Daha

    Geçmiş Olsun Türkiye! Deprem bölgesi için yardımcı yazılımlar

    Zor günlerden geçiyoruz. Hayatın resmen durduğu ülkemizde, herkes elinden geldiğince maddi-manevi olarak deprem bölgesine yardım etmeyi amaçlıyor. Bu yazımızın asıl amacı da deprem bölgesine, depremzedelere ve aktif olarak sahada yer alan ekiplere elimizden geldiğince faydalı olabilmek. Bu yazımızda deprem bölgesine yardım amaçlı, doğaçlama olarak organize olmuş Açık Yazılım Ağı'ndan ve faaliyetlerinden kısaca bahsetmek istiyoruz.

    Açık Yazılım Ağı Nedir?

    Açık yazılım ağı, bir grup gönüllü tarafından depremin ikinci gününden itibaren oluşturulan bir topluluk. Çoğunluğu profesyonel yazılımcılardan oluşan bu topluluk, depremzedelerin yerinin tespiti, enkaz belirleme çalışmaları, ihtiyaç sahibi depremzedelere ulaşma, afet bölgelerinin tespiti gibi işlerde sahada yer alan ekiplere yardımcı olmak amacıyla kuruldu.

    Genel amaç ise AFAD ve AKUT gibi ekiplerle iş birliği yaparak koordinasyonu geliştirmek, sahada çalışan kişilerin işlerini hızlandırıp kolaylaştırmak.

    Bu yönde bir araya gelen ve sayıları hızla artan yazılımcılar, AFAD ve AKUT gibi yardım kuruluşlarına doğruluğu teyit edilmiş bilgileri göndermekte ve onların işlerini kolaylaştırmaya çalışmakta. Teknolojik imkanların üst düzeyde olduğu bu dönemde, imece usulünden ziyade, otomatize edilmiş veri akışı bildiğiniz üzere önem taşıyor. Özellikle deprem gibi zamanla yarıştığımız afetlerde, bu tarz bilgilerin hızlı ve koordineli bir şekilde aktarılması hayati önem arz etmekte.

    Bu amaçla yola çıkan Açık Yazılım Ağı, onbinlerce gönüllünün hızlıca bir araya gelmesi ile birlikte birçok faydalı site geliştirdi. Çok kısa zamanda organize olan ve beklenmedik bir hızda geliştirilen bu siteler şimdiye kadar birçok kişi ve kuruluşa yol gösterdi ve yardımcı oldu.

    Açık Yazılım Ağı Verileri Nasıl Çekiyor?

    Açık yazılım ağında bulunan yazılımcılar, Twitter, Instagram ve hatta WhatsApp gibi sosyal medya hesaplarında paylaşılan, depremle ilgili tüm verileri topluyor. Bu toplanan veriler önce kategorize ediliyor ve daha sonra teyit amaçlı veri ekibine gönderiliyor. Teyit edilen veriler ise ilgili sitelere ve kaynaklara aktarılıyor. Bu kaynaklarda görselleştirilen ve daha derli toplu hale getirilen veriler ise ilgili sitelerde yayınlanıyor.

    Şimdiye kadar arama kurtarma ekipleri, doktorlar, yardım kuruluşları ve münferit kişiler bu yazılımları aktif olarak kullandı ve kullanmaya devam ediyor. Depremin yaraları sarılmaya başladıktan sonra bir rapor halinde, tüm yapılan işlemler kamuoyuyla paylaşılacak. Ancak şimdi çalışma zamanı…

    Açık Yazılım Ağı Siteleri Neler?

    Yukarıda bahsettiğimiz veriler, işlenip kategorize edildikten sonra aşağıda açıkladığımız sitelere yönlendiriliyor ve kullanılabilir hale geliyor. Bu siteler:

    1- Deprem.io

    Deprem.io uygulaması ilk etapta enkaz altında kalan kişilerin yerlerinin belirlenmesi, yıkılan ve müdahale imkanı olan binaların tespiti, enkaz altında kalan kişilerin ve yakınlarının bu durumları bildirebilmesi, aktif yardım ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların güncelliğinin kontrol edilmesi amacıyla kuruldu.

