Bir süre önce Canon, EOS R modeli ile değiştirilebilir objektifli aynasızlar kategorisindeki ilk kamerasını duyurmuş oldu, bu aynı zamanda Canon’un ilk tam kare aynasız kamerası oldu. 2018 sonlarındaki duyurunun hemen sonrasında “Canon EOS R İle İlk Aynasız Sistemini Anons Etti” başlıklı yazımızda EOS R için ilk izlenimlerimizi sizlerle paylaşmıştık. Yeni EOS R modeli hızlı DIGIC 8 görüntü işlemcisi ile 30.3 Megapiksel Tam Kare CMOS sensöre sahip. Canon, bu model ile 5655 tane manuel olarak seçilebilen otomatik netleme noktasına sahip bir sensör üretmeyi başardı. Elektronik vizöre sahip EOS R, ayrıca 3.69 milyon noktadan oluşan değişken açılı bir dokunmatik ekrana sahip. Bu tarz kameralardaki kontrollerin ve menü ayarlarının sayısı gelişmiş bir fotoğrafçı için bile oldukça kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu yazıda Canon EOS R ayarları hakkında, araştırmalarım ve deneyimlerim neticesinde bugüne kadar öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım ve bazı düğmelerin ve kontrollerinin ne işe yaradığını açıklamaya çalışacağım.
Aslında bu kılavuzda okuyacağınız tüm ayarları, kameranızın yaklaşık 650 sayfadan oluşan kullanım kılavuzunda da bulabilirsiniz. Aradığım bir konuyu tam anlamıyla öğrenmek için sayfalar arasında dolaşmaktan serseme döndüğüm için böyle bir kılavuz yazmaya karar verdim. Kamerayı önüme aldım, “Menü” tuşuna bastım ve menü adımları içerisinde sıra ile dolaştım. Ve yalnızca ayarların ne olabileceğini değil, aynı zamanda işinize yarayacağını umduğum önemli bazı ipuçları da eklemeyi planladım. Ne dersiniz, başlayalım mı?

Aşağıdaki iki görsel kameranın Türkçe kullanım kılavuzundan alınmıştır.


Bu satıra geldiğinize göre başlamaya hazırsınız demektir. O halde ilk işlem olarak kameramızı Açma/Kapama düğmesinden ( Şema-1 [4] ) açalım ve “Menü” [14] düğmesine basalım. Bu kılavuz düzenli bir sıraya göre yazıldığından, buradaki tüm ayarları ve sayfaları görmek için, kameranızın modunu Av, Tv veya M olarak ayarlayın, çünkü diğer modlarda iken bu yazıda belirtilen menülerdeki tüm seçenekleri göremeyeceksiniz.
Ben kameralarımı parlak beyaz zeminli ayarlanmış LCD ile kullanmayı sevmiyorum, o nedenle ilk yaptığım şey, daha rahatlatıcı siyah arayüze çevirmek oluyor. Bunu yapmak için: “Menü > Düzey Seviyesi ayarları > Menü Ekranı > Standart” olarak ayarlayın.
Canon EOS R Ayarları – Menü sistemi
Canon EOS R Menü sistemini adım adım takip ederek, her adımdaki ayarların ne anlama geldiğini ve bu ayarlar için öğrendiğim ve kendim keşfettiğim bazı ipuçlarına değinmek istiyorum:
1. Çekim Menüsü
Bu menüde çekim işlemlerinde kullanılan ayarlar yer alıyor. Başlığın sağında ✩ simgesi görürseniz, bu işlevin sadece Fv, P, Tv, Av, M veya Bulb modunda kullanıldığını gösterir.
1.1 Çekim Menüsü – SHOOT1

Görüntü kalitesi
Öncelikle hangi formatta – RAW ve/veya JPEG – çekim yapayacağınıza karar vermeniz gerekir. RAW format, sensördeki tüm verileri kaydeder, JPEG ise, sizin kamera ayarlarında tanımladığınız birtakım verilere göre kamera tarafından hazırlanan çok daha küçük bir dosyadır. Çoğu ciddi fotoğrafçı gibi ben de RAW’ı tercih ediyorum, çünkü bu size Adobe Lightroom / Photoshop gibi bir uygulamada çalışmak için gerekli en esnek dosyayı verir.
Örneğin, RAW dosyalardan görüntünüzün en belirgin kısımlarında daha fazla renk elde edebilecek ve gölgelerde JPEG’den daha fazla ayrıntı elde edebileceksiniz. RAW dosya formatının dezavantajı, daha büyük dosya boyutlarında saklanması ve çekim sonrasında bunları işleme ihtiyacınızın gerekecek olmasıdır. Canon EOS R’de bir RAW dosyanın ortalama boyutu 20.8 MB, JPEG dosyanın ortalama boyutu 10 MB civarındadır.
Dosya formatları arasında ayrıca bir cRAW seçeneği göreceksiniz, bu dosya boyutlarını yaklaşık %40 oranında azaltmak için kayıplı sıkıştırma kullanan bir formattır. Hafıza kartınızın kapasitesi çok değilse veya gün içerisinde çok fazla sayıda çekim yapacaksanız ve yedek kartınız yoksa, bu cRAW formatını kullanabilirsiniz, buradaki sıkıştırmada kaybedilecek detaylar ihmal edilebilir olacaktır.
JPEG çekmeye karar verirseniz, her biri kendi içerisinde alt ayarlardan oluşan L-Büyük, M-Orta ve S-Küçük arasında seçim yapabilirsiniz. Her bir ayarın üzerine geldiğinizde, ekranın üstünde göreceli piksel boyutlarını görebilirsiniz. Tabii ki L-Büyük ve İyi olanı tavsiye ederim.
Her iki dosya formatı arasındaki farkı daha detaylı incelemek isterseniz aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz:
- RAW ile JPEG Farkı, Avantajları ve Dezavantajları Nedir?
- RAW Dosya: Sıkıştırılmamış, Sıkıştırılmış, Kayıpsız Sıkıştırılmış
- Hangi Kamera Ayarları RAW Fotoğrafları Etkiler?
Dual Pixel RAW
Dual Pixel RAW kullanmak için bir önceki ayar olan “Görüntü kalitesi” ayarını RAW veya cRAW olarak ayarlamanız gerekir. Bu ayar, görüntü sensöründen çift piksel bilgisi içeren görüntüler üretir. Bu ayarı, Pentax’ın kullandığı piksel değiştirme teknolojisiyle karıştırmayın.
Dual Pixel sensörünün piksel yapısı çift fotodiyottan oluşur. Bu sensör tasarımı, sensörün nesneden A ve B sinyalleri alabilmesini ve iki sinyal arasındaki tüm faz farklılıklarını algılayarak Dual Pixel AF sisteminin bir parçası olarak odağa ulaşmasını sağlar. Görüntü yakalarken sensör, A ve B görüntü sinyallerinin her ikisinden de resim bilgileri alır. Bu teknoloji sayesinde aynı sensörle hem odaklama yapılabilir hem de görüntü çekilebilir.
Dual Pixel RAW çekim sırasında iki görüntüyü tek bir RAW dosyasına kaydeder. Bir görüntü, A ve B’nin her ikisinden de alınan görüntü verilerinden; diğer görüntü ise sadece A’dan alınan görüntü verilerinden oluşur. Yani Dual Pixel RAW dosyalarında hem normal görüntü bilgileri hem de ölçülebilen ve nesne mesafesi bilgileri değerlendirilebilen tüm paralaks bilgileri yer alır. Dual Pixel RAW görüntüleri iki görüntü içerdiğinden boyutları normal RAW görüntülerinden iki kat daha büyüktür.
Kullanıcılar Digital Photo Professional yazılımındaki Dual Pixel RAW Optimizasyonu özelliğiyle Dual Pixel RAW görüntüsüyle kaydedilen Dual Pixel verilerinden faydalanabilir ve dosyanın içindeki derinlik bilgilerini kullanarak maksimum netlik pozisyonu için mikro ayarlamalar yapabilirler.
Bu özellik örneğin biraz kapalı bir göze f/1.4 diyafram ile keskin netleme yapmanıza yardımcı olabilir. Bu özelliğin yalnızca 50 ila 200mm arasındaki odak uzunluklarında ve açık diyaframlarda çalıştığını unutmayın.
Kırpma / görünüm oranı
Bu ayar, fotoğrafınız boyutlarının oranını tanımlar ve “1: 1”, “16: 9” gibi bir rakamlarla yükseklik ve genişliği – en / boy – ifade eder. Tam Kare algılayıcının en boy oranı 3: 2’dir ve sensörün tüm yüzeyini kullanmak istiyorsanız “FULL” ayarını kullanmalısınız. Kırpma işlemi daha sonra da yapılabilir.
- 3: 2: Canon EOS R’nin doğal sensör boyutu
- 1.6x: Bu, kırpma modu olarak adlandırılır ve APS-C kameralardan EF-S lensleri kullandığınızda kullanılır.
- 4: 3: micro-four thirds kameranın doğal çözünürlüğüdür.
- 16: 9: daha geniş bir perspektif için.
- 1: 1: temel bir kare ayarıdır.
İzleme süresi
Çektiğiniz görüntünün bellek kartına yazıldıktan sonra görüntünün LCD ekranda görüntülenme süresini buradan değiştirebilirsiniz. Önizleme süresini 2 ila 8 saniye arasında ayarlayabilir veya kamerayı kapatana kadar görüntünün kalmasını istiyorsanız “Tut” olarak ayarlayabilirsiniz. Hiç görüntülenmesini istemiyorsanız “Kapalı” konuma getirebilirsiniz.
Ben, çektiğim bir fotoğrafı incelemek istersem oynat düğmesine basmam yeterli olduğu için bu ayarı hep “Kapalı” tutuyorum.
Deklanşöre kartsız basın
Bu ayar Açık – Devrede – olarak ayarlanmışsa, fotoğraf makinesine takılı bir SD kart yoksa bile deklanşör düğmesini kullanmanıza izin verir. Bu bir güvenlik özelliğidir, bu ayarı “Devre dışı” ayarlayarak, kameranıza SD kart takmayı unutursanız çekime başlayamazsınız. Öte yandan, kameranın özelliklerini test ediyorsanız, Açık duruma getirebilirsiniz, ardından kapatmayı unutmayın ama 🙂
1.2 Çekim Menüsü – SHOOT2

