FV kilidi fotoğrafçılar arasında genellikle az bilinir ya da unutulur ve “AEL” Pozlama kilitleme ile karıştırılır. Ama, flaşlı fotoğraf çekimlerinde bence bir fotoğrafçının en önemli yardımcısıdır. Peki, Flaş pozlama kilitleme anlamına gelen bu FV Kilidi nedir, ne için, ne zaman ve nasıl kullanılır? Zaman kaybetmeden hemen bir örnekle konuya girelim:
Diyelim ki gelin-damat fotoğrafları çekiyorsunuz. Akşamüzeri gün batımında, şehri tepeden gören çok güzel bir manzara eşliğinde, gelin ve damat solda altın orana yerleşecek şekilde, her zaman dahil ettiğiniz o muhteşem çınar ağacını arka fonda tutarak, sağda da şehir manzarası olacak şekilde fotoğraflamaya karar verdiniz. Flaşınızı TTL moda ayarladınız ve gelin ve damadı aydınlatacak açıda konumlandırdınız. Bu işlemin genellikle bir yardımcı tarafından, uzatma çubuğuna takılan flaşla yapıldığını gördüm. Kameranızı önce gelin ve damada yönlendirdiniz, deklanşöre yarım basarak netlemenizi yaptınız. Parmağınızı deklanşörden kaldırmadan kamerayı hafif sağa döndürerek gelin ve damadı solda altın orana yerleştirdiniz. Ve şehir manzarasını da içine alacak şekilde kadrajınızı yeniden düzenlediniz. Deklanşöre tam bastınız ve fotoğrafı çektiniz. Çektiğiniz kareyi kontrol ettiniz. Ne görürsünüz?
Deneyenler bilir!
Ama bunu denemeyenler veya denemeye fırsatı olmayanlar için ben ne görüleceğini söyleyeyim; Dokusundaki tüm detayları yok olmuş, üzerine kalın bir tabaka yağlı boya sürülmüş gibi duran kıyafetleri eşliğinde, üstlerine projektör tutulmuşcasına yüzleri ayna gibi parlayan gelin ve damat göreceksiniz. Halbuki, gelinlikteki işlemeler ve dokular, damadın takım elbisesindeki çizgiler ne kadar da güzeldi!
Peki, neden böyle oldu? Kameranız “A” Diyafram öncelikli otomatik çekim modundaydı ve Flaşınız TTL moda ayarlıydı üstelik. Gelin ve damat neden bu kadar aşırı pozlandı? O zaman okumaya devam edelim…
Bir düğün fotoğrafçısı olmadığım için benzer bir senaryoyu sizin için hazırladım. Bunun için her zamanki gibi evimizin bir köşesini kullandım.
FV Kilidi kullanmadan çekim
Aşağıdaki fotoğrafı çekerken kullandığım sahneyi, yukarıdaki örnekte verdiğim gelin ve damat çekimlerindeki sahneye benzetmeye çalıştım. Arka plan loş bir ışıkla aydınlanmış durumda. Sahnenin tam ortasına denk gelecek koyu arka planlı bir tablo yerleştirdim. Kameramı “M” Manuel çekim moduna aldım ve Diyafram f/2.8, ISO 800, Enstantane 1/160 sn olacak şekilde ayarlarımı yaptım. Flaşımı TTL moda ayarladım. Tıpkı yukarıdaki gelin ve damat çekim senaryosundaki gibi, kameramı önce konunun üzerine getirdim ve netlememi yaptım. Ardından hafifçe sağa dönerek kadrajımı yeniden düzenleyip aşağıdaki fotoğrafı çektim.
Solda yer alan ana konumun aşırı pozlandığını farkettiniz değil mi? Bunun anlamı nedir?
Daha önceki makalelerimizde flaş ölçüm sisteminin sadece çerçevenin merkezini ölçtüğünü ve flaşın gücünü bu bölgeden ölçtüğü değere göre ayarladığını yazmıştık. Bunun anlamı şudur;
ÖZNE, FOTOĞRAFIN ÇEKİM AŞAMASINDA ÇERÇEVENİN MERKEZİNDE DEĞİLSE, BÜYÜK OLASILIKLA HATALI POZLANACAKTIR.
