Daha

    Dinamik aralık nedir, fotoğrafa katkısı ya da zararı var mıdır?

    Fotoğrafçı, sahnemizdeki en parlaktan en karanlık alanlara kadar, tüm detayları aktarabilmek ister. Çünkü ton zenginliği fotoğrafı daha anlaşılır yapar ve sanatsal özellikler yükler.

    Dinamik aralık (Dynamic-Range, DR), görüntünün en parlak ve en loş bölgeleri arasındaki ışık farklılığıdır. Başka bir deyişle en açık ve en koyu kısımları arasındaki foton dağılımı yoğunluğudur. Belki en anlaşılır tanımını şöyle yapabiliriz; beyazdan siyaha kadar, bir fotoğraftaki en açık ve en koyu tonlar arasındaki ışık yoğunluğu farkıdır.

    Fotoğrafçı, sahnemizdeki en parlaktan en karanlık alanlara kadar, tüm detayları aktarabilmek ister. Çünkü ton zenginliği fotoğrafı daha anlaşılır yapar ve sanatsal özellikler yükler.

    DR sahnedeki alanlar arasındaki poz farkı geniş olduğunda, detaylar tam olarak aktarılamaz. Loş bölgelerden ışık yansıması azdır, parlak bölgelerden ise fazladır. Fotoğraf bu her iki bölgeden de ayrıntıları, sorunsuz olarak tespit etmelidir. Ancak bu zordur, teknoloji gözümüzden zayıftır.

    Yüksek kontrast, fazla Dinamik Aralık demektir. Zıtlık fotoğrafa güçlü bir çekicilik ve anlatım yüklediği için istenir. Kapalı havalarda yapılan dış çekimlerde sorun ortadan kalksa da, kontrast azaldığı için konu dikkat çekiciliğinden uzaklaşır ve fotoğraf zayıflar.

    Usta fotoğrafçı ise gözünün gördüğünden, kontrastı/zıtlığı daha güçlü ve ilgi çeken bir fotoğraf yapmak ister. Çünkü yüksek kontrasta sahip bir fotoğraf, koyu gölgelerle birlikle, parlak alanlarda da vurgulara sahip bir sahne içerir. O nedenle etkisi yüksektir ve istenir.

    Fotoğrafçı ters ışıkta olsa, fonla birlikte fotoğrafını çektiği insanın yüzündeki ifadeyi, açıkçası mutluğunu, sevincini ya da tasasını güçlü şekilde aktarmak istediği bir kare yapmak ister. Günbatımı iç açıcı duygular hissettirir. Güneşle birlikte yakın plan detaylarının da fotoğrafa yansımasını kim istemez? Ne var ki, güçlü DR varsa, bazen kamerasının gücü buna yetmez.

    Böylesi ortamlarda insanın mimikleriyle birlikte, fazla ışıklı o görkemli günbatımının sıcak renkleri, fotoğrafa tam olarak yansımayabilir. Ya da nefis günbatımında insan siluet çıkabilir. Çoğu kişi kameranın çektiğine itiraz etmez, umursamaz, “bu böyle çekiliyor!” der. Usta fotoğrafçı ise “olmadı, ben gökyüzündeki nefis tonları, insanın yüzündeki sevinci ya da yorgunluğu ve giysisini tam olarak tespit edemedim!” der… Bilir ki, özellikle bayanlar için giysi önemlidir.

    Kamera bu konuda en yararlı bilgiyi, histogram vasıtasıyla verir. Histogram çan eğrisi gibiyse fotoğraf sorunsuzdur. Zirve sola yakınsa loş alanlar ağırlıklıdır. Fotoğraf hüzzam yansıtır. Noise riski de yüksektir. Sağa yakın zirveye sahip fotoğraf ise daha aydınlıktır. Berraktır ve iç açıcı bir fotoğraf vardır.

    Sağ ve sol çerçevelerde dikey uzanım yapan histogramda ise karanlık ve ışıktan patlamış bölgeler barındıran bir fotoğrafa sahibiz demektir, olmamıştır. Özellikle reklam sektörü bunu hiç istemez.