Lens hatası düzeltme
Diijital teknoloji bize fotoğraf makinesindeki görüntüleri ayarlamada birçok imkan sunar. Bunlardan bir tanesi de objektifin optik performansını düzeltme kolaylığıdır. Her kameranın ve merceğin performansını, çeşitli odak uzaklıkları, netleme mesafeleri ve diyafram değerleri ile eşleştirerek, varsa düzensizlikleri düzeltmek ve mercek performansını ‘mükemmele’ yaklaştırmak mümkündür. Bu düzeltmeler yalnızca JPEG dosya formatında çekilmiş fotoğraflara uygulanabilir. Bu ayarı aktif hale getirirseniz seri çekim modunda çekim yaparken kameranızın yavaşladığını fark edebilirsiniz. Bunun dışında, bu ayarı kapatmak için hiçbir neden yoktur.
- Çevresel aydınlatma düzeltmesi: Buna köşe kararması veya vinyet etkisi denir.
- Bozulma düzeltme: Geniş açılı bir objektifle çekim yapıyorsanız, geniş uçta büyük olasılıkla bir miktar bozulma olacağını fark etmişsinizdir. Bu ayar, mercekteki bu bozulmayı düzeltir.
- Dijital Lens Optimizer: Kameradaki lens sapması için üst düzey düzeltme yapar
- Kromatik sapma düzeltmesi: Kromatik sapmadan dolayı renk saçaklarını otomatik olarak giderir.
- Kırınım düzeltmesi: Genellikle f/11 ve daha kısık diyaframların neden olduğu Işık Saçılması – Diffraction – etkisini iyileştirmek için, lens profilini kullanarak kamera ve lense özgü düzeltme yapar.
Eğer -özellikle Sigma lens kullanırken- LCD ekranda yandaki gibi bir dairesel gölgelenme ile karşılaşırsanız, endişe etmeyin; yukarıdaki “Çevresel aydınlatma düzeltmesi” ayarını pasif yapın, düzelir. Sigma objektif uyumsuzluğundan kaynaklı bu problem muhtemelen yeni bellenim ile düzelmiş olacaktır.
Harici speedlite kontrolü
Bu menü öğesini kullanarak, flaş gücünü ayarlayabilirsiniz. Flaş Kontrolü seçeneği ayrıca harici flaş kafasını kontrol etmenin yanı sıra kişiselleştirmenizi de sağlar.
- Flaş çakma: Normalde bu seçenek “Açık” – Etkin – olarak ayarlanır. Flaşı devre dışı bırakmak istiyorsanız, bunun yerine “Kapalı” seçebilirsiniz.
- E-TTL II: Bu seçenek, “Değerlendirmeli” adı verilen varsayılan flaş ölçümü modundan geçiş yapmanıza olanak tanır. Bu modda, kamera mümkün olduğunda ortam ışığını kullanarak arka planı ortaya çıkarır ve ardından flaş gücünü konu üzerinde dolgu ışığı olarak kullanacak şekilde ayarlar. Bunun yerine “Ortalama” seçerseniz, flaş birincil ışık kaynağı olarak kullanılır; bu, flaş gücünün ortam ışığına güvenmeden tüm sahneyi gösterecek şekilde ayarlandığı anlamına gelir. Tipik olarak, bu daha güçlü ve muhtemelen sert flaş aydınlatması ve koyu renkli arka planlar ile sonuçlanır.
- Yavaş Senkron: Yavaş Senkron, birçok fotoğraf makinesinde bulunan ve uzun pozlamalarda hem ana konunuzu nispeten keskin bir şekilde aydınlatı hem de arka plandan ve ön plandan ortam ışığının pozlamanıza katılmasını sağlarsınız.
- Güvenli FE: Sahnedeki olayların fazla pozlanmasını ve patlamasını önlemek için flaş patladığında fotoğraf makinesi obtüratör hızını veya diyafram değerini otomatik olarak değiştirir.
- Flaş Ö.İş ayarı: Flaş Kontrolü listesindeki bu son 2 seçenek, harici flaşların EOS R’den kontrol etmek için kullanılır. Bu, hangi flaşı kullandığınıza bağlıdır ve bu değeri ayarlamak için flaşınızın kullanım kılavuzuna başvurmanız gerekir.
1.3 Çekim Menüsü – SHOOT3

