Dinamik aralık (Dynamic-Range, DR), görüntünün en parlak ve en loş bölgeleri arasındaki ışık farklılığıdır. Başka bir deyişle en açık ve en koyu kısımları arasındaki foton dağılımı yoğunluğudur. Belki en anlaşılır tanımını şöyle yapabiliriz; beyazdan siyaha kadar, bir fotoğraftaki en açık ve en koyu tonlar arasındaki ışık yoğunluğu farkıdır.
Fotoğrafçı, sahnemizdeki en parlaktan en karanlık alanlara kadar, tüm detayları aktarabilmek ister. Çünkü ton zenginliği fotoğrafı daha anlaşılır yapar ve sanatsal özellikler yükler.
DR sahnedeki alanlar arasındaki poz farkı geniş olduğunda, detaylar tam olarak aktarılamaz. Loş bölgelerden ışık yansıması azdır, parlak bölgelerden ise fazladır. Fotoğraf bu her iki bölgeden de ayrıntıları, sorunsuz olarak tespit etmelidir. Ancak bu zordur, teknoloji gözümüzden zayıftır.
Yüksek kontrast, fazla Dinamik Aralık demektir. Zıtlık fotoğrafa güçlü bir çekicilik ve anlatım yüklediği için istenir. Kapalı havalarda yapılan dış çekimlerde sorun ortadan kalksa da, kontrast azaldığı için konu dikkat çekiciliğinden uzaklaşır ve fotoğraf zayıflar.

Usta fotoğrafçı ise gözünün gördüğünden, kontrastı/zıtlığı daha güçlü ve ilgi çeken bir fotoğraf yapmak ister. Çünkü yüksek kontrasta sahip bir fotoğraf, koyu gölgelerle birlikle, parlak alanlarda da vurgulara sahip bir sahne içerir. O nedenle etkisi yüksektir ve istenir.
Fotoğrafçı ters ışıkta olsa, fonla birlikte fotoğrafını çektiği insanın yüzündeki ifadeyi, açıkçası mutluğunu, sevincini ya da tasasını güçlü şekilde aktarmak istediği bir kare yapmak ister. Günbatımı iç açıcı duygular hissettirir. Güneşle birlikte yakın plan detaylarının da fotoğrafa yansımasını kim istemez? Ne var ki, güçlü DR varsa, bazen kamerasının gücü buna yetmez.

Böylesi ortamlarda insanın mimikleriyle birlikte, fazla ışıklı o görkemli günbatımının sıcak renkleri, fotoğrafa tam olarak yansımayabilir. Ya da nefis günbatımında insan siluet çıkabilir. Çoğu kişi kameranın çektiğine itiraz etmez, umursamaz, “bu böyle çekiliyor!” der. Usta fotoğrafçı ise “olmadı, ben gökyüzündeki nefis tonları, insanın yüzündeki sevinci ya da yorgunluğu ve giysisini tam olarak tespit edemedim!” der… Bilir ki, özellikle bayanlar için giysi önemlidir.
Kamera bu konuda en yararlı bilgiyi, histogram vasıtasıyla verir. Histogram çan eğrisi gibiyse fotoğraf sorunsuzdur. Zirve sola yakınsa loş alanlar ağırlıklıdır. Fotoğraf hüzzam yansıtır. Noise riski de yüksektir. Sağa yakın zirveye sahip fotoğraf ise daha aydınlıktır. Berraktır ve iç açıcı bir fotoğraf vardır.
Sağ ve sol çerçevelerde dikey uzanım yapan histogramda ise karanlık ve ışıktan patlamış bölgeler barındıran bir fotoğrafa sahibiz demektir, olmamıştır. Özellikle reklam sektörü bunu hiç istemez.

Histogram yanında kamerada fotoğrafı incelerken yanıp sönen ışıklı alanlar varsa, buralarda da ayrıntı bulunmadığını fotoğrafçı bilir. Çektiği fotoğrafı büyüterek kamerasında izlediğinde de, sorun varsa fotoğrafçı yakalayacaktır.
Peki, çözüm var mı?
Olmaz mı? Birçok çözüm tekniği vardır. Onları da gelecekte konuşacağız…
Mikdat bey merhaba,
Yazıdaki resimlere baktığımda baştaki kuş resmi hariç (belki o da dahil) diğerlerinde yardımcı ışık kullanılmış gibi. Bu resimlerideki gibi bir dinamik aralığı hiç bir yardımcı ekipman kullanmadan yalnızca doğal ışıkta çekmek mümkün mü? En azından bir yansıtıcı, dolgu ışığı gibi yardımcılar gerekmez mi?
Saygılarımla.
Bülent bey iyi bir noktaya parmak bastınız.
Hani yazı biterken;
“sorun varsa fotoğrafçı yakalayacaktır.
Peki, çözüm var mı?
Olmaz mı? Birçok çözüm tekniği vardır. Onları da gelecekte konuşacağız…”
denilmişti ya, siz de o çözüm tekniklerinden birisine işaret ettiniz. Teşekkürler…
Dinamik aralık kameranın algılama gücünden daha geniş bir saçılıma sahip olduğunda yardımcı ışık kullanılabilir. Bu ayıp değildir, iyi fotoğraf için gereken her teknik kullanılabilir.
İleride hep birlikte yardımcı ışık kullanmanın yanında diğer teknikleri de konuşacağız.
Selamlar…
Bilgilendirici yazı için teşekkürler üstat
Saygılar selamlar
Teşekkürler Levent, selamlar.
Kuş fotoğraflarında netliğe takıntılı biriyim o nedenle yanlış anlamazsanız bir sorum olacak. Adnan Ataç ustanın kuş fotoğrafında küçük bir netlik kaybı var sanki. Her halde kuşun kanatlarındaki hareket hissini yakalamak için kullanılan enstantane buna neden olmuş olabilir. Siz ne dersiniz. Kaleminize sağlık
Cengiz bey soru sormaktan daha güzel bir şey olabilir mi? Niçin ayıp olsun?
Evet uçan bir kuşun kanat ve kuyruğunda, özellikle de uç kısımlarında, harekete bağlı bir bulanıklılık olacaktır. Fotoğrafa dinamizm katar. Canlının baş ve özellikle gözlerinde netlik olması beklenir.
Selamlar.
Kaleminize sağlık Mikdat bey teşekkürler arthenos
Teşekkürler Handan hanım.
Mikdat bey merhabalar.
Güzel yazınız için teşekkürler. Bülent beyin yorumunada cevap vermek istiyorum . Yazıda kullanılan fotoğrafım tamamen doğal ışıkta çekilmiştir. Işıık şartları iyi olduğu zaman yardımcı ışığa gerek kalmaz. Zorlandığım durumlarda yarrdımcı ışık kullanmayı tercih ederim. Özelliklede ters ışıkda.
Atanur Beyim açıklama için teşekkürler. Başarılı bir fotoğraf, kutlarım. Dolgu ışığı gerektiğinde kullanılan fotoğrafik bir elemandır. Selamlar…
Yazı için çok teşekkür ederim Mikdat abim.
Ellerinize emeğinize sağlık.
Selam ve saygılarımla.
Öner yararlanmanızdan mutluluk duydum. Selamlar.