    Histogram yanında kamerada fotoğrafı incelerken yanıp sönen ışıklı alanlar varsa, buralarda da ayrıntı bulunmadığını fotoğrafçı bilir. Çektiği fotoğrafı büyüterek kamerasında izlediğinde de, sorun varsa fotoğrafçı yakalayacaktır.

    Peki, çözüm var mı?

    Olmaz mı? Birçok çözüm tekniği vardır. Onları da gelecekte konuşacağız…

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Fotoğrafta “Doku” önemsenmezse ne olur?

    Fotoğrafımızın değersizleşmemesi için dokuya sahip fotoğraf üretmek zorundayız. İyi fotoğraf üretmek isteyen fotoğrafçı dokuyu bildiği kadar, dinamik aralığı da bilir. Aslında bilmek ve uygulamak zorundadır.

    Fotoğrafta Minimalizm; Fonu sade tutmanın gücü

    Minimalist fotoğrafçı; sadelik, negatif alan, ayrıştırma, basit şemalar, düzenli görünüm için çizgiler, renk karşıtlığı ve tekrarlardan yararlanması gerektiğini bilerek, özellikle izleyende anlam arayışını odak yapacak dengeye sahip kompozisyonu tasarlar.

    Fotoğrafta Sadelik

    Başarılı insanların en önemli özelliği, çözüm odaklı oluşlarıdır. Fotoğrafçı da kadrajdaki anlatıma katkısı olmayan lekelerin bahanesi ardına sığınamaz. Kompozisyonu sade tutmanın yolları vardır. Eğer sorun çıkaran objeyle baş edemiyorsa, o fotoğrafı çekmez.

    Fotoğrafta Denge

    Fotoğrafta denge, görüntüyü oluşturan görsel ögelerin sahnede yayılımını sağlamak için kullanılan bir kompozisyon tekniğidir. Kompozisyonu dengeli olduğu ölçüde, fotoğraf etkili bir yapıya kavuşacaktır.

    Denge; izleyenin fotoğrafımıza kilitlenmesi ya da uzaklaşmasını sağlayan önemli özellikler arasındadır.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Makale yazarı

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Veteriner hekim olarak kamuda çalıştı. Son görev yeri olan Susurluk’ta yaşamaktadır. Sayısal teknoloji ve interneti fırsat bilerek fotoğrafla ilgilenmeye başladı. Sadece çekip paylaşmak ve izleyerek fotoğrafın öğrenilemeyeceğini anlayınca, ciddi yayınlardan kaynak oluşturdu.Verdiği fotoğraf kursları sayesinde fotoğrafın inceliklerini öğrendi. Çeşitli ortamlarda iyi fotoğrafları yorumlayarak bilincin gelişmesine, iyi fotoğrafın ve fotoğrafçının ön plana çıkmasına destek olmaya çalışmaktadır. Susurluk Fotoğraf ve Sanat Akademisi Derneğinin Kurucu Başkanıdır. Fotono21 ve ASFOD onur üyesi olarak taltif edilmiştir. Fotoğrafın bir hobi aracı olarak görülmesini, sanatsal açıdan tuzak olarak görmektedir. Fotoğrafçıyım diyenlerin, yaratıcı yenilikler içerisinde olması gerektiğine inanmaktadır. Fotoğrafın Aksakallarının rehberlik yapması ve ufuk açıcı yeni çalışmalar içerisinde olması gerektiği düşüncesiyle, gerek şiir ve gerekse yorum olarak bir başyapıt olan Mihriban Türküsünü, ülkenin çeşitli yerlerinden 18 arkadaşıyla birlikte fotoğrafik olarak anlatan çevrimiçi Düşünme Biçimleri atölyesini, Fotono21 bünyesinde gerçekleştirmiştir.Bazı yurtiçi fotoğraf yarışmalarına jüri üyesi olarak davet edilmiştir. Bunlar içinde ülkemizin savunma destanı olan Çanakkale Savaşları Tarihi Alan 1. Fotoğraf Maratonuna yapılan çağrıyı fotoğraftan aldığı en büyük ödül olarak görmektedir.