Pozlama telafisi / AEB
Pozlama Telafisi ve Otomatik Poz Basamaklama.
Enstantane hızı, Diyafram değeri veya ISO değerini otomatik olarak değiştirerek, 1/3 duraklı artışlarla en fazla ±3 aralığında pozu basamaklayarak peş peşe üç çekim yapar. Buna, Otomatik Poz Basamaklama – Braket – anlamına gelen AEB denir.
Pozlama telafisi: Kameranızda görüntülerin aşırı veya düşük pozlanmış istiyorsanız veya bunu yaratıcı sahneler oluşturmak için yapmak istiyorsanız, pozlama seviyesini ± 3 EV’ye kadar değiştirebilirsiniz.
Otomatik Poz Basamaklama: Pozlama telafisi ayarını kullanarak, görüntüleri farklı poz seviyelerinde çekebilir ve daha sonra en uygun görüntüyü ± 5 EV ölçeğiyle seçebilirsiniz. Bu iki fonksiyon birlikte kullanılabilir.
Fotoğraflar için ISO hızı ayarı
ISO hızı: ISO değerini minimum ve maksimum limitler arasında manuel olarak ayarlayabilirsiniz. EOS R’nin baz – temel – ISO değeri 100’dür. ISO 100, bu kamera için size en iyi kaliteyi verir, ancak bazı durumlarda fotoğraf çekimi için daha yüksek ISO değerlerine ihtiyacınız olacaktır. L (ISO 50 eşdeğeri) ila H1 (ISO 51200 eşdeğeri) aralığında minimum ve ISO 100 ila H2 (ISO 102400 eşdeğeri) aralığında maksimum ayarı yapabilirsiniz. ISO hakkında daha detay bilgi için “ISO Nedir, Fotoğrafı Nasıl Etkiler?” başlıklı yazımızı okuyun.
ISO Auto: Bu, benim en sık kullandığım ayar ve yöntemdir. Sizin belirleyeceğiniz enstantane ve/veya diyafram değerlerine karşılık, kameranız, doğru pozlama değeri için en uygun olan ISO değerini kendisi otomatik olarak belirler. Buradaki sınırı bu ayar ile belirlersiniz. ISO’yu baz değer olan ISO 100 değerinden her arttırışınızda fotoğrafınızda kumlanma ve gürültülerin başlayacağını unutmayın. Ben Canon EOS R modelinde bu değeri en fazla 3200 olarak ayarlıyorum. Otomatik ISO önemli bir konudur, detayları ve kullanım yöntemleri için “Otomatik ISO Nedir, Ne Zaman Kullanılır, Ne Zaman Kullanılmamalıdır?” yazımızı okumanızı öneririm.
Otomatik aydınlatma iyileştirici
Görüntü karanlık çıkarsa veya kontrast düşük olursa, parlaklık ve kontrast otomatik olarak düzeltilir. Bu işleve Otomatik aydınlatma iyileştirici denir. Bu sadece RAW dosyalarınızı değil JPEG’leri de etkiler, yalnızca JPEG çekenler için kullanışlı olabilir. Ben bu ayarı “Standart” olarak bırakıyorum.
Vurgulu ton önceliği
Sahnenizdeki parlak bölgelerde aşırı pozlamayı önlemek için parlak noktalardaki tonlamayı iyileştirir. Fotoğraf makinesinin vurgu tonu önceliğinde yaptığı şey, kırpma vurgularını önlemek için görüntünün gereğinden az pozlanması ve ardından jpeglerde daha geniş bir dinamik aralığın ortaya çıkması için gölgelerdeki koyuluğu arttırmasıdır. Yani bizim RAW dosyaları işlerken yaptığımız şeylere benzer işler yapar ve bu işlemi yalnızca JPEG’lere uygular. Bu özelliği sevdim, JPEG çekimler yapsaydım mutlaka aktif hale getirirdim.
Ölçüm zamanlayıcı
Bu işlem bir anlamda DSLR’lerdeki AEL – Otomatik Poz Kilitleme – işlevini yapar. Deklanşöre yarım bastığınızda veya AF-ON düğmesine (Şema-1 [9]) bastığınızda, kameranız netleme noktasının olduğu yerden ölçüm alır ve bu ayarda belirlediğiniz süre boyunca pozlamayı oradaki değerde kilitler. Bu arada kameranızı başka noktalara yönlendirseniz bile pozlama önceki değerde kilitli kalacaktır. Belirttiğiniz zaman dolduğunda kilidi kaldırır. Zaman dolmadan yeni bir okuma almak için deklanşörü bırakıp tekrar yarım basmanız gerekir.
Pozlama benzetimi
Pozlama benzetimi – simülasyonu – açık ayarlandıysa, kameranızda çekim için ayarladığınız pozlama değerleri ile nasıl bir fotoğraf oluşacağını, arka LCD ekranda ve Elektronik vizörde son görüntünün neye benzeyeceğini gösterir. Stüdyoda, stüdyo flaşları ile çekim yapıldığında ortam karanlık olduğundan vizörde ve LCD ekranda bir şey göremeyebilirsiniz, karanlık bir görüntü oluşur. Bu ayarı Açık duruma getirerek bu problemden kurtulabilirsiniz.
1.4 Çekim Menüsü – SHOOT4

Beyaz ayarı
İnsan gözü, aydınlatma tiplerinden bağımsız olarak beyaz nesneleri beyaz görür. Dijital fotoğraf makinesinde ise beyaz ayarı, aydınlatmanın renk sıcaklığına göre belirlenir ve kameralarımız, içerisinde koşan bir yazılım algoritması yardımıyla beyaz rengi bulunmaya çalışır. Beyaz dengesi de denilen beyaz ayarı (WB-White Balance), beyaz alanların gerçekten beyaz görülmesini sağlar. Normalde “AWB” (Otomatik beyaz dengesi) ayarı gayet iyi çalışıyor, ancak bunu “AWB W” (beyaz öncelikli otomatik beyaz dengesi) olarak değiştirme seçeneğiniz de var. Bu ayar iç mekan aydınlatması için güzel sonuçlar üretir. Diğer seçenekler; Gün Işığı, Gölgeli, Bulutlu-alacakaranlık-günbatımı, Tungsten ışığı, Beyaz floresan ışığı, Flaşlı, Özel ve Renk Sıcaklığı alternatifleridir.
Özel beyaz ayarı (BA)
Özel beyaz ayarı, çekim yapacağınız ortamda yapay ışık kaynağı varsa kullanılması gereken bir ayardır. Bu ayarı, çekimin yapılacağı yerin ışık kaynağı altında yaptığınızdan emin olun.
BA DEĞİŞ/TARA
Beyaz ayarı değişimi, EOS R kamerada bir fotoğrafçının bilinçli olarak renkleri, mavi, sarı, macenta veya yeşil tonlarında bırakmasını sağlayan bir ayardır ve piyasadan temin edebileceğiniz bir renk sıcaklığı dönüştürme filtresi veya renk telafi filtresinin kullanılmasıyla aynı etkiyi oluşturur. Her bir renk, bir ila dokuz seviye arasında düzeltilebilir. Bu işlev, renk sıcaklığı dönüştürmeyi ve renk telafisi filtrelerini ve bunların efektlerini iyi bilen ileri düzeydeki kullanıcılara yöneliktir.
Beyaz Ayarı Otomatik Basamaklama
Renk uzayı
Renk uzayı olarak genellikle sRGB kullanılır, Adobe RGB’nin insan gözünü taklit eden daha geniş bir renk profili vardır. Ancak, AdobeRGB ile baskı yapacak profesyonel ekipmanlara sahip çok sayıda basımevi bulamazsınız, rRGB’den daha zahmetlidir. Çünkü çevrimiçi kullanmak istediğinizde her defasında sRGB’ye dönüştürmeniz gerekir. Her ikisi arasındaki farkı, avantaj ve dezavantajlarını “AdobeRGB ve sRGB – Hangi Renk Uzayını Kullanmalı ve Neden” yazımıda bulabilirsiniz.
Fotoğraf stili
Fotoğraf stili, Canon’da her konu için en uygun olacak renk tonlarında fotoğraf çekmenizi sağlayan kullanışlı bir özelliktir. Bunlar “Standart”, “Portre” ve “Manzara” gibi normal ön ayarların yanısıra, aynı zamanda Monokrom, İnce Detay, Nötr ve Sıcak gibi gelişmiş senaryoları da içerir.
Tüm bu fotoğraf stilleri Keskinlik, İnce detay, Eşik, Kontrast, Doygunluk, Ton gibi ayarlar için ayrı ayrı ayarlanabilir. Bu ayarlamalar 3 farklı kullanıcı tanımlı ayarlara kaydedilebilir ve hatta diğer EOS kameralara aktarılabilir.
1.5 Çekim Menüsü – SHOOT5

