çıkan kırmızı renkli onlarca küçük lazer, çekeceğim konunun ortasında beliriyor ve sönüyor. Sonra tam basıyorum. Flaş patlıyor. Acaba bu bir sorun mu ? Yoksa bu flaş modeline ait bir özellik mi ?
Makine: Canon 77D
Orhan bey merhaba,
Kullandığınız Godox TT685 flaşın İngilizce kullanım kılavuzunda “Flash mode: TTL Autoflash” başlığı altında (sayfa 33) aşağıdaki kısım yer alıyor:
“This flash has three flash modes: TTL, Manual (M), and Multi (Stroboscopic). In TTL mode, the camera and the flash will work together to calculate the correct exposure for the subject and the background. In this mode, multiple TTL functions are available: FEC, HSS, second curtain sync, etc.*
Press <MODE> Mode Selection Button and three flash modes will display on the LCD panel one by one with each pressing.
TTL Mode
Press <MODE> Mode Selection Button to enter TTL mode. The LCD panel will display <TTL>.
● Press the camera release button halfway to focus. The aperture and effective flash range will be displayed in the viewfinder.
● When the shutter button is fully pressed, the flash will fire a pre-flash that the camera will use to calculate exposure and flash output the instant before the photo is taken.”
Son cümlede; “Deklanşöre tam olarak basıldığında, flaş, fotoğraf çekilmeden hemen önce kameranın pozlamayı ve flaş çıkışını hesaplaması için kullanacağı bir ön flaş patlatacaktır.” olarak belirgin şekilde yazıyor. Yani sizin flaşınızın da bir ön flaş çakması yapması gerekiyor.
Kameranızın “AV” veya “S“, Flaşınızın “ETTL” ve Zoom ayarının “A” modunda olduğundan emin olmalısınız.
Kontrol edip sonucu buradan bize de bildirebilir misiniz?
Saygılar.
Sebahattin bey merhaba.
Öncelikle değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.
Kameramın “AV” veya “S“, Flaşımın “ETTL” ve Zoom ayarının “A” modunda olduğundan eminin oldum. Testlerimi zaten bu şekilde yapmıştım.
Bende Canon 77D türkçe kullanma kılavuzunda şöyle bir şey buldum:
(pdf sy.404)
MENÜ – ÖZEL İŞLEVLER
C.Fn-5 AF-yardımcı ışığının yanması:
Dahili flaşın AF yardımcı ışığını veya EOS uyumlu harici Speedlite’ın AF yardımcı lambasını etkinleştirir veya devre dışı bırakır.
0: Açık
Gerektiğinde AF yardımcı ışığı yanar.
1: Kapalı
AF yardımcı ışığı yanmaz. Bu, AF yardımcı ışığının diğer kişileri rahatsız etmesini önler.
2: Sadece harici flaş etkin
Bir harici Speedlite takılırsa, gerektiği zaman AF yardımcı ışığı yanar. Fotoğraf makinesinin dahili flaşından AF yardımcı ışığı yanmaz.
3: Sadece IR AF yardımcı ışığı
Harici Speedlite takıldığında, sadece kızıl ötesi AF yardımcı ışığı yanar. Bunu, fotoğraf makinesinin küçük flaş patlamaları halinde AF yardımcı ışığı yaymasını istemediğiniz zaman ayarlayın. LED ışığı donanımlı bir EX serisi bir Speedlite kullanıldığında AF’ye yardımcı olması için LED ışığı otomatik olarak yanar.
NOT: Harici Speedlite’ın [AF yardımcı ışık çakma] Özel İşlevi [1:Kapalı] olarak ayarlanırsa, bu işlevin ayarı geçersiz kılınır ve AF yardımcı ışığı yanmaz.
En kısa zamanda kontrol edip size dönüş yapacağım. Teşekkür ederim üstadım.
Bu bilgi de çok değerli Orhan bey.
Özel işlevi “Açık” duruma getirdiğinizde problem çözülürse, bunu yazıya not olarak ekleyelim.
Sizden haber bekleyeceğiz.
Saygılar.
Sebahattin bey merhaba.
Dün Flaş ve Fotoğraf Makinem ile kapsamlı testleri yaptım.
Godox TT685 flaşın C.Fn
ayarlarına girdim. AF açıktı. Zaten kapalı durumdayken ölçüm için kullandığı
kızılötesi lazer ışını yaymıyor.
Bunun haricinde;
Fotoğraf makinemin (canon
77d) flaş ayarları bölümünden “Mode E-TTL 2 – Zoom mode Auto” ayarlı. Flaş özel
işlev ayarları bölümünde “AF yardımcı ışını yayma” Açık. Ayrıca, Canon diğer
menüsündeki Cihaz özel işlev ayarları bölümünden de kontrol ettim “AF-yardımcı
ışını yayma” burada da Açık. Bunun dışındaki diğer ayarları da kontrol ettim.
Makinanın tüm ayarlarını
değiştirdim ışık ölçüm modları, flaş ayarları vs. herşeyi değiştirdim ama bir
türlü önden flaş çakmıyor.
Tüm bu testleri mümkün
olduğunca karanlık ortamlarda yaptım.
Sanki flaş e-ttl değil de
manuel ayarlı gibi davranıyor. Ama Fotoğraf makinesi ile flaş arasındaki
iletişimde bir sorun yok.
Bence bu flaşta, odaklama sırasında önden yardımcı flaş patlatma özelliği yok.
Sadece kırmızı lazer ışını yayıyor o kadar. Ya da benim makine ile uyumsuz.
Dip not olarak şunu
belirteyim: Fotoğraf makinemin kendi pop-up flaşında istediğim özellik
çalışıyor. Yani yarım deklanşör yapınca önden bir tek seferlik flaş patlatması
yapıyor. Sonra ben ne zaman tam basarsam o zaman 2. Flaşı patlatıyor.
Bilgilerinize.
Orhan bey merhaba,
SORU 1: Peki flaşınız E-TTL ayarlıyken karanlık bir ortamda pozlamayı doğru yapıyor mu, yani doğru çalışıyor mu? Bu anlattıklarınıza göre doğru çalışmıyor olması gerek. Çünkü hangi güçte çakacağına karar verecek bir ölçüm alamamış oluyordur.
SORU 2: Kullandığınız flaş “Godox TT685C” değil mi?
Sonundaki “C” bu flaşın Canon uyumlu olduğunu gösterir.
Eğer flaş TT685C ise son aklıma gelenler:
Öncelikle geç cevap için kusuruma bakmayın Sebahattin bey.
Flashım TT685C. Versiyon 3.3 (Bu versiyon ile canon 77d desteği geliyor. sitesini kontrol ettim. yani versiyon-cihaz uyumsuzluğu yok. Godox sitesinde v3.3 geliştirmesi ile canon 77d desteğinin geldiği özellikle altı çizilmiş)
-Cihazım ve Godox flaşım kusursuz bir şekilde E-TTL modu çalışıyor. Detaylı testeleri yaptım. Yani daha önceki konularda anlattığınız üzere E-TTL modunda, cihaz M modda. İso-diyafram-enstantane ne olursa olsun aynı ışık miktarı ile fotoğraf çekebiliyorum. Işık miktarını arttırıp azalmayı ise flaş poz telafisi ile yapıyorum.
Godox flaşımın manuel modu da kusursuz çalışıyor.
-Bunun yanında fotoğraf makinesi-flaş iletişiminde de hiçbir sorun yok. Bu kanıya şöyle vardım. Flaş üzerindeki fonksiyon ayarlarından herhangi bir ayarı değiştirdiğimde fotoğraf makinesinin harici flaş bölümü de anında flaşın ayarına geçiyor. Veya bunun tam tersi olarak, fotoğraf makinesi üzerinden herhangi bir flaş ayarını değiştirdiğimde, flaş ekranından da o ayarın anlık olarak değiştiğini görüyorum.
İlk sorunuza dönecek olursam. Evet flaş karanlık bir ortamda çekim yaptığımda doğru pozlamayı veriyor. Ama zifiri karanlıktan otomatik odaklama yapamıyor. Haliyle fotoğraf çekmiyor. Manuel odaklama ile denemedim.
Eğer flaş TT685C ise son aklıma gelenler:
Bu üç maddeyi de yaptım Sebahattin bey.
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Herhalde bu flaş böyle çalışıyor. Ya da Canon 77d ile bir uyumsuzluğu var. 🙂
Sebahattin bey tekrar merhaba.
Bu işi aldığım destek ve yaptığım testler neticesinde açıklığa kavuşturdum çok şükür.
Godox flaş böyle çalışıyor. Yani bir sorun veya uyumsuzluk yok.
Şöyle bir senaryoda;
Godox Flaş E-TTL modda, Fotoğraf makinesi M veya AV modunda. Lens Manuel Focus da. Ortam ise zifiri karanlıkta. Bu şekilde yaptığım çekimlerde flaş kusursuz bir şekilde doğru ışık miktarını(doğru flaş pozlamasını) yapıyor. (konuya önden bir ışık veya lazer göndermeden)
Tabi burada akla, “önden patlatma yaparak ölçüm yapmadan nasıl doğru pozlamayı hesaplayabildi?” sorusu akla geliyor.
Bunun cevabını kesin olarak bilmemekle birlikte bu flaşın (başka markalarda belki bu şekildedir) böyle bir yeteneği var.
Godox Türkiye teknik destek ekibinden Uğur bey’in dediğine göre; Ölçüm için aslında önden patlatma yapıyor. Ama bu ışık o kadar küçük ve hızlı ki, insan gözü bunu algılamıyormuş. Ancak çok yüksek enstantane hızında video çeken kameralar ile görülebilirmiş. (belki bu konuda sizden bir test çalışması gelir 🙂 )
AF modda flaştan çıkan kırmızı lazer ışınları ise zaten bildiğiniz üzere, fotoğraf makinesi AF modunda iken odaklamaya yardımcı olmak için konuya gönderilen kızıl ötesi ışınlar.
Yani makalenize, sizin içinde uygunsa; “Godox gibi bazı flaşlar önden patlatma yapmadan ortam ışığını ölçebilirler” diye istisna ekleyebilirsiniz 🙂
Orhan bey merhaba,
Godox flaşınızın E-TTL modunda bir ön flaş çakması yapmadan doğru pozlaması yapması TTL mantığına tamamen ters bir durum. Bu nedenle “flaşın böyle bir yeteneği var” öngörünüze katılamıyorum. Godox teknik ekibinin söylediği şey en doğrusu burda; flaş bir ön flaş patlaması yapıyordur ancak bu gözle hissedilemiyordur.
O nedenle, “Godox gibi bazı flaşlar önden patlatma yapmadan ortam ışığını ölçebilirler” şeklinde önerdiğiniz cümleyi buna göre değiştirerek yazımın sonuna NOT şeklinde ekledim.
Saygılar.
Teşekkürler Sebahattin bey.
Aslında böyle bir yeteneği var derken, gözle görülür bir patlama yapmasına gerek kalmadan bu işi yapıyor demek istemiştim 🙂
Sağlıklı günler dilerim.