Flaşım, fotoğrafı çekmek için deklanşöre tam bastığımda çerçevenin ortasına denk gelen yaklaşık 5 metre uzaklıktaki arka planı koyu renkli tablodan ölçüm aldı. Ve hem uzaklık hem de o bölgenin karanlık bir bölge olması nedeniyle yüksek bir güç ayarladı. Flaşım bu güçle arka planı aydınlatmak için uğraşırken, hemen yakınımda olan ana öznem aşırı pozlandı.
Peki, bu durumla başa çıkmanın bir yolu yok mu?
Birçok fotoğrafçının unuttuğu FV Kilidi özelliği işte tam da burada imdadımıza yetişiyor.
Şimdi aynı sahneyi, aynı şekilde, ama FV Kilidi kullanarak çekelim.
FV Kilidi ile çekim
Önce tam ortaya denk gelen netleme noktasını, netleme almak istediğim ana konumun gözlerine doğrulttum ve netledim. Aynı anda, ön flaşı tetiklemek ve doğru flaş gücüne kilitlemek için önceden atadığım “FV Kilidi” düğmesine bastım. Böylece flaş pozlaması bu bölge için kilitlenmiş oldu, tıpkı kameralarımızdaki AEL kilidi gibi pozlamayı kilitledi. Ardından, ana öznemi solda istediğim yerde konumlandırmak için hafifçe sağa yönelerek kadrajımı yeniden oluşturdum. Deklanşöre tam bastım, aşağıdaki fotoğrafı çektim.
Görüldüğü gibi objem tam istediğim şekilde pozlandı. Arka plan FV kilidi kullanmadan çektiğim önceki fotoğrafa göre artık daha karanlık.


FV Kilidi kullanımında unutulmaması gerekenler
Flaş pozlama kilidi aşağıdaki üç şeyden biri gerçekleşinceye kadar bu güç ayarında kilitli kalır:
- FV Kilidi düğmesine ikinci kez basıldığında kilit sıfırlanır.
- Kamera kapatıldığında FV kilidi sıfırlanır.
- Kameradaki ışık ölçer zaman aşımına uğrarsa kilit sıfırlanır. FV Kilidi kullanırken varsayılan ışık ölçer sıfırlama süresini uzatmak için kamera ayarlarınızı kontrol etmeniz gerekir. Nikon D850 kameramda bu süre 6 saniye olarak ayarlıdır.
Kameranızda ışık ölçer zaman aşımı süresini çok uzun ayarladıysanız, FV Kilidi ile işiniz bittiğinde varsayılan değere döndürmeyi unutmayın. Aksi halde kameranızın pilleri normalden biraz daha hızlı boşalabilir.
Sonuç
Flaş Pozlama Kilidi, birçok insandan oluşan bir grubun birden fazla fotoğrafını çekmek için çok kullanışlıdır. Böylece tüm görüntüler birbirleriyle aynı pozlanmış görünür.
Nikon kameralarda FV Kilidi adıyla geçen bu özellik, Canon ve Sony gövdelerde FEL “Flash Exposure Lock” (Flaş pozlama kilitleme) olarak adlandırılmaktadır. Flaş Pozlama kilidi birçok kamerada menüden direk olarak değiştirilebilen bir özellik değildir. Kameradaki bir tuşa bu işlevin atanması sonucu kullanılır. Bunun için kameranızın kullanım kitapçığından yardım alabilirsiniz.
Şimdi birçok okuyucumuzun aklına şu soru gelmiştir: “FV Kilidi yerine AEL Pozlama kilidi kullansaydın ne olurdu?” Eğer FV Kilidi yerine AEL kullansaydım, ikinci fotoğrafım da aynen birincisi gibi aşırı pozlanmış çıkacaktı. Nedenini merak ediyorsanız “TTL Flaş, gücünü netlenen noktaya göre mi ayarlar?” başlıklı yazımıza göz atmanız yeterli olacaktır 🙂 .