Uzun pozlama kumlanma giderme
Canon EOS R ile 1 saniye veya daha uzun pozlamalar yapacaksanız bu ayarı açın. ISO ayarınız ne kadar düşük olursa olsun uzun pozlamalarda sensör ısınmasından dolayı fotoğraflarınızda elektriksel gürültüler -kumlanma- görebilirsiniz. Uzun pozlama kumlanma giderme ayarını açık yaptığınızda, kameranız ilk fotoğrafınızı çekecek ve hemen ardından aynı pozlama değerleriyle perde kapalı durumdayken ikinci bir fotoğraf daha çekecektir. Doğal olarak ikinci fotoğraf kapkaranlık bir fotoğraf olacaktır, ancak dijital gürülteleri barındıracaktır. Kameranız bu çerçevedeki gürültüleri orijinal fotoğraftan çıkartır. Bu yöntemle, gürültü, özellikle o yerde ve zamanda aynı nem ve sıcaklık seviyesinde ölçüleceğinden en güvenilir gürültü azaltma türüdür.
Tabi bu ayar açıkken çekim yaptığınızda 2 kat süre beklemek zorunda kalacaksınız, bu bazı fotoğrafçılar can sıkıcı olabilir. Bu durumda, bu ayarı kapatın ve RAW çekim yapın, Lightroom veya başka bir fotoğraf düzenleyicide gürültü azaltma türlerini deneyin.
Uzun pozlama gürültü azaltma hakkında daha detay bilgileri “Uzun Pozlama KA (Kumlanma Azaltma) Nedir?” yazımızda bulabilirsiniz.
Yüksek ISO hızı kumlanma giderme
Bu işlev özellikle yüksek ISO hızlarında çekilen görüntülerdeki parazitleri azaltır. Düşük ISO değerlerinde çekim yaparken, sahnenin karanlık koyu kısımlarında -örneğin koyu gölgelerde- yine de parazit oluşabilir, bu ayar bu parazitleri azaltır. Üç gürültü azaltma seviyesi arasından seçim yapabilirsiniz: Düşük, Standart veya Yüksek.
Çoklu çekimde parazit azaltma
Bu teknik, gürültüyü azaltmak için bir defada çekilen dört kareyi otomatik olarak birleştirir. Yüksek ISO hızı kumlanma giderme “Yüksek” ayarına göre bu özellik, paraziti azaltırken görüntü kalitesi kaybını en aza indirir.
JPEG çekim yapanlar için en iyi tekniktir. Görüntü kalitesi RAW veya RAW+JPEG olarak ayarlanırsa, Çoklu çekimde parazit azaltma ayarını yapamazsınız.
Toz Silme Verisi
Normalde kendi kendini temizleyen sensör ünitesi çekilen görüntülerde göze çarpan tozların büyük bir kısmını giderir. Ancak, hala gözle görünür tozların kalması durumunda, görüntüye Toz Temizleme Verisi ekleyerek kalan toz parçalarının daha sonra silinmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlev, Digital Photo Professional EOS yazılımını kullanarak çekimlerinizi bilgisayarınıza indirmenize izin verir. Yazılım, görüntülerinizi analiz eder ve görüntüde ortaya çıkan toz lekeleri kaydeder. Bu veri tabanı daha sonra Canon EOS R’ye aktarılır ve toz partiküllerini otomatik olarak silmek için kullanılır.
Ben bu ayarı aktif etmiyorum, çünkü sensörümde toz olduğunu fark edersem, uzman bir servis profesyoneline temizletiyorum.
Dokunmatik deklanşör
Dokunmatik Deklanşör işlevi Açık olarak ayarlanmışsa, odaklanma işlevini LCD ekrana dokunarak yapabilir ve otomatik olarak çekim yapabilirsiniz. Ben bunu manzara ve makro çekimlerimde sıklıkla kullanırım. Ancak diğer fotoğraf çekim türlerinde pek kullanışlı gelmiyor bana.
Çoklu pozlama
Çektiğiniz birden fazla pozun en az 2, en fazla 9 tanesini tek bir fotoğrafta birleştirilebilirsiniz.
- Açık – Func / Ctrl (İşlev ve kontrol önceliği): Kademeli olarak çoklu pozlamalar çekerken kullanışlıdır. Sürekli çekim sırasında, sürekli çekim hızı büyük ölçüde düşecektir.
- Açık – ContShtng (Sürekli çekim önceliği): Hareketli nesnelerin sürekli çoklu pozlamaları için kullanılır. Ancak şu işlemleri çekim sırasında kullanamazsınız: Menü görüntüleme, Çekimden sonra resim inceleme, Resim izleme ve Son resmi geri alma.
Kameranızda sadece birleştirilmiş fotoğrafın kaydedileceğini unutmayın. Çoklu pozlama için kullanılan tekli pozlar kameranıza kaydedilmez.
Çoklu pozlama kontrol ayarı:
- Eklemeli: Çekilen her bir görüntünün pozlaması toplanarak eklenir. Poz no ayarına bağlı olarak, negatif pozlama telafisi ayarı yapın. Pozlama telafisi miktarını ayarlamak için şu temel kılavuzu izleyin. İki poz: -1 durak, Üç poz: -1.5 durak, Dört poz: -2 durak.
- Ortalama: Pozlama ayarı sayısına bağlı olarak, çoklu pozlamalarda çekim yaparken negatif pozlama telafisi otomatik olarak ayarlanır. Aynı sahnenin birden fazla pozunu çekerseniz, standart pozu elde etmek için nesnenin arka planının pozu otomatik olarak kontrol edilir.
- Karanlık / Aydınlık: Temel görüntünün parlaklığı veya koyuluğu ve eklenen görüntüler aynı konumda karşılaştırılır ve parlak veya karanlık bölümler korunur. Görüntünün parlaklığına veya koyuluğuna bağlı olarak bazı çakışan renkler karışabilir.
HDR Modu (Yüksek Dinamik Aralıklı çekim)
Kırpılan vurguların ve gölgelerin, yüksek kontrastlı sahnelerde
bile tonlamada yüksek dinamik aralık için korunduğu fotoğraflar
çekebilirsiniz. HDR çekim, manzara ve durağan çekimlerde etkilidir.
HDR çekimde, her çekimde farklı pozlu kesintisiz üç çekim
(standart pozlu, düşük pozlu ve aşırı pozlu) yapılır ve bunlar sonra
otomatik olarak birleştirilir. HDR resim bir JPEG resmi olarak
kaydedilir.
Aydınlık ve karanlık bölgelerin çok olduğu yüksek kontrastlı sahnelerde bile yüksek dinamik ton aralığı için, patlamamış açık tonlarda ve gölgelerdeki detayları kaybolmamış fotoğraflar çekebilirsiniz. HDR çekimi, manzara ve kapalı mekan fotoğraf çekimlerinde etkili sonuçlar verir. HDR çekimi ile sahnenin, her çekim için ardışık olarak, standart, düşük ve aşırı pozlanmış üç farklı görüntüsü çekilir ve ardından bu kareler tek bir fotoğrafta otomatik olarak birleştirilir. Çıkan HDR görüntüsü JPEG olarak kaydedilir.
HDR görüntüler için kullanacağınız ön tanımlı ayarlar şunlardır: Natural, Art standart, Art vivid, Art bold, Art embossed.
1.6 Çekim Menüsü – SHOOT6

Bulb zamanlayıcı
Bulb modu 30 saniyeden uzun pozlamalar için kullanılır. 30 saniyeden uzun pozlama yapmak için bu ayarı açın, pozlama zamanlayıcısını istediğiniz ayara getirin ve çekiminizi yapın. Bulb zamanlayıcı ile Bulb çekim sırasında deklanşör tuşuna basılı tutmanız gerekmez. Bu, kablolu/kablosuz deklanşör tetikleyici kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırı ve makine sarsıntısını azaltır. Pozlamayı erken bitirmek istiyorsanız, sadece deklanşöre dokunmanız yeterlidir.
Bulb zamanlayıcı sadece [BULB] çekim modundayken ayarlanabilir. Diğer modlarda ayarlanamaz, aktif değildir.
Titreşim önleme
Bu ayarı, lenslerdeki IS -Görüntü sabitleme- sistemiyle karıştırmayın. Floresan ışığı gibi bir ışık kaynağı altında yüksek enstantane hızıyla çekim yapıyorsanız, ışık kaynağındaki dengesizlikler titremeye neden olabilir ve görüntü dikeyde dengesiz pozlanır. Bu koşullar altında sürekli çekim kullanılırsa, görüntü genelinde dengesiz pozlama veya renk görülebilir. Bu özellik fotoğraf makinesinin titreme frekansını algılamasını ve pozu ve renkleri, titremeden daha az etkilenmiş fotoğraflar çekmesini sağlar.
Sessiz Enstantane
Fotoğraf çekiminde normalde kullandığınız mekanik deklanşör özelliği yerine sensörün elektronik deklanşör özelliğini kullanarak sessiz çekim yapabilirsiniz. Bu, fotoğraf makinesinin sessiz olması gereken yerlerde çekim yaparken çok kullanışlıdır.
Aynasız kameralarda kullanılan “Mekanik, Elektronik deklanşör ve Elektronik ön perde deklanşörü nedir?” ve hangisi ne zaman ve neden kullanılır merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Sessiz Cİ (Canlı İzleme) çekim
Fotoğraf makinesinin sürücü ve deklanşör işlemi özelliklerini çekim koşullarınıza veya kullandığınız lense uygun şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu modda, kameranızdaki mekanik aksamlardan kaynaklı çalışma sesleri susturulur ve çok sessiz çekimler yapabilirsiniz.
- Mod 1: Daha sessiz çekime izin verir, Bu modda sürekli çekim yapılabilir.
- Mod 2: Deklanşöre tam basıldığında, yalnızca bir çekim yapılır. Deklanşör düğmesini basılı tutarken kamera çalışması askıya alınacaktır. Bu, daha sessiz çekime olanak tanır ve deklanşörü yarım basılı konuma getirdiğinizde işlem kaldığı yerden devam eder. Sürekli çekim moduna ayarlanmış olsa bile, yalnızca tek bir çekim yapılır.
- Disable (Devre Dışı Bırak): Bir Tilt-Shift Lens yani TS-E lens veya uzatma tüpü kullanıyorsanız, Disable olarak ayarladığınızdan emin olun. Mod 1 veya Mod 2 ayarlanmışsa, standart pozlama elde edilemeyebilir veya düzensiz pozlama ortaya çıkabilir.
Yüksek hızlı gösterim
Bu seçeneği etkinleştirmek için kameranın yüksek hızlı kare hızına ayarlanmış olması gerekir. RF lensle çekim yaparken çekiminiz ile canlı görünüm çekimi arasında geçiş yapan hızlı görüntüleme yapabilirsiniz. Bunun için, AF menüsünün 1. sekmesindeki “AF işletimi” ayarını “Servo AF”ye ve sürücü modunu“Yüksek hızda sürekli”’ye getirin. Hızlı hareket konular ekranda daha hassas hale gelerek izlenmesini kolaylaştırır.
2. AF Menüsü
Bu menüde, Otomatik netleme – Autofocus – kısaltması olan AF işlemlerinde kullanılan ayarlar yer alıyor. Başlığın sağında ✩ simgesi görürseniz, bu işlevin sadece Fv, P, Tv, Av, M veya Bulb modunda kullanıldığını gösterir.
2.1 AF Menüsü – AF1

AF işletimi
Tek Çekim (One Shot):
Durağan konular için kullanılır. Deklanşöre yarım bastığınızda, kameranız yalnızca bir kez netleme yapacak, deklanşörden elinizi kaldırmadığınız sürece, kameranızı başka bir yöne çevirseniz dahi, odak ilk netlediği düzlemde kilitli kalacaktır.
- Odaklanma elde edildiğinde, AF noktası yeşil renge döner ve bip sesi duyulur.
- Deklanşör tuşuna yarım basılı tuttuğunuz sürece odak o düzlemde kilitli kalır ve Yeniden kadrajlama tekniği ile kadrajınızı yeniden oluşturabilirsiniz.
- Pozlama ölçümü ise, deklanşöre tam basıldığında netleme noktası nerede ise o noktadan ölçüm alınarak yapılacaktır. O nedenle yeniden kadrajlama yapacaksanız, pozlama kilitleme işlemini yapmalısınız.
Servo:
Bu AF işlemi, odaklanma mesafesinin değiştiği hareketli nesneler içindir. Deklanşöre yarım basılı tutulduğu sürece, kamera konuya sürekli odaklanmaya devam eder.
- Odaklanma gerçekleştiğinde, AF noktası mavi renge döner.
- Poz ayarı yukarıdaki gibi fotoğraf çekilirken yapılır.
- AF noktası seçimi otomatik olduğunda, fotoğraf makinesi ilk önce odaklanmak için orta AF noktasını kullanır. Otomatik odaklanma sırasında, özne merkez AF noktasından uzaklaşırsa, özne başka bir AF noktasıyla kaplandığı sürece odak takibi devam eder.
AF yöntemi
Çekim koşullarına veya konuya uygun AF yöntemini buradan seçebilirsiniz. Fotoğraf makinesi bir AF noktası veya Bölge AF çerçevesindeki kişilerin yüzlerine odaklanmayı dener.
Yüz + Takip:
- Kamera çerçevedeki kişi yüzlerini tarar, tespit eder ve odaklanır. Tespit edilen yüz üzerinde AF noktası küçük kare içinde görünür, sonra da bu yüz takip edilmeye başlar. Hiç yüz algılanmazsa, AF alanının tamamı otomatik AF seçimi için kullanılır.
- Kamera tarafından birden fazla yüzün tanındığı bir grup çekiminde, odak çerçevesinin her iki tarafında da oklar görürsünüz. Odaklama hedefi olarak farklı bir yüz seçmek için, odaklanmasını istediğiniz yüze dokunun veya hedef çerçeveyi yüzün üzerinde hareket ettirmek için Çoklu denetleyiciyi kullanın.
- Odağı yüze kilitlemek için deklanşöre yarım basılı tutun veya AF-ON düğmesini basılı tutun. Netleme kilitlendiğinde, netleme çerçevesi yeşile döner ve kamera bir bip sesi çıkarır. Sesi kısmak için Çekim Menüsündeki Bip seçeneği ile ses efektini devre dışı bırakın. Odaklanma başarılı değilse, odak çerçevesi kırmızı olur.
1 noktalı AF:
Son derece hassas otomatik netleme için yalnızca bir AF noktası kullanılır.
AF alanını genişlet : Odaklama, bir AF noktasının üst, alt, sol ve sağındaki noktaları kullanır. 1-nokta AF ile takip edilmesi zor olan hareketli nesneler için etkilidir. Her ne kadar Servo AF, başlangıçta bir AF noktası olan bir konuya odaklanmanızı gerektirse de, bu AF yöntemiyle odaklama Bölge AF’den daha kolaydır.
AF alanını genişlet: Çevresinde: Odaklama, yukarıdaki gibi bir AF noktasının üst, alt, sol ve sağındaki noktaların yanısıra köşelerdeki komşu noktaları da kullanır. AF alanını genişlet seçeneğinden daha geniş bir alana odaklanmayı sağlar. 1 nokta AF ile takip edilmesi zor olan hareketli nesneler için etkilidir. Servo AF işlemi, AF alanını genişlet ile aynıdır.
Bölge AF: AF alanını genişlet seçeneğinden daha geniş bir alanı kaplamak için Bölge AF çerçevelerinde otomatik AF seçimini kullanır. Bu da odaklanmayı 1 noktalı AF/AF noktası genişletme seçeneklerine göre daha kolay hale getirir ve hareketli konularda da etkili olur. Genellikle en yakın konuya odaklanır. Kameranın, Bölge AF çerçevesindeki herhangi bir kişinin yüzüne odaklanmaya çalıştığını unutmayın.
Büyük Bölge AF: Dikey: Bölge AF’den daha geniş bir alanı kaplamak için bir dikey Büyük Bölge AF çerçevesinde otomatik AF seçimini kullanır. Bu da odaklanmayı 1 noktalı AF/AF alanı genişlet seçeneklerine göre daha kolay hale getirir ve hareketli konularda da etkili olur. Genelde en yakındaki konuya odaklanır. Fotoğraf makinesinin Bölge AF çerçevesindeki herhangi kişilerin yüzlerine odaklanmayı deneyeceğini unutmayın.
Büyük Bölge AF: Yatay: Bölge AF’den daha geniş bir alanı kaplamak için bir yatay Büyük Bölge AF çerçevesinde otomatik AF seçimini kullanır. Bu da odaklanmayı 1 noktalı AF/AF alanı genişlet seçeneklerine göre daha kolay hale getirir ve hareketli konularda da etkili olur. Genelde en yakındaki konuya odaklanır. Fotoğraf makinesinin Bölge AF çerçevesindeki herhangi kişilerin yüzlerine odaklanmayı deneyeceğini unutmayın.
Kamera Film moduna ayarlandığında, sadece yüz izleme otomatik netleme modunda etkinleştirilebilecek yeni Eye Detection AF’nin nasıl olduğuna bakalım:

Canon EOS R’nin bellenim sürümü 1.2 ile AF çerçeve boyutu artık küçük olarak ayarlanabilir hale getirildi.
AF kare boyutu
1 noktalı AF işlemi için Normal veya Küçük çerçeve boyutunu seçin.
Göz Algılama AF
Bu, EOS M APS-C kameralarla sunulan çok heyecan verici bir özellikti. AF Yöntemi, Yüz tespiti + İzleme olarak ayarlandığında, tüm aktif AF alanı odaklanmak için kullanılır. Ve eğer sahnede bir insan yüzü algılanırsa, kamera sahnedeki en belirgin yüze odaklanmak yerine, o yüzdeki en yakın göze odaklanır ve o göze daha küçük bir odak kutusu koyar. Bu kişi çerçevede hareket ederse, Göz tespiti AF, kadrajda kaldığı sürece o gözü izlemeye devam eder.
Göz tespiti AF etkinken, Yüz Algılama’nın bir insan yüzünü tanıdığını gösteren büyük bir dış kutu ve içinde daha küçük bir kutu görürsünüz. GBu küçük kare Göz Tespiti AF’nin seçtiği gözü çevreleyecektir.
Bu yöntem, portre çekerken, modelinizin en yakın gözüne net bir şekilde odaklanılacağı anlamına gelir. Deneyimli birçok fotoğrafçı daha önce Tek nokta AF ile modelin gözüne denk getirmek için manuel olarak çaba harcadığı bu zahmetli işlemi artık Göz tespiti AF teknolojisi ile birlikte EOS R’ye rahatlıkla bırakılabilecek.
Göz tespiti AF’yi etkinleştirmek için yapılması gereken tek şey, AF Menüsünün 1. sekmesindeki “Göz algılama AF”‘yi etkinleştirmek ve Yüz Tespiti + İzleme’nin etkin olduğundan emin olmak. Bu mod çoğu çekim modunda çalışır.
Göz algılama AF normalde kameraya en yakın olan göze odaklanacak olsa da, netlemeyi modelin diğer gözüne kaydırmak istiyorsanız, kameranın arkasındaki AF Noktası Seçme düğmesine iki kez basın. Algılanan gözü çevreleyen daha küçük “kutunun” modelin diğer gözüne konumlandığını göreceksiniz.
Yüz Algılama AF ve gelişmiş Göz Algılama AF’nin çalışması için, kameranın temelde iki yüz, bir burun ve bir ağız gibi tipik insan yüz özelliklerini tanımlayabilmesi gerekir. Buna göre, EOS R’nin Göz Algılama AF’sinde bazı sınırlamalar olabilir:
- Servo AF ile çalışmaz, bu nedenle hareketli nesnelerle çalışamaz. Bu nedenle, Spor Algılama Modunda veya Pan Modunda Göz Algılama AF kullanılamaz.
- Yaratıcı Filtreler modlarında Minyatür efekti veya Balık gözü efekti ayarlarını kullanıyorsanız devre dışı bırakılır.
- Video kaydederken Göz Algılama AF kullanılamaz. Sürekli Film Servo AF etkinken, video kaydı sırasında genel Yüz Algılama mümkündür.
- Sahnedeki ana yüz, resimdeki belirli bir alanı kaplayacak kadar yakın olmalıdır. Eğer tespit edilen bir yüz karede çok uzak veya küçükse, EOS R geleneksel Yüz Algılama’ya geri döner.
- Göz Algılama AF, nesnenin gözleri kısmen veya tamamen kapalıysa sorun yaşayabilir.
- Yüzün kameraya dönük olması gerekir, bu yüzden konunun kameraya doğru bakıyor ve gözlerin de kameranın yönünde olması gerekir. Kamerayla doğrudan göz teması gerekli olmasa da, konunun gözleri bir tarafa veya diğerine belirgin şekilde açılıysa, EOS R’nin Göz Algılama AF’si kameraya en yakın olan gözü tespit edemeyebilir ve sıradan Yüz Algılama veya geleneksel Otomatik AF noktası seçimine geri döner.
- Öznenin gözlerinden biri veya her ikisi de derin gölgedeyse, Göz Algılama AF ve bazen genel Yüz Algılama AF işlemekte zorlanabilir.
- Güneş gözlükleri, gözlerin etrafındaki aşırı makyaj, maskeler gibi durumlar genellikle Göz Algılama AF’nin en yakın gözü tespit edip odaklanmasını önler. Yüz Algılama gibi, insan gözlerini algılamak için tasarlanmıştır, hayvanlar veya insan olmayan diğer nesnelerde çalışmaz.
Dokun ve sürükle AF ayarları
Dokun ve Sürükle AF, temel olarak istenen otomatik netleme noktasını ekranda herhangi bir yere sürükleyebileceğiniz anlamına gelir. Bu, diğer yöntemlerden çok daha hızlıdır.
Aktif dokunma alanını seçebilirsiniz: Tüm panel, Sağ, Sol, Üst, Alt ve Üst Sağ. Ben elektronik vizörde görünmesine ve odak noktasını aynı anda kolayca değiştirmeme olanak sağladığı için Sol’a ayarlıyorum.
2.2 AF Menüsü – AF2

MF Artırma ayarları
MF Artırma -Peaking- manuel netleme yapıldığında hassas ayar yapabilmek için yardımcıdır. Odaklanmayı kolaylaştırmak için odaktaki konunun kenarlarını renkli olarak görebilirsiniz. Kontur rengini ve kenar hassasiyetini -seviyesini- ayarlayabilirsiniz. Netlenmiş alan, elektronik vizörde veya LCD ekranda belirlediğiniz renkte görünecektir, Bu da, odak noktanızın nerede olduğunu ve konunuzun odaklanıp odaklanmadığını belirlemenize yardımcı olur. Çok kullanışlı bir özelliktir, ben Kırmızı renge ve Yüksek Seviyeye ayarlarım.
Odak Kılavuzu
Odak kılavuzunun “Açık” olarak ayarlanması, size odağın hangi yöne ayarlanacağını ve gerekli ayarın derecesini gösteren görsel bir kılavuz sağlar. Kılavuz çerçeve, örneğin Yüz + Göz İzleme kullanılırken ana konu için tespit edilen gözlerin yakınında görüntülenir.
2.3 AF Menüsü – AF3

Takip hassasiyeti
Konu takip hassasiyetini ayarlamanız Servo AF sırasında, kameranız hareketli konuyu takip ederken, araya giren bir başka konu olursa veya ana konunun AF noktalarının dışına çıkması durumunda verilecek tepkiyi belirler. Yedi seviyeden birine ayarlayabilirsiniz.
- 0 “Sıfır: Standart ayardır, genel olarak hareketli konular için uygundur.
- Kilitli: -3 / -2 / -1: Bu ayarda, ana konu AF noktasından uzaklaşırsa, fotoğraf makinesinin farklı bir konuyu takip etmesi daha az olasıdır. Ayar eksi (-) sembolüne yaklaştıkça, sıfırdan uzaklaştıkça, kamera farklı bir konuyu izlemeye o kadar az eğimli olur. Örneğin; kalabalık arasında koşan çocuğunuzu takip etmek ve odakta tutmak istiyorsunuz, ama araya başka çocuklar da giriyor diyelim. Bu durumda bu ayarı kullanarak, araya başka çocuklar girse bile kameranızın AF sisteminin bir süreliğine onları yok varsaymasını sağlarsınız. Aradaki engel kalkınca çocuğunuzu izlemeye devam edebilirsiniz.
- Duyarlı: + 1 / + 2 / + 3: Bu, AF noktasını kapsayan bir konuyu izlerken kameranın daha duyarlı olmasını sağlar. Ayar artı sembolüne yani sıfıra ne kadar yakınsa, kamera o kadar duyarlı olur. Örneğin karşıdan gelen bisiklet yarışçılarını çekiyorsunuz ve hep en öndeki yarışçıyı odakta tutmak istiyorsunuz. Bu ayarı kullanarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Kameranızın odakladığı en öndeki yarışçının önüne bir başkası geçtiğinde artık netleme hızlıca ona geçecektir.
Takip hızlandır/yavaşlat
Bu ayar, hızını aniden değiştiren, birden harekete geçen veya aniden duran konular için Servo AF takip hassasiyetini ayarlar.
- 0 “Sıfır”: Hareket hızında çok ufak değişiklik olan hızlarda hareket eden konular için uygundur.
- -2 / -1: Bu da hareket hızında çok ufak değişiklik olan konular için uygundur. 0’a ayarlandığında da etkili olur ancak konunun hafif bir hareketi veya konu önündeki bir engel nedeniyle odak dengesizleşir, bunu engellemek için bu ayar kullanılır.
- +2 / +1: Ani harekete geçen, birden hızlanan/yavaşlaya/duran konularda etkilidir. Hareketli konunun hareketleri hızla değişse bile, fotoğraf makinesi hedef konuyu takip etmeye devam eder. Örneğin fotoğraf makinesi size aniden yaklaşmaya başlayan bir konu arkasından veya size yaklaşırken aniden duran bir konunun önünden odaklanma yapamayabilir. +2 ayarında hareketli konudaki ani değişimler +1 ayarından daha iyi takip edilir. Ancak, fotoğraf makinesi çok ufak konu hareketlerine karşı bile hassas olacağından, odaklanmada kısa süreli dengesizlikler görülebilir. +2 ayarı, hareketli nesnenin hızındaki önemli değişiklikleri +1’den daha iyi izleyebilir.
AF nokta otomatik geçiş
Bu ayar, hareketli konu yukarı, aşağı, sola veya sağa doğru hızlı geçiş yaparken AF noktalarının değiştirilme hassasiyetini belirler. Bu parametre yalnızca çoklu AF noktaları arasında geçiş yapmak içindir, bu nedenle AF alanı seçim modları kullanılırken Tek Noktalı Spot AF ve Tek Noktalı AF kullanılamaz. Sıfır ayarı, AF noktalarının orta düzeyde anahtarlanması için standart bir ayardır. + 1 / + 2 ayarları, herhangi bir yönde gerçekleşebilecek düzensiz hareketleri olan nesneler çekerken kullanılır.
Bölge AF sırasında manuel olarak seçilen bir AF noktası konuyu terk ettiğinde, konuyu yakalamak için hızlıca çevredeki AF noktalarından yardım alır. Fotoğraf makinesinin otomatik olarak yeni bir AF noktası kullanmaya karar vermesini istediğinizde artı ayarını kullanın ve konuyu izlemek için manuel olarak seçilen AF noktalarına vurgu yapmak istediğinizde sıfır ayarını kullanın.
2.4 AF Menüsü – AF4

Lens elektronik elle odak
Elektronik manuel odaklanma işlevine sahip USM ve STM lensleriyle Tek Çekim AF modunda otomatik odaklanmadan sonra elektronik manuel odaklanmayı kullanmak istiyorsanız ayarlayabilirsiniz.
- Kapalı – Tek Çekim sonrası devre dışı: AF işlemi sonrasında manuel odak ayarı kapalıdır.
- Açık – Tek Çekim→etkin: Deklanşör tuşunu yarım basılı tutarsanız, AF işleminden sonra odağı manuel olarak ayarlayabilirsiniz.
- Açık + – Tek Çekim→etkin (büyütme) :Deklanşör tuşunu yarım basılı tutmaya devam ederseniz AF işlemi sonrasında odağı manuel ayarlayabilirsiniz ve tuş yarım basılıyken lens odaklanma halkasını çevirerek odaktaki alanı büyütebilirsiniz.
AF yardımcı ışını yayma
Fotoğraf makinesinin veya EOS R kameraya uygun harici Speedlite flaşların AF yardımcı ışığını açar veya kapatır. Bu, bazı flaşların düşük ışıklı durumlarda odaklanmaya yardımcı olmak için kullanılan ışıktır.
- Açık: Gerektiğinde AF yardımcı ışığının yanmasını sağlar.
- Kapalı: AF yardımcı ışığını kapatır. Fotoğraf makinesi ve harici flaş ünitelerinden AF yardımcı ışığının gelmesini istemiyorsanız bu ayarı yapın.
- [LED] Sadece LED AF yardımcı ışığı: LED donanımlı harici flaş ünitelerinde LED AF yardımcı ışığı yanar. Harici flaşınızda LED donanımı yoksa bunun yerine fotoğraf makinesinin AF yardımcı ışığı yanar.
Tek çekim AF deklanşör önceliği
Tek Çekim AF’de odaklanmaya veya deklanşör bırakma zamanlamasına öncelik tanınmasını sağlayabilirsiniz (Dokunmatik Deklanşör ile çekim hariç).
- Odaklanma önceliği: Odaklanma gerçekleşene kadar fotoğraf çekilmez. Çekimden önce iyi odak ayarı yapmak istediğinizde etkilidir.
- Deklanşör önceliği: Odaklanmadan ziyade fotoğrafın çekilmesine öncelik tanınır. Belirli bir anın yakalanması önemli olduğunda kullanışlıdır. Konu odakta olsun veya olmasın çekiminin yapılacağını lütfen unutmayın.
Bu ayar benin hayati derecede önemlidir. Bununla ilgili bir anımı “Dijital kameralarda AF sistemi nasıl çalışır?” yazımda anlatmıştım, burada yine tekrar edeceğim izninizle:
Doğru ayarı yapın, o önemli anı kaçırıp sürpriz yaşamayın
Hareketli nesnelerin çekimlerinde deklanşörün hızlı çalışmaması insanı delirtebilir, çünkü bazı durumlarda bazı pozlar odaklanmış ve net, bazıları odak dışı ve bulanık olabilir. Bu durum, örneğin uçan kuşların fotoğraflarını çekerken birkaç kez başıma geldi. En kötüsü de kızımın mezuniyet töreninde kep fırlatma aşamasında başıma gelmişti. Düşünsenize, ne zamandır o günü bekliyorsunuz, makineniz yanınızda, seri çekim moduna ayarlamışsınız ve hazır durumdasınız, tam o anı bekliyorsunuz. O an geliyor ve sizin çocuğunuz da dahil tüm öğrenciler keplerini havaya fırlatıyorlar, siz deklanşöre basıyorsunuz. Veee makine fotoğraf çekmiyor, kepler havada, hala çekmiyor, kepler düşüyor ve sıfır fotoğraf ile hüsran. Peki neden böyle oldu? Çünkü bu satırların yazarı, makinesindeki bu ayarı “Odaklanma önceliği” konumunda unutmuş da ondan. Bunun anlamı şudur; “Odağı sağlamadığın sürece fotoğrafı çekme” demişsiniz makinenize. Yüzlerce kep havada uçuşurken, makinemin AF sistemi hangisine odaklanacağına karar veremedi, odaklanamadığı için deklanşöre komut veremedi ve fotoğrafı çekemedi.
2.5 AF Menüsü – AF5

AF olanaksızken lens hareketi
Otomatik odaklanma sırasında odaklanma gerçekleşmezse, fotoğraf makinesinin net odak ayarı için arama yapmaya devam etmesini veya aramayı durdurmasını sağlayabilirsiniz. Bu ayar aksiyon fotoğrafçılığınızı, özellikle tele lenslerle etkin bir şekilde hızlandırabilir. Süper telefoto lensler, sürekli netleme araması sırasında şaşırabilir ve bir sonraki sefer netlemeye ulaşmak daha fazla zaman alabilir.
- Açık – Odak aramaya devam: Otomatik odaklanma ile odaklanma gerçekleşmediğinde, lens net odağı bulmaya çalışır.
- Kapalı – Odak arayışını durdur: Otomatik odaklanma başlar ve odak uzakta kalır veya odaklanma gerçekleşmezse, lens sürücüsü işlem yapmaz. Bu lensin odak arama sürücüsü nedeniyle çok sapmamasını sağlar.
NOT: Bir süper telefoto lens veya geniş odaklanma sürücüsü aralığına sahip olan başka bir lens kullanılarak odak arama sürücüsü işlemi yapıldığında, lens keskin bir şekilde odak dışına kayabilir ve bir sonraki sefer odaklanmak için daha uzun süre geçebilir. Bunun için “Kapalı – Odak arayışını durdur” ayarı yapmanız önerilir.
AF yöntemi sınırla
Burada tüm AF yöntemlerinin bir listesini bulacaksınız, hangilerini kullanacağınızı veya kullanmayacağınızı seçebilir kaldırabilirsiniz, böylece AF Yöntemi Menüsünde daha az karışıklık olur.
AF noktasına bağlı yönlenme
Dikey veya yatay çekim yapmanıza göre AF noktalarını veya Bölge AF çerçevelerini farklı pozisyonlara atayabilirsiniz. Kameranın yönüne bağlı olarak farklı AF yapılandırmaları seçebilirsiniz.
Fotoğraf makinesini yatay, dikey tutmanıza göre üç farklı AF noktası seçim yöntemi seçebilirsiniz. Kamerayı döndürmek, o yön için ayarladığınız AF noktası veya AF noktası seçim yöntemini değiştirecektir.
Bu, birçok durum için çok kullanışlıdır. Örneğin bir düğünde, yatay formatta çekim yaparken orta noktayı, portre modunda çekim yaparken yüze odaklanmak için orta üst AF noktasını kullanmayı seçebilirsiniz.
EOS R üzerindeki özelleştirilebilir düğmelerden birini kullanarak hemen değiştirebileceğiniz alternatif veya favori bir AF noktası seçmek de mümkündür. Bu özelleştirme, tek bir tuşa basarak geri çağrılabilecek alternatif bir AF ayarları grubunu seçmek için de kullanılabilir. Örneğin bir 100m sürat yarışı çekerken bunu faydalı bulabilirsiniz. Biri yarış başlangıcı için diğeri koşucular finiş çizgisine geldiklerinde iki farklı AF noktası seçme yöntemini kullanabilirsiniz.
Yüz + İzleme için ilk Servo AF nokta
Bu ayar, AF yüz tanıma ve izlemeye ayarlandığı zaman, AF sisteminin neyi izlemeye başlayacağının belirtilmesi için belirli bir nokta seçmenizi sağlar.
3. Oynatma Menüsü
Bu bölümde çekilen fotoğraf ve videoların oynatılması ile ilgili konular ele alınmakta ve size Oynatma sekmesindeki menü ayarları tanıtılmaktadır.
3.1 Oynatma Menüsü – PLAY1

Görüntüleri koru
EOS R’deki bazı görüntüleri yanlışlıkla silmemek için korumaya almak isteyebilirsiniz, bunu yapmak için bu ayarı kullanmalısınız. Bir görüntüyü koruma altına aldığınızda, kameranın silme işlevi bu görüntüyü silemez. Silinmeye karşı korumalı bir görsel silmek için önce korumayı iptal etmeniz gerekir. Tüm görüntüleri silseniz bile, korunan görüntüler silinmeden kalır. Gereksiz görüntüleri bir kerede silmek istediğinizde bu ayar uygundur.
Görüntüyü döndür
Dikey görüntüler otomatik olarak döndürülerek fotoğraf makinesinin LCD ekranında ve bilgisayarınızda yatay yerine dikey olarak görüntülenirler. Bu özelliğin ayarı değiştirilebilir.
- Görüntü yakalandıktan hemen sonra, görüntü gözden geçirme için otomatik olarak dikey şekilde döndürülmez.
- Kamera yukarı veya aşağı bakarken dikey görüntü çekilirse, izleme için görüntü otomatik olarak dönmeyebilir.
- Dikey görüntü bilgisayar ekranında otomatik olarak döndürülmezse, kullandığınız yazılım görüntüyü döndüremiyor demektir.
Görüntü sil
Bir aralık seçerek veya klasördeki ya da karttaki tüm görüntüleri seçin ve silin. Gereksiz görüntüleri isterseniz tek tek isterseniz topluca silebilirsiniz. “Görüntüleri koru” kısmında açıkladığımız koruma altına alınmış görüntüler silinmez.
Dijital Baskı emri
Çektiğiniz fotoğrafları doğrudan yazdırmak isterseniz kameranızı Wi-Fi aracılığıyla bir yazıcıya bağlayabilirsiniz . Tek seferde topluca görüntü yazdırabileceğiniz gibi her çekim sonrası baskı emri de verebilirsiniz.
Baskı tipi, tarih, dosya numarası vb. gibi baskı ayarlarını ayarlayabilirsiniz. Baskı ayarları, baskı emri verilen tüm çıktılara uygulanır, her görüntü için ayrı ayrı ayarlanamaz.
Foto Defteri Ayarları
Bu işlev fotoğraf albümlerini çevrimiçi olarak sipariş etmek ve yazıcıdan yazdırmak için kullanışlıdır. Foto albümüne basılmak üzere en fazla 998 görüntü seçebilirsiniz. EOS Utility’yi -EOS yazılımı- kullanarak görüntü aktardığınızda, foto albümü için seçilen görüntüler özel bir klasöre kopyalanır. Bu işlev, çevrimiçi foto albümü sipariş etmek için iyi iş görür.
Görüntü aktarımı
Özel yazılım Image Transfer Utility 2 ile, kameradaki görüntüleri otomatik olarak bir bilgisayara gönderebilirsiniz. Önce Wi-Fi bağlantısını kurmanız gerekir.
RAW görüntü işleme
Fotoğraf makinesiyle RAW veya cRAW görüntüleri işlemden geçirebilir ve bunları JPEG görüntüler olarak kaydedebilirsiniz. RAW görüntünün kendisi değiştirilmeyeceğinden, bunun farklı işleme koşullarına göre işleyerek istediğiniz sayıda JPEG görüntü elde edebilirsiniz.
RAW görüntüleri işlemek için Digital Photo Professional’ı -EOS yazılımı- da kullanabilirsiniz.
Canon ESO R’de şu ayarlar mevcuttur:
- Parlaklık ayarı: Görüntü parlaklığını 1/3 duraklı artışlarla ±1 aralığında ayarlayabilirsiniz.
- Beyaz ayarı – WB: Çekim ayarları, Otomatik, Gün Işığı, Gölge, Bulutlu, Tungsten ışığı, Beyaz floresan ışığı, Flaş, Renk sıcaklığı gibi seçebilirsiniz.
- Resim Stili: Çekim ayarları, Otomatik, Standart, Portre, Manzara, İnce detay, Nötr, Yumuşak, Siyah Beyaz, Kullanıcı Tan. 1, Kullanıcı Def. 2, Kullanıcı Def. 3
- Otomatik ışık iyileştirici: Devre Dışı, Düşük, Standart, Yüksek
- Yüksek ISO hızı parazit azaltma: Devre Dışı, Düşük, Standart, Yüksek
- Görüntü kalitesi: Küçük, orta ve büyük JPEG dosyalarını iyi veya standart çözünürlükte yazdırabilirsiniz.
- Renk bozulma düzeltmesi: Etkinleştir / Devre Dışı Bırak
- Renk sapmaları: Etkinleştir / Devre Dışı Bırak
- Kırınım düzeltme: Etkinleştir / Devre Dışı Bırak
3.2 Oynatma Menüsü – PLAY2

Kesme
Çektiğiniz JPEG görüntüleri kırpabilir ve başka bir görüntü olarak kaydedebilirsiniz. Sadece JPEG görüntülere kırpma yapılabilir. RAW çekilen görüntüler kırpılamaz. Diğer kamera içi RAW işleme özelliğine ek olarak, görüntülerinizi tek veya çoklu şekilde burada özgürce veya önceden ayarlanmış boyutlara göre kırpabilirsiniz.
Yeniden boyutlandırır
RAW görüntülerinizi yeniden boyutlandırmak ve örneğin sosyal medyada yayınlamak için fotoğraf makinesinde kaydetmek de mümkündür. Piksel sayısını düşürmek ve yeni bir görüntü olarak kaydetmek için bir JPEG fotoğrafı yeniden boyutlandırabilirsiniz. Sadece JPEG L, M ve S1 görüntülerle yeniden boyutlandırma yapılabilir. RAW görüntüler yeniden boyutlandırılamaz.
Derecesi – Derecelendirme ayarı
Görüntülerinizi 1–5 arasında derecelendirebilirsiniz. Canon Digital Photo Professional kullanıyorsanız, bu görüntüleri daha sonra bilgisayarınıza aktardığınızda bu değerler görünecektir.
Slayt şov
Kartta kayıtlı görselleri otomatik slayt gösterisi şeklinde oynatabilirsiniz.
Görsel arama koşullarını ayarla
Görüntü gösterimini arama koşullarına göre filtreleyebilirsiniz. Görüntü arama koşullarını ayarladıktan sonra, sadece bulunan görüntüleri oynatabilir ve görüntüleyebilirsiniz. Filtrelenen görüntülere koruma, derecelendirme, silme, slayt gösterisi oynatma işlemi ve diğer işlemleri de uygulayabilirsiniz. Bu özellik bulunan görüntüler üzerinde belirli bir görevi tek bir seferde hızlıca gerçekleştirmenizi sağlar.
Burada seçim için çok sayıda faktör bulacaksınız, bu özelliğin neden eklendiğini tam anlayamadım ve belki hiç kullanmayacağımı dürüstçe söyleyebilirim. Siz bu yöntemin kullanılacağı faydalı bir yol biliyorsanız aşağıdaki “Yorumlar” kısmından bizimle paylaşır mızınız?
Döner kadran ile görüntü atla
Tek tek görüntü oynatmada kadranını çevirerek seçmiş olduğunuz atlama yöntemiyle görseller arasında ileri/geri atlayabilirsiniz. Bu ayar, kadranı çevirdiğinizde görüntü kütüphanenizde ne kadar değişim olacağını seçer.
Tek tek seçebilirsiniz, 10’ar tane atlama, belirtilen sayıya göre atlama, tarihe göre, klasöre göre atlama, yalnızca videoları gösterme, sadece fotoğraflar, yalnızca korumalı veya görüntü derecelendirmesine göre göster gibi birçok seçenek mevcut.
3.3 Oynatma Menüsü – PLAY3