    Sosyal medyada denk geldiğimiz tüm yardım destek talepleri bir noktada toplandı ve bu sayede koordinasyona yardımcı olundu. Şu anda ise aktif olarak çadır kurabilecek gönüllülerin yönlendirilmesi ve kurumlara bağış yapılması adına kullanılıyor. Temennimiz bu uygulamayı tekrar kullanmamak yönünde ancak olası bir deprem senaryosunda, kullanılmaya hazır bir sistemimizin olduğunu bilmek, çok çok az da olsa teselli veriyor.

    2- Afet Harita (afetharita.com)

    Afet harita, yine aynı şekilde sosyal medyada yayınlanan yardım çağrılarını bir merkezde toplayıp görselleştirmek üzerine kurulan bir site. Burada yardım yapan kişi ve kuruluşlar, kendilerine haritada yakın olarak gördükleri yardım merkezlerine ulaşabiliyorlar. Ayrıca yardıma ihtiyaç olan yerleri bu haritada işaretleyip, ilgili kişilerin oraya yönlenmesine de yardımcı olabilirler.

    Herhangi bir sosyal mecrada yayınlanan yardım çağrısı, teyit alındığı takdirde, kısa süre içerisinde bu haritada kendine yer bulabiliyor. Sitede yapılan resmi açıklama ise aşağıdaki gibi:

    Açıklama: Sosyal medya ve haberleşme platformları, web siteleri, sivil toplum kuruluşları, dernekler, yardım kuruluşları, basın ve medya kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından paylaşılan / yapılan / yayınlanan yardım, destek ve arama kurtarma çağlarılarını topluyor ve bu veriyi sahada kullanılmak üzere anlamlı, rafine hale getiriyor. Amaç; bilgi teknolojilerini kullanarak ilgili kurum ve STK’lara yardımcı olmak ve afet zamanlarında açık bir veri platformu sağlamaktır.

    3- Ben İyiyim (beniyiyim.com)

    Ben iyiyim, deprem anında ilk çöken sistem elektrik ve iletişim ağı olduğu için, iletişim kurmak en zorlu süreç olabiliyor. Bu platform ise, iletişimin sağlıklı işlemediği afet bölgelerinde, depremzede ve depremzede yakınlarının iletişimi için oluşturulmuş bir platform. Lütfen unutmayınız, bu platform sadece afetten etkilenen insanlar ve onların yakınları için kurulmuştur.

    4- Afet Bilgi (afetbilgi.com)

    Afet Bilgi, afet bölgesindeki en büyük bilgi ağı olma yolunda illerleyen bu site, bölgede aktif çalışan kişi ve kuruluşlara tam destek olması amacıyla kuruldu. Bu site aracılığıyla afet bölgesine bulunan birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Başlıca bilgi alabileceğiniz konular:

    • Geçici barınma alanları
    • Güvenli toplanma alanları
    • Afet bölgesi yemek dağıtım yerleri
    • Mobil tuvaletler
    • Tahliye noktaları
    • Ulaşım yardımları
    • Aktif hastaneler
    • Konteyner eczaneler ve açık eczaneler
    • Veterinerler
    • Yardım toplama merkezleri
    • Kan bağışı noktaları
    • Önemli telefon numaraları

    5- Deprem Yardım (depremyardim.com)

    Deprem Yardım, depremzedelerin online olarak yardım ihtiyaçlarını yükleyebildiği bir platform olarak hizmet vermekte şu anda. Bu sitedeki genel amaç ise yardım yapmak isteyenlere kılavuz oluşturmak ve yardıma ihtiyacı olan yerleri belirleyip, gerekli yardımların yönlenmesini sağlamak. Hiç erzak gitmeyen köyler, enkaz için bekleyen ilçeler, odun kömür ihtiyaçları, çocuk bezi ihtiyaçları gibi birçok ilanın bulunduğu bu platform, ihiyaç sahiplerinin hızlı bir şekilde gerekli yardımı almasını amaçlıyor.

    Nasıl Destek Olabilirim?

    Açık yazılım ağına destek olmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilir ya da geliştirilen siteleri kendi sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

    Sosyal medya hesapları:

    https://twitter.com/acikyazilimagi

    https://www.instagram.com/acikyazilimagi

    https://www.facebook.com/acikyazilimagi

    https://www.linkedin.com/company/aya-tr/

    https://linktr.ee/acikyazilimagi

    Temennimiz, ülkemizin bu sitelere bir daha hiç ihtiyacının olmamasıdır. Ancak tarihten gördüğümüz ve öğrendiğimiz bir şey varsa, o da artık geçmişe bakıp ders almamız ve gelecek için hazırlıklı olmamız gerektiğidir. Bu siteler ileride olası bir afet durumunda daha fazla can kaybını önlemek ve tedbir olması açısından hazırlanmıştır. Bizler de hem Arthenos.com olarak hem de WhitePress ailesi ile birlikte Açık Yazılımcı ağı olarak, üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazır olduğumuzu, bu konudaki çalışmalarımızın da süreceğini belirtmek istiyoruz ve yetkililerin de aynı hassasiyette çalışmalarını istiyoruz. Tüm yetki sahiplerini, gelecekte yaşanacak olası afetlere karşı tedbir almaya ve hiçbir afeti küçümsememeye davet ediyoruz. ÖNCE TEDBİR.

    Ülkemizin yaşadığı felaketten dolayı hepimize başsağlığı diliyoruz. Hepimize geçmiş olsun.

    Arthenos Ekibi

    İLİŞKİLİ İÇERİKLER

    Beyaz Maskeli Kadın…

    "Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim' diyemez."

    Mustafa Kemal Atatürk

    Dünyanın en büyüğünde görüntü algılayıcısı tasarlamak: Yalçın Balcıoğlu

    Dünyanın en büyük görüntü algılayıcısı firmasında tasarımcı ve yönetici olarak çalışan Yalçın Balcıoğlu ile sohbet ettik.

    Bir Tutam Selanik Toprağı – 100. Yıl Anısına

    Atatürk’ün anılarında sürgüne gönderildiği Trablus’u anlattığı bir bölüm var. Mustafa Kemal, Trablus’da iken bir kere gizlice Selanik’e gelir. Uzun bir süre kalır ve gider. Bir daha Selanik’e hiçbir şekilde gidemez. Kendime dedim ki; "İlk Selanik seyahatinde Atatürk’ün evinden toprak alıyor ve Anıtkabir’e getiriyorsun!"...

    Delbekçi Kadınlar

    Unutturmamız gereken kültürlerimiz o kadar çok ki. Bunların yerel yönetimler tarafından gözetilmesi, desteklenmesi ve korunması gerek. Muğla Büyükşehir Belediyesi bu konuda çaba sarf ediyor.  Düzenlenen bu festival ve benzer festivaller bunun göstergesi. Benim için festivalin en güzel yanı notlarını alıp aklımın bir köşesinde tuttuğum delbekçi kadınlara rastlamış ve onları fotoğraflamış olmamdı.

    E-POSTA ABONELİĞİ

    Makale yazarı

    Sebahattin Demir
    Sebahattin Demir
    Mühendis ama Tıp meraklısı. Seyahat etmeyi seven bir fotoğraf gönüllüsü. Okumayı, araştırmayı, sorgulamayı sever. İnsan ilişkilerine ve saygıya önem verir. Bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyar. "Bilmiyorum" demekten çekinmez. Türkçe yazım kurallarına uymayanlarla arası iyi değildir. Detay profil bilgisi için tıklayınız.

    POPÜLER İÇERİKLER

    Yorum Politikamız: Arthenos.com ekibi olarak tüm okuyucularımızı tartışmalara aktif olarak katılmaya teşvik etsek de, Davranış Kurallarımıza uymayan veya yayınlanan materyalin editoryal standartlarını karşılamayan herhangi bir içeriği Silme / Değiştirme hakkını saklı tutarız.

    YORUM YAPILDIĞINDA BANA BİLDİR
    Bana bildir
    guest

    0 Yorum
    Satır içi geribildirimler
    Bütün yorumları göster
    0
    Düşünceleriniz bizim için önemli. Belirtmek ister misiniz, lütfen yorum yapın.x