Sizin de buna benzer deneyimleriniz oldu mu? FV Kilidi konusunda bilgi, görüş ve yorumlarınızı aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşır mısınız?
Emekleriniz için teşekkür ederim, Sebahattin hocam. Sağlıcakla kalın.
Biz de destek ve takibiniz için teşekkür ederiz Osman bey.
Saygılar.
Merhaba sabahattin bey. Harika ipuçları ve bunları açıklamak için harcadığınız zaman ve enerji için çok teşekkürler. Beni günden güne daha iyi bir fotoğrafçı yaptınız. Sevgiler
Neslihan hanım,
İçinizdeki heves ve öğrenme isteği olmasa bu mümkün olamazdı.
Katkımız olduysa mutlu oluruz.
Saygılar.
Çok faydalandım.
Flaş kullandığım bazı resimlerimin neden çok karanlık veya çok açık olduğunu şimdi çok iyi anlıyorum sayenizde. Harikasınız.
Teşekkürler
Teşekkürler Bülent bey.
Saygılar.
Bunu hiç bilmiyordum. Şimdi denemem gerekecek 🙂 Teşekkürler hocam
Denemek çok basit ama sonuçları tartışılmaz Sarper bey.
Saygılar.
Teşekkür ederim
Bizden de size teşekkürler Habibe hanım.
Saygılar.
hocam ben canon eos m2 ile noname flas kullaniyorum bu yazdiklarinizi onunla yapabilirmiyim
Sami bey merhaba,
Flaşınızı Canon kameranız ile birlikte sorunsuz olarak TTL modda kullanabiliyorsanız, burada yazdıklarım aynen geçerli olacaktır. Denemesi çok kolay ve basit, deneyin göreceksiniz.
Saygılar.
Yine harika bir makale olmuş,hepsi birbirini tamamlıyor,elinize sağlık.Taşlar yerine oturdu. 🙂
Evet Armağan bey, bir önceki yazımda belirtmiştim bu yazıda o taşlar oturacak diye 🙂
Selamlar, saygılar.
Sevgili dostum,
“Flaş Gecesi” Zoom toplantısında anlattığın, daha doğrusu yeniden kadrajlamadaki sorunun cevabını nihayet açıkladın. Ben de “Pv” butonuna fonksiyon tanımlaması yapmamıştım. Bu yazıyı okuyunca “FV” tanımlamasını yapıp hemen flaşları çıkarıp düzeneği kuruverdim. Sonuç gerçekten harika. flaş kullanırken kesinlikle bu özelliği hatırlayıp kullanmak elde edilen görüntünün ışık kalitesini etkileyecek. Bu kullanım şeklini fırsat bulup sokakta denemek gerek.
Çok faydalı bir yazı. benim gibi flaşa çok yüz vermeyen birinin bile iştahını kabartıyor.
Eline sağlık.
Evet Okyar haklısın.
Flaşlı fotoğrafçılıkta vazgeçilmezlerdendir FV Kilidi. Bunu bilerek çekim yapmak saç baş yolmanın önüne geçtiği gibi, çekim sonrası işlem adımlarında da çok az iş bırakır.
Selamlar, sevgiler.
Hocam aklıma takılan bir konu var
flaşımızı gelin damata doğru çevirdik öylece sabit duruyor
makinemizi netleme yapmak için önce gelin damata çevirdik sonra sağa kaydırdık
o sırada flaş hala gelin damata çevriliyken neden aşırı pozlansın
Hüseyin bey merhaba,
TTL flaşlı çekimlerde pozlama, deklanşöre bastığınız anda kameranın orta bölgesi nereyi gösteriyorsa oradan alınır, flaşın pozlama ölçme gibi bir özelliği yok. Flaşın görevi, netleme yapıldığı anda bir kez pilot olarak çakmak ve sonrasında deklanşöre basıldığında, kameranın ona emrettiği güçte son gerçek çakışını yapıp işini bitirmek.
Bu yazım ve yazımın son kısmında belirttiğim diğer yazım bu olayları örneklerle anlatıyor.
İlgileriniz için teşekkürler.
Saygılar.
Çok faydalandım
Teşekkürler
Faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler.