Aşağıdaki işlem adımlarında, normal iç ortam aydınlatma koşullarında ve kameranın “A” Diyafram öncelikli çekim modunda olduğu varsayılmıştır.
Flaş kameraya takılı olduğunda
TTL flaş kamera üzerindeki flaş kızağına takılıyken flaşlı bir fotoğraf çekildiğinde, sırasıyla aşağıdaki işlemler gerçekleşir:
- Flaş, ön flaş dizisini başlatır.
- Flaş, ön flaş için bir kez çakar. Flaş ölçüm sistemi, kameraya takılı lensten gelen ve çerçevenin ortasındaki yansıyan ışığı ölçer. Kadrajın tam ortasındaki nesne(ler)in ışık durumuna göre ana flaş aydınlatması için gereken gücü belirler.
- Kamera, fotoğraf makinesi ve/veya flaş ünitesi üzerinde ayarlanmış bir flaş telafisi olup olmadığını kontrol eder. Varsa, ana flaş için hesaplanan güç bu flaş telafisi ayarları gözetilerek değiştirilir. Buna kameradaki özel flaş telafisi düğmesi, kamera Poz telafisi EV ayarı ve flaş telafisi ayarı dahildir. Ana flaş için gereken güç çıkışı tespiti artık tamamlanmıştır.
- Perde açılır, flaş ana flaşını yakar ve fotoğraf çekilmiş olur.
Flaş kameradan uzakta bir tetikleyici ile kullanıldığında
Flaş kablosuz olarak patlatıldığında bir öncekine göre biraz daha fazla iletişim gerçekleşir. Buradaki adımlar aşağıdaki gibidir:
- Kameradaki tetikleyici, üzerlerinde flaş takılı uzaktaki alıcıların her birine bir ön flaş sinyali gönderir ve flaşlar kontrol amaçlı bir kez ateşlenir.
- Sistemdeki tüm flaşlar grup sırasında birer birer patlar. Örneğin, önce A grubundaki flaşlar, ardından B grubu ve sonrasında C grubu gibi. Bir grupta birden fazla flaş varsa, bunların hepsi aynı anda patlar.
- Akıllı flaş ölçüm sistemleri her gruptan yansıyan ışığı ayrı ayrı okur ve hemen her gruba güç bilgilerini hesaplayıp geri gönderir. Bu sistemin düşündüğümüz kadar akıllı olmadığını unutmayın. Her grubun gücü, kullanımda olabilecek diğer gruplara bakılmaksızın ayarlanır ve aynı noktanın birden fazla flaş tarafından aydınlatıldığı bir durum için ayarlama yoktur. Bu nedenle, flaşları gruplarken her grubun sahnenin farklı yerlerini aydınlatacak şekilde ayarlanmasına dikkat etmek akıllıca olacaktır.
Aynı gruptaki diğer tüm flaşlar aynı güç ayarlarını alacaktır.
- Perde açılır.
- Kamera üzerinde ana kumanda, tüm gruplara 3. adımda karar verilen güç seviyesinde çakmalarını söyleyen başka bir kontrol dizisini ateşler.
Ön flaştaki dizi gecikmesi çekim eylemi sırasında sorunlara neden olabilir, bu nedenle çekim sırasında flaş öncesi gecikmeyi ortadan kaldıran bir başka yöntemi kullanmak bu olumsuzluğu ortadan kaldırır. Bu yöntem de bir sonraki yazımızın konusu olsun.
TTL Flaş kullanımı konusunda görüş, öneri ve yorumlarınızı, aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşın.
Simdi tam olarak anlasildi ustad.. hep kafam karisiyordu..tesekkurler
Faydalı olmasına sevindik Mehmet bey.
Saygılar.
Teşekkürler sabahattin bey her zaman ki gibi sade ve anlaşılır.
Teşekkür ederiz.
Hocam biliyormusun flaşın önceden bir defa yanmasını ben hep test için sanoyordum. Bu kadar senedir kullanıyorum bunu bilmiyordum.. emeklerine sağlık iyi ki varsınız..saygılarımla
Teşekkürler Umut bey.
Kolay gelsin, saygılar.
faceboktaki postunuzdan gordum sitenizi daha once gormedigime uzuldum hemen abone oldum.cok guzel bir siteniz var..emeklerinize saglik…bundan sonra nereye bakıcagim belli artik 🙂
Sorun yok, doğru adrestesiniz nasıl olsa artık 🙂
Saygılar.
Bir çok kişinin aklındaki sorulara çok net basit cevap olmuş hocam emeklerine sağlık. takipteyiz 🙂 🙂
Eksik olmayın Gürhan bey.
Saygılar
Sistemin çalışma mantığını bilmek, hem onu daha verimli kullanmak, hem de kullanırken karşılaşılan sorunlara doğru çözümler bulabilmek için çok gerekli. Sizin yazılarınız bu anlamda tam bir hazine Sebahattin bey. “Şunu şöyle yapın” diyen birçok içeriğe alternatif, “şu şöyle çalışır” tarzı içeriklerinizle fark yaratıyorsunuz.
Ellerinize emeğinize sağlık.
Burada hemen aklıma gelen bir soruyu sormak istiyorum müsadenizle; “Flaş ölçüm sistemi, kameraya takılı lensten gelen ve çerçevenin ortasındaki yansıyan ışığı ölçer.” demişsiniz. Bizim netleme noktamız kadrajın tam ortasında değilse, yada netleme ve ışık ölçümünü yapıp sahneyi yeniden kadrajlamışsak flaş ölçüm sistemi yanılır mı?
Selam ve saygılarımla.
Öner bey merhaba,
Nasılsınız? Sağlığınız ve moraliniz yerinde, işleriniz yolundadır umarım.
Sorduğunuz soru, TTL ayarlı flaşlı çekimlerde çok sıkça karşılaşılan, ama nedeni ve dolayısıyla çözümü çok fazla bilinmeyen bir durumdur.
Sorunuz cevabı; flaş ölçüm sistemi o durumda yanılır.
Bu konuya nedenleriyle ve örnekleriyle değindiğim, bu duruma özel yazım bir iki gün içinde yayında olacak. Net cevap için sizi bir iki gün bekleteceğim için kusura bakmayın 🙂
Selamlar, saygılar.
Çok teşekkür ediyorum Sebahattin bey.
Telefon çekmeyen, insan olmayan cennet gibi bir doğada önce arkadaşlarımla 2 gün, sonra oğlumla 5 gün kamp yapıp dünya ile tüm bağlantılarımı geçici bir süre kopardıktan sonra yine işbaşı yapıp normal hayata dönmeye, adapte olmaya çalışıyorum. Ben yokken yayınlanan yazılarınızı okuyarak kendime geldim biraz 🙂 Kendimi evimde gibi hissediyorum, özlemişim.
Cevabınız için teşekkür ederim, bir sonraki yazınızı bekliyorum. Şimdiden ellerinize, emeğinize sağlık.
Görüşmek üzere.