    POPÜLER İÇERİKLER

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    12 Yorum
    Beğenilenler
    En yeniler Eskiler
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    Bülent ST
    Bülent ST

    Mikdat bey merhaba,
    Yazıdaki resimlere baktığımda baştaki kuş resmi hariç (belki o da dahil) diğerlerinde yardımcı ışık kullanılmış gibi. Bu resimlerideki gibi bir dinamik aralığı hiç bir yardımcı ekipman kullanmadan yalnızca doğal ışıkta çekmek mümkün mü? En azından bir yansıtıcı, dolgu ışığı gibi yardımcılar gerekmez mi?
    Saygılarımla.

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Yorumun sahibi  Bülent ST

    Bülent bey iyi bir noktaya parmak bastınız.
    Hani yazı biterken;
    “sorun varsa fotoğrafçı yakalayacaktır.
    Peki, çözüm var mı?
    Olmaz mı? Birçok çözüm tekniği vardır. Onları da gelecekte konuşacağız…”
    denilmişti ya, siz de o çözüm tekniklerinden birisine işaret ettiniz. Teşekkürler…

    Dinamik aralık kameranın algılama gücünden daha geniş bir saçılıma sahip olduğunda yardımcı ışık kullanılabilir. Bu ayıp değildir, iyi fotoğraf için gereken her teknik kullanılabilir.
    İleride hep birlikte yardımcı ışık kullanmanın yanında diğer teknikleri de konuşacağız.
    Selamlar…

    Levent
    Levent
    Makale Puanlama :
         

    Bilgilendirici yazı için teşekkürler üstat
    Saygılar selamlar

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Yorumun sahibi  Levent

    Teşekkürler Levent, selamlar.

    Cengiz
    Cengiz

    Kuş fotoğraflarında netliğe takıntılı biriyim o nedenle yanlış anlamazsanız bir sorum olacak. Adnan Ataç ustanın kuş fotoğrafında küçük bir netlik kaybı var sanki. Her halde kuşun kanatlarındaki hareket hissini yakalamak için kullanılan enstantane buna neden olmuş olabilir. Siz ne dersiniz. Kaleminize sağlık

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Yorumun sahibi  Cengiz

    Cengiz bey soru sormaktan daha güzel bir şey olabilir mi? Niçin ayıp olsun?
    Evet uçan bir kuşun kanat ve kuyruğunda, özellikle de uç kısımlarında, harekete bağlı bir bulanıklılık olacaktır. Fotoğrafa dinamizm katar. Canlının baş ve özellikle gözlerinde netlik olması beklenir.
    Selamlar.

    Handan
    Handan

    Kaleminize sağlık Mikdat bey teşekkürler arthenos

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Yorumun sahibi  Handan

    Teşekkürler Handan hanım.

    Atanur Sevim
    Atanur Sevim
    Makale Puanlama :
         

    Mikdat bey merhabalar.
    Güzel yazınız için teşekkürler. Bülent beyin yorumunada cevap vermek istiyorum . Yazıda kullanılan fotoğrafım tamamen doğal ışıkta çekilmiştir. Işıık şartları iyi olduğu zaman yardımcı ışığa gerek kalmaz. Zorlandığım durumlarda yarrdımcı ışık kullanmayı tercih ederim. Özelliklede ters ışıkda.

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Yorumun sahibi  Atanur Sevim

    Atanur Beyim açıklama için teşekkürler. Başarılı bir fotoğraf, kutlarım. Dolgu ışığı gerektiğinde kullanılan fotoğrafik bir elemandır. Selamlar…

    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Öner BÜYÜKYILDIZ
    Makale Puanlama :
         

    Yazı için çok teşekkür ederim Mikdat abim.
    Ellerinize emeğinize sağlık.

    Selam ve saygılarımla.

    Mikdat Besni
    Mikdat Besni
    Yorumun sahibi  Öner BÜYÜKYILDIZ

    Öner yararlanmanızdan mutluluk duydum. Selamlar.

    12
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x